TEMAT: Ogród Aguniady cz. 3

Ogród Aguniady cz. 3 18 Mar 2015 10:21 #350165

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Wiesiu, my niewątpliwie mieliśmy szczęście - wyszliśmy na ogród około 20:30, w momencie kumulacji zorzy nad naszymi głowami. Jej taniec był niesamowity i chociaż nie była zielona, to jej jasna, z różowymi naleciałościami poświata, zrobiła mega wrażenie - zajmowała dużą część północnego nieba. Jak wyszłam za kolejne pół godziny, była bardziej za drzewami i nie mogłam jej sfotografować. Fantastyczne zjawisko!
Iwonko, ja o zorzy dowiedziałam się od koleżanki. Od razu wyszliśmy na zewnątrz i to, co było widać na niebie, oszałamiało!
Mój nauczyciel od fotografii był w styczniu w Norwegii na fotografowaniu zorzy... To dopiero były efekty!
Wystawa 27/03 - jakby co ;-)
Tak, z Heliosem bardzo się polubiłam i zaczęłam go dobrze wyczuwać. Oczywiście jeszcze wiele pracy to wymaga, ale jest coraz lepiej. Miło mi, że Ci się podoba!
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Aguniady cz. 3 18 Mar 2015 10:27 #350166

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
A gdzie ta wystawa? Jestem 27.03. na koncercie, ale to dopiero o 20, może bym się wybrała.
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona

Ogród Aguniady cz. 3 18 Mar 2015 10:29 #350168

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Napiszę na pw :)

Ogród Aguniady cz. 3 18 Mar 2015 10:38 #350169

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Że też ja wczoraj nie wyjrzałam przez okno :(
A tak jakoś ni się wydawało kolorowo za szybami, ale zabiegana byłam okrutnie.
Manualne obiektywy dostarczaj wielu wrażeń a efekty są fajne.
Miłego dnia Aguś :kiss3:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Ogród Aguniady cz. 3 18 Mar 2015 10:50 #350172

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Agusia :) kolejny dzień ze słońcem, czyli to, co kochasz najbardziej :dance: mam nadzieję, że samopoczucie wspaniałe i humor (środowy!) też. Wszyscy mruczą o ochłodzeniu, może byłoby dobrze trochę wyhamować rośliny i nas też :laugh1: Dziękuję za podobizny mojego zielonego ulubieńca :kiss3:
Spokojnego dnia i szybkiej (i bezpiecznej!) drogi do domu i ogrodu :hug:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Ogród Aguniady cz. 3 18 Mar 2015 11:06 #350174

• Daisy
  • Daisy's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 122
Cudowne zdjęcia!!!! Mech mnie szczególnie zauroczył :thanks:

kolejny piękny dzień :) Słoneczko świeci i długoterminowe prognozy wcale nie takie złe, jeszcze niedawno zapowiadali u mnie w niedzielę tylko 1 stopień, ale dzisiaj zmienili już na 9!

A w przyszłym tygodniu w środę + 19 :ohmy:

Życzę miłego ogródkowania, niedługo będzie dłuższy dzień, więc po powrocie z pracy będzie można w ogrodzie poszaleć :garden:

Ogród Aguniady cz. 3 18 Mar 2015 20:15 #350272

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Uff, ależ mam dziś mix emocji! Z jednej strony mnóstwo energii i przebieranie nogami, by ze stanu służbowego przenieść się w ogrodowy, z drugiej zaś przelewanie się przez ręce i poczucie totalnej bezsilności - istne przesilenie!

Wpadłam dziś do ogrodu dość późno, bo tuż przed 17stą. Co ujrzałam?
Jeden pokój ogrodowy niemal w całości wypełniony leżącymi czerwonymi gałęziami.
PanM tam był :)
Jednak jest dużo prawdy w powiedzeniu, że ogrodnika poznaje się po tym jak tnie, a nie jak sadzi ;-)
Maczetą zostały potraktowane trzy derenie, które wybujały nam na jakieś 2,5m z ogromną średnicą.
No mercy - tak można podsumować działalność PanaM :D Krzewy pięknie przycięte, co najmniej o metr, odmłodzone, prześwietlone.
Jestem zadowolona. Sama popracowałam jedynie z pół godziny, zbierając wszystkie gałęzie i wywożąc je na palenisko.
Teraz trochę przeschną i będzie można je spalić.

Poobserwowałam kwitnące krokusy, pokontestowałam zielone pączuszki to tu, to tam, zmarzłam i udałam się do domu.

Chciałam dziś kupić brateczki i jaskry do donic, ale nocami jeszcze bardzo zimno, więc kilka dni się wstrzymam.
Tak czy inaczej, do ogrodniczego jutro zajrzę na inaugurację sezonu :)

Ewuś, cieszę się, że obudziłaś się ze snu zimowego!
Mam nadzieję, że będziesz z nami bywać regularnie i pokażesz swój różany i nie tylko, zaczarowany świat.
Cieszę się, że zdjęcia podobają Ci się :kiss3:
Aura nam sprzyja i choć jest jeszcze zdradliwa, to robi się coraz przyjemniej. W kwietniu widziałam już temperatury ok. 20st dla mazowieckiego.
U Ciebie zawsze cieplej :)
Haneczko, dziękuję - dzień był sympatyczny: udało się jakoś zebrać do obowiązków służbowych, a po nich popracować w ogródku.
Ta praca mnie uskrzydla i daje wiele energii. Trochę wydaje mi się, że jestem w tyle, ale nie panikuję - ze wszystkim zdążę :)
Mchowo pozdrawiam!
Dorotko, a było w ogóle u Ciebie widać zorzę? Ktoś ze znajomych obserwował zjawisko?
Dziś mogą być jeszcze jakieś ślady na niebie, bo zorza wciąż trwa, z tym, że w znacznie mniejszym natężeniu.
W Skandynawii za to był istny spektakl!
Helios czaruje :)

Ostatnio zmieniany: 18 Mar 2015 20:18 przez Aguniada.

Ogród Aguniady cz. 3 18 Mar 2015 20:26 #350283

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Dobry wieczór Agusi :hug: mięciutkie, zielone pozdrowienie doleciało :happy: Rano i wieczorem ziiiimno okropnie. Ja niewiele zdziałałam, bo wczoraj przesadziłam i jako pacjentka jestem skompromitowana :oops: Jestem daleko w tyle z pracami, ale tez myślę, że zdążę, przecież to ma być przyjemność, a nie kolejny wyścig :woohoo:
Dobrego wieczoru i pozdrowienia dla Niezwykłego PanaM, nieustraszonego pogromcy dereni :)
:bye:

Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): Aguniada

Ogród Aguniady cz. 3 18 Mar 2015 20:30 #350287

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dokładnie, Haneczko, żadne wyścigi!
Każdy robi w swoim tempie, ile może, ile chce, ile się da.
Ty się rekonwalescentuj jeszcze, bo co nagle to po diable ;) Ogródek czeka przecież.
Jak Twoja zwierzyna się ma?

Nieustraszony Pogromca Dereni - świetne! :devil1:

Ogród Aguniady cz. 3 18 Mar 2015 20:37 #350292

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Cześć Aguś!
Ach ten helios..czaruje :hearts: A raczej Ty czarujesz..bo w nieodpowiednich rękach to tylko szkło ;)
Cudownie jest wyjść do ogrodu po pracy, prawda? Ja dzisiaj zdążyłam też sporo podziałać i uchwycić w obiektywie szybko znikające krokusy.

Fajnie, że M pomaga - razem uwiniecie się z porządkami piorunem!
Przycinasz pęcherznice? Moje wciąż mają zasuszone kwiatostany i nie wiem czy trochę ich nie skrócić..może w weekend?
Prognozy nieco bardziej przychylne niż kilka dni temu... :whistle:
Pozdrowionka i szybkiego czwartku!
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 18 Mar 2015 20:38 przez Robaczek.
Za tę wiadomość podziękował(a): Aguniada

Ogród Aguniady cz. 3 18 Mar 2015 20:42 #350296

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Kasiu, witaj!
Pojutrze już mamy weekend :happy4:
Zaraz do Ciebie wpadnę na przegląd krokusowych łąk :) U mnie tylko jakieś niedobitki, ale jak już pisałam, jesienią kupuję wór i sadzę :)
Helios czaruje i maluje - cieszę się, że efekty podobają Ci się... zdecydowałaś się na podjęcie próby polubienia się z manualem?
My zaczynamy się rozumieć ;-)
Pęcherznice skrócę tylko od góry. Właściwe cięcie zrobię po kwitnieniu. To jednak takie wielkie byki, że już zaczyna mnie przerastać cięcie takich potworów - zlecę PanuM :devil1:
Prognozy rzeczywiście łaskawsze - może w końcu kupię te brateczki :)
Miłego!
Ostatnio zmieniany: 18 Mar 2015 20:43 przez Aguniada.

Ogród Aguniady cz. 3 18 Mar 2015 20:45 #350298

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Zwierzyna ma się znakomicie, leki działają i psisko jest wysokoenergetyczne, odwrotnie niż ja niestety. Wiosenny wiraż człowieka dopadł i, no cóż, lubi się pospać więcej :devil1:
Jeszcze poleniuszkuję na konto ręki, tylko podlewam, bo sucho okrutnie, a tyle mogę :happy:
:hug:

Hanka

Ogród Aguniady cz. 3 18 Mar 2015 21:50 #350359

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Witam wieczorowo-- dni ostatnio mamy cudowne, ale te wieczory.. zimne jakieś i jeszcze nieprzyjemne. Mroźne, to za dużo chyba powiedziane- mimo wszystko przypominają, że to jeszcze marzec i wiele może się wydarzyć.
Z radością dziś na accu zauważyłam, że zmienili plany odnośnie weekendowej pogody, na lepsze.. mają jeszcze chwilę czasu, aby się porządniej postarać :silly:

Mnie też kusi wizja bratków- z tym, że ja bym je widziała na stole w salonie, żeby mieć na nie cały czas oko. :lol: na razie pocieszam się żonkilami i hiacyntami.
W mijanym codziennie ogrodniczym na razie stoły puste :unsure: Jak tam czasem kolorowo w sezonie- kwietny i tęczowy zawrót głowy! Może w weekend coś sprowadzą? Przecież już najwyższy czas! Rok temu pod koniec marca sadziłam bratki a z tego co pamiętam, to już była mocno przebrana oferta.

Fajnie masz z Panem M i zlecaniem cięcia- ja z tym walczę sama. Ostatnio jak stanęłam przed pęcherznicą, to sie poprzyglądałam..podreptałam dookoła- i stwierdziłam, że muszę się na stawić do tej nierównej walki, ale w innym terminie :lol:
Mi na razie szkoda ścinać krzewów na jeża- niewiele jeszcze dużych plam na rabatach i szkoda marnować co większe egzemplarze. Jedynie dla Luteus jestem co roku bezlitosna- ona i tak rośnie jak wariatka :P

Zorzy nie widziałam- nawet nie wiedziałam o tym, a w czasie najlepszego spektaklu byłam w drodze do domu. Szkoda! Za to może załapię się w piątek na zaćmienie słońca częściowe- zdaje się, że ma być w ciągu dnia, więc mam szansę.

Pozdrawiam!

Ogród Aguniady cz. 3 18 Mar 2015 22:45 #350384

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Aguś dobrze mieć takiego Nieustraszonego Pogromcę Dereni ! ja sama latam z sekatorami i czasami je gdzieś zgubię w ferworze walki z napierającą roślinnością :devil1:
Derenie pewnie też pójdą pod sekator, pęcherznica ciągle związana zimowo czeka na łaskawą uwagę ogrodniczki, a roboty na wysokościach odkładam w nieokreśloną przyszłość ;) na nową 'żyrafę' szans ciągle brak :sad2:

Ogród Aguniady cz. 3 19 Mar 2015 06:28 #350400

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Witaj Aguś , pozdrawiam porannie ale zimno brrrrr......pół godziny temu u mnie od północy ...uwaga....-8.3 stopnia.Widzę i czytam że ogarnęłaś się z większością prac ogrodowych, mi jeszcze została druga część lawendy do przycięcia i wrzosy-ale z nimi mam kłopot bo Azjomiś zrobił sobie na nich leżankę i są sprasowane do ziemi :mad2: - dobry punkt obserwacyjny i miękko w cztery litery :devil1:
Co tam ciekawego wypatrzyłaś w Nadarzyńskiej szkółce...... :think:

Ogród Aguniady cz. 3 19 Mar 2015 08:32 #350420

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dzień dobry w już czwartek! :happy4:

Pogoda dopisuje, chociaż o poranku było u mnie -5,5st.
Słońce jednak szybko podwyższyło temperaturę.
Jest cudnie! Dziś na popołudnie planuję ostrzyc grupę 50-ciu wrzosów.
Oj, nie wiem, czy zdążę za jednym podejściem...

Życzę wszystkim udanego dnia! z możliwością pracy w ogrodzie :)

Paweł, u mnie też było zimno - o 6ej rano -5,5st. U Ciebie jeszcze chłodniej!
Z pracami posuwam się do przodu, ale jeszcze mnóstwo przede mną.
Sama praca przy regeneracji trawnika będzie bardzo męcząca i czasochłonna, ale trudno, musimy doprowadzić go do ludzi.
Dziś tnę pozostałą część wrzosów. Na razie ogarnęłam 1/6 całości.
Azjomiś lubi się na nich wylegiwać? Wcale się nie dziwię! :D
Do szkółki jeszcze nie wchodziłam, ale są już i łany brateczków wystawione, cudowne bukszpany i iglaki, oczary, liściaki, mnóstwo worów ziemi na paletach... codziennie coś nowego dowożą. Może uda mi się wstąpić. Wstrzymuję się, bo mrozi!
Miłego :)
Majutek, Nieustraszony Pogromca Dereni to tak naprawdę moja niezastąpiona prawa ręka w ogrodzie, przy pracach wymagających większej siły. Nie powiem, żeby PanM jakoś szczególnie uskrzydlony był po ich wykonaniu, ale pomaga dość chętnie :) Co bardzo doceniam! Tośmy sobie posłodzili ;-)
Życzę, by żyrafa pojawiła się na półce już wkrótce... to bardzo przydatne narzędzie do grubszych gałęzi. Tnie jak w masło...
Moniko, wieczory i poranki rzeczywiście chłodne, ale mi to nie przeszkadza - w końcu mamy dopiero marzec i to normalne, że pojawiają się przymrozki. Na szczęście nie dokuczają jakoś szczególnie i można normalnie działac w ogrodzie.
Bratki z kolei widzę tylko na zewnątrz, ale jeśli Ty wolisz je mieć na oku, to jasne, że posadź sobie w domu :)
U mnie w okolicznych ogrodniczych wszędzie pełno kwiatów. Nawet się zastanawiam, czy nie pojechać już do Melona - tam zapewne jest kwiatowe szaleństwo. Oni zawsze przodują w tejże ofercie. Zastanowię się. Przede mną na pewno jeszcze wyprawa na giełdę, do Flora Point, no i do mojego ogrodniczego. W kwietniu odbieram ponad setkę roślin ze szkółki bylinowej, więc generalnie powinnam się zacząć sprężać z bieżącymi pracami, jak i dekorowaniem donic.
Czemu nie poprosisz P. o pomoc w cięższych pracach? Jestem pewna, że nie odmówiłby...
Pozdrowienia odwzajemniam! :kiss3:
Haneczko, słusznie - daj sobie nieco na luz!
Głaski dla zwierzyny, a dla Ciebie życzenia dobrego dnia :kiss3:
Ostatnio zmieniany: 19 Mar 2015 08:41 przez Aguniada.

Ogród Aguniady cz. 3 19 Mar 2015 11:25 #350445

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Melduję, że lista powstała :)

Ogród, Sezon 2015

ZROBIONE:
- przycięte tawuły japońskie, trawy, róże, lawendy, hortensje, pięciorniki
- wycięte suche badylki bylin
- przycięte derenie (jedna grupa z trzech)
- przycięte wrzosy (10 z 60ciu)
- wygrabiony trawnik
- przycięty szpaler berberysów (jeden z czterech)
- przygotowane donice do wiosennych nasadzeń

DO ZROBIENIA:
- wsadzić wiosenne kwiaty do donic
- przyciąć resztę, a właściwie główną grupę, wrzosów
- przyciąć bukszpany
- przyciąć pozostałe derenie
- skrócić od góry szpaler pęcherznic
- przyciąć berberysy
- odmłodzić żurawki
- wyciąć trawy z oczka wodnego, wyczyścić dno z mułu, wymienić wodę
- usunąć wrastającą trawę z berberysów
- uprzątnąć krecie kopce i założyć pułapkę/świece na krety
- zwertykulować trawnik, zgrabić całość, opryskać Mniszkiem, wykonać dosiewki, nawieźć po pierwszym koszeniu
- wytyczyć rabaty od strony północnej ogrodu, zerwać darń, zamówić i założyć obrzeża, posadzić ponad setkę roślin
- zamówić 150 worków kory, wykorować rabaty
- uruchomić system nawadniania
- nawieźć cały ogród
- kupić meble na taras, o ile przedtem nie zejdziemy
- delektować się swoim miejscem na ziemi ;-)

Uff... mam trochę wyzwań :)

Celowo nie piszę o opryskach, ponieważ się waham. W ubiegłym roku chorowały mi praktycznie tylko róże i nie wiem, czy w ogóle coś teraz stosować, w związku z drastyczną redukcją księżniczek...
Ostatnio zmieniany: 19 Mar 2015 11:35 przez Aguniada.

Ogród Aguniady cz. 3 19 Mar 2015 12:27 #350454

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Niezła lista.. ;) Szykowanie rabaty północnej chyba powoli planujesz zaczynać, skoro w kwietniu zamówienie gotowe do odbioru- ale ten czas leci! Jeszcze chwila i wyczarujesz cienisty zakątek :dance:

Bratki planuję w domu- chociaż jedną doniczusię..czy dwie.. w jakiejś wiosennej ozdobie stołu, później powędrują na rabatę.
Na ogródku doniczek nie mam :happy3: Chciałam kiedyś kupić jakąś donicę na schody, ale P wybił mi to z głowy- Zakusiek chodził z nosem w chmurach, kręcąc młynki i wpadał ciągle na coś- była obawa, że strąci donicę.. O donicach na tarasie nie wspominam..bo w tym roku tarasu nie będzie :cry3:

Dobrze wiedzieć, że tniesz wrzosy- ja planuję się tym zająć w weekend, więc skoro dajesz hasło, to i ja ruszam!

Przymroziło nad ranem mocno u Was! U nas pewno też..o 3 w nocy było zaledwie +1.5*, za to teraz..ach.. ile słońca! Lecę sprawdzić prognozy na weekend- czy się jakoś wyklarowały ;)

Pozdrawiam słonecznie!

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.721 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum