TEMAT: Wśród starych sosen

Wśród starych sosen 29 Sie 2015 18:16 #398760

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Ewcia nerwowe czy nie, ale będą efekty. Może i mnie się tak zdarzy, przydałoby się sporo nadgonić; ale to pewnie dopiero po wtorku. Przed chwilą wróciłam z ogrodu, próbowałam jednak coś posadzić, bo ostatnie zakupy w wodzie czekały, mimo podlewania suchutko, nie ma gdzie tak z marszu wetknąć biedaka do gruntu. Oj będę eksmitować, będę :devil1:

Kalmio, to trochę i moje strony, czyli opady mamy tak samo obfite i regularne :rotfl1: :rotfl1: Od środy chłodniej, chociaż tyle lepiej. Będziesz zakładać wątek? Ciekawa jestem Twojego ogrodu. Poszukam w wątkach tematycznych :)
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Wśród starych sosen 29 Sie 2015 19:26 #398768

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2655
Czasami człowiek musi inaczej się udusi....mam na myśli bimbanie.Przyjdą chłodne może deszczowe [ :whistle: ] dni i przyjdzie chęć.To tak jak z myciem okien- jak myję z musu to robię to kilka dni a jak mam chęć to w jeden dzień obskoczę wszystkie. Teraz tylko podlewanie jest priorytetem dzisiaj z wężem stałam i dumałam :idea1:
Ostatnio zmieniany: 29 Sie 2015 19:27 przez Aszka.

Wśród starych sosen 29 Sie 2015 21:06 #398791

• broja
  • broja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Ogród od nowa
  • Otrzymane dziękuję: 981
Haniu a jak tam w tych upałach radzi sobie Cycusia z młodymi?
Deszcz :thanks: potrzebny wszędzie u nas tylko pokropiło niestety musimy ograniczać wodę już teraz mamy tylko 3 razy w tygodniu i to po 2 godziny rano i wieczorem :(
Pozdrawiam :bye:

Wśród starych sosen 29 Sie 2015 21:28 #398796

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Witaj Edytko, wszystkie stworzenia zmęczone, takie mam wrażenie. Wiórki niewiele się bawią, normalnie ganiają po drzewach, wydają przeróżne dżwięki - może to rozmowa, może się kłócą :happy: - teraz niewiele je widać i słychać. Pojawiają się od czasu do czasu przy karmniku ale bardzo często korzystają z wody w poidełkach. Tamte zdjęcie maluchów, to chyba będą jedyne, już ich nie mogę spotkać razem, poza tym szybko rosną i lada moment będą poważnymi wiórkami :hearts:
Ograniczenia dostępu do wody, to niesamowita sprawa, trudna do wyobrażenia; ale cóż, wszystko się zmienia, szkoda, że nie na lepsze. Trzymaj się, niedługo koniec upałów i widziałam dziś w prognozach deszcze :woohoo: , żeby tylko się sprawdziły :)

Olu, święte słowa :happy: Bimbanie jest najlepszą terapią na skołatane nerwy i należy bimbać z pełnym zaangażowaniem :coffe: Na siłę nic nie wychodzi, dlatego czekam na przypływ energii i chęci do ogrodowania, robię to, co konieczne, reszta zaczeka. W końcu ogród to przyjemność, nie można sobie tego zepsuć :)

Hanka

Wśród starych sosen 30 Sie 2015 13:23 #398885

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Pozdrowień od szerszenia nadal nie przyjmuję..ale wiesz.. niech próbuje łechtać moją próżność pozdrowieniami :rotfl1:

Deszcz był tylko raz..we wtorek zdaje się.. Od tej pory nic nie padało, więc nadal spełniam zaszczytną funkcję. Stan posiadania liściastych tak mi wzrósł w tym sezonie, że teraz podlewanie dłużej trwa..oj dłużej- zmieniłam też zasady. Wczoraj liściaste, w tym duże krzewy. dziś iglaki-szczególnie te sadzone w tym sezonie, i liściaste wymagające częstego podlewania. Minęły czasy oblatywania całości w pół godzinki :P

Chyba za rok uśmiechnę się do Ciebie nt węża kroplującego, chociaż z drugiej strony zastanawiam się, jaki to ma dla mnie sens.. Skoro i tak nie ma mnie w domu do późna, a kroplić się musi w jednej pętli kilka godzin, to co mi to da, skoro nie ma kto przepiąć z jednej pętli do drugiej.. Mnie by chyba urządził cały system :hammer:

W sumie to z rabatami jakoś sobie radzę, deszcz przydałby mi się dla trawnika :dry:

Ściskam :kiss3:

Wśród starych sosen 30 Sie 2015 14:31 #398894

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Stan posiadania będzie Ci wzrastał i się rozrastał :happy: Liniami możesz podlewać w ciągu dnia /przed pracą/, leżą sobie pod ściółką, czy pod roślinami w cieniu liści i kroplują, a ogrodnik sobie bimba :coffe: .
O systemie nic nie wiem, bo nawet kiedyś o tym myślałam, ale w moim wypadku to nonsens: mój ogród to struktura tak wysoce dynamiczna, że żaden system nie nadąży :devil1:
Szerszeń będzie załamany :placze:
:hug:

Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): Monika-Sz

Wśród starych sosen 30 Sie 2015 15:43 #398903

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
'Leśna Maruda' rozbawiła mnie do łez - Haneczko, masz nową ksywkę czy tego chcesz, czy nie :devil1:
Ja pewnie też dostanę coś podobie, typu 'Chodzący Marazm' ;-)

Co zrobić jednak, gdy słońce praży niemiłosiernie?
Rano było przyjemnie, chociaż też przy pracy cała mokra byłam... teraz jednak trudno w ogóle na zewnątrz wytrzymać.
Sara, podobnie pewnie jak Kubuś, mniej przebywa na ogrodzie w taki upał.
Napije się wody i idzie spać w domowym zaciszu.

Haniu, podcinasz jakoś swoje sosny, czy zostawiasz je same sobie?
Nie wiem, czy masz w ogrodzie tylko te wielkoludy, czy mniejsze też?
Ja jutro będę ciachać jak popadnie... sosnom też się dostanie ;-)

Miłego!

Wśród starych sosen 30 Sie 2015 15:52 #398905

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
No jak tam u Ciebie ? Po obiadku już ? U mnie wreszcie koniec garów ,a jest tak duszno ,że się można udusić .O dziwo słońca nie ma ,bo gdzieś polazło .No i niech idzie łajza jedna .Porcyjkę podlewania oczywiście zaliczyłam :jeez: Miłego popołudnia :flower1:

Wśród starych sosen 30 Sie 2015 17:27 #398919

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewcia, a ja nie gotuję w upały :happy: Słońce polazło do mnie i praży, przepala i podpieka. Podlewanie dzisiaj kilka godzin wielkich hortensji pnących, bo znowu im uszy opadają :( , ale to samo się podlewa, a ja bimbam na całego :devil1:

Agusia, sosny mam tylko wielkoludy i podcinanie tylko ze względów bezpieczeństwa. Też zaczęłam coś ciachać, ale było mi za gorąco dzisiaj, dziwne, bo przecież wcale nie ma wysokiej temperatury. Pewnie potrzeba rozpieszczania Lenia Najmilszego była silniejsza :hearts: Mamy dużo czasu, chyba długa jesień przed nami na prace ogrodowe i realizację pomysłów, choć w moim wypadku to eksmisja za eksmisją :devil1:
Ksywa bardzo mi się podoba, Smerf Maruda to mój ulubieniec i jeszcze Ważniak :rotfl1: :rotfl1: Wieczne poczucie zadowolenia i szczęścia wymaga leczenia zamkniętego, jakiś dowód zdrowia psychicznego jest konieczny :funnyface:

Kilka fotek z wczoraj, zielono ....

tiarellaneonlights.jpg

DSC04574.jpg

DSC04575.jpg

DSC04576.jpg

Ha, przyłapałam UFO, stylizuje się na superksiężyc, spryciul jeden :happy:
DSC04582.jpg

DSC04583.jpg

Hanka
Ostatnio zmieniany: 30 Sie 2015 17:28 przez hanya.
Za tę wiadomość podziękował(a): Aguniada, piku, chester633, Gabriel, Amarant, Ewogrod, VERA, edulkot, Krzysia, Adasiowa

Wśród starych sosen 30 Sie 2015 19:56 #398941

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Hanulka :)
Wpadam na dwa słowa, a właściwie zdjęcia :)
Wczołgałam się, powąchałam i wirtualnie umarłam .... ale było warto :happy:

pozdrawiam cieplutko :kiss3: .... przetwory z cukinii i ogórków muszą poczekać do jutra, dzisiaj już nie mam siły ....

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): VERA, hanya

Wśród starych sosen 30 Sie 2015 20:17 #398946

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Zazdroszczę tego zielonego poszycia w świetlistym cieniu......u mnie nawet chwasty nie rosną miedzy śwerkami.... :oops:

Wśród starych sosen 30 Sie 2015 22:00 #399000

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Haniu, u Ciebie to jak w starym parku przypałacowym, tak go sobie zawsze wyobrażałam :P

Aniu, wcale nie musiałaś się czołgać żeby powąchać So Sweet, mogłaś zerwać kwiatuszek :devil1: .
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Wśród starych sosen 30 Sie 2015 22:10 #399004

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 579
Haniu ! Najbardziej mi sie u Ciebie podobaja wysokie drzewa, bo wiem ile trzeba czekać. U mnie wszystkie /oprócz olszynki / sadzone przez nas.Piękne masz poszycie . U mnie drzewa na suchej częsci juz porosły , ale bez nawodnienia o poszyciu nie ma mowy . Odpuściłam chwilowo. :bye:

Wśród starych sosen 30 Sie 2015 23:44 #399029

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Właśnie zmieniłem sobie kontakt w telefonie ...z Hania Forum...na Hania Leśna Maruda..... :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:

:kiss3: :kiss3: :kiss3:

Wśród starych sosen 01 Wrz 2015 10:54 #399234

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Nie ma to jak trafna ksywka :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: Wyjątkowo do Ciebie pasuje :happy: Ta funkia ,co na biało kwitnie ,to naprawdę zapach ma nieziemski :hearts: Ja swoją rozmnożyłam i już mam trzy .Wyobrażam sobie szpaler takiego zapachu gdzieś pod oknem :flower2:

Wśród starych sosen 01 Wrz 2015 12:29 #399255

• 's Avatar
Hanuś, jak u Ciebie pięknie ...tak ....dorosło. I Ty narzekasz,że nie masz cierpliwości????? Moje drzewa Twoim do kostek nie dorastają a ja już się cieszę,że mam nieco naturalnego cienia. :blink:
Gotowanie??? Co to jest gotowanie? :tongue2: Nie wyobrażam sobie, abym miała stać przy garach w takie upały! Słoikowanie włoskich cukinek poczeka więc na chłodniejsze dni a jogurty, feta, pomidory i oliwki są dla mnie bardziej adekwatnym jedzonkiem na tą porę, niż jakoweś mięsiwa, czy zupy. :garden: Garnki porosły mi mchem i pajęczynami :rotfl1: , tylko elektryczny czajnik ciągle na chodzie. :lol:

Wśród starych sosen 02 Wrz 2015 16:07 #399493

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Deszczyk kropi sobie troszeczkę, jest 20*C, chłodny wiatr, normalnie poezja :dance:
Witam Wszystkich podlanych, podlewanych i tych, którzy podlani będą :happy:

I na dobry początek: dostałam katalog Lilypolu i są lilie :happy: Na szczęście szefostwo zmieniło zdanie, co prawda dużo odmian nie ma, ale zawsze coś i jak dla mnie akurat; oczywiście zamówiłam kilka i od razu kombinuję miejsce dla nich, bo z lilii nie zrezygnuję. Sporo roślin zmieni adres i mogę troszkę liliowo poszaleć. Podkreślam 'troszkę' :oops:
Na pewno będzie większy wybór na wiosnę, bardzo jestem ciekawa; muszę pozwiedzać ogrody forumków, bo pamiętam, że np u Majki piękności nad pięknościami, skrzętnie wynotuję nazwy i może coś upoluję.

W ogrodzie nic nowego, demoluję co nieco, trochę doniczkowców uziemię, sporo poczeka do wiosny, trochę pojedzie w świat i tak się doturlamy do jesieni. Dzisiaj wreszcie posadziłam obrażoną na mnie azalkę, wcale się nie dziwię, że nie zawiązała pąków, miała tak kiepski system korzeniowy, że przestraszyłam się, że opuchlaki się zagnieżdziły w biedaczce. Na szczęście nie, ale nie roztarmosiłam wystarczająco bryły korzeniowej :hammer: , mam nadzieję, że teraz będzie lepiej.

Jakieś zdjęcia z ostatnich dni, niewiele jest do pokazywania.

Udało się kalinę utrzymać w zdrowiu i urodzie
kalina.jpg

Maleńki miskant Dronning Ingrid, jeden kłosek, ale śliczny
dronningingrid.jpg

Gracillimus rośnie bardzo szybko, kudłaty przepięknie
gracillimus.jpg

Paryżanka kwitnie bez przerwy
paryanka.jpg

Trzcinniki
trzcinniki.jpg

I wspaniała ozdoba: siatki przeciwko kosom, kopią okropne dziury :mad2:
siatkiantykosowe.jpg

CDN :)

Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel, Amarant, Ewogrod, VERA, edulkot, Krzysia, Adasiowa, Łatka

Wśród starych sosen 02 Wrz 2015 17:34 #399500

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Poluś, też nie gotuję i to jest jedyny plus ukropów, że nikt nie chce jeść :happy: dosadziłam kilka drzew i znowu czekam :hearts:
Ewcia, pięknie pachnie też Royal Standard :flower2: tylko te miały kwiaty. Inne pachnące nie kwitły.
Paweł :happy:
Ewa /ewa f, dzięki za miłe słowa, bez podlewanie też byłoby kiepsko w tym roku; sądzę, że sporo roślin nie dałoby rady przetrwać, nawet bluszcze i barwinki.
Krzysiu, park to jest to, co lubię najbardziej :hearts: pałac mi niepotrzebny, ale park :hearts:
Ewa/sierika/, niestety świerki nie są wyrozumiałe dla sąsiadów; barwinek też nie da rady?
Anusia, przetwory już pewnie zrobione, pracusiu nieustraszony :happy: na szczęście już chłodno i trochę wilgoci z nieba spadło, da się żyć i najważniejsze: spać! Czy obok 'mojej' hostki rośnie Royal Standard? Ona też pachnie nieziemsko.

Hortensja pnąca woła pić!
DSC04584.jpg

Jedno z dzieci Cesarzowej :woohoo:
DSC04592.jpg

DSC04595.jpg

DSC04597.jpg

DSC04598.jpg

Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel, Amarant, Ewogrod, VERA, edulkot, Krzysia, Adasiowa, Łatka

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.630 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum