Kasiu, szczerze mówiąc, od jakiegoś czasu nie przycinam już mojej glicynii, bo ...wymknęła mi się spod kontroli
Rośnie jak chce i gdzie chce, zawładnęła już biedną, starą śliwę, a teraz 'pożera' domek ogrodnika
Staramy się tylko uchronić od jej niszczycielskiej mocy rosnącą w pobliżu czereśnię. Czasami boję się, że niebawem w moim ogrodzie będzie już tylko glicynia, glicynia, glicynia
Na jej szczęście co roku kwitnie; raz bardziej, raz mniej obficie, ale kwitnie
Mam derenia kousa odmiana chińska - tak napisano na etykietce
Odczucia mieszane - tzn. rośnie już u mnie ze trzy lata, ani razu nie zakwitł, a przyrosty roczne ma dość mizerne
Z drugiej strony lubię jego śliczne listeczki, no i ciągle mam nadzieję, że może tej wiosny już, już zakwitnie
Bo kwitnący dereń kousa - coś cudnego!
Iwonko, u mnie wrzosy rosną nadspodziewanie dobrze, bo wiem, że nie we wszystkich ogrodach się udają. Specjalnie ich nie dokarmiam, tak jak wszystkie moje rośliny wczesną wiosną dostają trochę naturalnego nawozu. Myślę, że powodzenie ich uprawy tkwi w glebie (u mnie jest kwaśna), i stanowisku - musi być słoneczne i najlepiej, żeby było lekko podwyższone, żeby wilgoć nie utrzymywała się zbyt długo. No i oczywiście po zimie trzeba wrzosy przyciąć. Ja mam ich sporo, więc robi to mój M. hurtowo nożycami do żywopłotu
Alinko, no i śnieg za długo nie poleżał, przynajmniej u mnie...Znowu jest ciepło i zielono.
Wrzosowisko z fotki zakładałam z 5 lat temu...Czas leci...Ale wrzosy solidnie się już rozrosły, zresztą inne roślinki też:
Agusiu, wrzosy z tej rabaty mają ok. 5 lat i niebawem będę musiała je wymienić, bo to roślinki o dość krótkim żywocie. Na razie jeszcze nie starzeją się, ale wiem z doświadczenia, że wkrótce zaczną ogałacać się od dołu. Ważne, żeby je co roku przycinać, nadając im ładną, kulistą formę.
Ja Ciebie też serdecznie pozdrawiam
...i już po zimie
Śnieg stopniał, temperatura podniosła się do plus 5 stopni, znowu zrobiło się zielono!
U mnie zawiośniło się na parapetach
Kupiłam śliczne prymule i azalię indyjską w doniczkach
Wesoło w ogrodzie, wesoło w domu i ja też jestem cała podekscytowana. Jutro przyjeżdża nowy sprzęt AGD do kuchni, blaty zamówione, będzie się działo!!! Lifting kuchni
Meble i kafle zostają takie same, ale zmiany i tak cieszą
Były fotki majowe, były kwitnące wrzosy, więc kilka zdjęć czerwcowych: