TEMAT: Ogródek Gosi

Ogródek Gosi 11 Cze 2015 23:18 #378417

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Gosiu, a mi się wydaje, że trawnik zwyczajnie wysycha. U mnie było podobnie w miejscu gdzie nie dolewał jeden zraszacz. Podlewanie chodzi u nas regularnie co drugi dzień, mimo, że glina nieźle trzyma wodę. Ale trawnik wymaga bardzo częstego podlewania, częściej niż rabaty, bo trawa płytko się korzeni, zwłaszcza tak młoda jak u Ciebie.
Nie zniechęcaj się, tylko wygrab te suche miejsca grabiami, wyczesz całość i lej ile wlezie po kilka godzin, zwłaszcza, że licznika na wodę nie masz ;-)
Dodatkowo możesz zapodać florowit w płynie po całości to szybciej odżyje. Jak często kosisz? Zauważyłam też, że lepiej zostawiać dłuższą trawę na upały, mniej wysycha..i lepiej kosić 2 razy w tygodniu po centymetrze niż raz, a nisko. Powodzenia! :hug:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogródek Gosi 12 Cze 2015 08:54 #378491

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Gosiu w kwestii trawnika ,to Ci nie doradzę .Ale nie myśl sobie ,że jestem obojętna na Twoje kłopoty z nim .Smutno mi jest ,że taki łysol się zrobił mimo Twoich wysiłków .Ja chociaż nie mam takich kłopotów ,ale susza bardzo daje mi się we znaki .Ale za to na rabatach pięknie :hearts:

Ogródek Gosi 13 Cze 2015 00:19 #378799

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Monia, no własnie podlewam, ale be większych rezultatów. Jestem zdziwiona, że deszcz potrafi zdziałać więcej niż podlewanie. czy to chodzi też o zawartość?
Na razie się nie przejmuję. To znaczy przejmuję, ale nie tak, żeby to spędzało mi sen z powiek
Jesienią dowiozę ziemi, dosieję i powinno sie trochę poprawić

Kasiu, wiem, że trawnik wymaga podlewania. Tylko dlaczego mój większego od innych?
Mnie nie zalezy aż tak na takiej całkowicie zielonej murawie. Sąsiedzi mają trawnik, o który aż tak nie dbają. I wygląda lepiej niż mój. Ja za późno zaczęłam podlewać. Prawdopodobnie wypaliło do cna wszystko, bo to była młoda trawa. Chyba robienie trawnika przypadło na zły , bezdeszczowy czas. Nie miał sznas na ukorzenienie. A ja chciałabym tylko mieć taki trawnik jak sąsiedzi, który po dzeszczu odżywa. Mój już chyba nie ma szans. Muszę dowieźc ziemi, dosiać i może wtedy cos z tego będzie
A w ogóle to dzięki za rady. Na pewno skorzystam :kiss3:

Ewo, przynajmniej Ty nie masz takich problemów ;)
Wiem, że całym sercem mnie wspierasz :kiss3: Skupiłam się na trawniku, a powinnam na rabatkach.
Jest nieźle, ale nie tak jakbym chciała. Za mało ma tego kwitnienia.
Ale masz rację, że nie tylko trawa odczuwa susze. Wszystkie roślinki wręcz omdlewają przy tych upałach.
Co to się stało z naszym klimatem? Przecież miał być umiarkowany :dry:
Całe szczęście dzisiaj popadało. A juz się bałam o roslinki, bo nie miałabym ich kiedy podlać, bo miałam gości.

Rozpoczęła kwitnienie Edenka
023-8.jpg

Śliczne są te maki.Co z tego, jak tak się rozłażą, że nie panuję nad nimi. Muszę wyeksmitować
024-6.jpg

025-6.jpg

026-9.jpg

Cały czas się cieszę, że zakwitł ten irys. 3 lata na to czekałam
028-8.jpg

029-7.jpg

030-7.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona Ania, Gabriel, eda_s, Krzysia, Adasiowa

Ogródek Gosi 14 Cze 2015 23:08 #379663

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Gosiu..jak sytuacja trawnikowa u CIebie..? Ostatnio przewalają się takie ulewy przez Polskę, że i Ciebie chyba nie ominęły.. :think: Mam nadzieję, że bez ogrodowych strat sie obyło, a trawnik co nieco popił.. :whistle:

Pozdrawiam- miłego tygodnia :kiss3:

Ogródek Gosi 15 Cze 2015 10:45 #379805

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
Monia, niestety do mnie te ulewy nie docierają. Susza. W sobotę wracałam w nocy do domu i na wschodzie straznie się błyskało. U nas ledwo pokropiło.
W ogóle to nasz region jest omijany przez tego typu zjawiska. Bardzo rzadko sa burze. I tez też. Najgorzej wygląda część, którą robiłam we wrzesniu. Widocznie nie zdazyła się odpwoeidnio ukorzenić. A mój błąd polegał na tym, że za późno zaczęłam podlewać.

Ogródek Gosi 15 Cze 2015 12:30 #379831

• Zielona Ania
  • Zielona Ania's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1300
U mnie też ostre słońce popaliło trochę roślin i kawałek murawy. Ok. 3:30 w nocy nadeszła burza, popadało do rana. Burze mam dość często, co gorsza praktycznie co roku w którymś momencie z gradem. Więc w sumie to masz lepiej, nie musisz bać się szkód. Deszczu życzę!!!
Zapraszam
Mania Zieleni
Za tę wiadomość podziękował(a): Margo2

Ogródek Gosi 15 Cze 2015 15:38 #379864

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
To prawda - podlewanie i jeszcze raz podlewanie. U mnie wystarczy kilka dni takich jak ostatnio i zaraz trawa przysycha. U nas przedwczoraj w nocy padało i dziś od rana kropi, może pójdzie w Twoją stronę. Zazwyczaj życzymy sobie słońca, ale tym razem życzę Ci porządnego deszczu :hug:
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona

Ogródek Gosi 15 Cze 2015 18:12 #379909

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Gosiu, też mogłabym zaśpiewać gdzie te ulewy? :whistle: Nie stresuj się trawą, odżyje. Niedawno obsiewałam kawałek między kamieniami, więc taki kawałek do chodzenia bardziej. Mając na uwadze, że nie mieszkam tam, że częste susze... kupiłam mieszankę ze sporą zawartością kostrzewy trzcinowej. Ma szersze źdźbła, uważana jest za mniej dekoracyjną, ale korzeni się głęboko, na 50-60cm.
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Ogródek Gosi 16 Cze 2015 22:27 #380366

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu, ja za późno zaczęłam podlewanie. Gdybym na czas zaczęła, nie byłoby takiego efektu i nie musiałabym teraz lać codziennie.
U mnie burze to rzadkość. I na dokładkę nie sa gwałtowne. Masz rację, nie muszę bać się szkód

Iwonko, moja ziemia jest straszna. Bardzo twarda. Ale to nie glina. Mam problem z wbiciem podlewaczki. Dałam ziemię do badania. Ciekawe co napiszą. I jak? Długo padało u Ciebie?
U mnie do tej pory ani kropli. Jak wracałam w sobotę w nocy do domu, to na wschodzie straszliwie się błyskało. A u nas nic.

Kasiu, ja się obawiam tych wytrzymalszych gatunków. Po doświadczeniach z poprzednią trawą unikam wszystkich rozłogowców, a trudno wyczytać w necie jak dany gatunek się zachowuje. Wiem,że trawa po deszczu odżyje.Ale szkoda, że tyle pracy włozyłam, a tu przyszły takie upały, że wszystko wysuszają na wiór. Zazwyczaj tak było w połowie lipca. No, ale jakoś to przeżyję ;)

Ale się dzisiaj schłodziło :unsure:
Niby ulga, ale wolałabym trochę cieplejszą aurę z odrobiną deszczu. Ale chyba lepsze to niż te upały

031-6.jpg

032-3.jpg

033-5.jpg

034-6.jpg

035-6.jpg

036-4.jpg

037-6.jpg

038-6.jpg

039-5.jpg

040-5.jpg

041-6.jpg

042-5.jpg

043-5.jpg

044-3.jpg

045-4.jpg
Ostatnio zmieniany: 16 Cze 2015 22:27 przez Margo2.
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona Ania, Bozi, Gabriel, edulkot, Krzysia, Adasiowa

Ogródek Gosi 19 Cze 2015 21:59 #381385

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Czarna niewdzięczność ze strony trawnika!
Wiesz co, Małgoś, tak się tu i ówdzie czyta, że jak coś nie chce u nas rosnąć, to trzeba sobie dać z tym spokój :rotfl1:
Chciałaś, próbowałaś :)
A róże, powojniki, hosty rosną pięknie i to jest pewna wskazówka, by nie powiedzieć znak ;)
Aż ciekawa jestem, co przyniosą te badania gleby...

Ogródek Gosi 19 Cze 2015 22:08 #381391

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Gosiu szkoda, że ta susza niweczy Twoją ciężka pracę z trawnikiem :hug: ja to się nawet cieszyłam że trawa ledwo zipie bo kosiarka ciągle w naprawie ;)
Ale reszta roślin ładnie sobie radzi i obficie kwitnie :flower2: pewnie dzięki :garden1:

Ogródek Gosi 20 Cze 2015 23:17 #381666

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
Martuś, ja wiem, że ty mi dobrze życzysz :devil1:
No, ale powiem Ci, że teraz kiedy tyle się napracowałam, to chciałabym nacieszyć się choć parę lat tym trawnikiem.
I zrobię wszystko co w mojej mocy, żeby był ładny.
Czekam cierpliwie na te badania. Podobno przyjdą po 2-3 tygodniach. Tylko kiedy ja dałam tę ziemię? Musze znaleźć rachunek :think:
Trochę zaczyna się bać tych swoich zmian upodobań. Zaczynam wyrzucac rośliny. Wyrzuciłam już jednego berberysa. W przyszłym tygodniu wywalam drugiego i wierzbę szczepioną. Co dalej zobaczymy. Mam nadzieję, że coś zostawię :happy4:

Maju, masz rację. Stoję i podlewam. Dobrze, że jedna rabata mi odpada, bo leje się samo. To jest jednak wygoda takie węże kroplujące. Podłączam o 22, a wyłączam jak idę spać. czyli często około 24.

Nareszcie popadało :dance:
Od razu trawka inaczej wygląda. To moje podlewanie, przy nawet takim niewielkim deszczu to nijak się ma.
Rośliny o dziwo nawet w miare nieźle sobie radzą, chociaż ja nie powinnam się dziwić, bo ja nigdy nie podlewałam zbyt intensywnie. Musiały szukać wody głęboko i chyba to im na dobre wyszło.

W tym roku Ghislaine de Feligonde poszalał

024-7.jpg

025-7.jpg

026-10.jpg

NN
003-10.jpg

Pastelka w słońcu
005-5.jpg

Acropolis
008-10.jpg

Sweet Haze
016-8.jpg

009-9.jpg

010-7.jpg

012-9.jpg

013-9.jpg

014-10.jpg

017-9.jpg

018-11.jpg

Moje doniczkowe pomidorki. Kiedyś stanie tu skrzynia na warzywka
022-10.jpg

023-9.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel, edulkot, Krzysia, Adasiowa

Ogródek Gosi 22 Cze 2015 21:26 #382317

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Małgosiu :)
Jeśli moje słowa mogą być jakimkolwiek pocieszeniem, to od razu na wstępie napiszę ( w odniesieniu do Twojego wpisu w moim wątku ), że urlopu z prawdziwego zdarzenia również nie pamiętam .... niestety, żyjemy w dziwnych czasach i w ciekawym kraju, w którym coraz częściej przychodzi nam jedynie pomarzyć o wypoczynku ... Mam nadzieję, że uda Ci się wygospodarować choć kilka dni na ucieczkę od codzienności :)
Na temat trawnika mam, jak widzę, podobne zdanie jak większość Twoich Gości, z tym jednakże zastrzeżeniem, że osobiście nie mam żadnych wymagań co do powierzchni trawiastych ;-) nie przywiązuję do nich żadnej wagi. Za Twój i Twoje starania trzymam jednakże mocno kciuki :)
Czy eksmitowałaś już, nie daj Boże, maczki ?
Acha, jeśli nie dochowałaś się własnych goździków brodatych ( bo białe wytropiłam ;-) ), mogę podesłać rozsady :)
pozdrawiam cieplutko :kiss3:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Ogródek Gosi 23 Cze 2015 21:37 #382635

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu, z tym urlopem to źle mnie zrozumiałaś. Nie chodziło mi, że nie mam kiedy wziąć urlopu, ale o to, że nawet mi się nie chce wyjeżdżać od siebie. Uwielbiam spędzać urlop u siebie w domku
Wtedy mogę w pełni nacieszyć się ogrodem,
Czasem faktycznie jest ciężko z pełnym urlopem, tak miałam w zeszłym roku, ale w tym uparłam się i idę na całe 2 tygodnie, ale dopiero od 1 sierpnia. Chyba, że coś wypadnie, ale mam nadzieję, że nie.
Maczki zostały wyeksmitowane, ale czuję, że nie całkiem. One się rozłażą strasznie.
Bardzo chciałam Ci podziękować za dobre serduszko :kiss3:
Goździki ma mój tata, wezmę sobie od niego. Chociaż jak pisałam jakoś nie chcą u mnie rosnąć. Te, które posadziłam w zeszłym roku nie wylazły po zimie.

029-8.jpg

034-7.jpg

045-5.jpg

046-5.jpg

047-4.jpg

048-5.jpg

049-5.jpg

050-4.jpg

Bez Eva co roku ma więcej ma kwiatów
053-2.jpg

054-4.jpg

055-3.jpg
Ostatnio zmieniany: 23 Cze 2015 21:38 przez Margo2.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi, Krzysia

Ogródek Gosi 23 Cze 2015 22:14 #382649

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Gosiu, trawniki usychają, ale pozostała roślinność bujna, wspaniała, śliczne róże i powojniki, a duet róża + powojnik rewelacja :bravo:

U mnie trawniki też słabo rosną, słaba, sucha ziemia. Mąż miał zwyczaj przekopywać je co kilka lat, ale nigdy porządnie nie przygotowaliśmy podłoża, nie miałam czasu, za szybko siał nową trawę. Nawożę, podlewam, ale jeśli dłużej nie ma deszczu żółknie i zasycha, po deszczu zawsze jednak odbija.
Drugi trawnik ma bardziej sucho, jest intensywnie deptany, a teraz i rozjeżdżany, już nie zwracam na to uwagi, za jakiś czas przekopiemy go, dosypiemy ziemi, posiejemy nową trawę, zobaczymy co wyrośnie :rotfl1:
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich

Ogródek Gosi 23 Cze 2015 22:22 #382658

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Szkoda, że Wam dziewczyny nie mogę przesłać swojej trawy w rolkach, chętnie bym wymieniła na Waszą wyschniętą. U nas ciągle leje, a nawet jak nie leje, to trawsko rośnie jak durne. nie ma możliwości kosić, bo wszystko mokre, trawa po kolana miejscami, a tak bujna, że chyba podkaszarką przyjdzie ciąć. Kosiarka nie ujedzie, ślizga się i dławi mokrym :(

Ta zimnica z deszczem przyprawia mnie o dreszcze!! Kiedy się skończy ten koszmar. Człowiek czeka 10 miesięcy na lato, a tu trafi się może z 10 gorących dni i po wszystkim... Wyprowadzam się do Hiszpanii!!! :teach:
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Ogródek Gosi 24 Cze 2015 22:03 #382924

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
Krzysiu, ale przynajmniej co kilka lat m. zakłada nowy :)
A u mnie to jak ja tego nie zrobię to nikt, a podobno ktos bardzo chciał mieć trawnik i nie pozwala na jego zmniejszanie :pinch:
Trawka faktycznie po deszczu zaczęła wypuszczać nowe źdźbła.Podlewanie nic nie pomagało. Jeszcze ze 3 dni takich deszczy jak ostatnio i miałabym znowu piękną murawę

Agus, nie ma sprawiedliwości na świecie :P
Poczekaj jeszcze chwilkę, a będziesz miała i upały.
Ale fakt, że do tej pory pogoda nas nie rozpieszczała. Najgorzej mnie denerwowało to, że zmieniała się co 2,3 dni. Z tendencją do zimniejszych dni.
Kiedyś to bywały lata :teach:
Ale chyba nie zamieniłabym się na Hiszpanię
Tam za sucho i róże nie rosną :happy:

056-3.jpg

058-4.jpg

059-3.jpg

060-3.jpg

061-4.jpg

062-4.jpg

063-4.jpg

064-4.jpg

065-3.jpg

066-2.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Krzysia, Adasiowa

Ogródek Gosi 25 Cze 2015 09:11 #382993

• Ave
  • Ave's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 395
Gosiu... twój trawnik wygląda jak... mój . Tylko, że u Ciebie ma usprawiedliwienie na taki wygląd - bo młodziak on i susza w dodatku... a mój to po prostu jakościowo do kitu...co przy suszy pokazuje natychmiast.
Za to roślinki insze rosną przepięknie i wcale nie widac, żeby im coś brakowało. Bujnie i zachwycająco.

A dlaczego wywaliłaś wierzbę szczepioną ? bo ja ostatnio patrzyłam na moją Iwę co łapie corocznie rdzę i pomyślałam sobie - wywalam ją... prawo serii czy cuś ? :happy:
Ewa

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.767 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum