TEMAT: Wśród starych sosen

Wśród starych sosen 31 Sty 2015 11:53 #335449

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Coś mi się wydaje że u mnie też zagościły opuchlaki, trzeba będzie silnie zadziałać :angry:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Wśród starych sosen 31 Sty 2015 16:05 #335500

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Hanulka, przepraszam, że zabiorę głos w zupełnie innej sprawie: jak czuje się Kubuś? Całe nasze stadko mocno trzyma za Was kciuki, a dodatkowo wysłałam ekspresem cały zastęp dobrych Aniołów.
Ściskam mocno, cały czas o Was myślę :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): hanya

Wśród starych sosen 31 Sty 2015 16:36 #335509

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Krzysia wrote:
chemia różna (...)

Strasznie ciężką artylerię chcesz wytoczyć :jeez: :jeez: :jeez:

Badałaś glebę, że jeszcze chcesz ją zakwaszać :eek3: pod sosnami :supr3:
Ostatnio zmieniany: 31 Sty 2015 16:37 przez sd-a.

Wśród starych sosen 31 Sty 2015 16:55 #335511

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Mam nadzieję, że Hania zajęta różnymi sprawami i dlatego nieobecna, a nie z powodu Kubusia :hug:

Siberio, no właśnie badałam, byłam zaskoczona- pomarańczowo czerwony odczyn. Cały dzień biegałam z płytką i preparatem i pobierałam z różnych zakątków, nawet pod rozkładającymi się sosnowymi igłami żółto pomarańczowy. Brat mi zawsze tłumaczył, że u nas na Podlasiu to większość gleby kwaśne, na trawnikach mech, wiec wapnowaliśmy :jeez: Doszłam do wniosku, że preparat przeterminowany albo co, sprawdziłam więc na torfie z supermarketu i wskazania były takie jak powinny być.

Z tym czymś niewidocznym na trzmielinie i irdze walczę od dawna, podjadane są listki tylko w dwóch miejscach, ale systematycznie od lat, o tak

trzmielinaemeraldgold.jpg
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich
Ostatnio zmieniany: 31 Sty 2015 16:58 przez Krzysia.

Wśród starych sosen 31 Sty 2015 17:01 #335512

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Ooo, właśnie tak u mnie też wyglądają listki a najwięcej mam pod bzami a to całkiem niedaleko do azalii.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krzysia

Wśród starych sosen 31 Sty 2015 18:18 #335537

• Ewelina
  • Ewelina's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 979
hanya wrote:

Ewelinko[/b]. Zaglądałm wczoraj do Ciebie, ale zdjęcia zniknęły :( Możesz poratować sytuację?

Haniu, melduję ,że wszystkie moje zdjęcia są znów widoczne :). Możesz więc zajrzeć i do rododendronów i do początku wątku ogrodowego - zobacz, na jakim piachu zakładałam ogród !

Wśród starych sosen 01 Lut 2015 09:51 #335811

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Dzień dobry, słoneczko raczyło wstać i niebo niebieskie, i śniegu troszkę. Śliczności.
Kubuś ma niedoczynność tarczycy, startujemy z tyroksyną, ustawimy dawki i musi być dobrze. Mam nadzieję, że już nic innego nie wyjdzie przez długie lata. Wykryty duecik, wystarczy mi zupełnie, jemu na pewno też :)

Ewelinko, bardzo dziękuję za zdjęcia. Obejrzałam wszystko i poczytałam, czekam na wiosnę w Twoim ogrodzie :)

Majka :) , Krzysia :) , mnie się wydaje, że to jest naliściak drzewoszek; przez kilka lat żerowania opuchlaka, chyba roślina by ucierpiała znacznie bardziej :think: Podlejcie wrotyczem na wszelki wypadek. Może warto wykopać/podkopać i zobaczyć, czy tam jest ta cholera?

Krzysiu, unikam chemii, jak mogę, oczywiście w niektórych przypadkach jest to niezbędne, ale może Ci się uda, że roślinki będą w dobrej kondycji i zakupy okażą się niepotrzebne :)

Anusia, o Kubusiu wszystko wiesz :)

Moniśka, ja nie mam 'systemu' z timerami i innymi sprytnymi wynalazkami. Po prostu leży sobie czarny wąż i kropluje :devil1: Z jednej strony szybkozłączka do węża 'z kranu', z drugiej albo szybkozłączka ze stopem, albo taki sprytny okularek z kompletu akcesoriów kupowanych razem z linia kroplującą. I koniec montażu :happy:

Pikutku, mam nadzieję, że 'Twoje' ślimaki zachowają się sympatyczniej niż te zarazy u mnie. Nawet nie chcę myśleć, co będzie po kolejnej takiej lekkiej zimie. Chyba, że jeszcze przymrozi porządnie. Oby szybko :think:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka
Ostatnio zmieniany: 01 Lut 2015 09:51 przez hanya.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Wśród starych sosen 01 Lut 2015 10:04 #335822

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Tak, Haneczko - ja także się cieszę z pięknej niedzieli :)

U Kubusia jest diagnoza - na szczęście chyba można nad tarczycą zapanować.
Zdrówka życzę kudłatemu szczęściu!

Miłego dnia :kiss3:

Wśród starych sosen 02 Lut 2015 13:13 #336241

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
I znowu poniedziałek, czas leci szybko, szybciutko i coraz bliżej wiosny :happy:
Dzień dobry :flower2:
Humor dopisuje, mimo wszystko :think: . To chyba zasługa słońca i mroziku, jest akuracik; kawusia, forum i refleksje nad planami. Różnymi :oops: Przeglądałam zdjęcia. Jedno utwierdziło mnie w przekonaniu o słuszności pomalowania elewacji na kolorowo. Zupełnie nie rozumiem, dlaczego kiedyś wybierałam biel :woohoo: . Taki bezduszny kolor, zimny, jak śnieg. I tak samo nie pasuje do kwiatów, do ogrodu w pełni życia. Widocznie wtedy widziałam inaczej :jeez: Póki co, postanowiłam pomalować każdą elewację na inny kolor...M. się poddał, bo rozumie moją potrzebę eksperymentu na tym polu, a przynajmniej tak twierdzi :rotfl1: Zaczęłam polowanie na rodki, muszę znależć odmiany, o które mi chodzi. W zeszłym roku wystartowałam za póżno i stąd nietypowa dla mnie zapobiegliwość w tym roku :devil1:

Agusia, szkoda, że tak piękny dzień musisz spędzić w pracy. Ale słoneczko za oknem na pewno i tam poprawia samopoczucie. Nad tarczycą można zapanować, to mnie pociesza.
:hug:
Zdjęcie- sprawca kolorowej elewacji ogrodowej i nie tylko :happy:

taras_2015-02-02.jpg

Pięknie było

tt1_2015-02-02.jpg

Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, Gabriel, Amarant, Adasiowa

Wśród starych sosen 02 Lut 2015 13:23 #336244

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Oj pięknie, pięknie. Nie mogę się doczekać takiej zieleni.
U was słoneczko, u nas po wczorajszym przepięknym dniu dziś buro, ale nic to. Już luty, krótki miesiąc, szybko zleci.
Trzeba się za jakieś siewy zabrać, dziś jadę w poszukiwaniu krążków torfowych do ogrodniczych, może jakieś nasiona mi w oko wpadną.
Pomysł z wielokolorową kolorową elewacją ciekawy, będę obserwować efekty. Nasza elewacja po ociepleniu budynku wygląda koszmarnie. Dlaczego nigdzie nie znalazłam informacji o zielenieniu tynku mineralnego :mad2:
Miłego dnia
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Wśród starych sosen 02 Lut 2015 13:33 #336249

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Krzysia wrote:
badałam, byłam zaskoczona- pomarańczowo czerwony odczyn. Cały dzień biegałam z płytką i preparatem i pobierałam z różnych zakątków, nawet pod rozkładającymi się sosnowymi igłami żółto pomarańczowy. Brat mi zawsze tłumaczył, że u nas na Podlasiu to większość gleby kwaśne, na trawnikach mech, wiec wapnowaliśmy :jeez: Doszłam do wniosku, że preparat przeterminowany albo co, sprawdziłam więc na torfie z supermarketu i wskazania były takie jak powinny być

Nic nie rozumiem :happy: Kiedy badałaś tę glebę? Teraz?

Pomarańczowoczerwony odczyn to gleba kwaśna, w sam raz dla rodków. Jak przestaniesz wapnować i dodasz trochę torfu dla wzbogacenia podłoża - będzie idealna.
U mnie próbka była zielona jak trawa, dlatego wymieniłam podłoże i sypię dużo siarki.

Haniu, a jakie Kubuś miał objawy?
Ostatnio zmieniany: 02 Lut 2015 13:34 przez sd-a.

Wśród starych sosen 02 Lut 2015 13:48 #336255

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Siberko, najbardziej rzucający się w oczy jest 'szczurzy ogon'; poza tym nietolerancja zimna, utrata futra na stopach, ospałość, troszkę zbyt okrągła figura, szybkie zmęczenie. Objawy jeszcze nie są zbyt widoczne, ale na szczęście zauważyłam. Wczesne leczenie i będzie dobrze :) Słoneczka życzę.

Dorotko, za siewy koniecznie się zabieraj, przecież to już luty :woohoo: Dlaczego Wasza elewacja jest koszmarna? Łaciata? Planów mam mnóstwo, będę też barwić mur ogrodzeniowy, wymyśliłam impregnat barwiący. Ciekawe, co z tego wyjdzie. Dobrego dnia :)

Hanka

Wśród starych sosen 02 Lut 2015 14:22 #336262

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
:think: Każda elewacja w innym kolorze brzmi ciekawie :) , a jakie barwy wybierasz? Mam nadzieję, że nie fioletowy ;)
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."
Ostatnio zmieniany: 02 Lut 2015 14:22 przez piku.

Wśród starych sosen 02 Lut 2015 14:36 #336266

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Pikutku, ściana ogrodowa, zieleń taka, jak na zdjęciu z tarasem, południowa głęboki szary, północ jakaś zieleń, a front zostaje do decyzji M. Na pewno nie wybierze bieli, bo też nie lubi :happy: Pewnie odcień szarości. O fiolecie nie pomyślałam, ale to jest pomysł! :rotfl1:

Hanka

Wśród starych sosen 02 Lut 2015 14:46 #336271

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Widziałaś takie domy :supr: czy dopiero eksperymentujesz na swoim portfelu? :supr3:

Wśród starych sosen 02 Lut 2015 14:58 #336276

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Widziałam, ale eksperymenty też lubię :)

Hanka

Wśród starych sosen 02 Lut 2015 14:58 #336277

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
hanya wrote:
O fiolecie nie pomyślałam, ale to jest pomysł! :rotfl1:

O rety :supr: , odwołuję te słowa :idea1:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Wśród starych sosen 02 Lut 2015 15:12 #336280

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie martw się Pikutku, w razie czego , biorę winę na siebie. Póki co, zostają bardziej umiarkowane kolory. Po prostu u siebie nie lubię bieli ścian. Nie pasuje mi do roślin i muszę wreszcie coś z tym zrobić. Wszystko zależy od pogody. Może będzie łaskawa, to z częścią planów uwinę się przed końcem kwietnia; inaczej poczekam do jesieni.

Hanka

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.532 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum