TEMAT: Wśród starych sosen

Wśród starych sosen 29 Sty 2015 19:46 #334872

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Haniu, blisko mam drugi duży, z nimi pogadam, często tam bywam i dobrze się rozmawia, tylko dotąd azalie mnie nie interesowały.

Tak się wczoraj zdenerwowałam, za ten brak nasion, że zamówiłam przez internet. Zależało mi głównie na niecierpku waleriana, ale skoro płacę 10,40 ;) za przesyłkę to dołożyłam jeszcze kilka jednorocznych i żeby dociążyć przesyłkę - bulwki begonii wielkokwiatowej. W sumie kolejne wyprawy do sklepu więcej by mnie kosztowały niż koszty przesyłki, a w przyszłym tygodniu będę miała pierwsze tegoroczne zakupy ogrodowe w domu :dance:

Za paprotnikiem i innymi rozejrzę się na targach, a potem ewentualnie w necie kupię, muszę trochę zakupów zostawić na kwiecień- maj. Mam już skompletowaną listę chemii ogrodniczej, niestety trzeba będzie zastosować, dokupić torf, ziemię do kwasolubów i obornik granulowany...
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): hanya

Zielone okna z estimeble.pl

Wśród starych sosen 29 Sty 2015 19:50 #334873

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Majko, tak właśnie sobie liczyłam, i średnia wyszła 2m. Za te drobne 10 lat :rotfl1: będą bliziutko siebie, a chciałabym żeby hosty i paproty też tam były. Tylko te 10 lat przeczekać. Jak posadzę bliżej, trzeba będzie rozsadzać. I znajdż człowieku rozwiązanie.
Ilość roślin do posadzenia zależy od rozsądku ogrodnika :oops: oczywiście w granicach szeroko pojętych możliwości.
Mam listę już prawie gotową, wybrałam 9 rodków. Sama jestem ciekawa, jaka będzie wersja ostateczna :)

Krzysiu, mam nadzieję, że zakupy będą udane, bulwki zwłaszcza. Jaką chemię masz na myśli? :woohoo:
Wszystko spokojnie kupisz, może jakieś paproty u forumków będą do podziału?

Poluś, dziękuję za diagnozę dla paproty :) Mam te 9 rodków: Rasputin, Torrero, Erato, Bolesław Chrobry, Azurro, Alfred, Taragona, Purple Splendour, Francesca. Jeszcze kilka łazi mi po oczach: Blue Boy, Tamarindos, Marcel Menard, Old Port, Blutopia, Burgundula...

Pikutku, w imieniu Kuby dziękuję, mam nadzieję, że będzie lepiej, niż się zapowiada. W Ameryce wszystko ogromne :happy:

Siberko, 30 lat, to teges...dlatego tak się waham między 1.5 a 2m. Muszę poobserwować, jak będą tu rosły. Kilka zeszłorocznych poszło na szerokość dość mocno, w górę nie, ale w obwodzie pozwoliły sobie ładnie. Dzięki za stronkę, popatrzę chętnie. Ciągle szperam. Właśnie zajrzałam i dopisuję: nie zauważyłam tych rysuneczków wcześniej, a zaglądałam w poszukiwaniu info o kwitnieniu :devil1:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka
Ostatnio zmieniany: 29 Sty 2015 20:07 przez hanya.

Wśród starych sosen 29 Sty 2015 21:20 #334931

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Z moich zakupów tylko Calsap ma w opisie pokrój luźny, szeroki.
Reszta ma pokrój zwarty, a większość z nich też wyprostowany.

Wśród starych sosen 29 Sty 2015 21:38 #334937

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Mocno poszły Catawb.Grndfl., Nova Zembla, Libretto, Purpureum Grndfl. Nie wiem, jak te odmiany rosną póżniej. Z w/w Rasputin, Azurro, Alfred mają szeroki, lużny pokrój. Tak powiedziano mi u Ciepluchy. Zresztą na moich piachach to jeszcze inna historia.

Hanka

Wśród starych sosen 29 Sty 2015 22:32 #334965

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Haniu- podziwiam silną wolę, żeby rodki sadzić w takich odległościach. Wiesz, że ja jak coś sadzę, to wszędzie widzę "dziury do zapełnienia" :silly:

Zmartwiłaś mnie niezmiernie wieściami o Kubusiu- mam nadzieję, że to nic poważnego!!! Ściskam i myślami jestem z Wami :hug:
Kubuśka utul mocno- to jeden z niewielu dużych psiaków, których się nie bałam w czasie spotkania.. taki serdeczny!

Wśród starych sosen 29 Sty 2015 22:33 #334968

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Ależ mnie pomroczność dopadła, że nie kupiłam Old Porta :jeez: :jeez: :jeez: Chyba dlatego, że Ciepłucha podaje -25 stopni, ale nasz Adriam -29 :woohoo:
A on taki szybki i wysoki :woohoo: (znaczy się Old Port) ;-)

Z opisu Rasputina u C.:
Wzrost średnio silny. Pokrój krzewu raczej luźny
Ostatnio zmieniany: 29 Sty 2015 22:35 przez sd-a.

Wśród starych sosen 29 Sty 2015 23:35 #334987

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Haniu jakie wieści .....co z Kubusiem..... :dry: :dry:

Wśród starych sosen 30 Sty 2015 13:41 #335118

• Ewelina
  • Ewelina's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 979
Ależ pojawiło się pięknych zdjęć z różanecznikami i kwitnącymi azaliami!A ja tak je lubię :)
Na szczęście nawet w naszym klimacie odpowiednio dobrane odmiany , w dobrych warunkach(wilgotność, pH gleby, półcień) dość szybko rosną ( po 1-2 sezonach potrzebnych na "przyzwyczajenie się" do miejsca), toteż po kilku -kilkunastu latach możemy cieszyć się sporymi krzewami i rododendronowym spektaklem od kwietnia do czerwca :) U mnie niektóre krzewy są już od 15lat i osiągnęły całkiem spore rozmiary .

Wśród starych sosen 30 Sty 2015 13:47 #335123

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Ewelinko, a może dorzucisz Swoje okazy do bazy :)
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Wśród starych sosen 30 Sty 2015 14:32 #335132

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzień dobry, słoneczko spogląda i jest zadziwione zielenią, bieli niet! Płacz i zgrzytanie implantów :placze: Oglądałam sobie dzisiaj rośliny i bardzo mi sie nie podobają pączki na hortensjach i azalkach. Jak poczują wolę bożą, to przepadło. Ptaki opychają się niemożliwie, kosy chyba zwariowały, kopią bez końca, głodne, jakby były wielkie mrozy alb sezon godowy tuż, tuż :woohoo: jak nie wysypię słonecznika, to rujnują wszystko. Korzenie azalek znowu na wierzchu, nawet barwinki podkopane, jarzmianki, sponiewierane liriope, paproty, trawy. Pocieszam się, że walczą ze szkodnikami glebowymi :whistle: Chcę śniegu i mrozu :hammer: :hammer:
Miałam dopisać, które paprocie trzymają fason i ładnie wyglądają; oprócz wymienionych wczoraj jeszcze Nerecznica sagowcowa (dryopteris cycadina) i podrzeń.

Ewelinko dobrze, że goście takie piękności pokazują, bo u mnie to już nie ma nic ciekawego. Miałam prosić Cię o to samo, co Pikutek. Zaglądałm wczoraj do Ciebie, ale zdjęcia zniknęły :( Możesz poratować sytuację?

Paweł, będzie wiadomo w przyszłym tygodniu. Dziękuję :flower2:

Siberko, bardzo trudno zdobyć Old Port. Póki co, znalazłam, ale nie mają sprzedaży wysyłkowej. Umówiłam się, że jak będą jechać w moją stronę, to przywiozą w umówione miejsce. Szukam dalej, ale jakiś miły początek jest.

Moniśka, o liniach kroplujących napisałam u Ciebie. Dziękuję za miłe słowo o Kubie. Martwię się okropnie, choć nie mam zwyczaju stresować się na wyrost. Jak widzisz rozmyślam o rodkach i czekam na diagnozę. Jest coś

paris-2_2015-01-30.jpg

mocno nie tak, ale może będzie mniej żle, niż się zapowiada.

tawulka-deutschland.jpg

Hanka
Ostatnio zmieniany: 30 Sty 2015 14:33 przez hanya.
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, Amarant

Wśród starych sosen 30 Sty 2015 14:36 #335135

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
Dryopteris cycadina, już zapisuję sobie :) , a paprota z żurawką cud miód i malina :woohoo:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Wśród starych sosen 30 Sty 2015 14:42 #335138

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Haniu, na zimę wystarczy spuścić wodę z linii kroplującej? Nie trzeba zwijać całego majdanu? A jeszcze jedno, u Ciebie ta linia leży na powierzchni, pod sciółką czy jest wkopana trochę?
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Wśród starych sosen 30 Sty 2015 15:10 #335149

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Kasiu, wstyd przyznać, ale wody nie spuszczam jakoś specjalnie :oops: Podnoszę z jednej strony, z drugiej strony, trochę wypływa i tyle. Linię kładę na wierzchu, ale po jakimś czasie jest pod ściółką (dosypuję cały czas 'mielonki', igiełek), nie wkopuję. Jak włączam podlewanie zaglądam, czy kapie po całości. Zwłaszcza na początku sezonu. Jedyne, co robię, to odczepiam reduktory i sprawdzam złączki, ślimaki :mad2: wlazły kilka razy i trzeba drani przypilnować. Trzeba też sprawdzić, czy nie pękła, bo po niej niestety czasem chodzę. Ogólnie to traktuję wynalazek dość brutalnie :whistle: Miałam dzisiaj jechać dokupić, ale nie wyszło. Poniedziałek, taki jest plan i musi się udać :)

Pikutku :) , chcesz jeszcze popaprotować?

Hanka
Ostatnio zmieniany: 30 Sty 2015 15:11 przez hanya.
Za tę wiadomość podziękował(a): katja

Wśród starych sosen 30 Sty 2015 17:33 #335184

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
hanya wrote:
Pikutku :) , chcesz jeszcze popaprotować?

Jasne, że chcę :lol: . Paprocie uwielbiam i będę ich miała duuużo, jak tylko warunki na to pozwolą ;) . Tymczasem TU, podpędzam sobie trochę do godnych rozmiarów :silly:

Wśród starych sosen 30 Sty 2015 18:18 #335202

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Też kocham paproty! Moja znajomość odmian jest żadna, ale nie tracę nadziei, że się rozwinę :devil1: Nie licz na to, że ślimaki ich nie lubią. Niektóre im bardzo smakują. Choć na pewno hosty wyżej na liście przysmaków :mad2: Moje będą w klatkach, bo Kuba wiosną rozdepcze.

Hanka

Wśród starych sosen 30 Sty 2015 18:21 #335204

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
U mnie na razie do paprot się nie dobierają i mam nadzieję, że tak zostanie :lol:

Wśród starych sosen 30 Sty 2015 23:14 #335377

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Za info wodne dziekuję :hug: Sporo rzeczy rozumiem, niektóre umiem zrobić, ale jakoś tajniki połączenia linii kroplujących, łączniki, timery, sposób rozłożenia na rabatach.. przekraczają moje możliwości pojęcia :hammer:
Niestety jestem wzrokowcem- jak zobaczę, to zrozumiem :lol:

Wśród starych sosen 31 Sty 2015 00:03 #335391

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Nasze rododendrony nigdy takie nie będą :-) Może za 30 lat, ale do tej pory 100 razy je przesadzimy lub oddamy w dobre ręce ;-)

I tego się trzymajmy, u mnie na pewno takie nie będą, nie interesuje mnie jakie będą za 30 lat, jeśli cokolwiek wtedy będzie mnie jeszcze interesować :rotfl1:

Haniu, chemia różna, trochę fungicydów, muszę wcześnie zastosować, jakieś insektycydy, roundup, nawozy wiosenne zakwaszające i zastanawiam się nad dursbanem, bo mi coś podjada trzmielinę i irgę, ślady żerowania wyglądają jakby opuchlaki, ale za rękę nie złapałam :club2: , obok mam żurawki i te azalie tuż tuż będą :(
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.708 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum