TEMAT: Ogród nie tylko różany

Ogród nie tylko różany 29 Cze 2014 10:51 #278132

• constancja
  • constancja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 896
Moni, spacery w Twoim towarzystwie są olbrzymią przyjemnością i wnoszą wieeele inspirujących doznań. Od ochów i achów tchu mi brakuje. Nowa rabata już jest imponująca, a co będzie jak to wszystko podrośnie. :supr3:
Jubilee to również moja miłość, a ręce w modlitwie to wielkie, kapuściane chciejstwo.

Moni, pewnie nie doczytałam ale jeśli możesz to napisz co dokładnie rośnie przy tej dużej pergoli. Planuję podobną tylko oczywiście mniejszą i zastanawiam się co przy niej posadzić.

Pozdrawiam niedzielnie.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród nie tylko różany 29 Cze 2014 11:22 #278141

• terlica
  • terlica's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 293
Ja na końcu wycieczki,spaceruję,podziwiam,zapisuję.
Spacer piękny i narracja wesoła :)
Na razie mam pewne przemyślenia,pytania zacznę zadawać bliżej jesiennych zakupów ;)
pozdrawiam - Ewa
Pępek świata
Ostatnio zmieniany: 29 Cze 2014 11:23 przez terlica.

Ogród nie tylko różany 29 Cze 2014 12:06 #278157

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Witam serdecznie w niedzielne przedpołudnie :bye:
Jak pogoda u Was ? U nas "przydymione słońce" i wiatr. Od jutra ma padać - oby !

Majka - dzięki - mnie również miło było pospacerować. Mam taką teorię, że tegoroczna susza mocno daje się we znaki powojnikom - jak nigdy padło mi 6 sztuk a wiele, zwłaszcza tych młodych, ledwo zipie. Przy czym nie wygląda to na uwiąd - pędy jednego dnia są zielone i normalne a drugiego uschnięte brązowe. Nie ma charakterystycznego dla uwiądu etapu klapnięcia. Dam papu i zobaczę. No tak, wystawa rolnicza - na tego typu akcjach można coś ciekawego ustrzelić. Ciekawy ten niski różowy przetacznik. Kłosowców nie mam ale muszę pooglądać co to za jedne gagatki.
U mnie lilie nawet nawet (tfu, tfu) w sensie kwitnienia ale na wiosnę się zmobilizowałam i podkarmiałam co 2 tygodnie nawozem do pomidorów - nie wiem czy to to czy nie ale niektóre mają sporo pąków kwiatowych - widziałaś tiger'a - jak dla mnie ładnie się spisał (chociaż pokurcz).

Mrówa - skowronek to the Lark Ascending Davida Austina. Co do powojnika to na razie spokojnie - moim zdaniem ten mój nie wygląda tak jak powinien tzn. kwiaty niby ok i nawet dużo (sadzony zeszłej wiosny więc jak na moje standardy nieźle) ale liści ma za mało i zbyt jasne.

Aniu-Sweety - fajne takie przebieżki i dobre dla zdrowia :happy3: dziękuję za towarzystwo. Jubilee jest naprawdę cudna :hearts:

Ewo-Daisy, ja też do Ciebie zaglądam chociaż również nie zawsze się wpisuję. Wątków a co za tym idzie pięknych ogrodów jest przecież tak dużo, a czasu prawie wszyscy mają jak na lekarstwo. Mary Rose już powtarzać będzie :supr3: no tak ale u Ciebie wszystko szybciej. Ja też kocham angielki chociaż mają wiele wad. Chyba u Ciebie czyałam, że zwracasz się w kierunku Niemek - coraz piękniejsze są i z certyfikatami zdrowia i pokrój zupełnie inny niż mdlejące angielki - no zdecydowanie rośnie konkurencja ..

Ewo-Constancjo, a ja przed chwilą u Ciebie buszowałam ale się nie wpisałam :oops: dziękuję za towarzystwo na spacerkach. Jeśli chodzi Ci o tą narożną pergolę-trejaż z biało-różowymi różami to rosną tam tzn. przy słupkach: pirouette z Jackmanii, mme plantier z emilia plater oraz alba maxima z polish spirit (tej ostatniej nie widać jeszcze chociaż nieźle sobie poczyna). Przed mme plantier rośnie Iceberg (to ta duża biała kopuła). Tam idzie tak po skosie ścieżka do nowej rabaty i wzdluż tej ścieżki przed iceberg jest spirit of freedom (mały jeszcze) i pastella. Przed pirouette royal jubilee, scepter d'isle i pastella. No i po obu stronach w głębi rabaty kolejne róże - jeśli chcesz ich nazwy to daj znać.

Ewa-Terlica, dzięki za spacer. Ja też spaceruję u Ciebie często ale nie zawsze zostawiam ślad :oops:

Za chwilę niedzielny spacer przy poranno-przedpołudniowej kawie
:bye:

Ogród nie tylko różany 29 Cze 2014 12:18 #278160

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
To którędy dzisiaj pójdziemy ?
Hmm, może zacznijmy od początku - tj. od widoku, który mamy teraz codziennie po obudzeniu. Grafin włazi nam do sypialni przez okno...i cudnie pachnie

20140629-untitled-007.jpg

20140629-untitled-006.jpg

Wyjdźmy jednak nie oknem a jak cywilizowanie ludzie drzwiami i może skierujmy się na południe. Do kontynuowania spaceru zachęca resztką kwiatów teasing georgia

20140629-untitled-064.jpg

ale rzut oka za "węgieł" i nie ma już tych cudnych kwiatów różanych...teraz rządzi lawenda (ta co nie została stłamszona przez róże)

20140629-untitled-063.jpg

i jeżówki nieśmiało pokazują swoje wdzięki

20140629-untitled-062.jpg

20140629-untitled-071.jpg

ale dopiero po minięciu domu i tarasu pojawiają się jakieś różane kwiaty
William Morris, ośmiornica - wczoraj cięłam dziada dobrą godzinę ale trochę kwiatów zostawiłam bo mi było żal wszystko ciachnąć.

20140629-untitled-016.jpg

a pod nim, ostatnim wątłym bukiecikiem, na ostatniej gałązce z liśćmi (reszta oskubana bo plamistość) próbuje czarować Ambridge Rose

20140629-untitled-013.jpg

cdn
2 krzewy dalej na wschód Evelyn, najbardziej obżarta przez bruzdownicę w tym roku pokazuje swe wdzięki...pomimo, że i ją odwiedziła plamistość

20140629-untitled-017.jpg

mijamy obsypujące się łuki z veilchen i zaglądamy na tył rabaty gdzie wśród gąszczu Tea clipper malutka lelijka wyciąga łepek do słońca
20140629-untitled-019.jpg

Dalej szybciutko aż do trejaża, tam uwieczniamy końcówkę tegorocznego różanego show

20140629-untitled-045.jpg

I przemierzamy nową rabatę na końcu ogrodu w poszukiwaniu jakiś jeszcze przyzwoicie wyglądających kwiatów
i jest - Cristata - młodziak zeszłoroczny, w tym roku mało nie zdominowany przez podkładkę a teraz plamistość ale jest i rozwija cudne kwiaty na wysokości 30 cm

20140629-untitled-029.jpg

a po drugiej stronie trawiastej ścieżki mme isaak pereire - to dopiero dama, ochrzaniona w zeszłym roku za galopującą plamistość w tym roku dzielnie walczy i kwitnie jak wściekła. Jest już po 2 mega cięciach ale dalej ma co pokazać - tą różę zdecydowanie trzeba kulkować lub prowadzić poziomo - dla morza pięknych, mocno pachnących kwiatów warto!

20140629-untitled-031.jpg

Trochę dalej, za smętnymi resztkami naparstnic (których nie obcinam bo chcę żeby się rozsiały) świeci na nizinach tip top - po 3 latach zakochałam się w tej róży ! I to nawet pomimo jej podatności na plamistość (na razie nawet nieźle w sumie). Tu w objęciach mandżurskiego

20140629-untitled-036.jpg

20140629-untitled-034.jpg

a nad nią panoszy się pearl jessica - niesamowita jest w tym roku (i podoba mi się na tle lilii monte negro :crazy: )

20140629-untitled-043.jpg

cdn
jesteśmy już praktycznie na końcu rabaty - jeszcze rzut oka na agrest a raczej to co zostawiły z niego ptaki :rotfl1:
20140629-untitled-038.jpg

i powoli nawracamy do ogrodu. A tu po prawej, wciśnięty w kąt kratki kwitnie sobie w najlepsze Chopin

20140629-untitled-039.jpg

i wychodzimy na trawiastą ścieżkę pomiędzy rabatą różaną a trawiastą. Kątem oka zauważamy jakieś pojedyncze kwiaty alexandra mackenzie nie spalone przez słońce więc je uwieczniamy

20140629-untitled-041.jpg

20140629-untitled-042.jpg

i zachęceni bijącymi pomarańczowymi jaskrawościami omijamy rabatę z aspirinami i edenami i skarpką schodzimy do ulubienic - Ladies (shalott i emma hamilton) oraz skowronka (the lark ascending)
Lady of Shalott
20140629-untitled-050.jpg

Evina

20140629-untitled-055.jpg

zwrot przez ramię i mamy go - czosnek główkowaty kolorek pokazał

20140629-untitled-047.jpg

i wracamy do domu bo nie ma już wiele co pokazać. No może jeszcze hostową

20140629-untitled-057.jpg

cdn
ale przecież ona najlepiej z lotu ptaka wygląda no to cyk

20140629-untitled-002.jpg

20140629-untitled-003.jpg

no i trzeba będzie rozsadzać :crazy:
i jeszcze ostatni wychył z okna na róże

20140629-untitled-005.jpg

i kończymy niedzielny spacer :bye:
Ostatnio zmieniany: 29 Cze 2014 12:42 przez moni.
Za tę wiadomość podziękował(a): r-xxta

Ogród nie tylko różany 29 Cze 2014 14:14 #278194

• Wiola
  • Wiola's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 393
Monisiu uwielbiam te Twoje spacery :hearts: Spędziłam teraz piękne chwile w Twoim ogrodzie. Mogła bym w nim zamieszkać.
Wrócę do powojnika Purpurea Plena E. U Ciebie jest niesamowity. Mój - sadzony w tym roku wiosną wygląda jak siedem nieszczęść. Kwiaty osiągnęły średnicę ok 2 cm a on cały nie wiem czy dobił do 1 m. Nie wiem co mam z nim zrobić. Wydaje mi się, ze chyba susza mu dokuczyła, bo powojniki włoskie rosną u mnie bardzo dobrze już w pierwszym roku.
Ach ... zapomniała bym ... okno sypialniane - marzenie :bravo: Od jakiegoś czasu mam ochotę posadzić różę tak, aby zaglądały prze okna salonu. Miały by one słońce po południu, bo to zachodnia wystawa. Czy róża munstead wood nadawała by się ? A może coś innego byś poleciła .... :)
Pozdrawiam Wiola :)
Ogród Wioli

Ogród nie tylko różany 29 Cze 2014 14:33 #278202

• Keetee
  • Keetee's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 128
Monia ...ale spaceros :hearts: Chyba się ulokuje tam na tym hamaczku :happy4:
Hosty masz cudne...jakbyś już nie miała gdzie wsadzać ...to mooof... :wink4:
Ja się już zadekowałam w chacie...za gorąco dla mnie... :jeez:
Ostatnio zmieniany: 29 Cze 2014 14:34 przez Keetee.

Ogród nie tylko różany 29 Cze 2014 14:46 #278204

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
Tulipanko - dziękuję za towarzystwo w ogrodzie....a nie ma sprawy ...miałabym fajne towarzystwo.
Mnie się też wydaje, że to susza. Podlewaj i czekaj do następnego sezonu - innego wyjścia nie ma. Mój Huldine też ma kwiatki 3 cm :jeez:
Co do róży pod okno to jak wysoko masz okno ? Jeśli okno jest na standardowej wysokości to munstead nie zobaczysz bo to niska róża raczej. U mnie 3 letnia sadzonka nie przekracza 80 cm i raczej dobrze się nie krzewi, pędy cieniutkie. Jeśli chcesz żeby róża zaglądała Ci do okna to musi być coś większego i najlepiej pachnące. Czy chcesz jakiś konkretny kolor ?

Keetee - Dorotko, a proszę bardzo, hamaczek chwilowo wolny. Co do "hostów" to okejos będę pamiętać.
Ja też okupuję kanapę aktuanie...
trochę wody dla ochłody

20140629-untitled-068.jpg
Ostatnio zmieniany: 29 Cze 2014 14:47 przez moni.

Ogród nie tylko różany 29 Cze 2014 14:58 #278208

• Keetee
  • Keetee's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 128
Osz :woohoo: Ty to masz tam rajek.....o mamuńciu :jeez: muszę se jakaś wodę wymyślić :wink4:

Ogród nie tylko różany 29 Cze 2014 16:08 #278229

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Monia, ale dałaś po oczach tymi spacerkami! :supr3:
Jesuuuuuuu ile u Ciebie cudowności!
Mówisz, ze kocimiętki takie potwory rosną? Kurczak, napatrzylam się u Ciebie i kupiłam kilka, posadziłam na brzegu rabaty. Najwyżej będę ciachać..a powtarzają u Ciebie?
Poproszę szczegóły nowej rabatki - jakie róże tak posadziłaś? I co między nimi? :yummi:
U mnie większość angielek przekwitłam w ogole resztki tylko są, a u Ciebie wciąż trwa rózany festiwal!
Mówisz, ze upały i susza? A u mnie ciagle pada i zimnooo.... :dry:
Graffin boska....ale swoją drogą dziwne, że się nie jeżysz, wszak obca baba pcha Ci się do sypialni i to w dodatku hrabina Haha a co na to M?? :woohoo:

Edit: jakie to drzewko (klonik?) o biało-zielonych lisciach rośnie przed aspirynkami?
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 29 Cze 2014 16:20 przez Robaczek.

Ogród nie tylko różany 29 Cze 2014 17:31 #278274

• inag1
  • inag1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 631
Spacery po Twoim ogrodzie to wielka przyjemność ,tym bardziej ,że masz ładną pogodę. U nas, tak jak napisała Kasia-Robaczek, zimno i deszczowo.
Zapytam o powojniki, bo moje po wiosennym spektaklu ,też teraz wyglądają nieciekawie. Pisałaś, że Twoje dostały nawozu. Podsypałaś doglebowo ,czy potraktowałaś je np. Magiczną Siłą ? Gdzieś przeczytałam, że powojniki nie potrzebują za dużo nawozu i rosą nawet na najgorszych glebach. To chyba nie do końca jest prawda, bo patrząc na moje bidy, wyraźnie widać ,że czegoś im brakuje. Jednak nie chciałabym przedobrzyć,dlatego zapytałam jak je podkarmiłaś teraz ,latem. :)

Ogród nie tylko różany 30 Cze 2014 10:40 #278551

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Moniczko :bye:
Ależ tego piękne kwiecia to masz :eek3:
Tawułki, hortensja już pięknie wygląda ;)
Piękne masz odmiany róż,co jedna to piękniejsza.
Lilie też mają teraz swój koronny czas :hearts:

Ogród nie tylko różany 30 Cze 2014 11:13 #278567

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
Witam poniedziałkowo !
I pada- wreszcie! I chociaż okoliczności przyrody smętne, ogród skąpany w deszczu, niebo zasnute szarą, grubą warstwą chmur i płacze od wczoraj a rośliny wyglądają jak zmokłe kury to było to bardzo potrzebne i cieszę się tą aurą (chwilowo :rotfl1: )

Kasiu - te cudowności to już powoli przeszłość ale taka kolej rzeczy, nic nie poradzimy. Jeśli chodzi o kocimiętkę to zależy od odmiany - jaką kupiłaś ? Ja mam walker's low i niezaprzeczalną zaletą tej odmiany jest to, że się nie wykłada (koty też jakoś bardzo w niej nie szaleją) ale rośnie duża. Moim zdaniem brzeg rabaty jest ok - bardzo ładnie się wtedy prezentuje ale jeśli dalej maz posadzone niskie róże to może ich nie być widać :rotfl1: najlepsze co możesz zrobić to poczekać i zobaczyć, nie ma co wykonywać gwałtownych ruchów - pośpiech jest wskazany jak to mówią tylko przy łapaniu pcheł :rotfl1: Moja kocimiętka powtarza kwitnienie (przynajmniej do tej pory). Teraz już ją ścięłam (prawie do zera) i za kilka tygodni powinna odbudować krzaczki i zakwitnąć i jeszcze pocieszy oczy niebieskością.

Nowa rabatka ...to będzie tak. Jak patrzysz na to zdjęcie poglądowe to za czerwonymi liliami rosną na tym poszerzeniu w kolejności: Fantin Latour, Therese Bugnet, Henri Martin, Ritausma, Cristata. Pomiędzy nimi 2 powojniki arabella (po ziemi), na brzegu kilka sztuk przywrotnika (jeszcze go nie widać) oraz bodziszek magnificum, jakieś lilie i cebulowe. Będę tam działać bo na razie mi się nie bardzo podoba. Dalej jest przewężenie i tam szpalerek z poziomek. Potem (to już narożnik będzie) Nevada, Fruhlingsduft, Abraham Darby a przed nimi 2 szt. sonnenschirm. To wszystko w bodziszkach Johnson's blue i kilka lilii. Cofamy się i druga strona zdjęcia. Na pierwszym planie dołem Augusta Luize (3 szt. w szpalerze, niziutkie bo przesadzane jesienią i focha strzeliły), dalej tip top i chippendale. Nad Augustami widać kwiat Alexandra mac kenzie a dalej nad tip topem i chipkiem elmshorn (też ociupinkę widać). Tutaj dodatkowo lilie (np. pearl jessica) i klemki: mandżurski i little marmaid i zaczątki obwódki lawendowo-rogownicowej. Dalej jest przewężenie nad którym widać jasno różowe kwiaty rzekomej Bantry Bay (ustaliłyśmy z Ewamaj, że jest podobna do Astrid Lindgren). Dalej znów szerzej i widać trochę resztek naparstnic, potem boscobel, winchester cathedral, rapsody in blue, raubritter, mrs John laing a zaraz za nią gipsy boy (większości z tych róż nie widać bo już nie kwitną). Pbwódka lawendowo-rogownicowa. Pomiędzy różami trochę lilii, bodziszki, jarzmianki, maki wschodnie, zawilce jesienne. Na razie całość nie bardzo mi leży ale poczekam aż się to porozrasta. Ta rabata kosztuje nas mnóstwo pracy bo do jesieni był tam nieużytek zarośnięty chwastami (nie do końca było wiadomo czy te 3 m to już nasze czy jeszcze sąsiada, który odsprzedawał nam działkę: okazało się, że nasze więc zagospodarowaliśmy).
A wiesz co mi tam 1 hrabina ....jakoś przeżyję ...poza tym zaraz pod sekator pójdzie i długo nie porządzi! :rotfl1:

To drzewko to klonik drummondii.

Inag - dziękuję za towarzystwo. Dzisiaj już leje ale ten deszcz i ochłodzenie są potrzebne. Co do powojników to moje dostają wczesną wiosną garść obornika granulowanego i po kwitnieniu podlewam magiczną siłą i to wszystko. Tylko świeżo zakupionych nie nawożę bo są napakowane nawozem a czasem nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu. Ina, ja czytałam z kolei, że potrzebują dobrego, żyznego podłoża. Ja wsadzam w ziemię jaką mam ale mam raczej żyzną.

Aniu - dziękuję. U Ciebie też całe morze kwiatów i kolorów :hug:

I dosłownie kilka deszczowych zdjęć (jak pisałam poprawiam się :dance: )
LD Braithwaite

20140630-untitled-010.jpg

Ambridge

20140630-untitled-013.jpg

Rozkwitły kolejne lilie - chyba courier

20140630-untitled-015.jpg

20140630-untitled-017.jpg

I lilia, której napewno nie kupowałam. Kwitnie sobie obok bonic i pod Veilchen :mad2:

20140630-untitled-018.jpg

Lankon mimo wszystko chce się otworzyć

20140630-untitled-020_2014-06-30.jpg

oczko w deszczu
20140630-untitled-019.jpg

miłego początku tygodnia :bye:
Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 30 Cze 2014 11:17 przez moni.

Ogród nie tylko różany 30 Cze 2014 13:35 #278606

• Wiola
  • Wiola's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 393
Taką żarówiastą lilię mam i ja .... posadziłam ją przy Quenn of Sweden, bo miała być jakaś jaśniutka, pastelowa. Efekt w tej chwili poraża z daleka :unsure:
Jeśli chcesz żeby róża zaglądała Ci do okna to musi być coś większego i najlepiej pachnące. Czy chcesz jakiś konkretny kolor ?

Co do koloru róży zaglądającej przez okno, to na pewno nie biała, nie żółta i żarówiasta. Mogą być ciemne purpury, różowe, pastelowe ....
Pozdrawiam Wiola :)
Ogród Wioli

Ogród nie tylko różany 30 Cze 2014 22:04 #278834

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Monia, dzięki za opis rabaty - zapowiada się ekscytująco! Te wszystkie historyczne róze, przeplatane bylinami, juz to widzę! Bardzo mi się podoba zakręt tej ścieżki :dance:
Takie nasadzenia buszowate bardzo lubię - maki, zawilce! - choć te Twoje klasyczne z rózanymi solistkami równie bajkowe.
Kocimiętkę kupiłam klasyczna, bo była najtańsza ;-) Ake Walkers Low też była i planuję ją dokupić na rabatę zachodnią.
Bodziszek Johnsons Blue to ten wyższy? Chyba mam go u siebie.. :think: kupowałam himalajski pełny Flore Pleno, ale dostałam inny, chyba właśnie Johnsons Blue.
Piękne te lilie kremowe, courier :hearts:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

Ogród nie tylko różany 30 Cze 2014 23:03 #278863

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Monia też mam taką wściekłą lilię i to kwitnącą za Pashminą :mad2: muszę je ruszyć i wykopać tylko jak ją wyłuskać z innych i z korzeni różanych, jak ja nie lubię takich akcji :silly:
Niedzielny spacerek superowy a różyce jeszcze całkiem całkiem kwitną :dance:

Ogród nie tylko różany 30 Cze 2014 23:19 #278875

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Jude the Obscure to ostatnio róża zaplanowana przeze mnie do kupienia. Jest cudna :hearts: . Generalnie, to miałam już więcej nie kupować, ale coś mi ostatnio zaczynają chodzić po głowie jakieś ciemne i kiedy tak sobie tutaj spaceruje, to moje postanowienie staje się coraz bardziej wątłe :whistle: .

Ogród nie tylko różany 01 Lip 2014 07:35 #278923

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Pięknie w Twoim ogrodzie ,gustownie to sobie wszystko urządziłaś .Lilie piękne o różach nie wspomnę .Nowa rabata też świetnie się zapowiada .Fajnie ,że masz dużo miejsca .Możesz realizować wszystko ,co Ci się zamarzy :garden1:

Ogród nie tylko różany 01 Lip 2014 09:13 #278948

• Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 7964
Ta lilia pearl jessica cudowny ma kolor! muszę poszukać :evil:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.494 sekundy