TEMAT: Ogród Aguniady cz. 3

Ogród Aguniady cz. 3 07 Maj 2015 18:00 #365788

• Ani
  • Ani's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9
Kusicie klonami,oj kusicie koleżanki :hug: I skłaniam się ku nim z każdym dniem ;)
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Aguniady cz. 3 07 Maj 2015 21:25 #365863

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
A ja pozostanę przy podziwianiu :) , bo skłaniać się już nie będę ;) . Pożegnałam już trzy i więcej nie chcę :dry:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Ogród Aguniady cz. 3 07 Maj 2015 21:29 #365867

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Ty mnie tu Robaczku nie kuś :kiss3: bo jeszcze pojadę i kupię :funnyface: Mam jedno miejsce, w którym coś chcę posadzić.. rozważałam camperdownii, magnolię jakąś..a pierwotnie miał tam rosnąć klon- ale po śmierci poprzedniego nieco ostygł mój zapał.. Może wrócę do pierwotnego planu :think:
To chyba najbardziej zaciszne miejsce ogródka- wiatr tam tak nie zakręca ;) w pełnym słońcu- więc się waham, czy nie zbytnia patelnia..

Na razie muszę zrobić trawnik..ale już na początku ustaliłam z Mężem, że rabatę przy domu od razu wytyczymy, bez siania trawy- zasypiemy korą i będzie czekać bez roślin do zrobienia opaski. Ale jak tak dalej klonami będziecie kusić..to ekipa od kostki będzie mieć trudne zadanie :happy3:

WYbacz Agnieszko, że tak u Ciebie się rozgadałam.. :hug:
Jak koszenie- pogoda chyba dopisała.. Ruszasz się jeszcze, czy leżysz i dogorywasz ;)

Ogród Aguniady cz. 3 07 Maj 2015 21:42 #365874

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
I jak Agusia, jak samopoczucie po starciu z wyrośniętym trawnikiem? Pewnie jesteś padnięta, ale efekt pracy Cię uskrzydla :happy:
Spokojnego wieczoru, jutro Twój ukochany piątunio, i pogoda na weekend zapowiada się zdecydowanie ogrodowa :hug:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Ogród Aguniady cz. 3 07 Maj 2015 22:04 #365893

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Aguniada wrote:
(...)
...na dobrą sprawę ogród bez drzew jest płaski, i jak napisała słusznie Dala, jest tylko zbiorem rabatek. Drzewa muszą być i basta. Dobór gatunków/odmian to już kwestia uwarunkowań klimatycznych, glebowych i naszych osobistych preferencji. Co byśmy jednak nie posadzili, dajemy naszemu otoczeniu inny wymiar, tak potrzebną wertykalność, cień dla pozostałych roślin, ale i służący naszemu wytchnieniu. Nie mówiąc o tym, jaki wpływ mają na powietrze, którym oddychamy, jaki azyl oferują ptakom... ach, mogłabym wyliczać bez końca. Generalnie, wydaje mi się, że drzewa sadzę zbyt blisko (mimo że oczywiście robię stosowne odstępy), ale są metody na to, by korony trzymac w jako takich ryzach, jesli zachodzi potrzeba. Póki co, cieszę się tym, że ogród się zagęścił i wygląda już dojrzale... drzewa to moja wielka duma...
AMEN :lev:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Za tę wiadomość podziękował(a): Aszka

Ogród Aguniady cz. 3 08 Maj 2015 08:17 #365975

• eda_s
  • eda_s's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 241
Ile koszy trawy uzbierałaś po wczorajszym koszeniu?
Twój modrzew przypomina mi Sarcię zwróconą pyszczkiem do tarasu (lub pergoli?), a sosenka rosnąca przy trawniku rozdziela jej kudłate uszka :) Nie za bardzo odpłynęłam? :lol:

Ogród Aguniady cz. 3 08 Maj 2015 09:09 #366001

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
Dzień dobry
niepokojąco długo nie piszesz....ale zakładam, że koszenie dało Ci w kość. Piątunio :dance:
Pozdrawiam!
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona

Ogród Aguniady cz. 3 08 Maj 2015 15:16 #366092

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dzień dobry, w piękną, słoneczną i bardzo ciepłą piątkową aurę.

Ja dziś niestety od rana umieram na głowę i nie bardzo kojarzę co się wokół mnie dzieje... musiałam się zwolnić z pracy i w dodatku wróciłam do domu taxi, za co dziękuję mojej szefowej. Chciałam jechać swoim autem, ale nie dałabym rady.
Po krótkim śnie i kolejnym prochu czuję nieco mniejsze łupanie w głowie, co daje nadzieję, że weekend jeszcze nie jest stracony.

Wczorajsze koszenie było bardzo wyczerpujące (zdaje się, że 7 worów 120l) - jednak przez ten okres karencji związanej z opryskiem, trawa urosła niemal do łydek i ciężko było ją kosić. Jednak efekt widoczny od razu... jak ja lubię taką wylizaną murawę.

Kochani, na razie pozdrowię Was tak ogólnie, a może za chwilę się rozkręcę i napiszę jeszcze coś...

Póki co, zostawiam mój majowy ogródek, który kocham miłością wielką. Bardzo się cieszę, że tu zaglądacie!

Ogród Aguniady cz. 3 08 Maj 2015 15:30 #366095

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
Biedactwo :hug: Sio z forum! poleż, odpocznij.
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona

Ogród Aguniady cz. 3 08 Maj 2015 15:58 #366099

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Aga :hug: . Pięknie! I skoszone równiutko :bravo:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi
Ostatnio zmieniany: 08 Maj 2015 16:01 przez katja.

Ogród Aguniady cz. 3 08 Maj 2015 17:26 #366103

• affa
  • affa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1651
Bardzo podobają mi się te nastrojowe, ogrodowe zakątki :lol:
Współczuję :jeez: - odpoczywaj :hug:
Pozdrawiam, Anna.

Zapraszam do mojego ogrodu w cieniu...bloków

Ogród Aguniady cz. 3 08 Maj 2015 17:46 #366105

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2655
Weekend to albo odpoczynek albo praca...chyba będziesz odpoczywać jak widzę.Aguś,pięknie :thanks:

Ogród Aguniady cz. 3 08 Maj 2015 18:00 #366107

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Oho, głowisia sobie przypomniała o Agusi :club2: Odłóż ją na półkę, jak nie umie się zachować. A tak poważnie, to bardzo Ci współczuję tego bólu :( Nie można sobie znależć miejsca. Ale ogród wygląda imponująco, przepięknie!
Odpoczywaj, weekend ma być ładny, zregenerujesz siły :hug: .
Psisko zdrowe :dance:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Ogród Aguniady cz. 3 08 Maj 2015 18:14 #366113

• Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 2502
Obejrzyj swoje zdjęcia, powzdychaj może to pomoże na ten okropny ból. Widoki cudne :)

Ogród Aguniady cz. 3 08 Maj 2015 20:25 #366145

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dorotko, dziękuję za dobre słowo! Czuję się już znacznie lepiej :)
Haniu, dzięki! Głowę odłożyłam na półkę, poszłam spać i wstałam w znacznie lepszej kondycji. Jest nadzieja, że będzie dobrze!
Psiejstwo kochane zdrowieje, bo poza płytkami krwi i wątrobą, która się regeneruje, wszystko jest dobrze i babeszji nie ma - ulżyło nam ogromnie :dance:
Ogród w maju jest taki świeży, soczysty... niech ta piękna, korzystna aura trwa i trwa.
Ściskam!
Aszko, do zrobienia mamy coś w ogrodzie, ale większość weekendu planujemy odpoczywać... to bardzo przyjemna perspektywa, po tygodniach wytężonego wysiłku :)
A Ty jakie masz plany? Zaraz do Ciebie zajrzę...
Aniu, bardzo dziękuję za odwiedziny i miłe słowa!
Kasiu, muszę jeszcze gdzieniegdzie wyrównać kanty nożycami akumulatorowymi, ale poza tym, i mnie się bardzo podoba efekt po skoszeniu murawy :)
Jest taka żywo zielona... maj to najpiękniejszy miesiąc roku!
Iwonko, posłuchałam, poszłam spać i już jest lepiej! :hug:
Edi, uzbierało się tych worów po koszeniu, chyba 7szt po 120l... Ale nie ma co się dziwić - trawa była bardzo długa...
Mam wrażenie, że słyszę jak rośnie :)
Ze skojarzeniem Sarciowo-modrzewiowym mnie rozwaliłaś :) Ale jestem w stanie pójść Twoim tokiem myślenia i sobie to wyobrazić :D
Kasik, bardzo się cieszę, że się ze mną zgadzasz w kwestii istoty drzew w każdym ogrodzie :)
Moniko, i co tam? Będzie klonik?
Pogoda na weekend zamówiona - miłego trawnikowania!
Wiesiu, przykro! Nie każdy region jest łaskawy dla nieco wrażliwych drzewek, ale... może w donicy klonik by się nadał?
Alu, i to będzie świetna decyzja :) Ciekawa jestem, na które odmiany klonów palmowych patrzysz łaskawym okiem?

Ogród Aguniady cz. 3 08 Maj 2015 21:14 #366183

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Aguś to na teraz :hug: i na zapas :hug: żeby nie wróciło. Mnie jakoś tym razem nie naszło ale i tak wszystko mnie boli od ciężkiej pracy. Ty kosiłaś ten swój piękny trawniczek, ciekawa jestem jak mlecze będą się zachowywać po oprysku. Mam ich takie ilości, że na samą myśl robi mi się słabo, ale one są raczej w częściach gospodarczych i na terenie przyszłego domku to może z czasem jakoś nad nimi zapanuję. Teraz to tylko ja koszę bo M. źle się czuje przy obsłudze kosiarki, dlatego nie dam im zbytniej szansy na rozsiewanie :angry: Jutro może uda mi się skończyć to koszenie i aby w niedzielę trochę odpocząć :)

Ogród Aguniady cz. 3 08 Maj 2015 21:57 #366226

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Majutek, dobry wieczór :kiss3:
Cieszę się, że Cię nie łupnęło, jak mnie... ciekawam jak nasza Jule się ma głowisiowo - chyba jej poślę jutro sms-ka.
Ja resztkami sił zwalczyłam ten okropny ból, bo po prostu nie wyobrażam sobie weekendu wyjętego z życia. Nie teraz, nie w maju.
Kosić i ja sama koszę, bo M. ma zepsuty kręgosłup... jednak pomaga mi przy całej obróbce - wysypywaniu koszy do worów, wynoszeniu ich, czyszczeniu kosiarki po koszeniu... To też bardzo dużo. My kobiety chyba jakoś podświadomie sprawiamy, że mimo wszystko, wciąż jesteśmy na pełnym 'chodzie'.
Taki los.
Mlecze po oprysku zdechły, przynajmniej części naziemne... nie wiem, co zrobić dalej - czekać aż znikną, czy fiskarsować?
Obok mnie za płotem istna mniszkowa łąka, która za chwilę zamieni się w jeden wielki dmuchawiec...

Na poprzedniej stronie było z daleka, to teraz będzie bliżej :)

Nie znudziło się Wam jeszcze?

Ogród Aguniady cz. 3 08 Maj 2015 22:22 #366243

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Gdzież takie piękne obrazy mogą się znudzić :bravo:

M. ma w koło tyle ciekawych zajęć, że nie ma czasu chodzić za mną. Dzisiaj spawał nadstawki do przyczepy, ale obiecanego obelisku dla Eden Rose jakoś nie ma ochoty zrobić ;)
Wielki dmuchawiec u mnie już lata i pewnie znowu będę pół lata wydłubywać malutkie siewki z rabatek :angry:
Kiedyś pryskałam Mniszkiem ale chyba nic nie zadziałało bo dwuliściennych wcale nie zwiędło, w przypadku mleczy nie mam doświadczenia jak długo zdychają, wiem że powój potraktowany randapem po roku odbija znowu ;)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.701 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum