TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI '2014

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 17 Cze 2014 22:12 #273865

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Marysiu teraz tylko trzeba coś zrobić, żeby nie zapomnieć o obietnicy :whistle: :supr: , do następnej wiosny trochę czasu :tongue2:
Ja generalnie nic im nie robię ;) , stoją do pierwszej wichury z deszczem :rotfl1: , a ponieważ takowej ostatnio nie było, więc stoją dalej :P . Mączniaka ma tylko jedna odmiana, której tu z bliska nie pokazywałam. To taka stara granatowa, zwykła ostróżka, którą dostałam od mamy, na zdjęciu ta najwyższa

DSC_1127.JPG

Pozostałe odmiany odpukać trzeci sezon bez grzyba :lol:

Dorcia ciemno niebieskich mam dwie kępy, więc na pewno dostaniesz ;) , muszę zacząć robić notatki na wiosnę :dazed:
Cieszę się, że zaczynać wracać do żywych ;) , a teraz jeszcze długi weekend, liczę na obszerną relacje z robót :woohoo:

Jeden z nowych przetaczników Pink Harmony

DSC_1174.JPG

Magdo tak, to ten sadziec :P , zaraz będzie kwitł :woohoo:

Marto zgodzę się z Magdą, że nie jesteś dobrym przykładem leczenia uzależnień w ogóle :happy3: . Może i róże trochę Ci przeszły, ale weszły inne chciejstwa i wcale nie wiem, czy bym się chciała zamienić :wink4:
William Baffin ma być właśnie wielką kępą :woohoo: , dokładnie taka była koncepcja :P
Na ostróżki są chętni, więc kompost je pewnie ominie :happy4:

Piterek witam nowego gościa :bye:
Żurawek u mnie nawet całkiem sporo, pewnie kilkadziesiąt odmian się nazbiera ;) , choć po imieniu znam pewnie z pięć :oops: :happy3: . Niestety zdjęć solo zwykle nie miewają :whistle: , już Igor w tamtym roku mi się dziwił, bo u niego każda żurawka ma kilkadziesiąt ujęć w każdym sezonie :rotfl1:
Specjalnie dla Ciebie wygrzebałam coś takiego :flower1:

DSC_1084_2014-06-17.JPG

Siberko ale co konkretnie tak Cię zachwyciło? Duet z wieczornikiem, czy może coś innego ;) ?
Kwitną zeszłoroczne werbeny, spokojnie, siewki jeszcze nie :rotfl1:
Jak będę bezlitośnie wyrywać niechciane siewki po wysyłce do wszystkich chętnych zapytam jeszcze raz ;)

Paweł ja tak za bardzo patelnią nie szafuję ;) , nie trzeba było :happy4:

Ewo ostróżki ratuje tylko ich fotogeniczność, bo w realu strasznie nie wkurzają :happy3:
Cieszę się, że wypatrzyłaś u mnie różę, która Ci się spodobała :hug: , niełatwo Ci zaimponować przy takiej kolekcji ;)
A co powiesz na moją pierwszą francuzeczkę Elodie Gossuin :P ?

DSC_1198.JPG

Mnie już kupiła :lol: , fajny pokrój i listki przypominające Queen of Sweden, czekam jeszcze na kwiat w rozkwicie :flower2:

Kolejny dzień zaległych robót, pogoda sprzyja :lol: , tylko czemu jest tak sucho, skoro niby niedawno padało :pinch: . Deszczówka już prawie cała wyszła, ponad 700 litrów to wcale nie jest dużo, jak sie okazuje ;) , gnojówka z pokrzywy rozdysponowana, został jutro rano oprysk, jeśli słoneczko dopisze :P

Dzisiejszy Tradescant

DSC_1190.JPG

Ascott

DSC_1201.JPG

Cudny wyczekany Knirps zaczyna :hearts:

DSC_1203.JPG

a to specjalna odmiana kota na pergole :whistle: , jak komuś powojniki strajkują :evil: , inwestuje się w taką odmianę kota i ma się ozdobę :P

DSC_1194.JPG
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Alina-277, chester633, EmTe

Zielone okna z estimeble.pl

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 17 Cze 2014 22:39 #273883

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
markita wrote:
co konkretnie tak Cię zachwyciło? Duet z wieczornikiem, czy może coś innego ;) ?
Coś innego czyli wszystko zachwyciło, a wieczornik ucieszył :-)
Niedługo wytworzy strączki. Kiedy dojrzeją, można wtedy wyrwać roślinę i położyć strączki tam, gdzie mogą się wysiać. Oznaczyć miejsce kamyczkami, a wiosną siewki przesadzić w dowolnie upatrzone miejsce ;-)

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 17 Cze 2014 23:09 #273900

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
To ja biorę kota- jeśli i po ogrodzeniu z siatki chodzić umie :P

Zdjęcie żurawek nieustannie mnie zachwyca- super zrobiłaś to zestawienie!! W dodatku tak ładnie się wtulają w siebie te kępki.. uroczo :hearts:

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 18 Cze 2014 08:05 #273963

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Marta na długi weekend pozbywam się dzieci, ale zaplanowane mam robienie albumu, więc ciąg dalszy nieogrodowych prac :pinch: . Mam nadzieję, że dość szybko to ogarnę i będę mogła zająć się zrywaniem trawy :wink4: .

Jeśli chodzi o ostróżki, to ja w ogóle nie mam niebieskich, więc te jaśniejsze, najzwyklejsze też mogą być ;).

Jeden z tych nowych przetaczników też mi zakwitł, może dziś go cyknę ;).
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 18 Cze 2014 11:37 #274049

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Fiu, fiu, fiu :whistle: ależ Pani ta działeczka pięknie zarasta :woohoo: Takie róże :happy4:
A mój Tradescant jednopędowym się stał po zimie :jeez: Chyba go postraszę, że straci miejscówkę.
Cudna różyczka od Dorci :hearts:

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 20 Cze 2014 21:40 #275001

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Siberko a to bardzo mi miło, że zachwyca Cię wszystko :woohoo: :hug:
Dla Ciebie moja ulubiona hostka, to ta, co ją trzmielina zacienia :happy3:

DSC_0712.JPG

Moniko nie wiem, czy kot umie po siatce, bo dookoła wszędzie płoty :happy3: , a co Twój Zakuś powiedziałby na kotka :whistle: ?
Jeszcze w tym roku będziesz mogła sobie zrobić taka samą kompozycję żurawkową :hug:

Dorcia jak tam album, ogarnęłaś ? Bo tylko dwa dni weekendu zostały :wink4: , przetacznik cyknięty?
Według mnie te najzwyklejsze ostróżki to są granatowe :dazed: , ale tych Ci nie dam, bo co roku chore :jeez: . Moje jaśniejsze są prawie lawendowe z jaśniejszym środeczkiem :P

Jolu oj zarasta :tongue2: , róże szaleją, byliny coraz szersze, siewki zarastają każdy wolny centymetr, o chwastach nawet nie wspomnę :rotfl1:
Ja w zimie straciłam Astrid :dazed: , moja jedyna strata tegoroczna. Nawet nie zdążyłam się nią zachwycić, bo już w tamtym roku słabo rosła i kiepsko kwitła :think:
Róża od Dorci codziennie inna :woohoo: , ciekawe co to może być za jedna :think:

DSC_1230.JPG

Front przechodzi przez lubelszczyznę w sposób tradycyjny :evil: , ochłodziło się, wieje, a deszczu ani widu :evil:
Niestety musiałam już dziś wziąć się za przesadzanie i wykopki, bo przyszły irysy od Mirki i trzeba było gdzieś je upchać bez wywalania trawy :happy3: . W dodatku umyśliłam sobie, że posadzę je blisko siebie, tak jak irysy od Marty, bo też kolorki ładnie zgrane ze sobą :P . No i w ten sposób trzy krzaczki trafiły na górkę, róża Super Excelsa dostała należne miejsce przy pergoli, tym samym powojniki wyleciały pod płot :angry: . Jeszcze wczoraj obcięłam Wildfire dwa kolejne pędy z uwiądem :mad2: , mało brakowało, a zasiliłyby kompost. Oczywiście żadnego szykowania stanowisk i cackania się, poszły prosto w piach, podlałam i teraz niech rozmyślają nad tym co straciły :whistle: .
Za ciosem przesadziłam wielką kępę irysów syberyjskich, bo były za duże na przód rabaty i kilka lilii, które pod katalpą raczej nie miały szans na udane kwitnienie :pinch:
To jeszcze nie koniec zmian, ale kopie się koszmarnie :jeez: , ziemia już jak skała i każdy dołek kosztuje masę pracy :tongue2: . Deszczu!!!!

Nowe różyczki :hearts:

Tourbillon

DSC_1269.JPG

James Galway

DSC_1270.JPG

Johann Wolfgang v. Goethe

DSC_1272.JPG

Myriam

DSC_1271.JPG

Old Port

DSC_1256.JPG

Lipstick i Bonica

DSC_1255.JPG

Chopin

DSC_1253.JPG

Ingrid Bergman

DSC_1236.JPG

i pierwsze lilie, moje jedyne dwie azjatki ;)

DSC_1210.JPG

DSC_1249.JPG

a to miał być bodziszek Double Jewel :evil: , a wygląda jak Laura, którą już mam :angry:

DSC_1202.JPG
Ostatnio zmieniany: 20 Cze 2014 21:51 przez r-xxta.
Za tę wiadomość podziękował(a): sd-a, Alina-277, chester633

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 20 Cze 2014 21:49 #275012

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Album ogarnięty :dance: , ale przetacznika nie cyknęłam :oops: , zapomniałam :hammer: .

Oj... widzę nowe chciejstwo :fly: ... Tourbillon :hearts: .

Widzę, że różyczka ode mnie sprawuje się prawidłowo :dance: . Wiedziałam, że będziesz z niej zadowolona :kiss3: . Próbowałam ją identyfikować, ale bez powodzenia :dry: . Nic to, będziemy się zachwycać bezimienną :happy: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 20 Cze 2014 21:58 #275018

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Marciu, jak ja Cię rozumiem :jeez: u mnie sucho strasznie :placze: Powtórzę za Tobą - DESZCZU!!
Róża od Dorci wygląda zupełnie inaczej :supr3: Jej imię to kameleon :laugh1: :wink4:
Piękne to zdjęcie trzmieliny z hostą :woohoo:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 20 Cze 2014 22:19 #275033

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Marta! Ty wiesz, jakie to cudowne uczucie patrzeć na piękne róże i ich nie chcieć? :lol: Nie wiesz! :rotfl1:
A ja już tak sobie patrzę poza emocjami i wszystkie mi się podobają, te niepomarańczowe też ;) i nic!
A czemu Dorcia taką ładną różę oddała?
Za to zaczęły mi się podobać przetaczniki, ale te skalniakowe, małe...
Przyłączam się do okrzyku "Deszczu!"
Mam to samo, skorupa, z której ani chwasta wyrwać, ani łopatę wbić!

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 20 Cze 2014 22:21 #275035

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Deszczu ja też pożądam! :evil: Najlepiej w nocy :rotfl1:
Markitko... Twój ogród budzi we mnie ostatnio niemy zachwyt... i w nim pozostanę :lev: ;)
Pozdrawiam - Gosia

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 20 Cze 2014 22:55 #275053

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Martuś ależ Ty masz tych róż :woohoo: i takie niesamowicie ukwiecone .... coś pięknego :hearts: Tak się przypatruję tym różowościom u Ciebie i nie potrafię zdecydować się która najpiękniejsza... wszystkie cudne :whistle: Na pewno zdecyduję się za Twoją podpowiedzią na LO, ale jeszcze chcę jedną w różu....
Lilie cudo, moje ukochane kwiaty, wreszcie mogę się cieszyć ich widokiem :P
Musze wspomnieć też o ostróżkach. Przepiękne.... też bardzo je lubię. Mam niestety tylko jedną, po ostatnich deszczach ( po których już nie ma śladu )trochę się połamała...

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 21 Cze 2014 08:56 #275134

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2335
artam wrote:
Marta! Ty wiesz, jakie to cudowne uczucie patrzeć na piękne róże i ich nie chcieć? :lol: Nie wiesz! :rotfl1:
A ja już tak sobie patrzę poza emocjami i wszystkie mi się podobają, te niepomarańczowe też ;) i nic!
!

.....znam to uczucie od lat :rotfl1: :rotfl1: pod stwierdzeniem Marty składam podpis oburęczny :rotfl1: :rotfl1:

...a przetacznik pięknie się zapowiada :flower2: coraz bardziej mi się podobają .......a lilie jeszcze w pąkach nawet te azjatki najwcześniejsze , dzisiaj się chyba znowu nie rozwiną , bo deszcz i zimno ............. ja w tym roku jeszcze nie podlewałam ogrodu :think: :think: wąż mam cały czas zwinięty :dazed:
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 21 Cze 2014 23:00 #275536

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Wczytałam się dokładnie w akcję eksmisji powojników- dobre..dobre- niech rozmyślają.. :happy: Ja moim jutro to przeczytam :mad2: ..chyba, że je przesadzę..chociaż bardzo mi się nie chce :jeez:
Zupełnie przegapiłam wcześniej tą informację, bo zapatrzyłąm się na fotki liliowe.
Bardzo podoba mi się sucholubna rabata! Co to za kępy niebieskawych traw rosną po lewej stronie.. Podobne do kostrzewy..albo owsa wieczniezielonego.. :think: Świetne są!!

Co Zakuś na kota- nie wiem..? Nigdy żadnego nie poznał.. Widział raz na ogródku, ale go zamurowało.. Dopiero jak kot zaczął odchodzić, to Zak za nim..kot szybciej..Zak szybciej- ale z należnym szacunkiem :P akurat na tyle szybko, żeby kota nie dogonić.
Serio jednak podchodząc do tematu- nie planujemy więcej zwierzaków w domu- Zakusiek będzie chyba ostatnim.. Może jak kiedyś będziemy mieć dzieci i o coś poproszą żywego do kochania..

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 21 Cze 2014 23:58 #275562

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Niebezpiecznie u Ciebie......tyle róż innych niz moje......a ja już nigdy......... :club2: , gdy postanowienie chwieje się myślę ile to pryskania.....kopcowania.......i mija... :rotfl1: ,będę podziwiać Twoje obecne i przyszłe..... :rotfl1:

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 22 Cze 2014 09:04 #275592

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Martuś :bye:
Piękne wszystkie róże :hearts:
Tourbillon piękny :)
Każdy widzę ma jakąś wyczekiwaną,ja czekam na Chipka :tongue2:
Lilie zaczynają, lubię ten czas liliowych kwitnień :P
U mnie też strasznie sucho,jak jestem to podlewam,ale,,,jest jak jest :flower1:

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 22 Cze 2014 18:47 #275760

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Marto Natasza właśnie dotarła do celu ;) jeszcze raz bardzo dziękuję za jej kupno - spory krzaczek :hug:

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 22 Cze 2014 19:03 #275770

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Martusiu, dołączam się do chóru wołającego o deszcz :screem:
U mnie też od kilku dni chłodno, ale wietrznie i ten paskudny wiatr dodatkowo wysusza ziemię na wiór :angry:
Nic nie mogę sadzić, a róże w doniczkach czekają od tygodnia...
Dodam jeszcze, że Twój czerwcowy ogród piękny jak marzenie i wcale, a wcale nie widać, że tęskni za wodą...
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 22 Cze 2014 20:26 #275815

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Marta i ja podlało nareszcie?
Mam nadzieje, z e tym razem nie ominęło ;)
U mnie dużo, dużo :happy4:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.572 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum