Firletko kochana, właśnie umówiłam się z panem, który będzie przycinał u mnie drzewa i krzewy, a także - spróbuje powalczyć z glicynią
Nie jest to dobry moment na jej przycinanie, ale nie mam innego wyjścia, bo plątanina gałęzi wręcz uniemożliwia nam funkcjonowanie w tamtym miejscu w ogrodzie, więc glicynia w końcu idzie 'pod nóż'.
A propos derenia kousa - przyglądam się mu i przyglądam i żadnych pączków nie widzę
A Kasia Robaczek już na swoim 'coś' dojrzała
No cóż, daję mu jeszcze szansę - dopieszczę go w tym roku, dostanie więcej kompostu, solidniej go podleję, a jak nie zakwitnie - na kompost! Jest tyle pięknych krzewów, które czekają w kolejce...Wiosną posadziła obielę, o której dawno marzyłam, kocham też kaliny
Romuś, glicynia jak kwitnie jest piękna, ale równie efektowne są nasze swojskie lilaki, jaśminowce, krzewuszki
A w Twoim leśnym ogrodzie wspaniale udają hortensje, więc może hortensja pnąca?
Pawle, akurat u mnie w ogrodzie ziemia jest żyzna,wszystkie roślinki dostają swoją porcję kompostu lub obornika...Może faktycznie dereń jest bardziej wymagający? Ostatnie lata są dosyć suche, więc może trzeba go bardziej podlewać? Pomyślę o tym! Dziękuję za cenne spostrzeżenia
A tak kwitnie jeden z moich jaśminowców
Gosiu, myślę, że tajemnicą uprawy kwasolubów są dwa czynniki - kwaśna ziemia i sporo cienia
A w moim ogrodzie mam i jedno, i drugie! To fajne, ale - na zasadzie przekory - czasami marzy mi się więcej słoneczka i n.p. różanka
A rzeczywistość jest taka, że mam kilkadziesiąt azalii i Rh, a róż - jak na lekarstwo:
Iwonko, krzewuszki są mało wymagające, a jakże urocze! Mam jeszcze takie o ciemnych listkac:
Kasiu, może Twój dereń 'zaskoczy' i zakwitnie w tym roku? Tym bardziej, że dostrzegasz na krzaczku prawdopodobnie zalążki pączków
Tego Ci serdecznie życzę, bo takie wyczekane kwiaty baaaardzo cieszą!
Tak jak mnie ucieszył pierwszy kwiat malutkiej piwonii drzewiastej:
Tamaryszku, bardzo miło, że zajrzałaś do mojego skromnego ogródka
Ja doskonale pamiętam Twój ogród jeszcze z tamtego Forum, gdyż był jednym z moich ulubionych
Mam nadzieję, że i na Oazie założysz swój wątek
Dla Ciebie taki lipcowy widoczek:
Dzisiaj na Dolnym Śląsku kolejny piękny, ciepły, słoneczny dzień! To już chyba koniec zimy? To, że kwitną u mnie śnieżyczki i prymule, to już wiecie, ale dzisiaj dojrzałam pierwszy kwiatek ...krokusa
Ogród woła 'posprzątaj mnie', ale ja jestem twarda! Do końca lutego paluszkiem nie ruszę w ogrodzie
Sezon zaczynam od marca, a Was pozdrawiam słonecznie i życzę miłego niedzielnego popołudnia
Może z kawką w ogrodzie?