TEMAT: Ogród Aguniady cz. 3

Ogród Aguniady cz. 3 07 Mar 2015 09:11 #346336

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
U mnie mżawka :cry3: , jeśli się nie przejaśni, to z prac w ogrodzie kiszka :evil: ... jeszcze nie straciłam nadziei :tongue2: .

Oby nam się przejaśniło i rozpogodziło :flower1: . Miłej soboty :bye: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Aguniady cz. 3 07 Mar 2015 09:21 #346337

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
U mnie się lekko przejaśnia, więc i do Ciebie dotrze, Dorcia :)
Będzie można rozruszać zakwasy!
Miłej!

Ogród Aguniady cz. 3 07 Mar 2015 11:57 #346351

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
Dzień dobry
Aga, Twój kożuszek/szlafroczek to już ciuszek kultowy ;)
Wyszłaś na drugą rundę do ogrodu? Mam co prawda bąble po trawach, ale może jeszcze polecę sekatorem po tawułach, nie jest tego dużo. Wieczorem wybieram się na ploty do koleżanki, więc jeszcze chwilę pobiegam po ogrodzie, potem szybki obiad, M. trochę odciążył mnie dziś w sprzątaniu. Miłego!
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona

Ogród Aguniady cz. 3 07 Mar 2015 12:50 #346358

• Olunia
  • Olunia's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 115
Agnieszko piękne ujęcia jestem zachwycona Twoimi i Iwonki zdjęciami mogłabym stronami wypisywać pochwały :hearts:
W ogródku ?
U nas dziś pięknie 11 stopni i słoneczko grzeje.Właśnie wróciłam z giełdy kwiatowej,coś nie coś kupiłam teraz muszę podjechać do ogrodniczego po ziemię :) i pójdę się bawić :)
Wieczorkiem pokażę u siebie (mam nadzieję ,że zdążę) co udało mi się stworzyć .
Miłego i pracowitego dnia

Ogród Aguniady cz. 3 07 Mar 2015 13:40 #346363

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Oluniu, dziękuję za komplementy!
Jeśli widać postępy, to pozostaje mi się zarumienić i pracować dalej :)
Czekam w takim razie na efekt Twojej pracy.
Ja dziś od rana działam w ogrodzie - wracam do domu tylko jak zaczyna padać. Słońca raczej dziś nie uwidzę.
Iwonko, tak też mój kożuszkowy szlafroczek traktuję :)
Ja już wychodzę tylko w nim, znak, że jest wiosna :)
Wyszłam na drugą rundę i poszalałam, nawet z PanemM, który Fiskarsem na wysięgniku wyciął mi Giraffe - matko, co za kobyła!
Ja przycięłam prawie wszystkie hortensje bukietowe. Ponieważ robię to dość metodycznie i dokładnie, zajmuje dużo czasu.
Ogród przejaśniał wyraźnie, jednak zostało jeszcze tyle pracy, że ufff :jeez:
Miłego wieczoru!

Ogród Aguniady cz. 3 07 Mar 2015 15:16 #346369

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
A u nas słoneczko i nawet ciepło, czuć wiosnę, wszystko się budzi i okazało się, że mam nawet irysy cebulowe bo właśnie zakwitły :lol:
Tylko poszaleć nie mogę bo krzyże bolą, ale wyjechałam z kilkunastoma doniczusiami cebulowych i odsłoniłam różę na pniu, a zmęczona jestem jakbym pół ogrodu obrobiła :(

A co to za Fiskars na wysięgniku ? ja zaczynam knuć sobie prezent urodzinowy w postaci żyrafy do cięcia :bad-idea: czyżby to było to :unsure:

Ogród Aguniady cz. 3 07 Mar 2015 16:31 #346377

• asia2
  • asia2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Witaj!
Melduję się zmęczona, ale szczesliwa. Dzis u nas, jak pisała Olunia, ciepło i slonecznie, więc pogoda do do pracy wymarzona. Spędziłam prawie 4 h na ogródku. Z pomocą mamy oberwałam różom wszystkie liście, przycięłam hortensje bukietowe, część powojników, wygrabiłam też kilka rabat, ale przede wszystkim usuwałam szkody po-krecie. Drań podkopał mi niemal wszystkie róże! Oj, gdybym ja go dorwała :mad2: ...
Teraz relaksuję się w wannie i próbuję zmyć z siebie woń specyfiku pt. " Pogoń Kreta" :rotfl1: . Dość "aromatyczne" diabelstwo... Mam nadzieję, że zadziała.
A do Ciebie słoneczko dotarło? Czytam, ze tez dziś ostro działasz.
Ostatnio zmieniany: 07 Mar 2015 16:32 przez asia2.

Ogród Aguniady cz. 3 07 Mar 2015 17:50 #346390

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Majutek, nawet nie wiedziałam o potocznej nazwie tego sekatora!
Wygląda na to, że Twoje życzenie urodzinowe to jest to, czym właśnie dziś PanM operował.
O TU.
Fajnie, że trochę popracowałaś, a słońca zazdroszczę! U nas pokazało się na sam zachód.
Asiu, dobry wieczór!
Cieszę się, że pogoda dopisała i mogłaś podziałać w ogrodzie. Dużo udało Ci się zrobić!
Cała rodzina pomagała, czy tylko w mamy towarzystwie tańczyłaś z sekatorem i grabiami?
Ja też muszę zanurzyć się w wannie, bo specyfiku na krety nie mam na sobie, ale za to pachnę jak uwędzona flądra ;-)
Zrobiłam takie ognisko, że później PanM musiał myć taras :devil1:

Uff, jakiż produktywny dzień za mną!
Działałam dziś w trzech ogrodowych turach skupiając się na porządkach i cięciu.
Udało mi się co nieco pograbić, ale przede wszystkim przyciąć wszystkie hortensje bukietowe oraz dokończyć cięcie traw.
Przycięłam także lawendy, budleje, uporządkowałam skrzynie, wygrabiłam liście.
Hortensjowe krzaki rozrosły mi się ogromnie - jeden krzew zajmował mi dobre kilka minut cięcia.
Jak pisałam wcześniej, robię to metodycznie, więc liczę też na cudowny efekt w postaci przepięknego kwitnienia w sezonie.
Hortensje to zdecydowanie moje ulubione krzewy lata.
PanM kroi teraz marchew na sok (dorobiliśmy się pierwszej w życiu sokowirówki), ja natomiast zerkam z lubością na urocze tulipany, które już dziś dostałam z okazji jutrzejszego święta, no i zerkam też na butelkę Cabernet Sauvignon.
Boszzz, nie pamiętam, kiedy ostatni raz czytałam!

To by było na tyle.
Idę wyłożyć umęczone mięśnie w bąbelki ;-)

Ogród Aguniady cz. 3 07 Mar 2015 18:12 #346400

• Olunia
  • Olunia's Avatar
  • Gold Boarder
Aga super ,że udało się Tobie zrobić to co sobie zaplanowałaś :)
Mam prośbę jeśli możesz wstaw proszę zdjęcie obciętej hortensji ,obawiam się ,że ja zostawiłam za wysokie krzaki :thanks:
Jestem taka zła na siebie ,bo chyba nie myślałam i dziś się zorientowałam ,że przycięłam ogrodówkę :hammer:

Ogród Aguniady cz. 3 07 Mar 2015 18:17 #346401

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
To jest właśnie to :)
Skoro PanM tym pracował to prosiłabym o opinię czy łatwo się tym tnie tak na wysokościach jak i na niskościach i czy ja, słaba kobieta dam radę tak wysoko tym sięgnąć i ucinać średniej grubości gałązki :)

Ogród Aguniady cz. 3 07 Mar 2015 18:47 #346413

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Oluniu, jutro zrobię zdjęcie przykładowego krzaczka/cięcia. Generalnie, tnę za rozwidleniem nad drugim/trzecim oczkiem. Długie gałązki wyrastające z podstawy skracam mocno, nad piątym pąkiem.
Ogrodówek nie tniesz, chyba że same kwiatostany zasuszone, no i ewentualnie wycinasz te gałązki, które są martwe.
Ja z tym czekam bardzo długo, nawet do końca kwietnia, dopóki nie jestem pewna, że mogę wyciąć, bo i tak nic się nie urodzi.
Nie martw się jednak, to co wycięłaś jej nie zaszkodzi - wypuści nowe pędy przecież - tyle, że zakwitnie za rok...
Majutku, to jest bardzo wygodne narzędzie - tnie jak w masło. Dla mnie jest tylko mniej wygodne samo 'przeciąganie wajhy', czyli tego mechanizmu - ale ja niewielka w sumie jestem, więc ten kij jest dla mnie może ciut za długi. Nie mniej jednak, mogę Ci zagwarantować, że będziesz bardzo zadowolona. W zasadzie bez wysiłku się tą żyrafą operuje.

Tulipanowo again:

Ogród Aguniady cz. 3 07 Mar 2015 21:13 #346514

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Ja jutro zamierzam wyjśc na ogródek.
Pozbierać niespodzianki Flesza :)
Prace ogrodowe chyba zacznę od poniedziałku.
Chyba, że jutro już nie wytrzymam

Ogród Aguniady cz. 3 07 Mar 2015 21:25 #346527

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Aguś ja się ostatnio też odymiałem.....dym z ogniska ładnie pachnie-jak z wędzarni :yummi: - mi tylko dobra kiełbasa w głowie... :whistle: :wink4:

Ogród Aguniady cz. 3 07 Mar 2015 21:32 #346538

• andrzejek
  • andrzejek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1664
Ja dzisiaj pracowałem w ogrodzie ,ale nie bezpośrednio przy roślinach .Niby dzień był ciepły (10*C),ale zimny wiatr wszystko psuł.

Ogród Aguniady cz. 3 08 Mar 2015 09:00 #346694

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Piękny dzień wstał, zatem życzę wszystkim wspaniałej niedzieli!
U mnie wiosna pełną gębą :)

Januszu, Pawle, Andrzeju, Gosiu - z pewnością będziecie korzystać z uroków pogody, zatem do dzieła, szkoda czasu na komputer!
Do napisania :bye:

Zostawiam migawki z porannego obchodu (zostawiłam sobie dwa krzaczki hortensji do fotografowania - takie ładne wciąż mają kwiatki)...

...oraz przykładowe krzaczki hortensjowe dla Oluni, po cięciu:

Ostatnio zmieniany: 08 Mar 2015 09:08 przez Aguniada.

Ogród Aguniady cz. 3 08 Mar 2015 09:52 #346709

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Aga, słońce faktycznie daje popis na Twoich zdjęciach :)
Żyć się chce,prawda?

Wcześniej pisałaś coś o metodzie ,jaką stosujesz przy cięciu hortensji(bukietowych i drzewiastych ,rozumiem?)

Ja je zawsze ciachałam po prostu w połowie ,tak półkoliście .
Twoje cięcia wyglądają na takie bardziej przemyślane ,gdzieś ktoś też pisał ,że warto wyciąć sporo gałązek, zostawić
mocno prześwietlony krzak ,za to kwiaty powinny być gigantyczne...

Ogród Aguniady cz. 3 08 Mar 2015 11:42 #346725

• Bogulenka
  • Bogulenka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 62
Witaj Aga niedzielnie, świątecznie (od 8 w kuchni do teraz, zupa rybna - smaka mi narobiłaś, kaczka się maceruje, surówka z modrej kapusty zrobiona, sernik i ciasto marchewkowe upieczone, kompocik stygnie).

Teraz czas na ogród, mam nadzieję, że nie będzie padać i da się co nieco podziałać.
Ja hortensję tnę jeszcze bardziej zdecydowanie, przede wszystkim usuwam wszystkie cienkie gałązki rosnące w środku lub do środka, bo tylko zagęszczają krzew, a kwiata na pewno z tego nie będzie, natomiast ryzyko chorób grzybowych jak najbardziej. Ale ja wszystko tnę mocno, bardzo nawet.

No to spadam, miłego.

Ogród Aguniady cz. 3 08 Mar 2015 13:40 #346747

• Olunia
  • Olunia's Avatar
  • Gold Boarder
Dziękuje bardzo za zdjęcia ,to jednak dobrze przycięłam :)
Pozdrawiam niedzielnie :bye:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.584 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum