TEMAT: Ogródek Gosi

Ogródek Gosi 12 Kwi 2015 22:45 #357515

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Gdybyś tak, Gosiu, pozbyła się jeszcze kilku jałowców to mogłabyś posadzić ...... wiele więcej roślin :rotfl1:
Sobota nas rozpieściła ciepłem, a dzisiaj od razu pogoda przypomniała, że to jeszcze wczesna wiosna.
Swojego żywopłotu nie masz, że przycinasz u siąsiada? ;)
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie
Ostatnio zmieniany: 12 Kwi 2015 22:46 przez elsi.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogródek Gosi 13 Kwi 2015 20:54 #357819

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Aszko, ja przypadkiem trafiłam do tego malutkiego sklepiku na obrzeżach miasta. Cena naprawdę wydaje mi się bardzo atrakcyjna. Warto poszukać i jeszcze raz spróbować

Elu, no niestety to jest mój żywopłot. Tak go zapuściłam, że od swojej strony nie sięgałam nożycami do ostatnich gałęzi. Musiałam wejść na jego działkę, żeby je obciąć. Żywopłot zmalał o jakieś 1,5 m. Teraz czekam az się zacznie zagęszczać.
I Ty mnie namawiasz do złego :happy:
W tym roku wylatuja już 3 wysokie jałowce. Na razie wystarczy. Ale i tak w ich miejsce chcę posadzić cos dużego, bo musi mi zasłonić graciarnię sąsiada. Także małe roślinki nie mają tam racji bytu
U nas dzisiaj było prawdziwe oberwanie chmury, przy takim wietrze myslałam, że okna powybija. A za chwilę świeciło słońce. Całe szczęście, że jutro ma być już dużo lepiej.
Za tę wiadomość podziękował(a): Aszka

Ogródek Gosi 13 Kwi 2015 23:10 #357909

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Sąsiadowi ta wichura zerwała folię z tunelu, mój na szczęście ocalał - tfu tfu!
Żywopłot świerkowy ciachałam wczoraj - też od strony sąsiada. Niedługo zacznie przełazić przez siatkę i wtedy będzie gorzej. Ziemia tam mokra i strasznie intensywnie rosną.

Mój sąsiad ma taką graciarnię i rumowisko, że nic nie jest w stanie tego zasłonić. Nawet stary autobus - okrągły ogórek - przerdzewiały tam stoi. Na dodatek mam go od południa, więc nic wysokiego posadzić nie mogę, bo zacienię swoją działkę.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Ogródek Gosi 14 Kwi 2015 08:23 #357956

• asia2
  • asia2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Całe szczęście, że jutro ma być już dużo lepiej.
4st. i to ma być lepiej ;) ? No chyba, że u Was jest cieplej :P ...

Linia kroplująca przydałaby się i u mnie, ale z wiadomych względów to inwestycja nieopłacalna. Bardzo szybko znaleźliby się amatorzy chętni na recycling :rotfl1: ... Tak to jest mieć ogród z dala od domu :( .
Ostatnio zmieniany: 14 Kwi 2015 08:24 przez asia2.

Ogródek Gosi 14 Kwi 2015 08:37 #357962

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Kurczę, z jałowcami kolumnowymi też mam trochę problem - nie są tak gęste, jakbym oczekiwała ;-(
Na razie nawiozłam solidnie i zobaczymy, jaka czeka je przyszłość.
Szkoda byłoby tak dużych krzewów.

Zimno, to prawda, ale jest słonecznie i w prognozach deszczu brak.
Mam nadzieję, że uda się popracować po południu.

A co Ty dzisiaj robisz, Gosiu?

Ogródek Gosi 14 Kwi 2015 08:42 #357966

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Wy Dziewczyny o wycinaniu dużych krzewów a ja wciąż na takie czekam :jeez:
przycinania żywopłotu nie zazdroszczę ale cóż jak trzeba to trzeba
Działasz dzisiaj ogrodowo ?
Ja usprawiedliwiłam się paskudnym zimnem i lekkim przeziębieniem i postanowiłam nie wychodzić do ogrodu na razie
miłego dnia

Ogródek Gosi 14 Kwi 2015 20:42 #358134

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
Aga, moi teściowie mieli też takiego ogórka na działce. Bardzo dawno temu. To było miejsce zabaw dla dzieci. Potem faktycznie zrobił się z tego złom. Także widok był nieciekawy. Nie zazdroszczę tego widoku
Ja ciachałam żywopłot u sąsiada. Jest tak szeroki, że musiałam iść na jego działkę i od jego strony wyciąć to czego nie wycięłam od swojej strony. Mam nadzieję, ze teraz już będzie łatwiej dbac o żywopłot.

Asiu, u mnie rano też było 4 st. Czyli lepiej niż wczoraj. Wczoraj były 2 st. Potem było jeszcze cieplej. Tylko ten wiatr :dry:
Uważasz, że gumowy wąż nadawałby się do sprzedaży? Raczej guma nie cieszy się powodzeniem.

Agunia, u mnie wszystkie jałowce chorują. Jakbym mogła wywaliłabym wszystkie, ale od razu stracę duże rośliny, na które teraz Monia czeka. Ja też bym musiała czekać.
Dzisiaj nie miałam ochoty na ogród. W dodatku, że jutro wyprawiam m. do szpitala na zabieg. Musiałam go wyszykować.

Monia, ja też dzisiaj nie popracowałam. Ten wiatr mnie dobija. Jakby było normalnie zimno wyszłabym. Wietrzysko działa na mnie depresyjnie. Nawet słońce mnie nie cieszy.
Mam nadzieje, że teraz przycinanie żywopłotu już nie będzie takim problemem. Teraz musiałam ciąć pojedyncze gałęzie sekatorem. Teraz będe już używała nożyc elektrycznych. To bedzie moment. ;)

012-3.jpg

013-2.jpg

014-3.jpg

Ogródek Gosi 15 Kwi 2015 21:10 #358436

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Prawda, że sadzenie rozgrzewa? A kupowanie! :lol:
Słyszałam też, że całkiem nieźle rozgrzewa też wycinanie... :rotfl1:
Widzę, że kropla drąży kamień ;) Sama widzisz, ile można posadzić w miejsce jednego niedobrego iglaka :)
Co oznaczają trzy wycięte jałowce? ;)
Rozgrzewające zakupy! :) :happy4:

Ogródek Gosi 15 Kwi 2015 21:16 #358441

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Ale Artamko... wszystkie jałowce każesz wycinać? Niektóre są śliczne i zdrowe!

Ogródek Gosi 15 Kwi 2015 21:38 #358461

• lawenda
  • lawenda's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20
Gosia, kuszą Cię okrutnie na wycięcie jałowców :P Jakąś niechlubną opinię mają tak ogólnie, nawet te zdrowe przestały się podobać. U mnie nie chorowały, ale już ich nie ma, zajmowały za dużo miejsca, zostawiłam za to płożące i dopóki jeż pod nimi mieszka, dopóty są bezpieczne. Idziesz na zabieg, trzymaj się :kiss3:

Ogródek Gosi 15 Kwi 2015 21:56 #358480

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja bym właśnie te zdrowe proponowała wycinać :happy4: :happy4: Bo jak zdrowe, to będą zdrowo rosnąć :lol:
Ale są pożyteczne jałowce :) , takie, które zastępują korę, uwidocznię to na zdjęciach, jak kiedyś w końc dojadę do siebie :)

Ogródek Gosi 16 Kwi 2015 15:40 #358746

• eda_s
  • eda_s's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 241
Cześć Gosiu :)
Zaległości raczej nie nadrobię, ale postaram się być już na bieżąco.
Bardzo lubię jałowce, ale fakt-różnie jest z ich urodą.
Jak samopoczucie?

Ogródek Gosi 16 Kwi 2015 23:21 #358958

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
No tak... ten sąsiedzki ogórek to może i nadawał się do zabawy, ale ze 30 lat temu. Postaram się poszukać fotę i wkleić u siebie, to sobie obejrzysz. Na razie znalazłam sąsiedzkie podwórko przecudnej urody. Zaraz wkleję :supr:

Jak ja bym wlazła na sąsiada działkę by cokolwiek przyciąć, to policja byłaby u mnie w ciągu godziny. Nie ma to jak dobry sąsiad :devil1:
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Ogródek Gosi 17 Kwi 2015 15:21 #359095

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Cześć Gosiaczku :kiss3:Nie ma co się litować nad starymi jałowcami ,dobrze robisz ,że się ich pozbywasz ,możesz tam wsadzić nowe ,cudowne rośliny .Ja też się pozbywam takich starych straszaków bez wdzięku .Stoją jak te miotły ,a wieczorem dzieci się ich boją (i nie tylko) :rotfl1: Ciekawa jestem ,co ostatecznie sobie zafundujesz .Mnie ,jak się robi nowa miejscówka ,to dostaję małpiego rozumu :crazy: Kilka roślin na jedno miejsce . :bad-idea: Zimno u mnie ,ale zawsze coś sobie zrobię w ogrodzie ,bo czas leci .Jestem na etapie zasilania rh .Dziś różaneczniki i hortensje ,a jutro azalie i powojniki .Na koniec zostawię sobie krzewy ,bo mam trochę obornika (dostałam) i muszę przygotować dla nich jedzonko .Tęsknię trochę za ciepłą wiosną ,w dodatku u mnie Sahara .Buziaki wiosenne zostawiam :kiss3:

Ogródek Gosi 17 Kwi 2015 21:47 #359178

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
Jakoś ostatnio miałam mniej czasu na forum w domu niż w pracy. Ale to tylko przejściowo. Dzisiaj przywiozłam m. ze szpitala. Także trochę się poprawi.

Martuś, ja wiem, że dla Ciebie jałowiec to wróg :happy: , ale niektóre można ocalić, tak jak pisze Siberka.
Natomiast pod piłę idą te

028-3.jpg

Nie mam pojęcia co tam wsadzić. Musi być coś dużego, żeby zasłonić się od sąsiada

Ula, ja płożące też zostawiłam, ale drastycznie je podcięłam. Te to dopiero miejsce zajmują. :huh:
Dzięki temu mam dużo miejsca na sadzenie. U mnie wszystki jałowce wyglądają strasznie kiedy osiągną pewien wiek

Edytko, bardzo się cieszę, że jesteś :kiss3:
Samopoczucie? Różnie bywa. Na razie muszę zajmowac się m. więc nie mogę marudzić.
najgorzej wkurza mnie pogoda, która mnie dołuje. A przede wszystkim wiatr, bo gdyby nie on, można by spokojnie pracować.
A tak wyjście do ogrodu nie cieszy, a wręcz urasta do wyczynu.
A przecież to ma sprawiać przyjemność.

Aga, alę sąsiad sam mnie wpuścił, a nawet klucz mi zostawił, bo wyjeżdżał. Jak już kiedyś pisałam sąsiadów mam fajnych. Nawet ten żywopłot w sumie niepotrzebny, ale kiedyś wydawało się, że bedzie z nim fajnie. Fakt, że robi przytulniejszą atmosferę.

Cześć Ewciu :kiss3:
Nie mam pojęcia co tam posadzić. Czekam na propozycje. To musi byc coś dużego. Przed tymi jałowcami posadzona jest Anabelka.
Ja już wszystko mam zasilone. Teraz powinnam wziąc sie za koszenie trawnika, bo po zasilaniu wystrzelił w górę. Tylko, że m. przed szpitalem nie sprawdził sprzętu. Musze poczekać aż dojdzie do formy.
U mnie też zimno. I mimo, że wydawało mi się, że sporo padało grzebiąc w ziemi tez ma saharę. To chyba przez te wiatry.
Kiedy otworzysz swój wątek?

017-3.jpg

018-3.jpg

019-5.jpg

020-4.jpg

022-4.jpg

024-3.jpg

025-2.jpg
Ostatnio zmieniany: 17 Kwi 2015 21:48 przez Margo2.
Za tę wiadomość podziękował(a): eda_s

Ogródek Gosi 17 Kwi 2015 21:58 #359185

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Jeśli chodzi o żywopłot przy grannicy działek to ideałem byłoby,
gdyby został posadzony wspólnie przez sąsiadów i pielęgnowany przez każdego od swojej działki.
Skoro sąsiad dobry można wyciąć okienka w żywopłocie :funnyface: .
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

Ogródek Gosi 17 Kwi 2015 22:06 #359187

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
Hm... Co tam wsadzić... A może standardowo smukłe Szmaragdy, całkiem serio uważam, że jak dotąd nie wymyślono nic lepszego do osłonięcia się przed sąsiadami, a przed nimi to, co już będziesz uważała ;) Z wyłączeniem jałowców :rotfl1:

Ogródek Gosi 17 Kwi 2015 22:08 #359190

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Kiedyś tez rozmyślałam nad szybkim ogrodzeniem widoku sąsiadów.....roztrząsałam różne wersje i stwierdziłam, że najszybciej to transparent..... :rotfl1:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.697 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum