Dorotko, kalina, i owszem, rośnie wielka, ale po kwitnieniu ją ostro przycinam. Z mszycami różnie bywa, są lata, że jest ich pełno, a czasami nie ma wcale. Nie wiem, od czego to zależy
Tym bardziej, że ja ich nie tępię, nie pryskam...
Podobnie na różach - jak zauważę większą kolonię zrzucam ręcznie, albo zmywam wodą i większych strat nie ma.
Azalie - po japońsku
Jako-tako!
Moja najwyższa, choć po kwitnieniu do przycięcia, żeby się zagęściła - Tunis. Piękny, malinowy kolor
Moja jedyna wielkokwiatowa biała, ale ze złotym górnym płatkiem - Toucan
Tak, z tego co pamiętam Rubinstern ma brązowe liście zimą.
Beatko, na kwitnienie mojego złotokapa musiałam czekać ze 3 lata...Ale, fakt, gdy kwitnie jest piękny!
Cedr jest już wielki i majestatyczny, ale nieustannie mnie zachwyca kolorem i układem swoich igiełek.
Pamiętałaś moje motto? Nadal dążę do pewnej przejrzystości i ładu na rabatach, ale czasami jakiś chwilowy impuls wygrywa z zasadami i...robi się bałaganik
A potem muszę wysadzać, przesadzać, porządkować, bo nie jestem zadowolona. Taka natura!
Wiesiu, jeśli lubisz ogniste kolorki, to pewnie spodoba Ci się również Csardas
Wandziu, o tej porze warto zwiedzać i Wojsławice, i inne ogrody, w których rosną azalie i Rh. Widoki są oszałamiające! Ja w środę wybieram się do wrocławskiego Ogrodu Botanicznego, który również może poszczycić się piękną kolekcją rododendronów.
To, co mam u siebie w ogrodzie, to zaledwie namiastka tamtych widoków i doznań, ale i tak jestem szczęśliwa, że mogę uprawiać i podziwiać te piękne rośliny
Iwonko, byłam, widziałam, podziwiałam!
Paulo, akurat kalina Roseum nie pachnie, ale są odmiany pięknie pachnące!
Azalie nie są trudne w uprawie, zwłaszcza wielkokwiatowe, więc za parę lat z pewnością będziemy podziwiać Twoje azaliowe rabaty.
Ptyś wszedł mi w kadr - też chciał zaistnieć na forum
Gosiu, wczoraj co jakiś czas słonko się pojawiało, ale szału nie było! Ogólnie - zimno, wietrznie, nieciekawie
Nawet nie chce się podziwiać kwitnących azalii, ziąb taki...
Moniko, Ptysiu jest bardzo fotogeniczny, ale swoje wdzięki prezentuje częściej na innym forum
Podobnie jak jego synek - Gucio. Bo mam dwa psiaki
Żeby Was nie zanudzić tymi azaliami, to mam jeszcze inne rośliny w ogrodzie
Na ten przykład - jednoroczne