TEMAT: Ogródek Gosi

Ogródek Gosi 02 Mar 2016 21:48 #440752

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Mnie też się wydaje, że ścieżka powinna być szersza. Zafundowałam sobie jedną "szczupłą" i teraz głównie koty się na niej mieszczą, bo rośliny się rozrosły.
Mnie wciąż za zimno na prace ogrodowe, chociaż moja pracowita sąsiadka nie odpuszcza i codziennie wychodzi do swojego ogrodu. Nie mam pojęcia, co w nim robi, po sprzątała go porządnie jesienią (w przeciwieństwie do niektórych :oops:).
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogródek Gosi 03 Mar 2016 20:05 #441043

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Bo to nie ma znaczenia, czy się sprząta jesienią, czy wiosną, z tym, że jak się sprząta jesienią to i tak trzeba sprzątać wiosną. I po co? :devil1:
Ty widocznie jesteś bardziej ciepłolubna od sąsiadki :)

Ogródek Gosi 03 Mar 2016 20:49 #441066

• IwOnagn
  • IwOnagn's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Gosia, nie dręcz tymi widokami letnimi, zlituj się. A na wiosnę u siebie nie narzekaj, bo nie jest źle - no a czereszenka przycięta zawodowo :flower1: :bravo: Majster się spisał :drink1: można polać :drink1:

Ogródek Gosi 03 Mar 2016 21:58 #441110

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
Ode mnie każdy jest bardziej pracowity :rotfl1: Czasem się dziwię, że mój ogród jakoś wygląda :oops: Nie zawsze, ale miewa momenty piękności.

Ogródek Gosi 03 Mar 2016 22:46 #441130

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Margo2 wrote:
Bo to nie ma znaczenia, czy się sprząta jesienią, czy wiosną, z tym, że jak się sprząta jesienią to i tak trzeba sprzątać wiosną. I po co? :devil1:
Ty widocznie jesteś bardziej ciepłolubna od sąsiadki :)
Patrz, z ust mi wyjęłaś te mądre słowa :teach: Każdy argument jest dobry, by jesienią nie narobić się w ogrodzie :devil1:
A ciepłolubna też jestem bardzo. Coś bym już podziałała w ogrodzie z przyjemnością, ale aura odstrasza. Wkrótce jednak przydałoby się wreszcie choć nowalijki w szklarence posiać. Tymczasem szczypiorek mi wyrasta z zeszłorocznych cebulek pozostawionych w gruncie. Do jajecznicy byłoby już co skubnąć. Muszę zerknąć, może i jakieś ziółka do masła się znajdą.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Ogródek Gosi 04 Mar 2016 20:31 #441375

• Ave
  • Ave's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 395
Ha, okazuje się, że nie tylko ja preferuję porządkowanie rabat wiosną :whistle: Po co jesienią pozbawiać roslinki naturalnej pierzynki... tak to sobie tłumaczę i nie widzę wtedy bałaganu na rabatach :wink4:

Gratuluję nowej ścieżki - kupuję sobie świnkę skarbonkę i poczynając od 8 marca zaczynam zbiórkę na... moje ogrodowe chciejstwa (bardzo mi się podoba pomysł imieninowo-rocznicowo-świateczny...) :funnyface:
Ewa

Ogródek Gosi 05 Mar 2016 00:48 #441522

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
Iwonko, czyli nie podoba Ci się? :dry:
Myślałam, że łatwiej jest przetrwać kiedy się ogląda letnie zdjęcia
No dobrze nie będę Cię już więcej dręczyć :)

Ewo, ogród zawsze jest piękny. Top zależy jak się na niego patrzy. Przede wszystkim ma cieszyć, a nie wzbudzać wyrzuty sumienia. Ja po prostu ma napływ adrenaliny. Własnie wróciłam z kina i jestem tak naładowana, że żałuję, że nie poszłam gdzieś potańczyć. Dlatego pewnie jutro znowu wyląduję w ogrodzie. Chyba, że pogoda nie pozwoli. Za to w domu mam totalny bajzel.

Aga, porządki wiosenne są dużo przyjemniejsze. Jesienią człowiek jest już zmęczony sezonem. Chce odpocząć od ogrodu. Przynajmniej ja tak mam.
Ja musze w końcu posiać pomidory, bo nie zdążą wykiełkować do wiosny

Eva, ja zostawiam sprzątanie do wiosny, bo lubię te patyki na rabatach. Przynajmniej jest co oglądać. A tak widać przed wszystkim gołą ziemię.
Ja już mam świnkę skarbonkę. Zbieram od roku. Po 5 i 2 zł. Ciekawe kiedy uzbieram całą, bo jest pokaźna. :)

To żeby nie drażnić Iwonki tylko 2 zdjęcia, no 3 :)

013-30.jpg

016-32.jpg

018-35.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): e-genia, Bozi, Gabriel, Krzysia

Ogródek Gosi 05 Mar 2016 23:25 #441868

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
Zachowując obiektywizm-mój ogród miewa okresy załamania :rotfl1: Ale takie dni jak dzisiejszy pozwalają na optymistyczne nadzieje na porządek :)

Ogródek Gosi 07 Mar 2016 08:38 #442342

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
Gosiu widzę że energia Cię ponosi , ja mam wręcz przeciwnie boję się że zabraknie mi sił do posprzątania w ogrodzie ,bardzo się meczę .

Boję się też zacząć porządkować bo wtedy roślinki zostaną golutkie , a pogoda niepewna co będzie jak przyjdzie wiekszy przymrozek na kilka dni ? :jeez:

Ogródek Gosi 07 Mar 2016 10:35 #442388

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Gosia, nie myśl, że ścieżka może być wąska, bo taczka ma jedno koło - nie idź tą drogą :evil: .
Ja mam taczkę z dwoma kołami, kupiłam ją sobie kilka lat temu na Dzień Kobiet :happy4:
i nie zamieniłabym jej na inną, mogę ją popychać nawet jedną ręką :) .
Ja też sprzątam ogród wiosną, i nie ma tu żadnej ideologii, po prostu jesienią za szybko się ściemnia ;) .
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

Ogródek Gosi 07 Mar 2016 22:17 #442579

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewa, powoli porządek będzie zrobiony. Mamy dopiero marzec. Co prawda porządki w ogrodzie to dla mnie priorytet. W domu może się przewalać, ale ogród musi być wysprzątany :devil1:
Oczywiście bez przesady

Geniu, faktycznie energia mnie rozpiera. Gdyby nie praca siedziałabym w ogrodzie więcej
Ale i ja czuję zimowe lenistwo. W sobotę popracowałam 4 godziny i padłam. W niedzielę nawet nie miałam ochoty wyjść na dwór. W sumie pogoda mi w tym pomogła :happy:
Ty powinnas sprzątać powolutku. Przecież nie masz presji. Możesz wyjść każdego dnia i posprzątać po kilka roślin
Ja nie mam wyjścia. Musze łapać każda wolną chwilę.

Elu, no wiem, że powinnam myśleć logicznie i praktycznie. Tylko szkoda, że to nie idzie w parze z funduszami.
Tak krawiec kraje..
Może nie powinnam się w ogóle zabierać za tę ścieżkę?
Już sprawdziłam. Kosiarka na 40 cm. ścieżce nie przejcie. Za szeroka. Ale znowu szkoda mi miejsca na ścieżkę, kosztem rabat.
Ciągłe dylematy.
Zastanawiam się i mam coraz mniej czasu na to, bo panowie mogą wejść w każdej chwili
Moje wiosenne sprzątanie to czyste jesienne lenistwo. Ot cała filozofia :)

W sobotę jak już napisałam Geni popracowałam całe bite 4 godziny i padłam. Zdołałam ostrzyć druga część żywopłotu. Samo zbieranie tego co nacięłam zajęło mi godzinkę.
Posprzątałam kolejną część na tylnej rabacie
Tak to wyglądało po zeszłotygodniowym sprzątaniu. Widać wyraźnie po prawej stronie brak suchelców, po lewej mase patyków. Niestety nie zrobiłam zdjęcia po porządkach.

022-30.jpg

A to moje pierwsze oznaki wiosny. Na razie nie będę rozpaczała, ale wydaje mi się, że sporo roślin straciłam. Chyba zgniły. Szczególnie naparstnice. Nie widze też młodych siewek z zeszłego roku. Znowu będzie mało.

Cieszą mnie za to przebiśniegi, które po wielu nieudanych próbach w końcu chyba się zadomowiły
001-31.jpg

005-29.jpg

Przylaszczki nie wszystkie chyba zakwitną
002-32.jpg

Jedyny kroku, który pokazał pączek. Reszta w szczypiorkach
003-33.jpg

A to moja niezawodna jeżówka Double Delight
004-35.jpg

Puszkinia?
006-26.jpg

Gramoli się też bodziszek
007-31.jpg

A to rutewka orlikolistna. Czy ktoś może powiedzieć kiedy można się spodziwać wychodzenia rutewki delavaya? Na nią czekam niecierpliwie i martwię się, czy przetrwała

008-43.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi, Gabriel

Ogródek Gosi 07 Mar 2016 22:58 #442592

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Mam nadzieję, że u mnie po prostu jest zimniej, bo nic nie wystawia nosów..jeżówki, bodziszki, szałwia, tawułki.. :jeez: Cisza na rabatach, że aż serce boli.. :cry3:

Ogródek Gosi 08 Mar 2016 20:43 #442857

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
Monia, na pewno zimniej. Ty bardziej na wschodzie ;)
U mnie powolutku wszystko rusza. W sobotę sadzę róże :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Monika-Sz

Ogródek Gosi 08 Mar 2016 20:48 #442860

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Goś, rutewka delavaya wychodzi znacznie później, jeszcze ma czas.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Ogródek Gosi 08 Mar 2016 21:08 #442870

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
O rany, ale mnie pocieszyłaś :kiss3:
Ja się tak o nią martwiłam. To moja zeszłoroczna miłość i szkoda byłoby ją stracić

Ogródek Gosi 08 Mar 2016 21:22 #442876

• jlg
  • jlg's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 23
A przymierzałam się do kupna rutewki i jakoś w ostatniej chwili zrezygnowałam, teraz trochę żałuję - trudno nadrobię przy innej okazji.
Pozdrawiam ciepło - Joasia

Miniaturka Joasi

Ogródek Gosi 08 Mar 2016 22:00 #442887

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
A widziałaś je na zywo?
Ja widziałam. Pewnie gdyby nie to przeszłabym obok niej obojętnie
Mam orlikolistną już parę lat, ale wrażenia aż takiego na mnie nie wywarła.
Za to Delavaya :hearts:

Ogródek Gosi 08 Mar 2016 22:09 #442892

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Rutewki to były te wysokie łodygi z kwiatkami a'la gipsówka, ale w uroczym lila kolorze..? Jeśli tak, to nie dziwię się Twoim serduszkom w emotce- faktycznie urokliwa roślina!!

Dzięki za pocieszenie- mam nadzieję, że to kwestia zimna. Zreszta u mnie chłodno bo przestrzeń trochę otwarta, a ostatnie dni tak ponure są, że szkoda gadać :jeez:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.728 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum