TEMAT: Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 16 Maj 2014 09:13 #259794

• jurekg
  • jurekg's Avatar
Dzięki Twojej fotce zdecydowalem się na zakup odmiany Csardas
Mam jeszcze pytanie - czy zdarza się u Ciebie, że pojedyncze pędy starych, kilkunastoletnich azalii zamierają?Nie w trakcie wegetacji, tylko nie budzą się juz do życia po zimie. Mam tak z dwiema odmianami - mają duzo młodych odrostów korzeniowych, ale też kilka starych pędów zamarło.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 16 Maj 2014 10:14 #259835

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Ja również należę do miłośników staroci w ogrodzie i innych bibelotów.
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 16 Maj 2014 13:08 #259934

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Moniko, takie dodatki wprowadzają do ogrodu to "coś", indywidualizują go, nadają mu specyficzny klimat.

Jurku, będziesz zadowolony - to piękna, rzucająca się w oczy odmiana, tworząca w ogrodzie ognistą plamę :) Ja posadziłam obok 'wybuchowego' Csardasa białą azalię Schneegold (omyłkowo etykietowaną jako Toucan ;) ), która łagodzi mocny kolor, a jednocześnie nawiązuje do niego złotą plamką:

az.csardaszbl.JPG

a.schneegold.JPG

Co do zamierania pojedynczych gałązek, to nie spotkałam się z takim zjawiskiem. U mnie zdarza się, że jeden czy dwa pędy nie mają kwiatów, ale to są te pędy, które przycinałam w poprzednim roku w celu rozkrzewienia.

Beatko, ogród jest już stary, rozrośnięty, pełen wiekowych drzew, więc stąd ten nieco tajemniczy klimat

gruszaimagnolia.JPG

Agulinko, Chodzi Ci o różę The Fairy? Jest, jest i niebawem będzie kwitła :flower2:
A tymczasem raz jeszcze kwitnąca kalina - teraz ma swoje pięć minut

kalinakwitn.JPG

Martusiu, dzięki za miłe słowa, ale w Botaniku jednak większy rozmach i większe możliwości ;) Ale staram się i sukcesywnie powiększam swoja kolekcję. Na jutro mam jeszcze obiecaną azalię wielkokwiatową Nabucco, której szukam już od dawna :)

pieriszazaliami.JPG

Martusiu (artam), mina 'Woltera' to wizja artysty ;) My jego wydęte w charakterystyczny sposób usteczka tłumaczymy specyfiką języka francuskiego, który wymaga takiego właśnie ustawienia warg m.in. przy wymowie głoski {u} :P

paskorzeba.JPG

Hortensja dębolistna od paru lat kwitnie niezawodnie, chociaż nie jakoś oszałamiająco obficie. Jednak liście są jej główną ozdobą

hortensjadb.JPG

Gosiu, elementy metalowe też pięknie komponują się w ogrodzie; zwłaszcza kuty metal...

Narzekałam na pogodę to mam! dzisiaj 7 stopni i od rana leje. Słońca chcę, słońca i ciepełka!

szawiaiszczaw.JPG
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019
Ostatnio zmieniany: 16 Maj 2014 13:11 przez dala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Alina-277

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 16 Maj 2014 13:36 #259952

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Dalu właśnie dzięki Tobie wpadłam na pomysł. Kombinowałam z czym połączyć 'Gibraltar' ... już wiem, musze dokupić inne pomarańczowe azalie :woohoo: . Dzięki :kiss3: .

Co do "bibelotów" w ogrodzie, to masz rację, one nadają takiego smaczka. Myślę, że jak uporam się z fazą obsadzania, to w końcu przyjdzie czas na takie różne pierdółki. Teraz, gdy ogród jeszcze mam młody, jakoś nie potrafię do niego nic dobrać :oops: . Skupiam się na roślinach i architekturze ogrodowej.
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 16 Maj 2014 13:58 #259961

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
Dalu, to hosty już u Ciebie tak kwitną? Azalie śliczne. :bravo:
Rzeźba będzie pięknie komponowała się z roślinami w ogrodzie.
Na pogodę nie narzekaj. U mnie już pada od wtorku, a od wczoraj leje jak z cebra. Azalie mokną na deszczu. Nie ma nawet jak focić. Z utęsknieniem wypatruję słońca. :search:
Ostatnio zmieniany: 16 Maj 2014 13:59 przez rm27.

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 16 Maj 2014 14:41 #259971

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
Wszystko piękne, ale pomarańczowa azalka powala na kolana :woohoo: Podziwiam je w różnych wątkach i coraz bardziej kusi mnie, żeby taką nabyć.
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 16 Maj 2014 16:28 #260013

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Dopiero zwróciłam uwagę na minę płaskorzeźby :happy3: , swoją drogą, ciekawe, co autor miał na myśli :silly:
Poluję na taką jasno obrzeżoną petunię, ale jakoś nigdzie nie mogę trafić :huh:
Twoje azalki nie wymagają komentarza :bravo:

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 16 Maj 2014 16:57 #260027

• dana1s
  • dana1s's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25
U mnie też leje ...już mi się nudzi od tygodnia tylko deszcz i deszcz .Zwariuję :lev:
Ale takie widoczki zaczarowanego ogrodu łagodzą moje nerwy...masz cudowny ,dojrzały ogród !!
Nic tylko się zatopić w tej zieleni ...Raj!!

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 16 Maj 2014 18:54 #260055

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Nawet u mnie pada ,ale ja się cieszę ,bo już było bardzo sucho .Tylko nie wiadomo ,co ze sobą zrobić .W czasie deszczu ogrodnicy się nudzą :coffe: :comp:

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 16 Maj 2014 19:13 #260068

• Alina-277
  • Alina-277's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1253
Dalu ty jedziesz do Botanicznego oglądać azalie ?....a czy u Ciebie nie ładniej kwitną jak w Botanicznym??....Piękności a nastroju dodają stare drzewa ...taka oaza spokoju...glicynia przecudna..u nas też leje od trzech dni grzmi i postraszyło trochę gradem...
Ostatnio zmieniany: 16 Maj 2014 19:14 przez Alina-277.

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 16 Maj 2014 21:06 #260136

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
Alinko, w tym roku to faktycznie moje azalie chyba bujniej kwitną niż te w Ogrodzie Botanicznym ;)

azalialedicanense.JPG

U mnie też dzisiaj cały dzień leje :angry: Taka pogoda potwornie dołuje...

Nowinko, oj, nudzą się, nudzą :comp: Ja już poprasowałam stos ubrań, ugotowałam kapuśniak z młodej kapustki na jutro, zaliczyłam prasówkę i lekturę ciekawej książki Elizabeth Gilbert...Liczę na to, że jutro już nie będzie padać, bo wybieram się po zakupy roślinne :dance:

azaliaj.czer.JPG

Danusiu, ostatnio pogoda działa na mnie wyjątkowo stresogennie :angry: Wczoraj wkurzał mnie wiatr, ale jeszcze trochę popracowałam w ogrodzie; dzisiaj leje i chyba z tej wilgoci bolą mnie wszystkie kości (stawy?) :placze:
Co nam dzisiaj pozostało? forum i optymistyczne, kolorowe fotki

krzewuszkaociemnychlis.JPG

iryskisyberyjskie.JPG

orliki.JPG

Martusiu, tego nie wie nikt :P Ale, z pewnością, coś tam chciał nam przekazać :teach:
Ja już taką petunię miałam w zeszłym roku i w tym też mi się udało ją upolować

widoczekzielonywidoczek.JPG

Moniko, sporo jest pomarańczowych azalii wielkokwiatowych; oprócz tej ostatniej Csardas, ja mam jeszcze Sunte Nectarine i Gibraltar. Wszystkie ogniste i ładne :flower1:

Romku, to jest fotka ubiegłoroczna; ani hosty, ani hortensje jeszcze u mnie nie kwitną ;)
Dziwię się, że w ogóle coś kwitnie, bo zimnica od paru dni okrutna :angry:
O, maluszki na skalniaku na przykład kwitną!

rolinkaskalnabiaa.JPG

Dorotko, od czegoś trzeba zacząć! A za jakiś czas jak już skończy się miejsce na nowe roślinki dojrzejesz i do ozdóbek ;)

Pokazuję azalie, szersze widoczki, więc może i maluszki? Bo takie też mam...

zawcignadmorski.JPG
Załączniki:
Ogród Dali '2019
Ostatnio zmieniany: 16 Maj 2014 21:09 przez dala.

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 16 Maj 2014 23:10 #260248

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
No, to pozwiedzałam znajome zakątki. Azalie ładnie się spisały i są fajnym kontrapunktem w morzu zieleni.
U mnie azalki wyglądają jak rozmyte wspomnienie ubiegłego sezonu... Rozpływają się w bezkresie deszczu...

Świetna surfinia/petunia ( nie odróżniam). Jestem zauroczona tymi czarnymi odmianami z limonkowymi znaczeniami.

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 16 Maj 2014 23:25 #260255

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Piękna rzeźba, naprawdę zazdroszczę takiego cacka w ogrodzie. Czy u ciebie też tak leje :( U nas mały potop się zrobił :jeez:

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 17 Maj 2014 00:29 #260276

• Adrian
  • Adrian's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1031
Dalu,

z zainteresowaniem obejrzałem płaskorzeźbę Woltera - oryginalny akcent w ogrodzie!
Kalina wygląda zjawiskowo - olbrzymi, oblepiony śnieżnymi kulami krzew :woohoo:
'Csardas' również mnie "prześladuje" ale póki co nie spotkałem egzemplarza tej odmiany (ponieważ on się zalicza do kompaktowych odmian to być może bym go gdzieś zmieścił :whistle: ) Zazdroszczę miejsca na kolejne nabytki - 'Nabucco' jest bardzo cenną odmianą ze względu na ciemnoczerwone kwiaty ale przede wszystkim z powodu późnego kwitnienia.

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 17 Maj 2014 10:49 #260386

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
Też mam trawkę z ostatniego zdjęcia. Co to takiego? Kupiłam do donicy jako jednoroczne...
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 21 Maj 2014 13:19 #262374

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
Moniko, to bylinka skalniakowa - zawciąg nadmorski. Z powodzeniem możesz posadzić ją do gruntu na słoneczne, suche miejsce :)

Adrianie, niestety, w sobotę u nas lało i z wyprawy na targ po Nabucco nici. Muszę czekać do następnej soboty :(
Po ostatnich deszczach azalie powoli dochodzą do siebie, a rododendrony zaczynają kwitnienie.
Azalia wielkokwiatowa Tunis nadal wygląda dobrze i czaruje delikatnym zapachem i cukierkowym kolorkiem:

azaliatunis.JPG

a.tuniskwiat.JPG

Iwonko, dwa dni popadało, a teraz, dla odmiany, od wczoraj - pełnia lata i 28 stopni w cieniu. Już sama nie wiem, czy się martwić, czy cieszyć, ale takie skoki pogodowe i dla roślin, i dla nas chyba dobre nie są :think:
Z deszczy zadowolone były głównie funkie; jest nawet pierwszy kwiat!

funkiakwiat.JPG

Izo, też lubię tę petunię i kupuję ją drugi rok z rzędu :flower2: W ogóle podobają mi się te drobne petuńki i Milion Bells, a nie przepadam za typowymi surfiniami, bo zawsze w sezonie łapią jakiegoś mączniaka :angry:

Deszcze się, póki co, skończyły, rośliny podlane, teraz potrzeba im trochę słoneczka, choć może niekoniecznie od razu 30 stopniowego upału ;)
Świetnie zapowiada się u mnie sezon różany. Róże są wyjątkowo zdrowe (jeśli nie liczyć małej ilości mszycy i kilku pozwijanych listków - nimułka?) i mają mnóstwo pączków. No, ale każdy by się cieszył, jakby dostał takie papu - porcyjkę przefermentowanego obornika końskiego, po garści mączki rogowej, a na deser wiaderko gojówki z pokrzyw 'w żyłę' :happy: W tym roku nie były niczym pryskane, nawet tzw. środkami ekologicznymi, z prozaicznej przyczyny - zepsuł mi się opryskiwacz, a nie nabyłam jeszcze nowego ;)
Sezon różany zainaugurowała żółta, chyba, Fresia :flower1:

Attachment rafresiakwiat.JPG not found

Augusta Luiza jeszcze w pąkach

raaugustal.pki.JPG

Do żółtej róży dopasował się ...żółty irys

irystykwiat.JPG

...i takie tam aktualne widoczki

rabatakwananowaztrawnikiem.JPG

rabatakwanastarazfon.JPG
Ogród Dali '2019

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 21 Maj 2014 20:06 #262476

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Nogi sobie uchodziłam :tongue2: , ale znalazłam taką ciemną petunię :P i bardzo jestem dumna :happy4:

Niestety prognozy na najbliższy tydzień zapowiadają wyłącznie upały :jeez: , moje azalie po deszczach potraktowane takimi temperaturami kończą kwitnienie błyskawicznie :(

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 21 Maj 2014 20:43 #262503

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
Jak dobrze, że dojrzałam u Ciebie zawciąg, bo pewnie poszedłby jesienią na śmieci :oops: A tak z donicy przesadzę do gruntu.
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.657 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum