TEMAT: Martowy ogród

Martowy ogród 03 Cze 2015 22:49 #375978

• trzynastka
  • trzynastka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Każdy dzień nawet najgorszy wart jest przeżycia
  • Otrzymane dziękuję: 238
Hostowistko mnie zaintrygowało :) jak podrosną hosty będzie widok powalający, co to za hosta ta największa pomarszczona seledynowo obrzeżona? z tej fotki
Ostatnio zmieniany: 03 Cze 2015 22:52 przez trzynastka.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Martowy ogród 03 Cze 2015 23:17 #375986

• Tamaryszek
  • Tamaryszek's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 18
Witaj Marto! Znowu w trakcie zwiedzania Twojego ogrodu wypisałam listę nieznanych mi roślin do sprawdzenia, jakaś nie douczona jestem... Gdzie Ty to wszystko kupujesz? Przydałby mi się szkółking na Lubelszczyźnie.
Jestem pod wrażeniem dokonań Cioci - przekazuję wyrazy uznania i ukłony!
Piwonie cudne.
Pozdrawiam,Tamaryszek
"Ogrodnictwo w zgodzie z naturą jest łatwiejsze niż przeciwko niej"

Martowy ogród 04 Cze 2015 10:15 #376040

• Anowi
  • Anowi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1586
Marta skupię się dziś na Szanownej Cioci bo TAKA Ciocia to skarb :) Te konstrukcje :woohoo: i wszelakie pomysły :bravo:
A pisałaś już ile wiosen Ciocia liczy? Tyle zapału,chęci i zdolności...zazdroszczę chociaż to nieładnie ;)
Pozdrawiam IWONA
Mały ale mój...
Ostatnio zmieniany: 04 Cze 2015 10:23 przez Anowi.

Martowy ogród 04 Cze 2015 10:29 #376042

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Potwierdzam, taka ciocia to skarb :bravo: . Świetny pomysł z wykorzystaniem tej podpory, chociaż ja pewnie posadziłabym tam groszek pachnący :think: .
A co do piwonii, Americę już kupiłam, rośnie. Chociaż pąk na dziwnie biały :think: . Zobaczymy co z niego wyrośnie :tongue2: . A ten Twój 'Sword Dance' wygląda mi bardziej na 'Buckeye Belle' :think: , którego też mam na liście ;) . Poza tym szukam jeszcze Fan Tan. Czytałam, że go krytykowałaś, że pisząc, że są ładniejsze w tym kolorze, ale mi się podoba :P .
Ostatnio zmieniany: 04 Cze 2015 10:31 przez Edyta.

Martowy ogród 04 Cze 2015 17:19 #376140

• babciakrysia1
  • babciakrysia1's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2
Komputer mam już sprawny, ja chyba też, więc mogę podziwiać znowu Pani ś l i c z n o ś c i.
Jeśli większe klony też Panią interesują to jesienią podesłałabym młode sadzonki klonu tatarskiego oraz pęcherznicy(nie znam nazwy łacińskiej).
Pęcherznice rosną obok siebie dwie różne odmiany ale pod tą ładniejszą(czerwieńszą) są odrosty(albo siewki?)

Martowy ogród 04 Cze 2015 19:59 #376208

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Śliczne iglaczki ,z tymi młodziutkimi przyrostami .Nie mogę się wprost napatrzeć.Marciu piwonie cudowne i wszystkie kwiaty ,które u Ciebie rosną .Srebrzysty posłonek skradł mi serce :hearts:

Martowy ogród 04 Cze 2015 21:26 #376245

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Penstemon mensarum ma śliczny kolorek :hearts:

Martowy ogród 08 Cze 2015 11:18 #377268

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Martusiu czy Ty byś cioci wynająć nie chciała? :rotfl1: U mnie draneczki gotowe na kratkę leżą i nie ma ich kto pozbijać. A tak poważnie to ciocia niesamowita :bravo: Dbaj o Nią, bo to prawdziwy skarb :)
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

Martowy ogród 08 Cze 2015 19:22 #377349

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Zdolna bestia z tej cioci :woohoo:
Peonia Clair de Łunę przecudna....ehh..muszę znowu jakies roże wykopać, bo tyle innych uroczych roslin mi umyka :oops:
Nie chcesz jakiejś? :P
Ps. Znalazłam fajną lekturę dla Ciebie ;-)
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 08 Cze 2015 19:23 przez Robaczek.

Martowy ogród 09 Cze 2015 09:20 #377528

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
Marto, pojawił się cień w "Martowym" to i hosty wciąż pięknie wyglądają. 'Spartacus' chyba najładniejszy. "TV-nasionowe" piwonie zaczynają mi kwitnąć.

Martowy ogród 09 Cze 2015 11:21 #377558

• Barabella
  • Barabella's Avatar
Kilka razy kajecik z chciejstwami musiałam otwierać, przeglądając ostatnie ilustracje Twego ogrodu.... Mam pytanko, jak długo masz tego penstemona? Jak się zwie ta funkia ciemno zielona z jaśniejszym, która ma liście lekko falujące? Pozdrawiam :bye:

Martowy ogród 09 Cze 2015 22:38 #377796

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Czyli najbardziej lubisz pustaczki?
Chodzi o peonie :happy:
Mnie coraz bardziej podobają się pustaczkowe róże
Wiem, że masz zdanie odrębne w kwestii mojego miejsca wolnego, ale cóż, słuchać Cię nie mogę.
Za daleko mieszkasz,( może całe szczęście) żeby miec na mnie tak wielki wpływ :happy4:
Metasekwoja to chyba strasznie duże drzewo będzie?
Nie dziękuję w takim razie. Mnie cienia nie potrzeba
Ostatnio zmieniany: 09 Cze 2015 22:40 przez Margo2.

Martowy ogród 10 Cze 2015 22:06 #378087

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Aniu, to prawda, tym bardziej, że ja do takich rzeczy to mam dwie lewe ręce...
Biała rabata się trochę zaniedbała ;) , a ze słoneczną też nie najlepiej, tam mi jeszcze róże zostały i wstrzymują postęp prac... A niektóre to się nawet wystraszyły tym exodusem koleżanek i zaczęły w miarę przyzwoicie kwitnąć... Taki 'Chippendale' na przykład mi został na tej słonecznej, nijak kolorystycznie nie pasuje do koncepcji, ale teraz to mi go szkoda ruszać... O taki jest ładny :)

DSC_0262.jpg

Celinko, to 'Spartacus' :)
Iza, to się cieszę, jeśli udaje mi się czymś zaskoczyć :) Gdzie ja to wszystko kupuję? Gdzie tylko się da :) Z reguły jednak poza Lubelszczyzną :)
"Dokonania" to chyba właściwe słowo :) , ja w takich sytuacjach wbijam w ziemię kije bambusowe :lol:
Iwonka, właśnie ostanio ciocia sobie uświadomiła, że jest po niewłaściwej stronie pewnej okrągłej liczby i niewiele jej brakuje do kolejnej okrągłej liczby ;) i zasmuciła się trochę tymi liczbami... Ale pomysłów to jej nie brakuje, niektóre mnie z lekka przerażają nawet ;)
Edytka, do rozlicznych zalet cioci należy jeszcze zaliczyć przygotowywanie pysznych jedzonek na działeczkę, choć tak z drugiej strony... ;) Te konsekwencje! ;)
Groszek pachnący jest :) Pąk dziwnie biały mi się nie podoba... A poza tym, czemu pąk, moja już przekwtła...
A ta wątpliwa ma dużo ciemniejszy kolor niż 'Buckeye Belle', niestety, w rozkwicie jej nie widziałam, trzeba będzie z rozwiązywaniem zagadki poczekać do przyszłego roku... Ależ 'Fan Tan' mi się podoba, nawet bardzo, ale są ładniejsze ;) Taka 'Mai Fleuri' na przykład...
Pani Krystyno, cieszę się, że odzyskała Pani kontakt ze światem :) I cieszę się, że w końcu udało nam się porozmawiać przez telefon, tak więc wszystko mamy obgadane :)
Ewa, teraz to każdemu iglakowi należałoby portret zrobić, to najpiękniejszy czas... No ale się nie da, bo tyle też ładnych kwitnień... Taki to czas w roku, że nie wiadomo, na co kierować obiektyw...
Bożenko, w rzeczywistości nawet ładniejszy niż na zdjęciu :)
Monika, ciocia sama o sobie stanowi, ale nie wydaje mi się ;) Wiem, wiem, że skarb :)
Kasiu, nie zdziwię Cię pewnie, jeśli powiem, że nie chcę ;) Świat bez róż potrafi być całkiem interesujący i taki przyjazny, bezpieczny :lol:
To wydawnictwo to jakieś takie popularne ;) , mi praca prof. William Stearne'a by się przydała, ale droga bardzo...
Romek, cienia trochę się pojawiło, ale nie zawsze tam, gdzie się go spodziewałam :) Ale potrafimy z ciocią cień zrobić, gdzie zechcemy i to jest dpiero przełom! :lol: A ja tych piwonii już nie mam, inni je mają :)
Witaj, Barabello, zeszycik z chciejstwami dobra rzecz i taka jego rola, by się zapełniał, ogrodnik poszukujący być powinien ;) Ta hosta to 'Spartacus', a penstemona mam od zeszłego roku, bardzo ładnie przyrósł, bo był taką siewką w zasadzie...
Małgoś, tylko i wyłącznie pstaczki, bardzo ładnie to ujęłaś :) A wiesz, że w czasach, kiedy to lubiłam róże, to też ewoluowałam ;) ku tym pustym? No ale zanim ewolucja się dokonała, to mi przeszło :rotfl1: I niech tak zostanie :)
A wiesz, że ja się czasem przemieszczam? :rotfl1: Zapewniam Cię, że możesz mnie słuchać :lol: , bo ja same dobre rady Ci podrzucam, niewdzięcznico! ;) :P
Metasekwoja będzie wielkim drzewem, ale to dopiero kiedyś, kiedyś... Śmiało możesz kupić i posadzić, ale nie posłuchasz.... :lol:

Najważniejsza rzecz... Wykosiłam! Kosiarka świeżo naprawiona śmiga, nadążam jednak :lol:
Z innymi rzeczami gorzej, znów do wysadzenia roślin przybyło, czasu mało, pracy dużo... Czemu nie odwrotnie? ;)

Kwiatki teraz...
Jakoś tak w tamtym roku zanaparstnicowałam, jakie dziwolągi słowne my tu wymyślamy :silly:
A to efekty, choć jeszcze nie wszystkie :)

'Camelot Creme'

DSC_0155-3.jpg

'Creme Bell'

DSC_0257.jpg

Niby 'Ilumination Pink' z naciskiem na "niby", jakaś blada...

DSC_0264.jpg

Kupiona jako Digitalis purpurea 'Gloxiniaeflora', jakaś duża zmienność w obrębie gatunku :lol:

DSC_0267.jpg

Ale najpiekniejsze są piwonie :)

'Blaze'

DSC_0172.jpg

DSC_0173-2.jpg

'Krinkled White' wielka już!

DSC_0194-2.jpg

DSC_0259.jpg

'Charlie's White'

DSC_0195.jpg

'Little Medicine Man'

DSC_0258-2.jpg

Ja to mam trochę szczęścia, nawet pomyłkowe są puste i ładne w związku z tym :)

DSC_0230.jpg

Coś mniejszego...
Śliczny posłonek 'Ben Heckla'

DSC_0217.jpg

Penstemon, który nie jest tym, za który się podawał ;) , ale śliczny jest...

DSC_0190.jpg

Trifolium rubens 'Peach Pink'

DSC_0188.jpg

Coś większego... Kielichowiec chiński kwitnie obficie, ale czy pieknie? :lol:

DSC_0227-2.jpg

I widoczki...

DSC_0177.jpg

DSC_0268.jpg

DSC_0213-2.jpg

DSC_0226-2.jpg
Ostatnio zmieniany: 10 Cze 2015 22:23 przez artam.
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona Ania, rm27, chester633, Bozi, xMonia, Krzysia

Martowy ogród 10 Cze 2015 23:04 #378142

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Jak mi się post otworzył, to myślałam, że przez pomyłkę do kogo innego weszłam :rotfl1: , taki piękny Chippendale, może Ci się znów odmieni :happy4:

U mnie dziś tak samo jak u Ciebie ;) , wszystko wykoszone, nic nie posadzone :rotfl1: , czekam aż miną upały, które nadchodzą :evil: . Że też prognozy deszczowe nigdy nie sprawdzają się tak, jak te z upałem :hammer:

Martowy ogród 10 Cze 2015 23:52 #378170

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Protestuję.....kielichowiec chiński piękne kwiaty ma. Twój dodatkowo ma ich sporo, mój 8? na słońcu masz go? :think: , nie przypala słońce?
Jest jeszcze coś czego nie masz? jakoś wątpię...... :devil1:

Martowy ogród 11 Cze 2015 00:03 #378173

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Zajrzymy, zajrzymy do tych róż :woohoo: już wkrótce. I do clemków jeszcze cos tam majaczy Multi Blue w rogu :silly:
Mam nadzieję, że czasu wystarczy.
Trawa skoszona to połowa sukcesu, aby tylko teraz nie wyschła przy zapowiadanych 34 :think:
Gąszcz się robi wcale nie tak bardzo powolutku.
Tak się cieszę na sobotę :dance:
Trzeba jeszcze załatwić jakąś piłę, czy może siekiera wystarczy do naszych wykopków?

Tylko jak maluchy przyjdzie zostawić :oops:

Martowy ogród 11 Cze 2015 15:05 #378282

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
Bogactwo roslin, jak w ogrodzie botanicznym. Pięknie, tylko kulek pokazujesz za mało.
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

Martowy ogród 13 Cze 2015 20:25 #379076

• dkny
  • dkny's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 103
Widoczki - jak zwylke- najpiękniejsze mi się wydają, choć i o róży nie można złego słowa powiedzieć: jest UROCZA!
U nas kolejny tydzień bez deszczu: to trwa już przeszło półtora miesiąca... I kolejny raz widzę na ikonce pogodowej, że u nas deszcz i burze, a za oknem tylko chnury się ciągną... Oj, susza straszliwa! U Ciebie zieloniutko, aż miło popatrzeć :)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.588 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum