TEMAT: Ogród Aguniady cz. 2

Ogród Aguniady cz. 2 15 Gru 2014 17:49 #321059

  • ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1864
  • Otrzymane dziękuję: 572
Mrozu nie ma, ale jak nigdy-pogoda idealna do marudzenia :rotfl1: Raczej nie wiem, co to ból głowy, ale chyba mnie dziś nie minie.
Temat został zablokowany.


Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Aguniady cz. 2 15 Gru 2014 18:15 #321068

  • hanya
  • hanya's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3913
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Ale cudna Nisia :hug: Serdeczności dla Wszystkich i dobrego tygodnia :flower2:
Jeszcze mi się przypomniało: dodajesz miód do bigosu i śliwki też? Jaki miód?
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka
Ostatnio zmieniany: 15 Gru 2014 18:17 przez hanya.
Temat został zablokowany.

Ogród Aguniady cz. 2 15 Gru 2014 18:29 #321071

  • Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Bry wieczór,

pogoda dziś w Warszawie zmienna: od bardzo gęstej mgły rankiem, po rozświetlające niebo słońce, ciekawe cumulusy, po momenty z kropiącym deszczem...
Samopoczucie więc adekwatne i bardzo zmienne.
Poniedziałek minął mi jak z bicza strzelił, właśnie wróciłam do domu i staram się uzyskać równowagę...
Ogrodu znowu nie widziałam, ale cóż tam oglądać - chyba jedynie półmetrowe kopce krecie :mad2:

W środę chyba ustroję choinkę i upiekę pierniczki... w czwartek może już upiekę blaty piernika dojrzewającego... a z resztą jestem w lesie!

Haneczko, dziękuję w imieniu Nisi! :)
EDIT: dodałam łyżkę miodu gryczanego i śliwki jak najbardziej też!
Do tego wino - 3/4 do garnka, 1/4 do gardła - najwłaściwsze proporcje.
Teraz nie dodałam śliwowicy, bo PanM zapomniał kupić!
Ściskam serdecznie.
Ewcia, ja też dziś marudzę... niby dzień miałam dobry, ale jakoś rozdrażniona jestem...
Ach, te hormony :tongue2:
Moniko, bardzo mi miło - dzięki w imieniu Nisi i moim, dumnej mamy :)
Jak się masz?
Romku, dla mnie trzynastka jest dobra - mama urodziła się 13-ego. Poza tym, ja nie jestem przesądna. Trzydzieści już u Was?
Piękna rocznica... gratuluję!
A za resztę serdecznych słów dziękuję :)
Łyżka miodu czyni bigos wprost wyjątkowym - polecam!
Ino, dzięki!
Jak to dobrze, że córcia znowu Cię odwiedzi... nacieszysz się, niedługo, ale zawsze!

Czas okołoświąteczny chyba u każdego jest mieszanką smutków i radości... przeważnie przecież kogoś brakuje przy stole, ktoś odszedł, za kimś tęsknimy... ale z drugiej strony, nie jesteśmy sami i to należy pielęgnować!
Ostatnio zmieniany: 15 Gru 2014 18:31 przez Aguniada.
Temat został zablokowany.

Ogród Aguniady cz. 2 15 Gru 2014 18:43 #321075

  • AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2186
  • Otrzymane dziękuję: 431
Aguniu cudny portret córci , gdy patrzę jej w oczy, to tak jakbym Ciebie widziała :kiss3:
Kochana zaskoczyłaś mnie tym miodem do bigosu.... nigdy nie dawałam :woohoo:
Temat został zablokowany.

Ogród Aguniady cz. 2 15 Gru 2014 19:10 #321083

  • moni
  • moni's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1308
  • Otrzymane dziękuję: 995
Ano leci ten czas jak szalony. Ani się człowiek obejrzy i całe tygodnie mijają. Właśnie mnie obudziłaś, że za tydzień z małym okładem Święta :supr3: Też mam plan na pierniczki i blaty do piernika ...chciałam dzisiaj ale mnie wena na coś innego naszła ...i nie wiem czy będę miała siłę jeszcze przy pierniczkach stać.... a z resztą w lesie jako i Ty....
Twoja Córka to piękna dziewczyna i piękny portret Mamusiu popełniłaś :bravo:
Blendę zakupiłaś powiadasz...a ja systemem gospodarczym: płyta styropianu - można soute czyli na biało, można okleić folią aluminiową oraz czarną lub pomalować...korzystam też ostatnio z płyt pilśniowych, które miały stanowić tył szafki (pomalowane na biało). Lekkie, wygodne - jakoś leci...najbardziej brakuje mi dobrego światła ale to na spokojnie....
Pytałaś o szczegóły zadania...no cóż ja mam powiedzieć. Temat ciężki dla tego wykładowcy to np. życie bezdomnych albo narkomanów albo coś w tym rodzaju ale my mamy zrobi reportaż o czymś co jest dla nas osobiście trudne...czyli szalej duszo piekła nie ma ha ha ! Jeszcze się za to nie zabrałam.....
Bigosu z miodem też nie próbowałam. Ze śliwkami i owszem ale nie z miodem..ciekawe....
podoba mi się również zastosowanie wina tyle, że można by proporcje odwrocić :devil1: tylko wtedy potrawa mogłaby nie wyjść :rotfl1:
miłego wieczoru
Temat został zablokowany.

Ogród Aguniady cz. 2 16 Gru 2014 14:06 #321186

  • katja
  • katja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1562
  • Otrzymane dziękuję: 552
Ładna, fotogeniczna modelka, ładny portret :) .
Dzięki za pomysł z miodem do bigosu, właśnie dodałam, też gryczany ;). Pycha będzie :).
Placki na piernik dojrzewający i pierniczki od niedzieli kruszeją :yummi: .
Pozdrawiam :bye:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi
Temat został zablokowany.

Ogród Aguniady cz. 2 16 Gru 2014 17:47 #321213

  • Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dzień dobry!

Do końca tygodnia oglądam świat przez okno, albowiem wirus i do mnie się przyplątał - wredny jeden. Jak ja nie cierpię chorować, wrrrr :mad2:
Zrobię nic i jestem cała mokra. Muszę to szybko opanować, bo robota przecież czeka.
Nadmienię, że w aptece wydałam stówę :mad2:

Kasiu, jestem bardzo ciekawa Twoich bigosowych wrażeń po dodaniu miodu... czujesz różnicę? :)
Piernik i pierniczki przede mną... myślę, że do czwartku się wyrobię, ale z pomocą córki, jeśli nie przejmie pałeczki w ogóle :)
Ja także pozdrawiam!
Moni, czas leci tak, że zaczyna mi to doskwierać. Ja często potrzebuję dłuższej chwili na zaplanowanie, zastanowienie się, wykonanie. A tu szast prast i kolejny dzień/tydzień zleciał. Ja w lesie.
Czytam, że Ty świątecznie nieco podobnie się masz. Nic to, damy radę, co roku dajemy... a może by tak raz zwolnić, spędzić czas przy świecach, bez napinania, za to w przyjemnej, odświętnej atmosferze, nie zważając na tempo toczącego się świata?
Ciekawe masz zadanie fotograficzne... nawet wyzwanie, a nie zadanie. Nie pytam o szczegóły, co wymyślisz, bo wydaje mi się to dość osobiste.
Ze styropianem i folią i ja bym działała, ale blenda była dla mnie zamówiona i dostarczona, w dodatku w małej cenie, więc... przyda się! Już się przydała.
Pozdrawiam!... i daj znać, czy zdecydowałaś się na bigos i w jakich proporcjach ;-)
Agusia, bardzo dziękuję!
Rzeczywiście, z oczu jesteśmy z córką bardzo podobne... ale u nas w zasadzie wszyscy mają brązowe/czarne oczy.
Nasz nauczyciel fotografii twierdzi, że jest to znacznie trudniejszy do fotografowania portretowego kolor :)
To co, będzie bigos z łyżką miodu na święta?
Temat został zablokowany.

Ogród Aguniady cz. 2 16 Gru 2014 17:54 #321215

  • Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Widać w prognozach zimę na święta?
Chyba nie w mazowieckim...

Miłego wieczoru!









Temat został zablokowany.

Ogród Aguniady cz. 2 16 Gru 2014 18:16 #321220

  • katja
  • katja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1562
  • Otrzymane dziękuję: 552
Aga, bigos z miodem rewelacja, niby łyżka na gar, a sosik taki balsamiczny się zrobił, a jaki smak :yummi:. Może to za sprawą Ewcinego miodu ;) . Tyle bigosów ugotowałam, a tego dodatku nie znałam.
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi
Temat został zablokowany.

Ogród Aguniady cz. 2 16 Gru 2014 18:20 #321221

  • Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Kasiu, cieszę się ogromnie, że smakuje!
Nas ten dodatek zwalił z nóg dosłownie... niby nic, tylko łyżka na gar, ale jaki znakomity efekt dla kubków smakowych!
Ewci miód na pewno zrobił swoje :)

Edit: właśnie wykonczylismy gar... prze-pysz-ne!
Ostatnio zmieniany: 16 Gru 2014 18:40 przez Aguniada.
Temat został zablokowany.

Ogród Aguniady cz. 2 16 Gru 2014 19:37 #321248

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Bigos to żelazna potrawa świąteczna u mnie, próbowałam to przeskoczyć ale nic z tego..... :jeez: , więc jutro zabieram się aby miał czas dojrzeć...., ciasto piernikowe też pójdzie do pieca....przyznam, że gdy patrzę na nie to trudno uwierzyć, że "to" może smakować..... :think:
U nas wczoraj, dzisiaj +12.........? :supr3:
Ostatnio zmieniany: 16 Gru 2014 19:38 przez sierika.
Temat został zablokowany.

Ogród Aguniady cz. 2 16 Gru 2014 19:41 #321251

  • ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1864
  • Otrzymane dziękuję: 572
Z prac świątecznych dziś fryzjer, w czwartek dentysta :rotfl1: A potem się zobaczy :)
Na święta wyjeżdżamy, więc szaleństwo kulinarne mnie ominie, zamierzam przygotować gar gołąbków i tyle.
Temat został zablokowany.

Ogród Aguniady cz. 2 16 Gru 2014 19:50 #321259

  • gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Posty: 8603
  • Otrzymane dziękuję: 1935
ewamaj66 wrote:
Z prac świątecznych dziś fryzjer, w czwartek dentysta :rotfl1: A potem się zobaczy :)
Czyli okulista też? :happy3:
Nie lubię bigosu... i miodu też :P

Aguś... zdrowiej szybko! :)
Pozdrawiam - Gosia
Temat został zablokowany.

Ogród Aguniady cz. 2 16 Gru 2014 19:53 #321262

  • AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2186
  • Otrzymane dziękuję: 431
Aguniu my z moją Olą również jesteśmy bardzo podobne :P
Ja dziś właśnie gotowałam bigos i wigilijną kapustę z grzybami. Na dodanie miodu jednak nie odważyłam się, bo ja poza wędzonymi śliwkami dodaję też powidła śliwkowe i one nadają pysznego słodkawego posmaku bigosowi. Myślę, ze w tym przypadku to dodanie miodu, to już byłoby zbyt dużo...
Zdjęcia przepiękne.... szczególnie od pierwszego nie mogę oderwać wzroku :hearts:
Temat został zablokowany.

Ogród Aguniady cz. 2 16 Gru 2014 20:13 #321271

  • majowa
  • majowa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1315
  • Otrzymane dziękuję: 948
W moim bigosie też jest miód, dodaję również jabłka i czerwone wino. W sobotę będę działać, już nie mogę się doczekać tego smaku.
Aguś, zdrówka!!!
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona
Temat został zablokowany.

Ogród Aguniady cz. 2 16 Gru 2014 20:19 #321272

  • piku
  • piku's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 6169
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Ależ nęcicie tym miodem, że muszę koniecznie spróbować ;) , co prawda na święta bigosu nie robię, ale na sylwestra wypróbuję z nowym dodatkiem :lol:
pozdrawiam - Wiesia :bye:


"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."
Temat został zablokowany.

Ogród Aguniady cz. 2 17 Gru 2014 11:15 #321336

  • hanya
  • hanya's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3913
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Piekło i szatani! Aguś to nie do Ciebie :hug: Dodałam miodu, obawa walczyła z ciekawością, smak ryzyka ze nieprzewidywalnym smakiem bigosu i... jest znakomicie :dance: Trochę inny aromat (miód gryczany, bo innego nie uznaję), bardzo dobry pomysł. Mam nadzieję, że inni pożeracze też będą zachwyceni. A jak nie, to niech gotują sami (3 fochy).
:hug: :hug:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku

Ogród Aguniady cz. 2 17 Gru 2014 11:37 #321344

  • beata68
  • beata68's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 139
  • Otrzymane dziękuję: 24
Aguś zaraziłam Cię przez telefon :supr3: Przepraszam. :oops: Teraz obie zdychamy, ja też nie mam siły zupełnie, zrobienie kawy to już wysiłek. Do tego dochodzi brak zorganizowania, wszystko spisuję na kartce. Wydatki apteczne przekroczyły u mnie 300 zł. :mad2: Jeżeli to co biorę teraz nie pomoże poddaję się hibernacji do czasu, aż wymyślą coś tańszego. B)
Kiedy piec piernik i kiedy przełożyć go powidłami? Piszesz dziś, ale czy to nie za wcześnie? Nastawiłam zakwas na barszcz, nawet zaczął pracować. Siedzę i myślę a wokół chaos. :P
A do bigosu oprócz miodu dawałaś też śliwki i wino?
Ostatnio zmieniany: 17 Gru 2014 11:38 przez beata68.
Temat został zablokowany.


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.562 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum