TEMAT: Wśród starych sosen

Wśród starych sosen 06 Maj 2015 19:21 #365466

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
hanya wrote:
I jeszcze mam pytanie: co to jest? :woohoo:
DSC02308.jpg

Może to jarzmianka :) :think:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): hanya

Zielone okna z estimeble.pl

Wśród starych sosen 06 Maj 2015 19:30 #365469

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Dziewczęta, pozwoliłam sobie sprawdzić w necie wiadomości na temat TYCH much; wklepałam hasło "muchówki" i kierując się zdjęciem pstrykniętym przez Hanię zidentyfikowałam ( od razu zaznaczam, że przy tak ogromnej ilości gatunków mogę się mylić !) owego gościa jako ... lenia marcowego lub ogrodowego :) Wbrew nazwie leń marcowy pojawia się w okolicach 25 kwietnia i nazywany jest także muchą św. Marka ;-) Postać dorosła jest CAŁKOWICIE nieszkodliwa, odżywia się pyłkiem lub nektarem. Larwy .... hmm..., większe ich skupiska, ukryte w glebie ( żyznej, dobrej jakości ) mogą czasami powodować szkody, podgryzając korzonki roślin, ale !!!!!!!! tylko wtedy, gdy liczebność larw jest bardzo duża. Normalnie podjadają sobie martwe szczątki organiczne. Lenie uwielbiają wszelkiego rodzaju zarośla, krzaczki, obrzeża lasów, żyją krótko. W naturze mają sporo wrogów - ptaki, drapieżne muchówki, w glebie - nicienie. Spoko :)

Z muszym pozdrowieniem - Adasiowa :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, edulkot

Wśród starych sosen 06 Maj 2015 19:31 #365471

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Tak Pikutku, jarzmianka. :)

Tiarella, odmiana? :mad2: wszystkie tiarelle były wykopane przez ogrodowych przestępców, znaczniki pomieszane
tiarella.jpg

Azalia japońska Blue Danube
azaliajaposkaBlueDanube.jpg
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka
Ostatnio zmieniany: 06 Maj 2015 19:37 przez hanya.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Amarant

Wśród starych sosen 06 Maj 2015 19:35 #365476

• sarna
  • sarna's Avatar
Wyglądają jak latające mrówki

Wśród starych sosen 06 Maj 2015 19:37 #365477

• Gabriel
  • Gabriel's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3118
Te muchy nie są szkodliwe, u mnie są ich strasznie duże ilości, ale strat w roślinach z powodu podgryzienia (przez larwy) nie zauważyłem :)
Kali ma cudny kolor :woohoo: choć może jeszcze trochę się rozjaśnić przy rozkwicie.
Ostatnio zmieniany: 06 Maj 2015 19:39 przez Gabriel.

Wśród starych sosen 06 Maj 2015 19:37 #365478

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Leń nie leń, nie cierpię czarnych muchówek latających mi przy różach :angry:
Jak przekopywałam kompost to musiałam ruszyć ich 'gniazdo' bo wywaliłam masowo na powierzchnię całą chmarę aż zrobiło się czarno :mad2:

Wśród starych sosen 06 Maj 2015 19:39 #365481

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Sarna, Gabrielu, właśnie nie wiem, czy są szkodliwe. Na niektórych roślinach siedzą stadami. Dzisiaj na liliowcach, porzuciły jarzmianki. Zobaczymy jutro :happy:

Hanka

Wśród starych sosen 06 Maj 2015 19:42 #365483

• sarna
  • sarna's Avatar
Lubią zwiedzanie :lol:

Wśród starych sosen 06 Maj 2015 19:45 #365485

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Moje wirowały przy berberysach dzisiaj ale faktycznie zmieniają obiekty....więc różane szkodniki to nie są.

Wśród starych sosen 06 Maj 2015 20:27 #365500

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Haniu, wcale mi nie lepiej, że Ty też musiałaś wyciąć jałowce, choć przynajmniej w Twoim wypadku, jak piszesz, żal podobno niewielki :hug: zrobiłaś miejsce na nowe rośliny. U mnie dziś dramat z tym grzybem, po oprysku jakby trochę przysechł, zczarniał, a dziś po deszczu wszystko rude, nawet to co dotąd nie nosiło śladów :mad2:.
Pospolitego mam przy bramce, mój też wiekowy i uszkodzony, ale musi jeszcze przez jakiś czas witać gości :happy2:.

Haniu, Twoje azalie i rh pięknie zapączkowane, niedługo się zacznie :dance: czekam na foty, najbardziej ciekawa jestem Kalego.

Podobne muchówki opanowały u mnie kolczurkę na początku września ubiegłego roku, ale skoro te lenie ;) występują wiosną to moje chyba były inne, jednak bardzo podobne. Mama radziła usunąć kolczurkę, ja pryskałam Mospilanem ze trzy razy, w końcu zniknęły. Po pierwszym oprysku ścieżka obok zrobiła się czarna.
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich
Ostatnio zmieniany: 06 Maj 2015 20:28 przez Krzysia.

Wśród starych sosen 06 Maj 2015 21:17 #365534

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewa :) i Ewa :) , jakoś mi się nie podobają liście oblepione tymi robalami, muszę znależć ich nazwę.

Krzysiu, ja nie mam szczęścia do jałowców. Kupiłam dawno temu odmianę pospolitego Hibernica. Były tak mocno opanowane przez tarczniki, że nie dało się uratować. A strata było spora - nie pamiętam dokładnie, ale ponad 30 roślin, dużych!
Od tamtej pory nie kupuję jałowców, jakieś pojedyncze sztuki i też nic z nich nie wyszło :(
Bardzo czekam na kwitnienie azalek i rodków. Ucieszę się z każdej ilości kwiatów, choć azalki w tym roku nie zapowiadają się imponująco. Może odpoczywają, może było za sucho.
Rh Kali został nazwany imieniem bogini Kali, czyli dla mnie to jest 'ona' :devil1: Też się zastanawiam, czy utrzyma ten ciemny kolor. Myślisz, że muchówki mogą być niebezpieczne dla roślin?

Hanka

Wśród starych sosen 06 Maj 2015 21:47 #365557

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Tomku, w pierwszej chwili nie kojarzyłam z tym Kalim, dopiero Ty mi otworzyłeś oczy :rotfl1: .
To jednak rh Hani, ona lepiej wie co ma :devil1: , ale gdzieś mi się zakodowało, że rododendron to rodzaj męski i nie mogę się przestawić :jeez:.
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich

Wśród starych sosen 06 Maj 2015 23:27 #365633

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
To nie wina Kubusia, że mu się sąsiedzi po ogródku plączą i po drzewach skaczą :silly: To jak na tych plakietkach przytwierdzanych do furtek..pies spokojny, tylko ma słabe nerwy :happy3:

O chorobach jałowców nawet nie chcę czytać..ile ja mam jałowców na rabatach :jeez:

Wśród starych sosen 07 Maj 2015 07:29 #365665

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Haniu Twój czarny nieźle już kolor pokazuje .Mój siedzi ,jak zaklęty ,a ma najlepszą miejscówkę w całym ogrodzie .Nawet przesadziłam stamtąd azalię ,żeby mu dogodzić .Muchy lenie ,grasują i u mnie. Robali już bardzo dużo ,a u mnie jeszcze dochodzą te na różach .Oj czuję ,że będzie ciężko.A u mnie dziś mgła ,ciekawe jaki będzie dzionek .Na wszelki wypadek zaplanowałam sobie tylko cięcie forsycji mam dwa krzaki. :hug:

Wśród starych sosen 07 Maj 2015 08:37 #365688

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2655
Pozwolę sobie cichutko zapytać - o co chodzi z tymi jałowcami ? przeczytałam u wielu ,że to problem ale nigdy nie doszłam do strony "dlaczego?". Mam ich sporo i teraz dylemat :jeez:

Wśród starych sosen 07 Maj 2015 09:28 #365710

• affa
  • affa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1651
hanya wrote:
Kali, mam nadzieję na wspaniałe :flower2:
rhkali.jpg

Serducho mi tak zabiło :hearts: jak ją zobaczyłam - Kali boginię ;) - i jestem pewna, że na chwilę stanęło. Cudo. Od razu rozpoczęłam poszukiwania gdzie może być dostępna i znalazłam :P Z ciemnych jeszcze Burgundula wpadła mi w oko w tych poszukiwaniach (nie dla mnie ;) , dla koleżanki, która kocha ciemne rodki)
Kot chowający się cały dzień na cyprysiku to jakiś tchórz :whistle: rozumiem ucieczkę, ale żeby tak tyle godzin ukrywać się wśród gałęzi :rotfl1: . No chyba, że Kubuś taki groźny :eek3:
Piękne hosty
Pozdrawiam, Anna.

Zapraszam do mojego ogrodu w cieniu...bloków

Wśród starych sosen 08 Maj 2015 10:44 #366037

• broja
  • broja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Ogród od nowa
  • Otrzymane dziękuję: 981
Kali cudna u mnie na razie zakwitł tylko biały- dwa są jeszcze młode czerwony i fioletowy, za to azalia obsypana pakami to chyba dlatego, że była łagodna zima :wink2:

Wśród starych sosen 08 Maj 2015 14:02 #366076

• Kalmia
  • Kalmia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 209
Haniu, czekam z niecierpliwością na kwitnienie Kali :search:
Ja ostatnio kupiłam rh America, w pąku jest bardzo ciemny, zobaczymy, jak zakwitnie :)
Pozdrawiam serdecznie :)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.692 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum