TEMAT: W ogrodzie Olibabki cd.

W ogrodzie Olibabki cd. 30 Cze 2015 20:38 #384588

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
U mnie też liliowce się rozkręcają i bardzo mnie to cieszy :P
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka

Zielone okna z estimeble.pl

W ogrodzie Olibabki cd. 30 Cze 2015 20:44 #384592

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
U mnie chyba też nornice zryły pod sporym bukszpanem, bo co trochę się przewracał a teraz jest podeschnięty. Ładny kolorek ma ten liliowiec na drugim zdjęciu :)

W ogrodzie Olibabki cd. 30 Cze 2015 21:37 #384621

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Ja nie mam humoru ze zmęczenia ale muszę pochwalić ten samoistny kolorowy duet :bravo: też bardzo lubię kontrastowe zestawienia.
Siewki berberysów już zaczęłam wyrzucać bo tyle tego mi narosło :wink4:
Na liliowce jeszcze czekam, choć rude już kwitną :)

W ogrodzie Olibabki cd. 30 Cze 2015 22:08 #384646

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Mam nadzieję, że już humor Ci się poprawił, Marysiu?
Wróciłam z basenu zrelaksowana, polecam; doktor sugerował, więc posłusznie pływam.
Mam berberys Maria i ładnie rośnie, on właśnie, w odróżnieniu od Aurea, nie przypala się na słońcu.
Na pewno nornice się przyczyniły do przesuszenia gleby, rodzinka węży może pomóc w pozbyciu się nornic :P .
Przytnij i podlewaj, podlewaj (a wcześniej zasyp korytarze nornic, niech w powietrzu nie wisi), może odbije.
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

W ogrodzie Olibabki cd. 02 Lip 2015 10:07 #384938

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Mam nadzieję, że te piękne portreciki oglądane w oryginale poprawiły Ci humor Marysiu, bo wszystkie śliczne są :)
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

W ogrodzie Olibabki cd. 02 Lip 2015 10:36 #384946

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Martuś, kwitną już i roślinki od Ciebie :hug: oto niektóre z nich :dance:

Liliowce bardzo mnie cieszą, susza w ogrodzie mniej ;) Humor mam zdecydowanie lepszy, chociaż zawsze jakaś zadra się znajdzie :wink4:
Bożenko, tez mi się podoba - choć już zaczynam się gubić w nazwach tych podobnych do siebie czerwonych :oops:
Maju, podziwiam Cię za ilość i jakość kwitnących u Ciebie kwiatów :supr3: Ile to pracy wymaga :ohmy: nie dziwię się, że zmęczona jesteś :hug:
Elu, chyba muszę się wybrać na basen :think: dawno nie byłam i myślę, że by się przydało ;) Moje węże chyba w ropuchach gustują bo ich jakoś zdecydowanie mniej niż w poprzednich latach :wink4:
Wiesiu, niektóre z tych liliowców oszałamiają mnie swoją urodą, kolorem, aksamitnym połyskiem i nie potrafię oddać tego na zdjęciu :supr: Ten dla Ciebie jeszcze w pąkach :hug:
O, ten miał piękny kolor, inny niż na zdjęciu ;)

a tą żarówę :wink4: już pokazywałam?

W wolnych chwilach opycham się owocami :yummi: Biedronki uratowały mi czereśnie :lol: szkoda, że szpaki całymi stadami przylatują :evil:

porzeczki obrodziły jak co roku :)

pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona Ania, Alina-277, Margo2, piku, chester633, affa, edulkot, Krzysia

W ogrodzie Olibabki cd. 02 Lip 2015 12:59 #384980

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Jeżówka też ode mnie :blink: ? Nie przypominam sobie :silly:
Ja nie wyrabiam z katalogowaniem zakwitających nowości :tongue2: , zwłaszcza, że część znaczników tajemniczo wyparowała przez zimę :evil: , a tak się staram podpisywać wszystko, co ma nazwę :jeez:

W ogrodzie Olibabki cd. 02 Lip 2015 13:08 #384984

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Marysiu, węże, jak inne stworzenia, idą na łatwiznę - węża łatwiej złapać niż myszę ;) .
Czereśnie smakowite przypomniały mi wizytę w Sandomierzu (a mój mąż nadal nie był na rynku ) :P :happy3: .
Ja też podziwiam Majkę za całokształt, wczoraj po powrocie z kijków chciałam zgrać zdjęcia i zdrzemnęłam się na siedząco :happy: .
Za to widziałam piękny księżyc a kilka dni temu zorzę - coś za coś, to chodzenie zabiera trochę czasu, męczy,
ale raczej bym nie wyszła pooglądać nieba wieczornego, ot, tak sobie. Teraz, zamiast oglądać niebo, dwa razy w tygodniu wdycham chlor :lol: .
Liliowce zaczynają kwitnąć, czy to nie za wcześnie? Sporo ich nasadziłaś, to będzie co oglądać. Pamiętaj o fotkach, choćby na potem.
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

W ogrodzie Olibabki cd. 02 Lip 2015 22:07 #385086

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Mnie wczoraj zakwitły dwa nowe liliowce i nie miałam czasu zrobić im fotki :sad2: ale mają jeszcze pączki to będę uwieczniać :lol:
Fajny ten żółty, to mówisz że ma inny odcień :woohoo:

Owoców u mnie całkiem brak, będą dopiero jabłka ;) z tych nerwów postanowiłam wykarczować ostatnią wielgaśną czereśnię :angry:

W ogrodzie Olibabki cd. 02 Lip 2015 22:29 #385097

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
elsi wrote:
Marysiu, węże, jak inne stworzenia, idą na łatwiznę - węża łatwiej złapać niż myszę ;)
Ale czy na pewno? :lol: I czy na pewno węża miałaś, Elu, na myśli? ;)
W kwestii berberysu... Mogę się powymądrzać? ;) Świeżo posadzone do gruntu rośliny należy w zasadzie traktować nadal jak rośliny w doniczce i regularnie podlewać przynajmniej przez miesiąc, mało tego, pilnować, by woda na pewno dotarła do bryły korzeniowej. Bo one nie ruszą od razu z korzeniami do głębszych warstw ziemi, zwłaszcza jeśli w tym, w czym rosną mają wszystko, nawóz, dobrą ziemię.. Dlatego dobrze jest bryłę korzeniową przed sadzeniem trochę poszarpać i wytrzepać to dobro spomiędzy korzeni, żeby zmusić roślinę do zakorzeniania się w naszej glebie. Ja jeszcze formuję wokół nowo posadzonej rośliny taki wał ziemny zabezpieczający przed wypływaniem wody.
Marysiu, bardzo kibicuję kolekcji polskich liliowców! :)

W ogrodzie Olibabki cd. 04 Lip 2015 10:13 #385452

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
:oops: Może jeżówka od Eli :think: Przywiozłyście dużo roślin, nie jestem pewna,Martuś :lol:
Ja też nie wyrabiam z zapisywaniem - co, gdzie i kiedy :silly:
Elu, czereśnie jeszcze są, zapraszam... ale znikają w zastraszającym tempie - kilkanaście razy dziennie zlatują się stada szpaków :evil:
Liliowce kwitną podobnie jak w zeszłym roku - pierwsze kwiaty zdeformowane, kolejne już piękne :)
Maju, bo on bardziej pomarańczowy niż żółty, pięknie go widać :flower2: A ile śmieci pod czereśniami, ale wycinać byłoby mi żal :bad-idea:
Martulu, super szkolenie :kiss3: Dobrze czasami posłuchać rad fachowca :) Maria puszcza nowe listeczki, ale po dokładnym obejrzeniu miejsce to jest siedzibą ryjących :mad2: Nora i korytarze w korzeniach - jak miał przeżyć? :jeez:
Liliowce, szczególnie naszych hodowców kupuję, ale podobnie jak Ty przesadzam, mieszam i ... gubię się :silly: Tym bardziej, że im więcej o nich wiem - tym szybciej wykrywam pomyłki :(
Zaczynam okres wakacyjny - przyjeżdżają dzieci, będę zaglądać na Forum, sporadycznie :bye:

Ostatnie zdjęcie poruszone, koszmarna jakość, ale chciałam szybko sfocić psa :laugh1:

Ostatnio zmieniany: 04 Lip 2015 10:14 przez olibabka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona Ania, Alina-277, piku, chester633, Bozi, affa, edulkot, Krzysia

W ogrodzie Olibabki cd. 04 Lip 2015 17:41 #385549

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Twoje psy mają własny basen kąpielowy na upały :rotfl1:

Wakacje wakacjami, ale nowe liliowce będziesz pokazywać ;) ?

W ogrodzie Olibabki cd. 04 Lip 2015 22:04 #385594

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Marysiu, ja mam wczesne czereśnie i już dawno zostały zjedzone :(
Ale porzeczek to nie jadłam całe wieki :eek3: Kojarzą mi się z wakacjami w dzieciństwie :) Kiedyś jadło się więcej porzeczek i agrestu...Moja mama robiła pyszne przetwory z tych owoców :hearts:
Liliowce śliczne i też liczę na ich systematyczną prezentację :flower2:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019
Ostatnio zmieniany: 04 Lip 2015 22:04 przez dala.

W ogrodzie Olibabki cd. 08 Lip 2015 09:44 #386559

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta, a ta cytrynka ode mnie to nie ma nic koloru lila? :think: Bo tak myślę, czy to nie jest przypadkiem ten liliowiec?
Duży kwiat, ze 20 cm, ale niski...

Dalu, mnie porzeczki też miło się kojarzą, całe wieki nie jadłam białych - a kiedyś jadłam prosto z krzaka i były pyszne :yummi:

Liliowce :)
Temida

Korneliusz

Unchartered Waters, od Marty :hug:

Forgotten Dreams

prawdopodobnie American Revolution

i taka siewka od Ismeny, śliczna :bye:

Ostatnio zmieniany: 08 Lip 2015 10:03 przez olibabka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona Ania, Alina-277, piku, chester633, Bozi, edulkot, Krzysia

W ogrodzie Olibabki cd. 08 Lip 2015 10:59 #386596

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Moja cytrynka, to absolutnie czysta cytrynka :happy3: , dziś kwitnie kolejny kwiat, jest średniej wielkości i średniej wysokości ;) . Jeśli ma domieszkę jakiegoś koloru, to białego :silly:

W ogrodzie Olibabki cd. 08 Lip 2015 11:12 #386600

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Piękne liliowce Marysiu :hearts: Popatrz ,jak to cały czas w tych naszych ogrodach kwitnie .Dzięki temu jesteśmy szczęśliwsze niż ludzie bez ogrodów.Żeby jeszcze tych opadów było więcej :garden1:

W ogrodzie Olibabki cd. 08 Lip 2015 11:33 #386604

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Świetna fotka psiaka- jaki wodnik szuwarek z tym wodnym zielskiem na nosie :rotfl1:

Udanych wakacji rodzinnych życzę..i żebyś chwilkę na forum też znalazła :hug:

W ogrodzie Olibabki cd. 08 Lip 2015 11:35 #386605

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Marysiu, psina z ,,wąsami'' bezbłędna....no cóż nawet zwierzęta mają dość upałów, a że Pańcia zrobiła im kąpielisko to co... :teach: ......... :rotfl1: :devil1: :wink4:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.741 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum