TEMAT: Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 21 Maj 2014 20:48 #262508

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Dalu, jestem pierwszy raz u Ciebie i mogę jedynie westchnąć i stwierdzić, że masz cudny, klimatyczny, dojrzały ogród. Pięknie go skomponowałaś. Kwitnienia pierwsza klasa bez dwóch zdań ale mi się całość Twoich zieloności bardzo podoba :bravo:
pozdrawiam,
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 22 Maj 2014 21:18 #262899

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Moni, ja Twój piękny ogród 'podglądam' od jakiegoś czasu, ale dotąd byłam 'skrytoczytaczem' ;)
Dzięki za miłe słowa :kiss3:

widoczekzmagnoliiazaliami.JPG

Moniko, no i dobrze, bo szkoda byłoby takiej ładnej bylinki!

Marto, a więc mamy upały :blink: U mnie dzisiaj było 26 stopni w cieniu. Dobrze, że troszkę wiało, bo inaczej trudno byłoby wytrzymać. Moje azalie jeszcze trzymają się nad podziw dobrze, ale to już ich ostatnie podrygi; dobrze że rodki zaczynają swój spektakl, no i róże i piwonie lada chwila...

azaliewielkokwiatowe.JPG

A co tam jeszcze dzieje się w majowym ogrodzie?
Kwitną czosnki

czosnekbiay.JPG

...przekwita rododendron Sappho

rod.sapphoprzekwita.JPG

Krzewuszka obsypana kwieciem

krzewuszkawkwieciu.JPG

Pokazał się pierwszy kwiat hosty

funkiakwiat.JPG

Hortensja pnąca za chwilę pokaże kwiaty

hortensjapncapki.JPG

Glicynia sypie kwieciem na potęgę - to jej ostatnie chwile :(

kcikszglicyni.JPG
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019
Za tę wiadomość podziękował(a): Alina-277, elzbieta1

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 22 Maj 2014 21:31 #262913

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
{Uuuuuu} :rotfl1: Jakie piękne kwitnienia azalii!
Dalu, chyba sobie kilka kupię, ale powiedz proszę, czy poszczególne odmiany różnią się pokrojem? Bo u Ciebie widać różnice w wysokości i gęstości, ale czy to kwestia wieku czy odmiany własnie?
Bo ja bym chciała takie gęsto krzewiące się, a nie ażurowe... Jak to z nimi jest?

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 22 Maj 2014 21:44 #262925

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
Marto, azalie wielkokwiatowe różnią się pokrojem - są bardziej kopulaste i niskie (n.p. pomarańczowy Csardas), rosnące wąsko i dość wysoko (do 2 metrów -n.p. Tunis), a także dość wysoko, ale jednocześnie szeroko (n.p. Chanel).
Ale prawda jest taka, że można je trochę kształtować, tzn po kwitnieniu przycinać, wtedy się ładnie zagęszczają, ale kosztem kwitnienia w następnym roku :flower2:
Co nie zmienia faktu, że chyba nie ma brzydkiej azalii wielkokwiatowej - chodzi mi o kwiaty. Każdy znajdzie coś dla siebie - od kwiatów małych, delikatnych, subtelnych do wielkich, o falbankowatych płatkach i żarówiastych kolorkach. A w środku - cała paleta pośrednich kolorów i kształtów. No i zapach - od leciutkiego do upajającego. Aha, jeszcze przebarwiające się liście jesienią...
Satomi:

azaliasatomi.JPG
Ogród Dali '2019

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 22 Maj 2014 21:56 #262935

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Dzięki, Dalu, mi by własnie chodziło o takie wąskie i wysokie, bo zaczynam myśleć o poważnych zmianach ;) w moim tzw. żywopłocie liściastym, bardzo nieregularnym z założenia ;) , a nie chciałabym, by mi się za bardzo wdzierały na rabaty... Muszę zajrzeć do naszej bazy i poczytać opisy... Azalie dla mnie to zupełnie obcy świat! ;)
Ale gdyby Ci jeszcze coś do głowy przyszło poza tym Tunisem, to ja chętnie wchłonę ;)

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 22 Maj 2014 22:51 #262977

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Zawsze się zastanawiałam czy można przycinać azalie. bo też myślałam o zagęszczeniu krzaczka. Dzięki więc Dalu za informacje. Ciekawa też jestem krzewuszki - taka ukwiecona. A jak ją przycinasz i kiedy? Bo mnie się zdaje że po kwitnięciu trzeba, ale jak?

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 22 Maj 2014 23:20 #262990

• Adrian
  • Adrian's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1031
Dalu,
bardzo lubię oglądać Twoje rabaty (w szczególności - roślin kwasolubnych, skomponowane z różnych gatunków preferujących takie warunki :)).
Na Twoich zdjęciach azalia 'Csardas' ma morelowe akcenty na płatkach - czy tak jest w rzeczywistości? Jeśli tak, to byłaby to oryginalna kolorystyka przy ciekawej formia kwiatu! (na zdjęciach Poll w bazie rododendronów Csardas ma pomarańczowo-żółte kolory i pod tym względem przypomina mi 'Klondyke').

Satomi na Twoich zdjęciach jest przepiękna! Kojarzy mi się z cukiereczkiem lub motylkiem. Ona przypomina mi odmianę Silver Slipper tylko w zdecydowanie różowej kolorystyce. Kwiaty wyglądają na dosyć duże a jak znoszą deszcze lub upały? (S.S. jest wrażliwy na niekorzystne warunki pogodowe).

Marta,
Dala zaproponowała Ci dobrą odmianę - Tunis rośnie duży, nieco bardziej na wysokość niż na szerokość i ma zwarty pokrój. Podobny pokrój posiada Golden Eagle (u mnie tak rośnie, widziałem też krzew ok 20-letni, który był wyraźnie wyższy niż szerszy i gęsty).
Zwarty i gęsty pokrój mają również Gibraltar oraz Irene Koster
(starsze okazy osiągną po wielu latach co najmniej 2x2 m)
Odmiana Feuerwerk rośnie nie za szybko a kilkunastoletnie krzewy które widziałem w Kórniku miały gęsty, zwarty pokrój i były dosyć wąskie (wszystkie miały podobny pokrój).
Azaliowym potworem, który cechuje się szybkim wzrostem jest Parkfeuer (wysoka a wąska ale krzewy które widziałem były "drapakowate").

Odnośnie przycinania to jak najbardziej można!
Powiem więcej - jeśli przytnie się odpowiednio szybko (przed kwitnieniem lub tuż po) to roślina powinna zdążyć wypuścić niektóre pędy zakończone pąkami!!
W tym roku przyciąłem kilka "patykowatych" pędów (o ok 1/3) przed kwitnieniem - w momencie gdy z pąków na szczycie pędu zaczynały rosnąć młodziutkie pędy a poniżej były widoczne lekko nabrzmiałe "oczka" (ja bym je nazwał pąkami na "rezerwowe przyrosty pędów"). Ciąłem nad niżej położonymi ale nabrzmiałymi "pąkami rezerwowymi" i dzięki temu od 2 do 4 młodych pędów wyrasta niżej rośliny (bardziej gęsty pokrój)
Ostatnio zmieniany: 22 Maj 2014 23:27 przez Adrian.

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 23 Maj 2014 07:25 #263034

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Dalu już wielokrotnie zachwycałam się Twoimi kącikami wypoczynkowymi.... zawsze gdy je pokazujesz nie mogę się napatrzeć.... są takie klimatyczne, przytulne i zapraszające.... wspaniałe :hearts:
Okolice domku ogrodnika też zaaranżowałaś rewelacyjnie :P
Ogród od barw aż płonie..... różaneczniki i azalie to niesamowite krzewy .... Twoje już takie rozrośnięte i bogate :hearts:

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 23 Maj 2014 13:45 #263153

• Daisy
  • Daisy's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 122
Dalu, uwielbiam Twój romantyczny, francuski zakątek z glicynią :hearts:

Fresia piękna, no i ten zapach!

Masz mnóstwo kwasolubnych, przepiękne okazy!

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 24 Maj 2014 20:01 #263599

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
Ewo, po identyfikacji okazało się, że ta róża to Golden Showers; Jak zwał, tak zwał, ale kwitnie jako pierwsza i rośnie olbrzymia:

r.goldensh.JPG

Róże zaczynają swój spektakl, azalie przekwitają, rododendrony w pełni kwitnienia:

widoczekznovzembl.JPG

Agnieszko, miło, że Ci się podoba :kiss3: Maj to we wszystkich ogrodach najpiękniejszy okres. Teraz pięć minut mają właśnie rododendrony :flower2: Niektóre moje okazy mają już kilkanaście lat i są już całkiem spore. Nie jestem specjalnie zachwycona tegorocznym kwitnieniem :(

rododendrony.JPG

Adrianie, mój Csardasz chyba rzeczywiście bardziej oscyluje w kierunku koloru pomarańczowo- morelowego, żółtego raczej nie widzę - wstawiłam swoje zdjęcia do bazy :flower1: I kwiat, i obfite kwitnienie, i zwarty pokrój to niewątpliwie wielkie atuty tej azalii!
Niestety, azalie powoli kończą swój piękny festiwal, a zmienna pogoda nie sprzyjała im w tym roku...
Na pocieszenie mamy powojniki. Ville de Lyon:

powojnikvilledelyon.JPG

Iwonko, ja przycinam tę krzewuszkę co dwa lata; w zeszłym roku nie była przycinana, co nie przeszkodziło jej bujnie kwitnąć. Ale teraz jak przekwitnie będę ją cięła, bo po prostu jest za duża i wchodzi na sąsiednie rośliny :angry: Ja przycinam wszystkie pędy o mniej więcej 1/3, a kilka najstarszych ze środka krzewu wycinam u podstawy.

krzewuszka.JPG

Dzisiaj pogoda zmienia się jak w kalejdoskopie - świeciło słońce i było gorąco, potem naszły chmury i pokropiło, potem znowu wyszło słońce i jednocześnie padał deszcz, potem przeszła burza, a grzmiało, że hej!
Po kilku bardzo ciepłych dniach zaczęły otwierać się następne róże:
Augusta Luiza

r.Augustaluiza.JPG

Chopin:

rachopinpkzkropelkami.JPG

...i widoczek - na pierwszym planie okrywowe The Fairy, jeszcze 'zapączkowane'

widoczekzramiokrywowymi.JPG
Ogród Dali '2019
Za tę wiadomość podziękował(a): iwa27, elzbieta1

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 24 Maj 2014 20:19 #263608

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
U mnie jeszcze w pąkach i Chopin i Golden Showers. Widoczek cudny :hearts:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 24 Maj 2014 20:37 #263620

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Pogoda dziś u mnie podobna, ale dla ogrodu chyba dobra ;)
Augusta boska w swojej jarmarczności! :hearts:
Pozdrawiam - Gosia

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 24 Maj 2014 20:42 #263623

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
I Ty mówisz, że nie jesteś zadowolona z kwitnienia swoich rododendronów :supr: , grzeszysz kobieto :happy4: , a co ja mam powiedzieć jak na wszystkich trzech :happy3: moich rodkach miałam jeden :tongue2: kwiatek :happy3:
Zmiany pogody zazdroszczę, u mnie nadal tropiki :pinch: , jutro ponoć też tylko moją okolicę ominą burze :jeez: , jest szansa w poniedziałek... albo wcale :angry:

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 24 Maj 2014 20:43 #263626

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
:ohmy: Czy to już lato??Takie cudne kwitnienia :)
Ville de Lyon już tak kwitnie,mój jeszcze pąkóa dobrze nie kokazał ;)
Rodki piękne kolorki ;)
Augusta Luiza jest śliczna.Kupiła ją sobie na jesieni,to i u mnie powinna pięknie zakwitnąć i pocieszyć oczęta :wink2:

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 24 Maj 2014 20:47 #263630

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
Marysiu, :kiss3:

Gosiu, ja Augustę Luizę nazywam bardziej elegancko - barokową różą :P
Bo ona ma wszystko, a właściwie jeszcze więcej ;) Kolorek różowo- łososiowy, gęsto 'upakowane' płatki w dodatku z falbanką, mocny zapach :flower2: Więc chyba trzeba ją kochać, tak jak kocha się niedostępną, kapryśną, bogatą królową :hearts:

Martusiu, na pogodę nie mogę teraz narzekać - jest tak jak być powinno w maju, ciepło i mokro :)
Ale na kwitnienie rodków trochę tak - pamiętam lata, że były obsypane kwiatami. No, ale fakt, trzeba się cieszyć tym, co jest!

rodekczerwony.JPG

Aniu, a mi się wydawało, że moje klemki daleko w tyle za forumowymi...Bo tak naprawdę dopiero dzisiaj otworzyły swoje kwiaty :flower2:
Ville de Lyon bardzo lubię za kolor i taką aksamitną strukturę

powojnikVillezbli.JPG
Ogród Dali '2019
Ostatnio zmieniany: 24 Maj 2014 20:57 przez dala.

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 24 Maj 2014 21:23 #263666

• Roma
  • Roma's Avatar
Dalu-bardzo lubię spacer po Twoim ogrodzie,jest w nim trochę romantyzmu,troszkę tajemniczości i to coś, czego nazwać nie potrafię.
Na widok kwitnących róż,przyjdzie mi jeszcze trochę poczekać,przynajmniej dwa tygodnie :(

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 25 Maj 2014 09:14 #263771

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Pomału przekwitają... niestety jeszcze nikt nie wymyślił sposobu na przedłużenie tej
wspaniałej pory roku chociażby do... grudnia... :hearts: :hearts: :hearts:

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 25 Maj 2014 16:34 #263925

• Adrian
  • Adrian's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1031
Cześć Dalu,
Csardas w Twojej morelowo-pomarańczowej kolorystyce bardzo mi się podoba!
Różaneczniki kwitną całkiem przyzwoicie
a gęste, zielone poduszki wrzosów wokół zapowiadają kolorową jesień :)
Pierwsze róże pokazują u Ciebie kwiaty? Augusta Luiza ma przyjemny dla oka, ciepły kolor :)
Ville de Lyon ma oryginalne kwiaty.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.649 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum