TEMAT: Adasiowe grządki i rabatki

Adasiowe grządki i rabatki 08 Sty 2015 22:54 #327370

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Wpadam na chwilkę, bo czaszka mi pęka :dry:
Cieszę się, że chłopaki tak dobrze się czują.. Cieszy, że Dredzik do formy wraca, ale niech to będzie poprawa trwała, a nie jedynie po lekach.
Wchodzi w grę jakaś rehabilitacja..? Jak sterydami opanowuje się ból i pacjent daje radę się poruszać bez bólu, to czas na wkroczenie z rehabilitacją- coś by to pomogło Dredzikowi na schorzenia kręgosłupa..? Oj bidula, jak te psiaki muszą się nacierpieć- dobrze, że mają Ciebie!

U pana P..cóz.. proza życia. Szkoda, że psi przyjaciel dostaje rykoszetem :jeez:

Pozdrawiam serdecznie!
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Zielone okna z estimeble.pl

Adasiowe grządki i rabatki 09 Sty 2015 07:28 #327381

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
:think: Trzy gatunki ptaków to chyba czapla, mewa i kaczka :think:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Adasiowe grządki i rabatki 09 Sty 2015 08:43 #327393

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Aniu, te ptaki to czaple-siwa i biała, kaczki krzyżówki, kormorany i jeszcze widzę mewy......nie wiedziałem że w tak pięknej okolicy mieszkasz :hearts: .....może zaplanuję jakiś wypad z wędką w twoje okolice tylko muszę poczytać w necie.....
Mizianki dla ,,zwierzyńca'' :hug:

Adasiowe grządki i rabatki 09 Sty 2015 15:38 #327481

• Tulap
  • Tulap's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53
Musiał Ci się link nie otworzyć :huh:

Adasiowe grządki i rabatki 10 Sty 2015 13:14 #327749

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Ptasią zgadywankę czas rozwiązać: czapla siwa, czapla biała, kormoran, kaczka krzyżówka i mewa .... tak więc każdy z typujących ma swój cenny wkład w rozpoznanie skrzydlatych gatunków :) :bravo:

Haneczko, Wiesiku i Chesterku :)
Dziękuję za trafne odpowiedzi ...
Chester :) , bardzo proszę dokładniej czytać wpisy ;-) do Doliny Baryczy mamy 130 km, mieszkam w Poznaniu, a do tej przepięknej krainy jeździmy raz w roku na 4-5 dni w ramach urlopu :)
Stawy Milickie to zbiorniki hodowlane ( karp ) i obowiązuje tam zakaz wędkowania, nawet wędrówka po groblach jest zabroniona.
Dla Asi i Kokosa :kiss3:

Psiska wymiziałam, dedykując największe tarmoszenie obu rekonwalescentom - obaj panowie są Ci bardzo wdzięczni, a ja ... wniebowzięta :), ponieważ zastrzykowa terapia pomogła Dredzikowi na tyle, że zaczął delikatnie opierać łapkę o podłogę, a od wczorajszego wieczora poczyna sobie całkiem nieźle podczas spacerów i codziennej krzątaniny. Młody natomiast przeżywa gojenie się ran, szwy zaczynają przeszkadzać, więc stara się je samodzielnie usunąć. Wszystkie krwiaki wchłonęły się, a praca pęcherza wyraźnie powraca do normy. Ma jeszcze częste tendencje do wymiotów, ale składam to na karb kamienia w pęcherzyku żółciowym i zaburzeń funkcjonowania wątroby :(

Moniko :)
Dziękuję Ci bardzo, że mimo bolącej głowy zajrzałaś do nas :) i jak zwykle dodałaś otuchy. Pogoda za oknem sprzyja wszelkim migrenom, ciśnieniowym uciskom w zatokach, dobitnie odzywają się stawy i kości .... czujemy się jak Twój schabowy, rozbity na desce, ale bez panierki ;-)
10 stopni i mżący deszcz .... rzadko komu sprzyja taka aura, poza roślinami. Martwię się jednak o zielonych przyjaciół, ponieważ moje parapetowce na zewnątrz wypuściły nieśmiałe zwiastuny wiosny, a zdaję sobie sprawę, że czekają nas jeszcze - może nie mrozy stulecia - ale z pewnością spadki temperatury poniżej zera.
Szkoda, że nie mogę zamieścić wizytówki Szacownego P. .... od tytułów można dostać zawrotów głowy, nie są potrzebne spadki ciśnienia ;-)

Chciałam Ci zaproponować wymianę zdjęć sporządzonych tart, ale chyba masz inne kulinarne plany :woohoo:; mnie również stać było tylko na ugotowanie barszczu na domowym zakwasie z buraczków, a dzisiaj dopiero co usiadłam na moment po domowych "szaleństwach" - w zasadzie zostałam zmuszona przez buntujące się stare kości :evil: , ale uparłam się, że muszę coś upiec, słodkiego oczywiście :)

Mateuszu :)
Nie otworzył się :( w ramach rekompensaty zanuciłam sobie melodię z "Ziemi Obiecanej", może być ;-) ?

Ostrokrzew z "maluszkami"

Aster wrzosolistny

Aster bocznolistny

Tymczasem parapety domowe zyskały nowych lokatorów :) Do nowo zakupionych doniczek powędrowały: szczypiorek z cebuli, pietruszka przesadzona ze zbyt ciasnego pojemnika, do jednej z nich wysiałam moja ukochaną roszponkę ...

A tak wygląda "przepis" na uprawę zioła :)

W kuchni rezydują storczyki, w chwili obecnej odpoczywają, chociaż u niektórych zauważyłam pojawiające się pędy; część pozostawiłam do reanimacji - mają zalane korzenie - obsługa w marketach pozostawia wiele do życzenia, ale mam nadzieję, że powoli dojdą do siebie.
Od lewej: kilkunastoletnia hoja, która w pełni kwitnienia wykształca około 16-19 kwiatostanów, następnie parada storczyków, a wisząca zieloność to scindapsus "tygrysek" :)

Kochani - życzę wszystkim bardzo rodzinnej, dobrej i słonecznej mimo wszystko soboty :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Amarant, hanya

Adasiowe grządki i rabatki 10 Sty 2015 13:25 #327753

• Tulap
  • Tulap's Avatar
  • Expert Boarder
Przecież się nie obrażę :)
Ostrokrzew cudny :thanks:
Fajne doniczki :lol:
Kwiatuchy :flower2:

Adasiowe grządki i rabatki 10 Sty 2015 14:07 #327760

• Roma
  • Roma's Avatar
Aniu-proszę o namiary na te doniczki :kiss3:

Adasiowe grządki i rabatki 10 Sty 2015 15:27 #327779

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Mateusz :)
Cieszę się bardzo, że moje "okazy" wzbudziły Twoją sympatię ...
Zadedykuję Ci poniższą sesję z sierpniowego ogrodu ( na razie mam tylko tę )

Romka :)
Doniczki kupiłam w sklepie AGD, który otworzył swe podwoje 7 stycznia :), tuż koło mojej pracy.
Jedna to koszt 4 zł. Jeśli tylko wyrazisz ochotę, w poniedziałek kupię Ci wybrane wzory i wyślę razem z nasionkami dyni, które Ci obiecałam :oops:
Mówisz - masz :)

CRW_0132_2015-01-10.jpg

CRW_0122_2015-01-10.jpg

CRW_0117_2015-01-10.jpg

IMG_8362_2015-01-10.jpg

i nasza gromadka

CRW_0156_2014-08-17_2015-01-10.jpg
Załączniki:
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, piku, Amarant, Ewogrod

Adasiowe grządki i rabatki 10 Sty 2015 15:42 #327781

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Aniu kokietko jedna ,ciągle słyszę jak to Ty się nie znasz na roślinkach ,a to co pokazujesz ,to istny gaj .Doniczki faktycznie odlotowe ,ale Twoje zdjęcie z piesami świetne .Jeśli pozwolisz wezmę go sobie na tapetę i będę codziennie oglądała Twoja sympatyczną buziolke .Co Ty na to ? :kiss3:

Adasiowe grządki i rabatki 10 Sty 2015 16:25 #327788

• Roma
  • Roma's Avatar
Aniu-wiem,że to dla Ciebie dodatkowe obciążenie ale te doniczki są tak ładne,że nie potrafię z nich zrezygnować i z wielką przyjemnością skorzystam z Twojej propozycji :kiss3: :kiss3: i będę Ci bardzo wdzięczna :hug: :hug: Jeśli to możliwe to poproszę po 1 sztuce z każdego wzoru.
Ostatnio zmieniany: 10 Sty 2015 16:26 przez Roma.

Adasiowe grządki i rabatki 10 Sty 2015 16:33 #327790

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Ale masz znakomity parapet :woohoo: Nie znasz się na roślinkach? Słusznie Ewa pisze: kokietka jesteś :) Pamiętam zdjęcie z ogrodu :happy: Jedna psiunia Twojej Mamy chyba, tak kojarzę ...Jutro wielka wyprawa dla Figulca, żeby tylko pogoda była łaskawsza, niż dzisiaj. Tutaj leje i wieje. U Ciebie podobnie? Robię porządki w książkach, koniec świata, kto zrobił taki pimpolnik? :mad2: Pewnie Kubuś :rotfl1: Czy zapowiada się jeszcze operacja pęcherzyka żółciowego u Figa? Może dietą się uspokoi. Gapa całe życie miała taki problem, tzn. nudności, dieta ratowała sytuację, ale wątroba była marna i byle co powodowało kłopoty. Liczę na zdjęcia z jutrzejszej akcji Figusia. Dla wszystkich kudłaczy drapanko, dla Was dobrego wieczoru :hug:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Adasiowe grządki i rabatki 10 Sty 2015 17:53 #327818

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Aniu, pamiętasz, spodobały Ci się u mnie lilie Sweet Surrender? Pojawiła się świeża oferta na stronie Lilypolu, ale tej lilii nie ma :( . Myślałam dokupić jeszcze kilka cebul, a tu nici.
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Adasiowe grządki i rabatki 10 Sty 2015 18:27 #327842

• Tulap
  • Tulap's Avatar
  • Expert Boarder
3 zdjęcie-furtka do magicznego ogrodu :lol:
Ślicznie masz! :garden1:

Adasiowe grządki i rabatki 10 Sty 2015 19:04 #327853

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Ściskam całą gromadkę :hearts:

Jaki gąszcz na parapecie, widać po nim, że nie znasz się na roślinach :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich

Adasiowe grządki i rabatki 10 Sty 2015 20:39 #327888

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Myszko, Haneczko i Krzysiu :)
Ja wiem, że chcecie mnie pocieszyć .... Wasze słowa są dla mnie jak biohumus dla spragnionej roślinki, ale ... naprawdę moja znajomość ogrodowych piękności, ich wymagań, odmian, pielęgnacji to nadal czarna magia. Jako siwiejący biolog znam jedynie gatunki naturalne, pospolicie występujące w naszej florze, natomiast typowo ozdobnych "osobników" uczę się tutaj :), ponieważ, powtarzam to do znudzenia, na naukę nigdy nie jest za późno :happy-old:
Rozważania w Krzysinym wątku pogrążyły mnie całkowicie :jeez: chylę przed Wami czoło ....
Chyba pozostanę Matką Adasiową od Psów i Aksamitek ...

Myszko :)
Będzie mi niezmiernie miło zagościć na Twojej tapecie :hearts: tymczasem ja będę korzystać z okazji i kiedy Ty wybierzesz się do swojego raju, ja czym prędzej wskoczę Ci do kieszonki albo przycupnę na ramieniu i tym sposobem zawsze będę przy Tobie. Ooooo, wspaniała perspektywa :) pomogę przy pieleniu, odganianiu komarów i przy nasadzaniach ;-)
Dzielżan Helena Red i tak do Ciebie pobiegnie. Jest p r z e p i ę k n y !!!

Z ubiegłego roku ...
IMG_9307_2015-01-10-2.jpg

Haneczko :)
U nas wiatr urywa głowy, gałęzie, sztuczne kwiaty z balkonu sąsiadki, wyrywa śmieci z kontenerów .... bałam się, że Młody będzie fruwał na smyczy jak balonik :)
Zanim Marcin podejmie decyzje o kolejnych zabiegach, spróbuje rozpuścić kamyk odpowiednią dietą. Choroby wątroby nękały mamę Dredzika i Młodego, a te w efekcie doprowadziły do jej odejścia; miała prawie 15 lat, więc ... :(
W przyszłości trzeba będzie połączyć karmę dla "nerkowców" z dietą dla "wątrobowców", a to stanowi pewną karkołomną mieszankę ... mam nadzieję, że najbliższa przyszłość przyniesie najlepsze rozwiązanie;
Jesteśmy gotowi na jutrzejszą Owsiakową Orkiestrę , ciasto upiekłam, ale nie wyrosło, skubane, więc wszystkim nam skapnie się odrobina słodkiego luksusu ;-)
Na zdjęciu z ogrodu, pierwsza z lewej to faktycznie suczka Mamy, shih tzu Iga. Tyłem do oglądających stoi Dredzik - jeszcze jako pełnowartościowy samiec ;-)
Ten parapet Hanusiu, co jakiś czas zmienia "wystrój"; obecnie, ze względu na wyższą wilgotność i lepsze warunki świetlne, kokosi się kolekcja storczyków, jesienią stały zioła, a na wiosnę poustawiam fiołki afrykańskie i - jak mi się uda - hiacynty.
Większość storczyków to w tej chwili "patyki", ot i tak się znam :)

Krzyśku :)
Dziękuję serdecznie za ściski! Każdy został z osobna wyciciany i wygłaskany, a manicure pazurków zrobię jutro.
Twoje "fiołki" dały mi bardzo dużo do myślenia .... sporo nauki przede mną, ale postanowiłam, że nie będę się zrażać niepowodzeniem ... za bardzo je lubię, ażeby z nich rezygnować :) póki co dorosłe egzemplarze wstrzymują kwitnienie, a na obudzenie się listków cierpliwie poczekam - okazuje się, że poczekam jeszcze dłuuugo ;-)

Romka :)
Nie żartuj! Jeśli mogę sprawić komuś przyjemność, to jest to dla mnie największa radość! Żadne obciążenie, żaden kłopot. Powiem wprost: bardzo lubię zwiedzać sklepy AGD, chyba tak samo jak centra ogrodnicze.
Romuś, jedno małe sprostowanie: na każdej doniczce są dwa zioła, z przodu i z tyłu:
- pietruszka i oregano
- szczypiorek i bazylia
-mięta i tymianek

Tak więc mamy 3 wzory doniczek. Aby wysiać/zasadzić każde zioło z osobna, musiałabyś mieć 6 pojemników. Co prawda ja w "miętowo-tymiankowej" wysiałam roszponkę, ale nikt nie będzie się czepiał szczegółów ;-)
Napisz tylko, jakie konkretne gatunki Ci odpowiadają ...
Bułki hot-dogi .... :thanks:

Kasieńko :)
Pamiętałaś .... dziękuję ... :) nie przejmujmy się tym przykrym faktem, widocznie tak miało być. Zobaczę, jakie kolorki zakwitną u mnie z cebulek przysłanych przez Verę, może jakaś biała królewna pojawi się i zrobi mi niespodziankę.
Ściskam Cię serduszko :)

Mateuszu :)
Dziękuję .... serce rośnie, kiedy czytam wpisy takiego młodego Ogrodnika :)
Dzięki wędrówkom po Twoim wątku dowiedziałam się, jak nazywają się te piękne, duże, niebieskie dzwonki, o które kiedyś pytałam, ha!

Begonie, moja niezmienna miłość od kilku lat ...

IMG_8993_2015-01-10-2.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, Amarant, hanya

Adasiowe grządki i rabatki 10 Sty 2015 21:01 #327895

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Aniu, z japonkami to jeszcze nie taka beznadziejna sprawa, może nie od razu całą kolekcję, ale można spróbować z jedną na początek.
Fiołki rozmnażam tradycyjnie, stare odmiany nie były takie wymagające, a nowe są tak atrakcyjne, że warto poeksperymentować :devil1: Cierpliwie czekaj, listeczki wsadziłaś chyba później niż ja, teraz jest trudny okres do rozmnażania, jeszcze trochę i ruszą :flower2:
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich

Adasiowe grządki i rabatki 10 Sty 2015 23:04 #327937

• Roma
  • Roma's Avatar
Aniu-cieszę się jak dziecko :dance: :dance: poproszę po 2 sztuki od każdego wzoru :kiss3: :kiss3:

Adasiowe grządki i rabatki 10 Sty 2015 23:17 #327942

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Aniu- Uściski dla Drzedzika i Figusia- oj, jak dobrze czytać, że wracają do formy, oby poprawa była trwała! Figuś walczy ze szwami- spryciula.. Pewno sie goja i swędzi troszkę..

Czy na zdjęciu po lewej stronie jest grzywacz chiński? Takiego psiaka też masz :woohoo: Jakoś mi to umknęło :oops:

Dziś tarty nie robiłam- postawiłam na danie bardziej pracochłonne, ale nie robiłam go juz ok 2 lata, więc ochota mnie naszła :P Tartę planuję, bardzo spodobał mi sie przepis na tą z żurawiną, o której wspominała Roma, a i ta tuńczykowa też kusi.
Mąz dziś kolejny raz wspominał tamta tartę brokułową- nie wiem, co się tak do niej przypiął, bo moim zdaniem była niesmaczna.. Ale może zrobię próbę z innym nadzieniem i bardziej trafię w smak..? Dzięki za przepis!

Pozdrawiam i mam nadzieję, że wiatr się nieco uspokoi- i u nas wieje potępieńczo. Wczoraj takie były porywy, że się wydawało, że szyby w oknach nie wytrzymają :jeez: Szalona pogoda!

Pozdrawiam :hug:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.724 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum