TEMAT: Ogródek Gosi

Ogródek Gosi 22 Kwi 2015 21:15 #360723

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Tak myslisz? Nigdy jeszcze nie miałam piwonii drzewiastej.Dlatego nie wiem zupełnie nic o jej uprawie. Dowiedziałam się tylko, ze powinno się ją sadzić po skosie jak powojniki. Posadziłam.
Jestem bardzo ciekawa, czy kwiat bedzie taki jak na zdjęciu, czy tylko podobny.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogródek Gosi 22 Kwi 2015 21:23 #360726

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Mnie przyjęła się dopiero trzecia sadzonka, która była już trochę większa i miała ładne liście. Pierwszą kupiłam maleńką i padła. Drugą posadziłam z karpy/korzenia i nie odbiła na wiosnę.

Ogródek Gosi 22 Kwi 2015 21:25 #360727

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
Gosiu, jak widać Twoja ciężka praca przy założeniu trawnika przyniosła efekt - trawnik w świetnej formie. Miałaś tez trochę szczęścia, że zima była łagodna, dla młodej trawy to tylko plus. Teraz już tylko pielęgnacja :)
Kwitnąco u Ciebie!
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona

Ogródek Gosi 23 Kwi 2015 21:02 #360951

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
Bożenko, no to jestem ciekawa za którym razem mnie się przyjmie :)

Iwonko, trawnik faktycznie jest super. Oczywiście sa żółte place, ale to wynik złego rozrzucenia nawozu. Poprawię i będzie super.
Teraz to kolejna część. Może w przyszłym tygodniu zacznę robić bok i przód.

Dzisiaj było pierwsze koszenie trawnika :dance:
Było to już konieczne, bo trawę miałam wysokości 10 cm.
Strasznie sucho. Jutro będzie podlewanie. Chyba, że zamiast podlewania wodą zrobię podlewanie biohumusem. Powinnam to zrobić dużo wczesniej, ale czasu nie było.

018-4.jpg

019-6.jpg

020-5.jpg

021-3.jpg

022-5.jpg

023-3.jpg

024-4.jpg

025-3.jpg

026-4.jpg

027-4.jpg

029-3.jpg

030-4.jpg

031-4.jpg

032-2.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi, Adasiowa

Ogródek Gosi 23 Kwi 2015 21:22 #360959

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Koszenie :lev: O mamulu, nie straszcie!! Czyżby to prawie już? U mnie wiadomo, wszystko później, ale obawiam się, że na majówkę akurat wypadnie kosić.

Czemu te szafirki muszą mieć takie paskudne liście... U mnie jeszcze gorzej oklapnięte, całe zwoje leżą na ziemi, beznadzieja. Tym bardziej, że kwiaty nie są jeszcze tak wysoko jak u Ciebie, wygląda to paskudnie, mam chęć przyciąć te liście :devil1:
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Ogródek Gosi 23 Kwi 2015 21:22 #360960

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Ale ścieżki Flesza widać, na to nie ma rady? u mnie też nigdy takich ścieżek wzdłuż zywopłotu nie było, jak teraz.
Nora była cięższa (ponad 50 kg), ale nie biegała tyle, co golden, ten ma siły niespożyte.
Masz rację, jest sucho, dziś biegałam znowu podlewać tulipany, rosną w donicach wkopanych w ziemię,
więc bardziej potrzebują wody, ale tych bez donic sadzonych i tak nie mam (nornice), więc chyba lepiej w donice.
Gosiu, a jak podlewasz trawnik biohumusem, tylko nie mów, że konewką?
Gosiu, ja mam sporo piwonii bylinowych i nie ma problemu z kwitnieniem. Czy Twoja wcale nie zawiązuje pąków ?
Może została za głęboko posadzona? dodatkowo doszła jakaś ściółka, to może być przyczyną braku kwitnienia.
Drzewiastą można posadzić głębiej.
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

Ogródek Gosi 23 Kwi 2015 21:41 #360968

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Gosiu, gratuluję trawnika :kiss3:
U nas juz były 2 koszenia, na początku kosimy wyżej. W ten weekend kolejne, bo trawa rosnie w oczach :blink:
W weekend odpalę tez nawadnianie bo zaczyna być sucho na rabatach. A w przyszłym tygodniu sadzimy drzewa :dance:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

Ogródek Gosi 23 Kwi 2015 22:26 #360983

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Już dwa koszenia :supr3: a ja czekam kiedy się wreszcie zazieleni :ouch:
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich

Ogródek Gosi 24 Kwi 2015 07:09 #361018

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
A ja tam Gosiaczku koszenia trawnika Ci nie zazdroszczę ,bo ja z tych niezazdrosnych :rotfl1:
ciekawa za to jestem ,jak Ci pójdzie z ta piwonią drzewiastą .Ja nie mam ani jednej i jakoś się boję ich uprawy .A niektóre są tak piękne ,że dech zapiera .Jak Twoje zdrówko ? i męża? :hug:

Ogródek Gosi 24 Kwi 2015 22:29 #361302

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
Aga, szafirki będę dzieliła, bo zarosły strasznie. Też nie lubię ich liści. Ale o tej porze roku taka kępa robi wrażenie.
Dlatego nie wyrzucam. Już koszenie. Ale na razie tylko ja kosiłam. Sąsiedzi jeszcze nie. Może to moje nawożenie tak podpędziło trawę?

Elu, rada jest. Trzeba ułozyć ścieżki z kamienia. Tylko na razie kasy nie mam. Miałam robić właśnie tę cześć trawnika, ale odkładam na póxniej, bo najpierw musze trochę grosza uzbierać. A tanio nie będzie, bo to 20 metrów.
Flesz jest bardzo żywotnym zwierzakiem. Zawsze mi sie wydawało, że Goldeny to bardzo stateczne, mało ruchliwe psy. Jak widziałam jak chodzą z właścicielami noga za nogą, myślałam, że mój tez tak będzie się człapał. A tu niespodzianka. Ma 10 lat i biega jak fryga. Ciągle skory do zabawy. Chyba to zależy od warunków jakie ma zapewnione, bo jego ojciec i brat właśnie takie leniwce, ale nie mają gdzie poszaleć.
Właśnie podlewałam dzisiaj całą działkę biohumusem. Konewką. Zajęło mi to 3 godziny. Rabaty i trawnik. Całe szczęście, że to tylko 2 razy do roku :jeez:
Są takie pojemniki podłączane do węża, ale ja nie mogę na nie trafić.
Moje dwie piwonie, które nie zawiązują pąków, były sadzone tak samo jak wszystkie. Reszta kwitnie. A przynajmniej w tym roku zakwitnie. W sierpniu muszę te dwie wykopać i posadzić jeszcze raz. Sama jestem ciekawa co będzie z drzewiastą

Kasiu, jestem z siebie dumna, bo przecież sama tymi ręcyma go zrobiłam. Nie jest idealny. Ma prześwity, sa miejsca, najczęściej w cieniu, że bardzo słabo rosnie, ale postaram się go dopracować. Ja jestem pierwszą osobą na naszym osiedlu, która kosiła, U innych wcale nie widać wzrostu, a u mnie trawa powinna być skoszona już tydzień temu, jak u Ciebie, ale nie miałam przygotowanego sprzętu. Susza straszna. Na razie nie podlewałam, ale chyba trzeba bedzie. Chyba, że w niedzielę popada, jak zapowiadają.

Krzysiu, ja tak czekałam przed dwoma laty, zanim założyłam nowy trawnik. Ciekawe jak długo bedzie taki ładny.

Ewo, ja wiem, że Ty za trawniczkiem nie tęsknisz :lol:
Tobie szkoda na trawnik kazdego centymetra. I w sumie wcale się nie dziwię. Tyle jest pięknych roślin :whistle:
A jak u mnie się przyjmie to kupisz? :happy:
U mnie wszystko w porządku, a M. już wyruszył w trasę. Leci do Australii. Trochę za wcześnie po zabiegu, ale taką ma pracę. Nie pracuje nie zarabia.
A Ty kiedy założysz wątek?Przecież niedługo zaczną kwitnąć rh, a ja muszę zobaczyć Twoje nowości

A ja dzisiaj popracowałam cały dzień w ogrodzie. Udało mi się wziąć urlop. Nareszcie posadziłam rh (zdjęć nie ma bo nie zdążyłam zrobić).
Poprzesadzałam częśc roślin (ile tego jest do przesadzania, nie przypuszczałam, że będę wciąż sadzić i sadzić)
No i podlałam całą działeczkę biohumusem. Konewką. Zajęło mi to około 3 godzin. Ale uparłam się. Nawet goście musieli czekać aż skończę, bo jutro nie miałabym czasu na podlewanie wieczorem.
A na dokładkę to nawet w miarę ogarnęłam chałupke, łącznie z myciem części okien. Teraz ledwo siedzę.

034-3.jpg

035-2.jpg

036-2.jpg

038-3.jpg

039-3.jpg

041-3.jpg

042-3.jpg

043-3.jpg
Ostatnio zmieniany: 24 Kwi 2015 22:29 przez Margo2.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi, Gabriel, Adasiowa

Ogródek Gosi 25 Kwi 2015 18:31 #361418

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
Ciekawy okaz z tego wilczomlecza.

Ogródek Gosi 26 Kwi 2015 21:21 #361948

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
Piękny, prawda?
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi

Ogródek Gosi 26 Kwi 2015 22:08 #361993

• Nutka
  • Nutka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 99
Cześć Małgonia, ależ wiosna już u Ciebie na całego. Wilczomlecz śliczny, wyjątkowo dekoracyjne te jego "węże" :)
Czytam tak o tym Twoim pięknym nowym trawniku i trawnikach innych forumowiczów i staram się jednocześnie nie myśleć o swoim ;) :mad2:
Krety u mnie wścieklizny dostały i zorały wszystko. Krater na kraterze. Nawet biohumus tu nie pomoże :rotfl1:
Witamy w Nutkowym ogrodzie! :)

Pozdrawiamy!
Małgosia i Nutka

Ogródek Gosi 26 Kwi 2015 22:11 #361994

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Przyznam, że nie do końca rozumiem radość związaną z koszeniem trawnika ;) Znaczy W Twoim wypadku to może trochę tak :)
A jeszcze mam pytanie, czy dwa razy podlewałaś tym biohumusem KONEWKĄ :rotfl1: czy tylko dwa razy o tym piszesz? :rotfl1:
W każdym razie pracowitość Twoja na medal zasługuje :)

Ogródek Gosi 27 Kwi 2015 21:44 #362344

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
Cześć Małgosiu, mam nadzieję, że już będziesz u nas częściej.
Niestety jak sa krety i i jest pełno kraterów. Tutaj chyba tylko siatka by pomogła.
Ja na razie ich nie mam, więc mogę cieszyć się w miarę równym trawnikiem. W miarę, bo chyba dżdżownice się u mnie rozmnozyły i robią mini kopce. Ale te przynajmniej z daleka nie wydoczne, tylko pod nogą wyczuwalne. :)

Martuś, jestem z siebie taka dumna, że 2 razy o tym pisałam. :happy:
Dobrze, że rozumiesz moją radość z koszenia. Na razie musze się nacieszyć z wyników mojej pracy.
Pewnie za rok mi się to znudzi i będę psioczyła, że mam tyle koszenia. Kosiłam w czwartek, a już przydałoby sie znowu skosić. :dry:

001-6.jpg

002-5.jpg

003-5.jpg

004-4.jpg

005-2.jpg

007-5.jpg

008-5.jpg

009-4.jpg

011-4.jpg

012-5.jpg

013-4.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel, edulkot, eda_s

Ogródek Gosi 27 Kwi 2015 21:49 #362349

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Gosiu same ślicznoty teraz w twoim ogrodzie :hearts: Ciesze się ,że wszystko u Ciebie w porządku .
Jeśli chodzi o wątek ,to on już jest :rotfl1: .Buziolek :kiss3:

Ogródek Gosi 27 Kwi 2015 21:52 #362352

• Ewelina
  • Ewelina's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 979
Wiosennie, kolorowo, a trawa jaka piękna !!! gotowa na pierwsze postrzyżyny ... U mnie jeszcze wschodzi to , co było dosiane po wertykulacji , więc poczekam z koszeniem minimum tydzień.
Widzę,że masz OMIEGI. Czy u Ciebie też się same rozsiewają? Ja miałam kiedyś jedną niewielką kępkę , a teraz po latach mam je już w kilku miejscach. Rozsiewają się , wschodzą , a ja te sadzoneczki w kolejnym roku wykopuję i przesadzam w kolejne miejsce. Fajne kwiatki - bezproblemowe, same się namnażają i są w takim optymistycznym kolorku :)

Ogródek Gosi 28 Kwi 2015 09:23 #362490

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
Ładny ten czerwony pierwiosnek :hearts:
Za tę wiadomość podziękował(a): Margo2

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.813 sekundy