TEMAT: Ogród Aguniady cz. 3

Ogród Aguniady cz. 3 08 Maj 2015 22:23 #366244

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Aguniada wrote:

Wiesiu, przykro! Nie każdy region jest łaskawy dla nieco wrażliwych drzewek, ale... może w donicy klonik by się nadał?

W donicy wytrzymał by jeszcze krócej :oops: , oszczędzę mu więc cierpienia :huh:
A ze zdjęć wybieram te szersze plany :hearts:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Aguniady cz. 3 09 Maj 2015 08:14 #366330

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
A ja wybieram detale ;) i tak oto każdy u Agi znajdzie coś dla siebie :)
Znudziło się ?? :hammer: ; mogę oglądać w nieskończoność.
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona
Ostatnio zmieniany: 09 Maj 2015 08:15 przez majowa.

Ogród Aguniady cz. 3 09 Maj 2015 10:38 #366379

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dzień dobry!

Jak tam nastroje w piękną sobotę?
Ja byłam raniutko na targu... kupiłam rabarbar (crumble!), kalarepkę!, inne nowalijki... zaraz będę sadzić do skrzyni pomidorki koktajlowe, paprykę, szczypiorek, bazylię i lubczyk :hearts: Poza tym, kupiłam sobie urocze, wysokie orliki, w kolorze brudnego różu :hearts: Normalnie ja to wsiowa baba jestem, bo uwielbiam jeździć na targ :D

Jakie Wy macie plany?

Iwonko, w takim razie miło mi, że dla każdego coś miłego :)
Co dziś robisz?
Pikutku, myślałam żeby go w donicy przetrzymywać gdzieś w cieplejszym miejscu... spokojnie by sobie poradził :)
Szersze plany? Ależ będą, tylko zrobię w złotej godzinie, by Ci się przyjemniej zerkało :)
Majutek, u mnie oprysk z Mniszka zadziałał... chwaściory się niemal wchłonęły... jeśli po następnym koszeniu jeszcze je będę widzieć, to wyfiskarsuję :)
M. zrobi tę podporę, zobaczysz :)

Dobrego dnia! Idę ogrodować :)

Ogród Aguniady cz. 3 09 Maj 2015 10:49 #366384

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Aga :bye:
Od wczoraj chodzą mi po głowie Twoje zdjęcia "całościowe" z ogrodu.
No po prostu ogród jest przepiękny !
Te zdjęcia są doskonałym podkreśleniem tego ,co wcześniej napisałaś o drzewach - naprawdę umiesz to robić :P
Fotografować i komponować roślinność..

Ja ,widzisz, miotam się między różnymi poglądami na sadzenie dużych roślin (drzew).
Między rozwagą ,która podpowiada , że drzewa urosną i "wejdą " na siebie ,a pragnieniem ,żeby piękny efekt
mieć już teraz ,dla siebie (a nie wnuków ;) ).

I jednak skłaniam się ku tej drugiej opcji. to ma być ogród dla mnie :)

Dziękuję za podpowiedzi i kuszenie :P
Za tę wiadomość podziękował(a): Aguniada

Ogród Aguniady cz. 3 09 Maj 2015 11:45 #366397

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
Co dziś robię? Ano właśnie wróciłam z pierwszej tury robót ziemnych ;) przesadziłam hostę, bo mi całkiem zginęła pod świerkiem, posadziłam razem z nią 4 bergenie i 2 ciemierniki i wyszła całkiem fajna kompozycja w cieniu brzozy. Mam jeszcze na dziś budleje i berberysy do wsadzenia. Z zakupami na targu mam podobnie - i wyobraź sobie, że wczoraj też przytachałam orliki z targu (tym razem nie od dziadka ;) ). Ładne, z tych pełnych - biało-niebieski i biało-różowy. Syn olejuje meble tarasowe i podłogę w altanie. A propos budlei, czy mogłabyś kochana zerknąć u mnie na moje dylematy miejscówkowe dla budlei :oops: Sorki, że tak zawracam Ci głowę :kiss3:
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona

Ogród Aguniady cz. 3 09 Maj 2015 12:02 #366402

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Nie znudziło się :happy: Szersze plany poproszę i może kilka zdjęć Sarci też :oops:
Czujesz się dobrze, bardzo mnie to cieszy.
Udanego weekendu :hug:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Ogród Aguniady cz. 3 09 Maj 2015 12:13 #366405

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Aguniada wrote:
Jakie Wy macie plany?

Aguś witaj :hug: , a jakie można mieć plany w pracy.. :cry2: ....na targu to ja dawno nie byłem...chyba jakoś zimą... :think: na razie wszystkie weckendy mam pracujące :mad2: ogrodowo dopiero się ogarnę w środę :jeez:

fotki rewelacja...może swoja wiedzę i umiejętności przekuj na ,,bilety'' Narodowego Banku Polskiego :wink4:

Ogród Aguniady cz. 3 09 Maj 2015 12:18 #366407

• bozunia
  • bozunia's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 145
Ja mogę oglądać takie obrazki w nieskończoność :bravo: Całościowe i w detalach - wszystkie piękne. U siebie robię głównie detale, ale u mnie jest inny wymiar przestrzeni ;) W klonach można się zakochać! Ja w swoim palmowym już się zakochałam, mimo, że czeka na posadzenie do gruntu od miesiąca. Boziu, jaki on ma piękny kolor! Myślę jeszcze o 'Dissectum', albo mniejszym w tej tonacji. Mam nadzieję, że po zimie nie będę płakać za nimi...
Zdrówka i pogody życzę na weekend!

P.S. Aga, tempo rozwoju Twojego warsztatu fotograficznego przeraża mnie (oczywiście pozytywnie!!!) :bravo:

Ogród Aguniady cz. 3 09 Maj 2015 20:30 #366507

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dobry wieczór!

Jakże cudowna sobota za nami... pracowaliśmy do 15:30, potem szybki prysznic i forumowo-sąsiedzkie odwiedziny :)
Gosiu-nutko, dzięki za mile spędzony czas i pozdrawiam ptaszkowym 'pyk' ;-)

Udało się dziś przesadzić trawy ozdobne ze skrzyni, a w ich miejsce posadzić warzywka :hearts:
Będziemy mieli swoje mini-poletko nowalijek - jakże się cieszę!
Orliki posadzę jutro - mam już dla nich dobrą miejscówkę.
Poza tym, wysypaliśmy kilka worków torfu odkwaszonego, by uzupełnić trawnikowe ubytki.
PanM na koniec powiesił mi haczyk ;-), więc jestem przeszczęśliwa z tak produktywnego dnia!

A co u Was?
Na forum chyba dość cicho było, więc zakładam, że wszyscy pracowali, a może odpoczywali grillując? :)

Bozuniu, dziękuję bardzo - jesteś niezwykle łaskawa w ocenie moich zdjęć... tymczasem, ja wciąż próbuję, z różnym efektem... owszem, technikę znam, ale i tak to się robi sercem i wyobraźnią... ta czasem zaszwankuje ;-) Ogromnie mi miło, że Ci się podobają moje próby!
Myślę, że Twój klonik w pobliżu ciurkadełka sprawdzi się super. Okrywaj na zimę, a będzie dobrze. Dissectum rośnie mocno wszerz - masz miejsce?
Również udanego!
Paweł, co zrobić, skoro do tej pracy trzeba chodzić... wszyscy trochę narzekamy, ale z drugiej strony fundusze na ogród też są istotne, prawda?
Inna sprawa, że w totka grać należy, a wtedy: 'a mi to lotto!'
Dzięki za komplementa! :)
Haneczko, na szczęście jakoś ten ból głowy został opanowany... ja teraz nie wyobrażam sobie weekendu wyjętego z życiorysu - nie przy tej pogodzie...
Szersze będą, a Sarcia jutro :)
Pozdrawiam!
Iwonko, widzę, że obie dziś ogrodowałyśmy na całego!
Jak ja kocham ten stan urobienia, satysfakcji z wykonanej pracy, piękniejących zakątków :hearts:
W sprawie Twoich budlei zostawiłam słówko w wątku :)
Orliki też kupiłaś? No widzisz - wciąż faza na bylinki :)
Magda, szalenie mi miło - dziękuję za tyle ciepłych słów pod adresem naszego ogrodu!
Widzisz, z tymi drzewami to ja intuicyjnie od samego początku postępowałam... patrząc na to, co będzie za 50 lat, powinnam przy obecnym metrażu ogrodu pozostawić 5 drzew, bo przecież wszystkie rozrosną się w potężne korony. Wychodzimy z założenia jednak, że ogród mamy dla siebie teraz i chcemy się nim cieszyć, nie wybiegając aż tak w przyszłość... kiedyś ktoś się tym zajmie, ujarzmi, a my, wkładając w ogród tyle serca i pracy, chcemy widzieć efekty już teraz... trudno, że nieco za gęsto... przyznam, że za bardzo się tym - podobnie jak Ty - nie przejmuję :)
Jeśli mogłam pomóc w jakichś Twoich decyzjach, czy utwierdzić w słuszności przemyśleń - bardzo jestem szczęśliwa.
Miłego!

Wąsko i szeroko, poniżej :)

Gorącej sobotniej nocy! :dance:
Ostatnio zmieniany: 09 Maj 2015 20:31 przez Aguniada.

Ogród Aguniady cz. 3 09 Maj 2015 20:54 #366517

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Zakątek przepiękny stworzyliście.....i cieszę się, że Sarunia już zdrowa.
Skrzynia z warzywkami to świetna rzecz, każdy powinien mieć parę donic chociażby z ziołami czy nowalijkami...sama radość i ten smak prosto zerwanych przysmaków.... :) , wspomniałaś o fiskarsie do mleczy, używasz? myślałam ostatnio o tym, bo M ma kłopoty ze schylaniem a ja nie dam rady wszystkiego sama robic.... :jeez:

Ogród Aguniady cz. 3 09 Maj 2015 20:58 #366520

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
O rany....
Jakie widoki :)
Na pierwszym zdjęciu to pomarańczowo-listne drzewko to też klon ? A jaka odmiana?

Przepięknie!

Ogród Aguniady cz. 3 09 Maj 2015 21:06 #366525

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Ewa, Fiskarsa do mniszka używam - jest rewelacyjny! Polecam, to zakup w 100% z gwarancją satysfakcji.
Myśmy niestety mieli w tym roku taki wysyp, że był konieczny oprysk, ale normalnie, tylko fiskarsuję.
Dziękuję, że się podoba!
Mam na teraz jedną donicę z ziołami i jedną dużą skrzynię z nowalijkami - dużo radości mi to daje!
Magda, bardzo mi miło :) Dzięki!
O którym mówisz zdjęciu? To pod orlikami? Ten klonik to palmowy, odmiana Phoenix...

Ogród Aguniady cz. 3 09 Maj 2015 21:10 #366528

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
Aguniada wrote:
O którym mówisz zdjęciu? To pod orlikami?

No, nieźle...
Tak zapatrzyłam się na zdjęcia szerszych planów ,że w ogóle nie "zakodowałam" tych pierwszych zdjęć :happy3:

Tak ,o ten klon mi chodzi. Dziękuję :)

Ogród Aguniady cz. 3 09 Maj 2015 21:14 #366533

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
:lol:
On za chwilę zzielenieje, a liście będą mieć różowe obwódki ;-)

Ogród Aguniady cz. 3 09 Maj 2015 21:32 #366545

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Cudne te Twoje zakątki!! Zazdrość mnie bierze, gdy patrzę na czyściutkie, wyściółkowane rabaty, bo u mnie szleje podagrycznik w każdym każdziutkim zakątku. Wlazł już w maliny, w skalniak i we wszystkie wysepki :sick:

Trawniczek masz jak marzenie. Czytam, że walczysz z mniszkami, musiałabyś zobaczyć mój "trawnik" :devil1:
Polecam obłamywanie do połowy "świeczek" na kosówce, rośnie wtedy bardziej krępa i gęsta.
Ślicznie kwitnie różowy rodek :) Czy koło niego to wrzosy czy wrzośce? Moje wrzośce nadal kwitną i mam dylemat... bo u góry puszczają już zielone, a przecież powinny być cięte po kwitnieniu. Cała zieleń wyrasta nad kwiatostanami :supr:
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Ogród Aguniady cz. 3 09 Maj 2015 21:57 #366563

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
jej Aguś - cudne te widoczki i te portreciki, ach nigdy się nie znudzą :kiss3: :hug:
oj tam...mlecz na trawniku też ma swoje uroki, a poza tym jaki zdrowy syrop się robi z jego kwiatów :whistle:
i poza tym żarełko dla świniaków, jakoś mi nie przeszkadza.....idealnego trawnika to ja nie mam ale mam swój i kocham go za to, że kwitną w nim stokrotki, mlecze no i pojawia się czasami mech.... :oops:
zaś plany......hehe sadzenie warzywek, oprysk róż, leżakowanie i wędzenie kiełbasy :wink4:
no i jutro idę kupić nową pergolę dla róż, taką bramkę drewnianą bo moja stara bramka metalowa po 2 latach się poddała......
Lykkefund to potwór a nie róża!!! :rotfl1:
zaś teraz mam burzę! :woohoo:

Ogród Aguniady cz. 3 09 Maj 2015 22:38 #366596

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Podoba mi się Wasze z Panem M podejście do drzew.. Ja mniej więcej się staram dobierać odmiany raczej wąskie w obrębie korony- inaczej byłąbym niespełna rozumu.. jednak czuję podobnie- ogród chcę mieć fajny teraz..w perspektywie kilku lat, a nie martwić się, jak drzewo będzie wyglądać na 30-50 lat.. czy to wtedy będzie mój problem.. :think:
Zresztą mam przykład okolicy domu rodzinnego.. drzewa które pamiętam z dzieciństwa są teraz ogromne i dostojne..i zupełnie nie przeszkadzają- są piękne.

Miła sobota za Wami i fajne spotkanie :hug: Nutka w gościach też była? Ciekawa jestem, jak Sarenka czuje się przy tak dużym psiaku..?

Pozdrawiam!

Ogród Aguniady cz. 3 10 Maj 2015 10:59 #366723

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dzień dobry!

Poranek mokry, zatem zanosi się chyba na błogi odpoczynek w domowych pieleszach - przynajmniej przed południem :)
Zrobiłyśmy z Sarcią obchód po ogrodzie... jakże pięknie śpiewają ptaki!
Nasze żaby za to kumkają jak stare drzwi - co za skrzypienie urocze! :devil1:

Podlało cudownie... wszystko zielone, kolorowe... trochę szkodniki atakują: są już mszyce na kalinie Roseum, jednym z klonów palmowych, a na wiązie Camperdownii pojawiły się tak nielubiane przeze mnie galasy... po południu, jesli nie będzie padało, zrobię oprysk, poczęstuję też różaneczniki kolejną porcją chelatu żelaza.

Jak tam u Was nastroje?

Moniko, żyjesz tam? :)
Drzew posadziliśmy z PanemM bardzo już dużo... dzięki nim, wytworzył się w ogrodzie taki ekosystem, który daje schronienie wielu stworzeniom...
To ważne, by do ogrodnictwa podchodzić odpowiedzialnie.
Nie martwię się tym, co będzie za kilkadziesiąt lat... wręcz jestem przekonana, że nasze obecne działania mają wymiar pozytywny i długofalowy - nie tylko na teraz, dla naszego zadowolenia.
Nutka odpoczywa w domu, ale z Sarcią widziały się nie raz - jest to fajny kontakt :)
Pozdrawiam również!
Januszu, wiele ciepłych słów padło w Twoim poście - bardzo jestem Ci za nie wdzięczna!
Tak jak nie raz pisałam, uważam, że my-ogrodnicy mamy pewną misję do zrealizowania - nieważne, czy w skali mikro czy makro...
Każdy z nas działa dla dobra własnego (ramy ogrodu), wzbogaca otoczenie (wymiar społeczny), ale i dokłada cegiełkę w szerszym kontekście - świata.
Wiem, że to może brzmi nieco patetycznie, ale tak jest!
Ja osobiście przede wszystkim staram się wtapiać nasz ogród w otoczenie w taki sposób, by całość stanowiła właśnie spójną całość.
Nie jest to proste zadanie i wymaga doświadczenia, ale przecież zdobywamy je z każdym rokiem ucząc się, jakie rośliny czują się u nas dobrze, jakie wpasowują się w całokształt, a które są nietrafione, chociażby ze względów innych uwarunkowań glebowych czy mikroklimatycznych.
Ważne, by nie spoczywać na laurach, ale dalej przyczyniać się do wzbogacania naszej planety w piękno, jakim jest przyroda w szerokim tego słowa znaczeniu.
Z tym widzeniem świata w obiektywie to jest tak, że chciałabym Wam przekazać klimat panujący w naszym ogrodzie... jego kolory, natężenie, zapach... nie wszystko się da, ale się staram :) Bardzo się cieszę, że tak pozytywnie odbierasz nasze działania - dziękuję z serca!
Marta, ja w zasadzie nie mam nic przeciw mniszkowi i doceniam jego zalety!
Jednak kiedyś z rozmysłem posiałam trawę, a nie mieszankę chwastów, więc teraz walczę o jej utrzymanie! A uwierz, że chwasty zaczęły mi poważnie wypierać szlachetną murawę. Stąd wzmożone działania... najważniejsze, że po troszku widzę efekty, więc się nie poddam :)
Będziesz wędzić kiełbasę? Mniam :)
Pogoda przynajmniej dopisuje?
Lucynko, dziękuję za miłe słowa!
Trawnik przeistaczał się u nas w istne chwastowisko... coś trzeba z tym było zrobić :)
U Ciebie kwietna łąka pasuje do sielskiego wiejskiego krajobrazu, a mnie te mniszki spędzały sen z powiek... ja chcę mieć po prostu trawę, a nie...
Kosodrzewiny powinniśmy byli korygować łamiąc przyrosty od początku... teraz chyba już za późno, bo dół pozostanie ażurowy, a górę zagęszczę... to chyba bez sensu?
Koło różaneczników rosną wrzosy... Wrzośce tnij teraz, poniżej kwiatów, moim zdaniem.
Ja tak zrobię swoim.

Ogródek dziś pochmurny, ale... i tak go kocham :hearts:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.602 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum