TEMAT: Jaśkowa Polana 2015-2016

Jaśkowa Polana 2015 19 Paź 2015 06:48 #408805

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Ostatnio nie zostawiam śladu swojej obecności, ale podczytuję :happy4: Moje róże trzeba wykopywać w dwie osoby, a i tak nie sposób dostać się do najgłębiej umiejscowionych korzeni :) :bye:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Jaśkowa Polana 2015 19 Paź 2015 23:49 #409025

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
ROmciu a co tak w zasadzie wykosiło Twoje wrzosy :think: Zima, grzyb czy susza..?

Jaśkowa Polana 2015 21 Paź 2015 17:01 #409307

• Roma
  • Roma's Avatar
Beatko-może takie warunki jak u Ciebie byłyby dobre dla moich roślin.Mogłyby na dłużej zagościć w jednym miejscu a nie ciągle być przesadzane.
Moniś,myślę,że wszystko po trochu ale chyba najbardziej wrzosom zaszkodziła susza :(
Pogoda sprzyja moim planom i już drugi dzień na szczęście nie pada :) Wczoraj przesadziłam 8 róż a dzisiaj udało mi się przesadzić jedenaście,jeszcze tylko 20sztuk i plan będzie wykonany :ouch: Obecny widok jest jednak dosyć przygnębiający,wszędzie rozkopy i bałagan. :jeez:

Jaśkowa Polana 2015 21 Paź 2015 17:21 #409310

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Romuś, podziwiam konsekwentną realizację planu, godne podziwu :bravo: . Miałam nawet jakieś skromniutkie ogrodowe zamiary, ale deszcz pada, a ja bimbam :dance:
:hug:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Jaśkowa Polana 2015 21 Paź 2015 17:48 #409315

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
No popatrz, a u mnie drugi dzień leje ;) , już się tak nudzę, że mogłabym nawet cebule sadzić :rotfl1:

Jaśkowa Polana 2015 21 Paź 2015 18:19 #409321

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
U mnie leje dopiero dziś :dance: , od niedzieli tylko mżyło. Z deszczem posypały się liście z klonów, nie mam jak zamiatać, a to na chodniku za płotem, do jutra będzie ich po kolana, jak nic Straż Miejska przyjdzie mnie upomnieć, albo i ukarać :devil1: .

Moje wrzosy też nie chcą rosnąć, 8 padło wiosną, od razu po przesadzeniu z doniczek, we wrześniu następne 2 kupione w A. a kolejnym 2 zaschły pąki kwiatowe. Żal, ale to nie 40 :jeez: .
Starsze, które tak ładnie ruszyły wiosną latem zmarniały, jeśli wiosną nie podejmą współpracy to wylecą, tylko co ja posadzę w ich miejsce :think: .
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich
Za tę wiadomość podziękował(a): grula

Jaśkowa Polana 2015 21 Paź 2015 18:59 #409329

• andrzejek
  • andrzejek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1664
Moje skromne 3 wrzosy na krzyż nie raczyły nawet zakwitnąć w tym roku. Roma jaki masz ostateczny plan na różankę ?

Jaśkowa Polana 2015 21 Paź 2015 19:14 #409335

• grula
  • grula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 875
Roma,wpadłam na "minutkę" na Twoją polanę :) Miejsce wypełnione urokiem i miłością po brzegi :happy4: Dziękuję za mile spędzony czas :hearts:
Beata...a Grula ,to mój kot:)

Jaśkowa Polana 2015 21 Paź 2015 19:30 #409340

• Roma
  • Roma's Avatar
Haniu,zaklinam rzeczywistość aby tylko zdążyć w tym tygodniu z przesadzeniami :ouch:
Martuś,każdy czasami musi mieć kanikuły od ogrodowania,gdyby nie to, to niektórzy o ciemnicy wracaliby do domów. ;)
Krzysiu u nas też dopiero drugi dzień nie pada ale mgły są tak gęste,że włosy mokre.Na temat liści nawet nie chcę wspominać,jednak ja nie mam problemu ze strażą a liście poleżą do wiosny,będzie naturalna ściółka.
Andrzej,wrzosy które się ostały też kwitną jak by chciały a nie mogły,żenada i tyle :( Plan na różankę wygląda tak:

1-DSCF2003.jpg

Jakoś fotki nieciekawa ale inaczej nie potrafię :(

Witam Cię Beatko na naszej leśnej polanie,miło mi,że znalazłaś chwilę aby wpaść :kiss3: zawsze będziesz mile widziana.
Ostatnio zmieniany: 21 Paź 2015 19:40 przez Roma.

Jaśkowa Polana 2015 21 Paź 2015 20:28 #409362

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83242
Romko - ależ fachowy rysunek Podziwiam! Tym bardziej że u mnie wszystko odbywa się drogą radosnej improwizacji. Obiecuję sobie ciągle: żadnych więcej nowych roślin! Obiecanki cacanki. Jak już mam je w bagażniku samochodu, dopiero główkuję, co dalej. No to mam zbiór ładnych egzemplarzy, a nie "założenie ogrodowe" ;)

Jaśkowa Polana 2015 21 Paź 2015 20:44 #409370

• inag1
  • inag1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 631
Romo,toż to prawdziwe wykopki. 11 róż w jeden dzień :woohoo: W takim tempie nową różankę zrobisz w trzy dni. Pozostanie nam czekać aż pokażesz efekt końcowy. A wrzosy też u mnie nie chcą rosnąć. :(

Jaśkowa Polana 2015 21 Paź 2015 20:57 #409375

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Jestem pod wrażeniem..jakiż to fachowy plan nasadzeń :woohoo: :thanks:
Ma się to nijak do mojej metody budowania rabaty..nazwozić roślin i pół dnia przestawiając doniczki 5cm w lewo..10 w prawo..przerwa na papierosa.. trochę do przodu.. Sadzimy :woohoo: Po sadzeniu- źle..trzeba przesunąć 2cm do tyłu :rotfl1:
Moją metodę polecam tylko ogrodnikom o mocnych nerwach :silly:

Jaśkowa Polana 2015 21 Paź 2015 22:11 #409399

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Romo Kochana ale ładny projekt wyszedł z pod twojej ręki ;) :wink4: , jestem pod wrażeniem ...a gdzie jest mega :rotfl1:

Jaśkowa Polana 2015 21 Paź 2015 22:59 #409412

• Roma
  • Roma's Avatar
Na wstępie sprostowanie,ten projekt nie wyszedł spod mojej ręki.Jest to projekt naszej forumowej koleżanki ( za co jej pięknie dziękuję :kiss3:) i muszę powiedzieć,że dopiero sadząc róże według tego projektu wiem w czym rzecz :teach:
Aniu-też tak kupowałam przez ładnych parę lat ale teraz jestem już zbyt stara aby pozwolić sobie na ciągłe przesadzanie.
Inuś-właśnie mam zamiar do soboty zakończyć przesadzanie róż a byliny to już chyba wiosną dosadzę.
Monia-nie mam wyjścia,muszę bazować na planach bo sama nie mam krzty wyobraźni,lubię pracować w ogrodzie ale bez pomocy z zewnątrz nie zrobię nic na co można by popatrzeć z przyjemnością.
Paweł,ja Cię kiedyś uduszę,zobaczysz :teach: Nie smuć się mój Drogi,na Ciebie też czeka jedna rabata do zaplanowania ale to w przyszłym roku,nie myśl,że się wykpisz :devil1:
Ostatnio zmieniany: 21 Paź 2015 23:00 przez Roma.

Jaśkowa Polana 2015 21 Paź 2015 23:03 #409414

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Romciu, a co to jest ten "pionowy akcent" :think: ?

Jaśkowa Polana 2015 21 Paź 2015 23:17 #409416

• Roma
  • Roma's Avatar
Edytko,ten wysoki akcent to dwa Palibiny szczepione na pniu.Powinny dotrzeć do mnie jeszcze w tym tygodniu.

Jaśkowa Polana 2015 22 Paź 2015 07:47 #409435

• zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6024
Noooo... Romeczko, fachowe podejście do sprawy :supr3: Moje "projektowanie" rabat wygląda dokładnie tak jak u Moniki-Sz, i dlatego już szósty rok biegam ze szpadlem po rabatach a końca nie widać :jeez:

Jaśkowa Polana 2015 22 Paź 2015 08:08 #409436

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83242
Romo, młódką to i ja nie jestem, do tego stopnia, że raczej już nie sadzę drzew - raczej, bo dwa lata temu ześwirowałam na punkcie judaszowca, a w ubiegłym - paulowni. Ale one nie muszą być bardzo wielkie, by cieszyć, w dodatku paulownia rośnie ekspresowo. Przesadzać zaś nie przesadzam (albo sporadycznie), nie mam gdzie. W mieście gro mojego "terenu" musi pozostać trawnikiem, inaczej i tak psy stratowałyby wszystko. Jak może wiesz, mam teraz dwie młode i szybkie bestie, w dodatku nie bardzo nadajace sie do spuszczania na otwartej przestrzeni. Na dokładkę żadne naturalne nawożenie nie wchodzi w grę, bo to koprofagi. Pozostaje "Magiczna siła" ;)
Strasze psy sa o wiele fajniejsze - tylko krótkotrwałe :jeez:
Na tych skrawkach ziemi utargowanych psom każde wbicie szpadla grozi zniszczzeniami, dlatego musi być, jak jest.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.722 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum