TEMAT: Wśród starych sosen

Wśród starych sosen 16 Sty 2015 16:09 #329635

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Moje kiwi zarosło całą konstrukcję wokół i nad tarasem , nie cięłam go chyba ze 3 lata. W tym roku muszę je przyciąć bardzo mocno czyli na wysokość całej konstrukcji i wywalić to co rośnie jako dach. Te boczne też muszę przerzedzić bo gąszcz okrutny. A jak w praktyce wyjdzie to się okaże :huh:
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku

Zielone okna z estimeble.pl

Wśród starych sosen 16 Sty 2015 19:47 #329722

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Pikutku, Majko, jak zima sobie o nas za póżno przypomni, to w przyszłym roku nie będzie czego ciąć :laugh1:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Wśród starych sosen 16 Sty 2015 20:03 #329735

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
A ja przycięłam tylko brzózkę .Reszta spokojnie poczeka .Chociaż łapki mnie swędzą do sekatora .Zresztą gdy słońce tak przyświeca ,to już się wszystko chce robić w ogrodzie .Ja mimo wszystko trochę się boję niespodzianek z strony pogody .Nawet koty czują wiosnę ,bo obsikały mi całą okolice .I żeby to chociaż moje :mad2: ale ja mam tylko kotkę :mad2:

Wśród starych sosen 16 Sty 2015 20:15 #329746

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Haniu, obecna pogoda ,,zimowa'' jest najcieplejsza od 300 lat, więc nie ma co się bać, już tak bywało i przyroda wie jak sobie poradzić.... :garden:
Za tę wiadomość podziękował(a): Monika-Sz

Wśród starych sosen 16 Sty 2015 20:18 #329751

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
A mnie łapki swędzą do szpadla. Przymierzyłam się do przyszłych stanowisk rodkowych i drzewnych. Oj będzie roboty mnóstwo, bo wszędzie korzenie. Oj, zapachu :mad2: kotów nie lubię, paskudny fetor. Od kiedy jest Kuba, prawie spokój.

Paweł, mam nadzieję, że masz rację. Ale na wszelki wypadek jutro roślinkom przypomnę :rotfl1:

Hanka
Ostatnio zmieniany: 16 Sty 2015 20:19 przez hanya.

Wśród starych sosen 16 Sty 2015 20:24 #329754

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Jeśli pogoda nie spłata mi figla jutro idę poplewić. Ciepło, to chwasty rosną aż miło :angry:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Wśród starych sosen 16 Sty 2015 20:47 #329777

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Jak już wszystko stoi na głowie, to i plewić można. Co my biedaki zrobimy, jak spadnie mnóstwo śniegu i mróz chwyci za kuperki? Trzeba będzie zakończyć styczniowy sezon wiosenny i wrócić do rzeczywistości. :dance:

Hanka

Wśród starych sosen 16 Sty 2015 20:53 #329782

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
I chyba czas najwyższy by tak się stało, bo już się ogrodnikom w głowach poprzewracało ;)
Plewią, tną i kupują a Pani Zimy nie szanują :silly:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Wśród starych sosen 16 Sty 2015 21:07 #329790

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Pikutek wierszem pisze, koniec świata. Trzeba wykorzystać taką piękną pogodę. Nie mów, ze Ciebie nie korci praca w ogrodzie. Trudno w domu usiedzieć spokojnie. Poza tym, ostatnio wiosna eksploduje i nie mogę nadążyć z koniecznymi koniecznościami. A tak, w styczniową wiosnę troszkę i póżniej troszkę. Nie wiem, jak inni, ale ciągle zostaję z planami wiosennymi do jesieni :oops:

Hanka

Wśród starych sosen 16 Sty 2015 21:08 #329793

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
A korci, korci jutro planuję drzewka malować :lol:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Wśród starych sosen 16 Sty 2015 21:09 #329797

• andrzejek
  • andrzejek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1664
Ja tam w tygodniu odrobinę plewiłem i kusiło mnie do wzięcia się za przycinanie drzewek w sadzie .

Wśród starych sosen 16 Sty 2015 21:17 #329804

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
Jutro ma być podobno deszczowo-śniegowo więc nic nie planuję ogrodowo, ale przyznaję że już wyrwałam może z 10 zakorzenionych żołędzi i dobrze, że kosy grzebią to może powyrywają więcej :huh:

Wśród starych sosen 16 Sty 2015 21:19 #329806

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
:think: To muszę alternatywnie zaplanować co by tu w domu podziałać :silly:

Wśród starych sosen 16 Sty 2015 21:21 #329810

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
W pełni popieram Pawła- skoro w tv ogłosili, że 300 lat temu też tak było- więc rośliny mają większe doświadczenie od nas, jak sobie z tym poradzić :P Cóż innego nam zostało, jak tylko mieć nadzieję, że mrozy nie przyjdą, bo teraz juz przyroda tak się rozbudziła, że czarno to widzę w przypadku powrotu zimy :unsure:
Mimo wszystko jestem dobrej myśli- rok temu w grudniu hortensje u Mamy rozwinęły liście, w lutym były mrozy poniżej 10*- troszkę zimowej agro i obyło się bez strat.
Będzie dobrze!
A obecna pogoda jakże przyjemnie skraca czas czekania na wiosnę- kilka dni ciepłych i od razu jak się listy zakupów uruchomiły ;)

Wśród starych sosen 16 Sty 2015 21:46 #329831

• Roma
  • Roma's Avatar
No to i ja przyznam się do pewnych prac ogrodowych.Wykopałam kilka krzewów mahoni, rosły zbyt blisko róż i przesadziłam w inne miejsce.
Pielenie też udało mi się dzisiaj popełnić i wcale się z tego nie cieszę.Wolałabym sannę.

Wśród starych sosen 16 Sty 2015 21:50 #329832

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
Romo no ale skoro sanny brak to pozostaje nam buszować po ogródkach i po szkółkach :wink4:

Wśród starych sosen 16 Sty 2015 23:37 #329870

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Ja tak jak Romcia wolałabym, żeby w styczniu była zima. Niech wszystko spokojnie śpi i czeka do prawdziwej wiosny a nie tego farbowanego lisa. Nie lubię takich anomali :angry:

Wśród starych sosen 17 Sty 2015 11:06 #329929

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Hanusiu, dzień dobry :)
Mam nadzieję, że i dzisiejszy dzień będzie łaskawy pod względem cieplejszej aury ... w Poznaniu nadal mamy przedwiośnie, sikorki radośnie świergolą, wróble ćwierkają całkiem wiosennie, a kos na maminym osiedlu wyśpiewywał terytorialne pieśni... wiosna normalnie :)
Jako że i tak czeka nas ochłodzenie i nawet noce z przymrozkami, ja wstrzymuję wszelkie prace ogrodowe; jakoś nie jestem w stanie uwierzyć, że obędzie się bez spadków temperatury, wszak to dopiero połowa stycznia, a doskonale pamiętam ostre mrozy w lutym i przymrozki w marcu/kwietniu. Niemniej z optymizmem dostrzegam "budzącą" się przyrodę, chociaż z drugiej strony obawiam się tego przedwczesnego wyglądania na świat przeróżnych kiełków i pączków... Na dobry nastrój niewątpliwie mają wpływ coraz dłuższe dni i - przynajmniej dla mnie - niesamowity ruch zakupowo-planowy w Waszych wątkach :)
Moje tegoroczne zamierzenia są więcej niż skromne, dlatego z przyjemnością, no i z niemałym szokiem śledzę Wasze poczynania ... od razu widać, że "będzie się działo" :)

Pozdrawiam bardzo cieplutko, proszę wycałować Kubucha w czubek nosa :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.532 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum