TEMAT: Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 14 Kwi 2015 09:52 #357991

• Roma
  • Roma's Avatar
Moniś-pojęcie "zrywania darn" nie jest mi obce a jak pisze nasz kolega,do tego pesel :jeez: Na szczęście już prawie mam ten problem za sobą,piszę prawie bo wczoraj znowu urodził się pewien pomysł no i kolejne 15m2 darni do usunięcia ale to już" mały Pikuś" :P
Moja Droga,Twój wątek,Twoje zasady :P nigdy w życiu nigdzie Cię nie wywalę ;) ale mam za to dla Ciebie propozycję "aby wilk był syty i owca cała" dla męża Bokser dla Ciebie kinguś.Zwierzaki powinny chować się w parach :) samemu to smutno :(
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 14 Kwi 2015 10:37 #358006

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Paweł..wiesz, że jesteś moim ulubionym złośliwcem :funnyface:
Perzodarń i zakładanie trawnika miało byc z okazji Twojego przyjazdu- nie sądziłam, że nastąpi tak szybko..wybacz- nie zdąrzyłam :cry3:

Sprawdz domek ogrodnika- może masz taki Tv na zbyciu..jakby co- biorę :rotfl1: :rotfl1:

Obchód domu zrobimy jeszcze raz jak przyjedziesz- wanna jest i to dość duża- w niebieskiej łazience. Nie widziałeś- stoi na przeciwko drzwi :tongue2:
Młodośc..nie młodość, a w wannie wylegiwać się uwielbiam!

Paweł dyplomatycznie napisał między zdaniami, że działka mała..i mi też z tego powodu przykro.. Nie ma gdzie pospacerować- ale akurat pogoda i tak nie sprzyjała zbytnio.. Wieje nadal :angry:

Oranżada każdego gościa cieszy- ach te smaki naszego dzieciństwa! Cieszę się, że serniczek smakował :hug:

Mam nadzieję, że następna wizyta przypadnie na dzień z bardziej sprzyjającą aurą. :hug:

Moni- wiem, że w końcu zacznie to jakoś wyglądać, ale wkurzam się, że tak długo to trwa. Mijają tygodnie, a ja podłubię coś dzień czy dwa i znowu przerwa. Mam nadzieje, że pod koniec kwietnia wreszcie przyspieszymy, bo ileż czasu można się tak babrać :jeez:

Asiu- dziękuję za urocze cheerleaderki- od razu mi lepiej :silly:
Dzięki za fotki poglądowe! Masz rację- z trawnikiem od razu wszystko wygląda ładniej. Nawet stare zdjęcia, na których perz skoszony nieźle udaje trawę, prezentują się całkiem ciekawie. Taki widok motywuje do walki z ugorem.
Mnie męczy rozwlekłość tych prac.. Chciałabym się za to zabrać raz a dobrze, szybko w kilka dni przeorać, wyrównać i zasiać trawę..a później zdychać. Takie dziubanie po kawałku, obraz totalnego bałaganu z wizją, że tak będzie pewno do czerwca, zanim trawa wzejdzie :hammer:

Romciu- czytałam u Ciebie o kolejnych planach rabatowych.. Masz zdrowie :jeez: Ogród coraz piękniejszy, a że rozmach możesz mieć to każda nowo wyczarowana rabata bujna i duża. Do tego dodajmy piękną oprawę lasu dookoła...i mamy ogród marzeń :kiss3:

Pomysł sytego wilka dość interesujący.. Nie wykluczam, że w końcu może się tak stać :whistle: Chociaż jak pomyslę o bokserze w moim małym ogróku, to dostaję gęsiej skórki.. Jednak najpierw kinguś :dance:
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 14 Kwi 2015 13:02 #358030

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Spacer po ogródku dziś jest nie lada wyczynem- niestety.. Słońce mydli oczy i zachęca.. ale ten facet, który lata u mnie między krzakami (Stefan) zaczyna działać mi na nerwy :jeez:
Coś tam jednak udało się zauważyć..
Kanzanka w pączusiach
DSC07840.jpg

DSC07841.jpg

Crimson Sentry też niedługo będzie cieszyć oko
DSC07852.jpg

Wreduś :hearts:
DSC07851.jpg

pigwowiec, jeden z trzech nn
DSC07850.jpg

berberys ottawski
DSC07843.jpg

Hakuro, o którą Mąż walczy jak rodzony ojciec :jeez:
DSC07839.jpg

powojnik Betty Corning
DSC07837.jpg

jabłonka Royalty
DSC07836.jpg

tulipany pokazują kolorki
DSC07838.jpg

pierwsze wyrywne lilie. Jak widać bratek samosiejka postanowił w sezonie cieniować im nogi :silly:
DSC07833.jpg

iryski, szafirki, powojnik Polish Spirit,
DSC07845.jpg

DSC07835.jpg

DSC07834.jpg

Paweł- przypomnisz mi, jak się to nazywa..?
DSC07844.jpg

dokupiłam bratki, może jakieś samosiejki się pokrzyżują. Staram się, ale z trudem wychodzę poza fiolety. Niby dwie odmiany, a tak podobne. Powinnam dokupić pomarańczowe!
DSC07854.jpg

Szybkiego dnia w pracy wszystkim życzę!

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 14 Kwi 2015 13:53 #358039

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Jak widać bratek samosiejka postanowił w sezonie cieniować im nogi :silly:
:happy3: To się nazywa braterskie podejście :laugh1:
A to, o co pytasz Pawła to przywrotnik :hug:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]
Ostatnio zmieniany: 14 Kwi 2015 13:58 przez olibabka.

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 14 Kwi 2015 13:54 #358040

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Jak ja bym chciała nie wychodzić poza fiolety :devil1: Tymczasem ciągle różowości mnie prześladują i nie powiem w jakich odcieniach :hammer:
Roślinka bez imienia wygląda mi na piękność pt przywrotnik ostroklapowy. Diabelski wiatr mnie wykończył już wczoraj, a dzisiaj dobija. Nawet Kuba się poddał, puste legowisko pilnuje obejścia, a Psisko chrapie na kanapie.
U Ciebie coraz więcej gatunków, drzew, kolorów :dance: Za rok, dwa zaczniesz rozsadzać, bo się zacznie robić ciasno :happy:
Spokojnego dnia :hug:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 14 Kwi 2015 16:14 #358056

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Aleź piękne pączusie ma Twoja Kaznanka :dance:
Przywrotnik cudnie wygląda w deszczu, z kropelkami wody na włochatych liściach :hearts:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 14 Kwi 2015 18:57 #358087

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Monia, możemy się umówić, że ten trawnik to na mój przyjazd powstaje :woohoo: ... bo ja mam zboczenie trawnikowe :happy: .

TV u Pawła w kanciapie nie widziałam :happy3: ... najcenniejsza była ta taczka bez koła ... a nie przepraszam najcenniejsze były takie fajne znaczniki do roślin, ale już ich tam nie ma, bo Paweł mi oddał :happy3: .

No ładnie sobie poczynają już drzewa u Ciebie. Wredei to i moja wielka miłość. Mam i czekam, aż wypuści liście ... jest to chyba moje ulubione drzewo liściaste :hearts: . Kanzankę sobie kupię ... już nie długo :dance: . A dziś kupiłam Kazika :woohoo: i to nie w Horturusie, tylko w Kobyłce u Kalisiaka - byłaś tam kiedyś?
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012
Ostatnio zmieniany: 14 Kwi 2015 18:57 przez dorciaj.

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 14 Kwi 2015 19:41 #358101

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Podziwiam i zazdroszczę też bym sobie już pogrzebała w ziemi. Wiesz, że golden ring to duży krzew. Zostaw mu sporo miejsca

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 14 Kwi 2015 22:06 #358180

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Marysiu- dzięki, tak, to przywrotnik! Pamiętałąm tylko, że coś na "p".. :silly:

Haniu- zgadza się, może wreszcie zapamiętam tę nazwę :hammer: Kubusia w pełni rozumiem!

Kasiu- na Kanzankę się nie mogę doczekać :woohoo: tzn..aż zakwitnie. Twoja też chyba na dniach.. :dance:

Dorciu- w Kobyłce nigdy nie byłam, ale fajnie, że Kazik i Ty wreszcie jesteście razem :hug:
Trawnik na Twoje przybycie, bo masz zboczenie.. O kurczę- teraz to mnie zestresowałaś, bo na pewno będzie za mało zielony i w ogóle za mało.. :funnyface:

Ja nie mam ulubionego drzewa..tak, żeby jedną odmianę. UWielbiam brzozy, klony i bardzo podoba mi się Wredei. Na niedużej działce miejsca mało, ale coś się udało wcisnąć. Marzył mi się klon palmowy, ale na moim wygwizdowie nie miałby chyba szans..jest więc bez Eva ;)

Paweł nie ma tv do oddania..hmm :idea2: - może zechce podzielić swój :happy3: :happy3:

Iwuś- wyczytałąm, że Golden Ring to spory krzew- u mnie rosną 3 obok siebie na goru działki i mają spory kąt do zagospodarowania- liczę na te ich wspomniane rozmiary :woohoo:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 14 Kwi 2015 22:13 #358183

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Monika-Sz wrote:
Paweł nie ma tv do oddania..hmm :idea2: - może zechce podzielić swój :happy3: :happy3:

Monia mój TV to atrapa.....i ty dałaś się nabrać.......Chińska rama za 65 zeta.... :devil1: przecież w TV nic nie ma i tylko media Nas ogłupiają :teach: ........dobrze że w internecie mam wybór..... :devil1:

idę spać...pa, pa.... :tongue2:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 14 Kwi 2015 22:15 #358184

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
chester633 wrote:
dobrze że w internecie mam wybór..... :devil1:
idę spać...pa, pa.... :tongue2:

To faktycznie wybrałeś :rotfl1: DObranoc!

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 14 Kwi 2015 23:10 #358207

• Tamaryszek
  • Tamaryszek's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 18
Fajne te zdjęcia pąków na drzewach.
Pozdrawiam,Tamaryszek
"Ogrodnictwo w zgodzie z naturą jest łatwiejsze niż przeciwko niej"

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 14 Kwi 2015 23:11 #358208

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Monia, mojej jeszcze nie ma :rotfl1:
Pojadę do szkółki w czwartek i zobaczę czy już dojechały ;)
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 15 Kwi 2015 10:04 #358282

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Izo ..pączusie na drzewach i krzewach przesłodkie, ale mogłyby się już otworzyć. Ślamazarnie się wszystko budzi, a ja się tak nie mogę doczekać, aż będzie bujnie i zielono :whistle:

Kasiu...pisząc na dniach miałam na myśli "będzie na dniach".. bo znając Twój klimat, to pewno przyjedzie już kwitnąca :lol: U mnie to sobie jeszcze poczekam..zimno dziś, znowu wietrznie i do tego ponuro- nic dziwnego, że roślinom się nie spieszy.. Niby zimy nie było ani mrozów, ale wiosna jakaś taka niezdecydowana. Rok temu wszystko działo się szybciej, wcześniej.
No ileż można czekać :hammer:
Sprawdzałam prognozy..majówka zapowiada się beznadziejna :unsure: Może się prognozy nie sprawdzą ;)

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 15 Kwi 2015 15:37 #358335

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Monia, ale dużo pracy wykonałaś
Bardzo dobrze, że przed rozłożeniem kory pielisz. Bedziesz potem miała mniej pracy
Wiesz jak ja darniowałam? Najpierw podważałam pasek, albo dwa a potem dopiero wytrząsałam darń.
Jakoś wydaje mi się, że wyznaczając sobie jakieś granice szybciej to szło.
Nie ma sensy wałować przed nawiezieniem ziemi. Daj spokój. I tak sie wszystko wyrówna.
Trzymam kciuki za dalsze darniowanie

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 15 Kwi 2015 16:09 #358342

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Wcale nie tak ślamazarnie ta wiosna się u Ciebie budzi :flower2:
Czy używasz noża do darni? To takie półkoliste narzędzie na kiju. Służy głównie do wyrównywania brzegów rabat. Ja go używam też do darniowania. Na stojąco szatkujesz, a kucając, siedząc lub klęcząc łopatką wyjmujesz poszatkowane kawałki darni, otrzepujesz i na taczkę. Darń się ładnie kompostuje . Perz odkładamy na bok :wink4: .
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 15 Kwi 2015 16:43 #358349

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
Cześć pracusiu :kiss3: podziwiam tempo w jakim następują zmiany w Twoim ogródku. Wykorowane rabaty bardzo zyskują na urodzie, ale nie zazdroszczę darniowania i usuwania chwastów. Owocnej dalszej pracy, ale nie przepracowuj się :teach:
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 15 Kwi 2015 21:14 #358439

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Gosiu- ja robię tak, że widłami podważam kawałek, otrzepuję z ziemi, odkładam kołtun chwastów na stertę i lecę dalej. Na razie ledwo zaczęłam. Myślałam, że podziałam trochę w niedzielę, ale podobno prognozy beznadziejne :mad2:

Kasiu- nóz o jakim wspominasz znam, ale nie mam. Kiedyś..dawniej, do wyrównywania brzegu trawnika używałam szpadla- tj mój Tata. U siebie używam wideł do podważania kęp i rozrywam rękoma, starająć się nie poszarpać korzeni perzu i jeszcze jakiejś trawy bardzo rozrastającej się rozłogami.
Metoda cięcia szpadlem fajna..ale chyba jak ma się trawę. Tak robiłam u Rodziców- wycinałam kwadracik szpadelkiem i podważałam plaster darni. U mnie to chwasty..mlecze, perz i to coś jeszcze.. Więć widłami podnoszę i wyciągam korzenie w miarę w całości.
Ledwo zaczęłam a pogoda znowu przeciwko mnie :hammer:

Iwonko- i ja lubię wykorowane rabaty..od razu robi się porządek a rośliny moim zdaniem zyskują na urodzie. Powoli korowanie postępuje, bo najpierw przygotowuję każdą rabatę. Nie łudzę się, że żaden chwast się nie pojawi..ale chociaż może ograniczę ich wysyp w najbliższym czasie.
Ogródek nieduży, to i rozmachu brakuje ;) ale nawet te moje kilka metró czuję w mięśniach. I dobrze- niech się ćwiczą!
Pozdrawiam :kiss3:

Uprzejmie ogłaszam, że w ogóle nie wzięłam sobie do serca Waszych ostrzeżeń nt tojeści i od dziś jestem szczęśliwą posiadaczką sadzonek od Marysi. Marysiu- dziękuję ślicznie!! Sadzonki dotarły całe i zdrowe :hug:

Czy ktoś może mi powiedzieć, dlaczego jest taka paskudna pogoda.. Niby słońce, ale zimno i nieprzyjemnie. O weekendowych prognozach nie wspomnę :hammer: Ja się już nawet nie pytam, kiedy skończę walkę z trawnikiem..ja się zastanawiam, kiedy tak na prawdę zacznę :mad2:
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.684 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum