TEMAT: Ogród Doroty '2014

Ogród Doroty '2014 12 Cze 2014 21:31 #271932

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Piękna ta Shoppia :hearts: ciekawa jestem jak wygląda w pełnym rozkwicie i jak długo trzyma kwiat.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Doroty '2014 12 Cze 2014 22:05 #271971

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Iwonka odpisze po powrocie, teraz tylko obraz

P1490821.JPG
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Za tę wiadomość podziękował(a): iwa27, Orszulkaa, Bozi

Ogród Doroty '2014 12 Cze 2014 22:40 #271996

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Widowisko królewskie.......ten rok pokazał smaki pięknego kwitnienia.....piżmówki..... :hearts: ,moja Penelope pokazała pierwszy kwiat, sadzona wiosną....Neige dEte także rozrasta się we wszystkie strony.......gdybym jeszcze miała choć 1/2 Twojej gliny...... :whistle: a właściwie moje róże.. :rotfl1:

Ogród Doroty '2014 12 Cze 2014 23:02 #272013

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Ależ pokaz :hearts:
Dobrej zabawy życzę :)

Ogród Doroty '2014 16 Cze 2014 21:54 #273473

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Nie wiem jak to jest, ale nie było mnie tylko trzy dni a w ogrodzie tyyyle zmian!
Jedne róże zakończyły kwitnienie (Lady of Shalott, piżmówki) inne rozpoczęły widowisko. No cóż, taka kolej rzeczy.
Temperatury bardziej przyjazne, może kwitnienie się wydłuży.
Nie pokazywałam zdjęć sprzed wyjazdu a dziś znów natrzaskałam strasznie dużo, sama nie wiem co wstawiać. Chyba bieżące, kotlety będą zimą ;)
Dziś cztery godziny czyściłam róże, trzy wiadra przekwitniętych kwiatów, a to nie wszystko.
No to jedziemy
Eden w szczycie kwitnienia

Pełnia kwitnienia Vilchenblau i Pas de Deux - uwielbiam ten duet :hearts:

i z towarzystwem

Angela w szałwi - to potwór nie róża!

Piękna  Bouquet Parfait - w rzeczywistości wygląda lepiej, jakos nie moge jej dobrego zdjęcia zrobić

Pierwsze kwiaty Mary Ann - urocze!

Claire Marshall

Bonica zaczyna pokaz

busz....

I na koniec tegoroczne objawienie - róża Felicite et Perpetue. Mam ją kilka lat, ale ponieważ to róza kwitnąca na zeszłorocznych pędach dopiero w tym, po łagodnej zimie, pokazała jak może wyglądać. Pędy maja po kilka metrów (a i tak sporo wyciął sąsiad :mad2: ) No i rosnie w cieniu - myślę, że w sloncu byłoby znacznie lepiej. I ten zapach.... :hearts:

ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Za tę wiadomość podziękował(a): pamelka, Orszulkaa

Ogród Doroty '2014 16 Cze 2014 22:00 #273477

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
A mnie się wydawało, że ładnie mi kwitną róże w tym roku :tongue2: , takie wątki jak Twój sprowadzają jednak na ziemię ;)
Czy na fotce z edenem jest penstemon, który dostałam :ohmy: ? Dlaczego ja nie wiedziałam, że to taki potwór :happy3: ?

Ogród Doroty '2014 16 Cze 2014 22:11 #273484

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Tak, Martuś, to on. Nie wiedziałaś, ze to potwór? U mnie jak widzisz na brzegu rabaty, po kwitnieniu i tak ścinam wszystkie pędy, więc jest niski ;)
A tak moge podziwiać te śliczne kwiatki

Moje potwory maja po kilka lat to i duże porosły - doczekasz sie i Ty :P
I żeby nie było, że tylko róże i róże pokazuję

tytoń z własnego wysiewu :)

Jarzmianka - bardzo mi sie podoba ta roslinka

i szałwia srebrzysta
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Za tę wiadomość podziękował(a): r-xxta

Ogród Doroty '2014 16 Cze 2014 22:14 #273486

• piterek
  • piterek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 108
Wow, jakie róże :blink:
Chyba mi się jakichś zachce jednak :crazy:

Ogród Doroty '2014 16 Cze 2014 22:16 #273490

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Dorotka, a u mnie wręcz przeciwnie.
Po powrocie ze zlotu spodziewałam się w końcu kwitnących róż ,a tu guzik!
Ledwo jeden kwiat otworzyła Rapsodia,a reszta nadal uparcie w pąkach.

Ogród Doroty '2014 16 Cze 2014 22:31 #273512

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
No jak się ma takie wieeeelkie róże, to i czyszczenia sporo! ;) Ale tak na bieżąco? Podziwiam! Musisz Ty kochać te róże! ;)
Nie dziwię się, że sama nie wiesz, co wstawiać... Spieszę z dobrą radą, wszystko po kolei! :rotfl1:
Naprawdę, jestem pod wielkim wrażeniem! Potwory porosły! Penstemon przy nich to taki... potworek...
Podzielam zdanie Marty, choć mi się nawet przez chwilę nie wydawało, że mi róże porosły! :lol:
Dziś była u mnie vita i powiedziała: "Tfu, tfu, jakie róże", ale chyba zrobiła to z grzeczności! :rotfl1:
U Ciebie by mogła całkiem szczerze! :)
Ale cieszę się, że przy takich różanych kwitnieniach nie zapominasz o tych skromniejszych... bylinowych :)

Ogród Doroty '2014 16 Cze 2014 22:41 #273520

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Piękne krzaczory różanne. Mnie też bardzo podobają się kwiaty jarzmianki - jest taka koronkowa. Kupiłam sobie w ubr. kilka odmian - od ciemno bordowej do białej. Ostała mi się tylko jedna - blado różowa. Resztę coś mi zjadło, nawet grama korzonka nie zostało :sick:

Ogród Doroty '2014 16 Cze 2014 22:56 #273526

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Istotnie....widowisko z najwyższej półki :thanks: .....raz na parę lat należy się nam w końcu, wstawiaj więc po kolei i duzo, tu zgadzam sie z Martą.....byliny też bo nie tylko różami człek zyje....co do Bouquet Parfait to naturalnego uroku nie sposób pokazać na zdjeciu :evil: .....ja nie potrafię w każdym razie.......

Ogród Doroty '2014 17 Cze 2014 12:19 #273658

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Dorotko, przepiękne róże!
W ciągu 3 dni w czerwcu ogród naprawdę się zmienia błyskawicznie! Chciałoby się każdą chwilę zatrzymać na zdjęciach...rób ich jak najwięcej na jesienno-zimowe posiedzenia :hug:
A sąsiadowi za obcięcie pędów Felicite należy się... :club2:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

Ogród Doroty '2014 17 Cze 2014 12:28 #273660

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Piękny busz :hearts: Róże dały czadu w tym roku.
Ostatnio zmieniany: 17 Cze 2014 12:28 przez Bozi.

Ogród Doroty '2014 19 Cze 2014 23:12 #274719

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Piękności!I różyce i byliny. Ależ płatków na procesję wyprodukowały ;)
Sprzątanie róż... mało wdzięczne zajęcie :sick:

Ogród Doroty '2014 20 Cze 2014 11:13 #274814

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Nie odzywałam się, ale uwierzcie, ostatnio nie wiem jak się nazywam :blink:
Ledwo po powrocie doprowadziłam ogród do jakiego-takiego porządku zwaliły się na głowę kłopoty. Ech samo życie...
Młody znów nawiedzał SOR, w srode dostał od kolegi kamieniem w głowę, przyprowadziła go koleżanka, całego zlanego krwią. Nie wiedziałm czy nie oko, bo sie za nie trzymał, nogi miałam miękkie. NA szczęście 'tylko' łuk brwiowy, cztery szwy, zapuchniete pół twarzy. Ale jak sobie pomyślałam, ze dwa centymetry w bok lub niżej i byłoby nieszczęście to słabo mi sie robi do tej pory.
Do tego gdzies tak skutecznie schowałam klucze zapasowe do mieszkania rodziców, że szukam ich drugi dzień. Wyjechali na miesiąc a kwiatki miałam podlewać :oops:
Czego to ja nie mam.... :think: ? acha, sklerozy :rotfl1:

Piotrek, choć jedną.... ;)

Magda, rodzice właśnie w Gdańsku siedzą i mam mówiła, że u was jakies dwa-trzy tygodnie w tył. Moje róze zaczynaja powoli przekwitać :( Rapsodia otwiera ostatnie pąki, piżnówki przekwitły, to samo Gipsy Boy, niektóre angielki. NA szczęście kilka róz dopiero zaczyna, więc kwitnienie w ogrodzie nie urwie się tak raptownie.

Martuś, ano przyznaje się, kocham je. A czyszczenie, wycinanie przekwitłych kwiatów to znacznie przyjemniejsze zajęcie niż plewienie ;)
Co do potworów, to przy takich zimach to norma, ale nauczona tegorocznym doświadczeniem wiem, że niektóre róze nalezy ciac krótko, nawet jeśli zima pozwala na dłużesz pędy. Po prostu lepeij wyglądają przycięte.
Taki Summer song i tak puszcza długie pędy. Teraz drapak z niego sie zrobił niemożliwy a gdybym mocniej przycięła przynajmniej w pierwszym kwitnieniu myłby niższy. Teraz zastanawiam się co z nim zrobić. Rosnie na brzegu rabaty, przejść koło niego nie można a jak teraz ciąć? Nie mam zupełnie pomysłu.
Vita skąpi widoków swojego ogrodu a u niej to dopiero sa widoki i różane i piwoniowe.

Iwonka, jarzmianki to takie klejnociki na rabatach. Wiem, ze muszę ich mieć więcej ;) Zamówienie nawet jakieś popełniłam. Mam jeszcze jakąś druga, le kiepsko rośnie. Na usprawiedliwienie jej powiem, ze miejsce na takie sobie, trzeba przesadzić.
Jedyną rośliną jaką zakupiłam w Sulejowie była Świerzbnica. Tez fajna roślinka, dobrze komponuje się z różami.

Ewunia, prawda, że BP za żywo jest prześliczna? Zachwyca mnie ta różyczka.
A byliny przy różach muszą być! Choć przyznam się, ze coraz trudniej mi wcisnąć cokolwiek pomiędzy różane potwory. Podziwiam Kasię-Robaczka, że potrafi u siebie upchnąć tyle róż i jeszcze dołożyć im masę dopełniaczy.

Kasiu, zdjęć robię dużo, gorzej z wyborem tych do pokazania. Ostatnia partia jeszcze w aparacie nie zgrana.
Felicite wspięła się parometrowymi pędami na świerka u sąsiada. Wydawało mi się, ze nie powinna przeszkadzać więc nie ściągałam, myślałam, ze jak zakwitnie to i sąsiadowi się spodoba. Niestety, któregoś dnia zastałam pędy ścięte. Szkoda, że nie przerzucił ich przez płot jeśli mu przeszkadzały, ale trudno się mówi. Dlatego teraz ona niezbyt pięknie wygląda, bo muszę ją mocować do płotu z mojej strony i pilnować by zbyt nie szalała.

Bożenko, czad to prawda :)

Iza, moi chłopcy jakoś nie skorzy do sypania kwiatków :rotfl1: Ale mam zaprzyjaźnione dziewczynki i rwę ile się da. Dziś następna partia do wydania :)

Na szybko kilka fotek i wracam do pracy
Szałwia i Charming Piano. Kwiat w typie Pashminy, Edena, First Lady, na razie trwają w niedorozwiniętych pąkach, czekam...

Przetaczniki - zagłuszone przez róze :oops:

Czosnek Krzysztofa - koniecznie jesienia musze dokupić cebul

aster

i róże....
Chopin - co roku startuje prawie od ziemi i co roku zachwyca

Astrid GvH

Coral Castle

Angielka niezidentyfikowana - po zakulkowaniu pędu zakwitła bardzo obficie

Clair R.

Eifelzauber
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Za tę wiadomość podziękował(a): Orszulkaa

Ogród Doroty '2014 20 Cze 2014 11:29 #274818

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
OMG :blink: to miałaś stracha :hug:
Dorotka współczuję bardzo :kiss3: wiesz z moim młodym tez tak miewam, wiec wiem co czułaś :unsure: Mój piłkarz dodatkowo :jeez:
Świerzbnica :lev: mam psze Pani, ale jest wysokaśna :ouch: na srodek rabaty co najmniej, ja mam z przodu :happy3:
Cudne różyce :hearts: u mnie jeszcze masa pąków, ale się zacznie chyba nareszcie :think:

Aaaa klucze z pewnoscią położyłaś tak, aby wiedzieć gdzie są :rotfl1: mam podobnie :crazy:

Ogród Doroty '2014 20 Cze 2014 11:39 #274821

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Napisałaś, że Eden u Ciebie zwiesza głowki, a u mnie to własnie Marshal ma ten problem.
A że jeszcze mizerota to prawie nie oglądam ich, bo patrzą w dół. Łamią się gałązki pod ciężarem kwiatów.
Twoje łany różane powalają. Masz obrywania przekwitniętych kwiatów. :blink:
Chociaż jak mam czas to nawet to lubię, ale tylko jak mam czas, a ostatnio mam go strasznie mało.
Współczuję przezycia. Dobrze, że to się tak skończyło

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.604 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum