TEMAT: Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 15 Kwi 2015 21:27 #358449

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Monika-Sz wrote:
Między klonami rosną 3 berberysy golden ring- muszę je podnieść nieco wyżej.
DSC07812.jpg

Moniczko napisałam ci o tych berberysach bo na zdjęciu nie wygąda żeby było tu miejsce na aż 3 berberysy, ale może to tylko tak wyglada na zdjęciu ;)
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Monika-Sz

Zielone okna z estimeble.pl

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 15 Kwi 2015 21:44 #358465

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Iwonko- myślisz, że za mało miejsca :think:
Cała ta pusta rabata jest dla nich. Mają zasłonić kiedyś w sezonie gołe ogrodzenie, a ponad nimi bujać się będą korony klonów. Miejsce dla nich przewidziane ma szerokośc 4m- to dla 2 krzewów. Trzeci rośnie nieco z przodu. Może trochę za blisko je posadziłam, ale chciałam, żeby z czasem zaczęły tworzyć jedną plamę koloru.
W razie czego będę ciąć- berberysy zdaje się dobrze to tolerują..?

Planuję je i tak wykopać i posadzić wyżej.. Mogę w razie czego zrobić jakąś drobną korektę. Jaki odstęp między krzewami powinien być Twoim zdaniem? Nie myslę o tym, aby każdy był samodzielnym krzewem, ale żeby się stykały ze sobą.

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 15 Kwi 2015 22:37 #358515

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
To jednak nie umiałam ocenić wielkości rabaty :) jęśli to 4 metry to moim zdaniem oki. Mój krzaczek ma 6 lat i szerokość ponad 1,5 metra, więc spokojnie, niepotrzebnie się odezwałam.

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 15 Kwi 2015 22:52 #358526

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Moniko- pracusiu, sama nie likwidowałam dużego trawnika, nawet jeśli to nie był prawdziwy trawnik, w końcu po to mam tylu facetów w domu :rotfl1: ale powiększałam rabaty i wiem jaka to ciężka praca. Podziwiam :hearts: .
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 15 Kwi 2015 23:05 #358532

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Iwuś..zobacz- mam jeszcze takie zdjęcie, nieco bardziej z przodu. Po lewej rosną tuje szmaragd, cały front przed nimi przeznaczyłam dla rodka Catawbiense Grandiflorum. Puste ogrodzenie w prawo od szmaragdów i między klonami jest dla berberysów. Dwa rosną głebiej, nieco z przodu pośrodku rośnie trzeci.
Zerknij proszę- jak sądzisz.. Berberysy będę sadzić wyżej, więc mogę skorygować odstępy..
DSC07830.jpg

Chciałam, żeby między klonami była czerwona plama zasłaniająca ogrodzenie.. Jak radzisz- odstęp między krzewami na 1.5m jest ok..? Może zrobić mniej, np 1m, skoro dopiero 6letni krzew u Ciebie ma takie rozmiary :think:

Muszę zmierzyć, jaki mam teraz rozstaw.

Krzysiu- na razie mam plan sie tym zająć. Zobaczymy, jak będę śpiewać w majówkę :P
Martwi mnie bardzo nieciekawa prognoza pogody na ostatni weekend kwietnia i na majówkę właśnie. W te dni zamierzałam walczyć z trawnikiem. Najbliższą niedzielę też zamierzałam na to poświęcić :jeez:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 16 Kwi 2015 06:26 #358550

• eda_s
  • eda_s's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 241
Moniś :bye: piękny ogród! Podziwiam Cię za przemyślane nasadzenia oraz za akcję trawnik. Trzymam kciuki-powodzenia.
Uważaj tylko na siebie przy tej ciężkiej fizycznie pracy :kiss3:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 16 Kwi 2015 06:47 #358556

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Wyczytałem u Iwony że Pani chce nabyć drogą zakupu kosiarkę ....to żółta jest be. :mad2: .....chyba że jest ,,padnięta'' ja jej nie sprawdzałem w tym roku....w zeszłym chyba też nie... :bad-idea: :rotfl1: :wink4:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 16 Kwi 2015 10:54 #358643

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Edytko- pozdrawiam serdecznie :kiss3: Dzięki za trzymanie kciuków- przydadzą się.. Najmocniej trzymaj za pogodę!

Paweł- żółtej nie sprawdzałam jeszcze..zobacz, jak ja Ci ufam :whistle: Jest bardzo fajna- no coś Ty! Tylko przecież wypadać będzie w końcu kupić swoją.. :oops: W tym roku podreperowałeś nasze finanse :kiss3: ale w końcu to jest pożyczka.. :oops:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 16 Kwi 2015 11:02 #358647

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
Paweł czujny jest B)
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 16 Kwi 2015 11:45 #358662

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Cześć Berberysowa Panienko!
Jak dzisiaj samopoczucie? Piękną pogodę mamy :)
Na berberysy zostawiłaś dość miejsca - one spokojnie mogą tworzyć za jakiś czas jedną kolorystyczną plamę. To, że się będą stykać, w niczym nie przeszkadza, a na pewno nie spowoduje jakichś chorób grzybowych.
Dobrego dnia!

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 16 Kwi 2015 13:19 #358699

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Iwonko-- jak Wielki Brat..czuwa :search:

Agnieszko- witaj.. Samopoczucie super.. Słońce świeci, wiatr chwilami cichnie. Wszystko byłoby dobrze, gdyby nie konieczność zbierania się do pracy. No bo żeby w tak piękny dzień komplet pacjentów się potwierdził :crazy:
Dzięki za berberysowe info- chcę, aby się połączyły i stanowiły jedną plamę. :kiss3:

słońc zachęca do wyjścia na ogródek.. ślicznie jest!
WP_20150416_004.jpg

WP_20150416_009.jpg

Błekitne niebo z leniwie płynącymi chmurkami. Aż trudno uwierzyć, że na weekend ma się tak pogorszyć :dry: Mimo wszystko mam nadzieję, że nie będzie tak źle!

Żeby godnie zasłużyć na miano berberysowej panienki ;) pokażę fotkę dalszego korowania. Dziś postanowiłam się nieco rozruszać przed pracą i zrobić kolejny kawałeczek.. 3 berberysy red pillar, 3 koboldy :P
WP_20150416_001.jpg

Na razie idę na łatwiznę i wysypuję miejsca najmniej wymagające odchwaszczania, żeby chociaż trochę efekt było widać. Sporo pracy czeka mnie za jałowcami przy podmurówce :jeez:

tu też sypnęłam trochę..
WP_20150416_002.jpg

reszta jeszcze mniej się nadaje to pokazania :silly:

Pozdrawiam, miłego dnia życząc!
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, Adasiowa

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 16 Kwi 2015 18:32 #358778

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
Myślę, że tak jak jest jest dobrze. Ja sadziłam mniejszy krzaczek od twoich i tak prawdę mówiąc to nie pamiętam dokładnie czy sadziłam go w 2009 czy 2010, a nie mam pod ręką mojej ściągi z datami nasadzeń. Ja też kocham berberysy. Ostatnia moja zdobycz to Natalia - śliczna jest.

Też lubię gdy rbata jest "zakorowana" ale niestety jak jest z górki to korę wywiewa lub wypłukuje deszcz

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 16 Kwi 2015 20:43 #358830

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
No to żeśmy ,,se'' przed pracą razem popracowali :devil1: :garden:, pamiętasz jak pokazywałem ci miejsce z tulipanami i kuklikiem Eos....tam Chester wącha je od dołu :sad2: rosła tam sosna czarna i cieniowała wszystko...to już nie rośnie... :bad-idea: ....robi za ściółkę pod ,,szrotowym'' RH. Posadziłem tam dwa cisy-przesadzane i sosnę Limbę, a teraz ,,czuję '' wszystkie kości :devil1: :wink4:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 16 Kwi 2015 20:52 #358837

• Roma
  • Roma's Avatar
Monia-ja na szczęście mogę już odtrąbić zakończenia walki z darnią.Jutro obornik i kopanie ale to już nie ja :teach: Moje jutrzejsze zadanie to zasilanie gnojówką, wszystkiego co już wyszło z ziemi :garden1:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 16 Kwi 2015 21:51 #358896

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Iwonko- berberysy to jedne z moich ulubionych krzewów. Mam sporo odmian, ale tych klasycznych, zwyczajnych.. O wymienionej przez Ciebie nie słyszałam- muszę poczytać :woohoo:

Paweł- znowu wyciachałeś dużego iglaka :hammer: Niepoprawny jesteś.. ;) Chociaż ściółka pod rodkiem też ważna- zwłaszcza, że on aki terminator.. Czy zamierzasz go tam zostawić, gdzie go widziałam, czy dostąpi zaszczytu i powróci na jakąś rabatę?

Przed pracą popracowałam..nic wielkiego ani ciężkiego..a już w drodze do pracy plecy bolały. Wyobraź sobie, że praca nic nie przyniosła ulgi :happy3:

Romciu- zazdroszczę obtrąbienia! Ja ledwo liznęłam temat :jeez:
Piękny dziś dzień był, to niewiele mogłam zrobić. Jutro od rana w rozjazdach jestem, więc też czas stracony. Prognozy na weekend na razie mocno w kratkę.. Nie wiem, kiedy porządnie wgryzę się widłami w trawnik.. Może w niedzielę coś podgonię, a w następny weekend choćby śnieg miał padać, to widłuję! :angry:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 17 Kwi 2015 12:38 #359052

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Monia radzę Ci zastosować moją metodę
Najpierw popodważaj widłami ze 2 paski ziemi, a potem możesz rzucić się na kolana i otrzepywać. Mniej plecy będą bolały
Teraz cały czas się schylasz.

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 17 Kwi 2015 23:53 #359221

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
Monika-Sz wrote:
Czy zamierzasz go tam zostawić, gdzie go widziałam, czy dostąpi zaszczytu i powróci na jakąś rabatę?

Zostanie chyba tam gdzie go widziałaś...co prawda RH mają płytki system korzeniowy....ale mi dałaś do myślenia :think: :devil1: tam gdzie rośnie to tylko kompost i chrzan :devil1: ale teraz go chyba nie będę ruszał , koniec września będzie chyba najlepszym terminem na przeprowadzkę :teach:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 18 Kwi 2015 00:15 #359224

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Uff..powoli wracam do życia.. Wczoraj wieczorem kiepsko się czułam, a dziś tak mnie sieknęło, że leżałam, jęczałam i telepały mną dreszcze.. Koszmar- dawno tak źle się nie czułam! Dzięki losowi za ibuprom.. :hearts: Chyba się mocno przeziębiłam :unsure:
W pracy byłam- po raz pierwszy od chyba 2 lat poprosiłam o zamknięcie okien i uruchomienie ogrzewania- miałam gęsią skórkę..i chyba gorączkę :jeez:
Pogoda na weekend marna w zapowiedziach, więc nawet nie jest mi szczególnie przykro..

W ogóle dzień beznadziejny.. Najpierw na wymianie opon dowiedziałam się, że jedna jest uszkodzona i trzeba w miare szybko kupić nową, a że jednej takiej nie da się dokupić- będę musiała dwie.. Wściekłam się na ten nieplanowany zakup.. Kontynuując dobrą passę- wyszłam z pracy, patrzę- kapeć :angry: Pojechałam do wulkanizacji,myśląc, że to ta uszkodzona już się poddała- jeszcze byli w zakładzie.. Powietrze zeszło z kolejnej opony :mad2: Jak to możliwe- o 11 dobra, a o 20 kapeć. Czy po 15 latach jeżdżenia samochodem nie umiem używać opon..
Mam ostatnio wysyp tego typu "dobrych" wiadomości :hammer:

Gosiu- ja wreszcie się kiedyś za to zabiorę, to sprawdzę, którą metodą będzie lepiej. Jak zaczęłam, to łatwiej robiło mi sie mniejszymi kawałkami- widłami podważałam i na kolanach wytrząsałam. WIększych pasków nie miałam siły podnieść :unsure:

Paweł.. kiedyś przesadzałam rodki i na pewno nie robiłam tego w trakcie kwitnienia. Azalki od Hani rok temu przeprowadzały się po kwitnieniu, pod koniec maja.. obecnie przeprowadzka była tydz temu. Te z ubiegłorocznej późno majowej przeprowadzki mają się świetnie- żyją, są zapączkowane :hearts:
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.764 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum