TEMAT: OGRÓD MARKITY

OGRÓD MARKITY 04 Kwi 2015 20:28 #355398

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Kurczaczki zapomniałam o fotkach :tongue2: ... kiszą się w telefonie od wczoraj :oops: .

Dzisiejszy dzień upłynął mi dosyć błogo i spokojnie. Rano przygotowałam święconkę... wróć rano malowałam jajka :rotfl1: , potem dopiero szykowałam koszyczek :lol: . Z koszyczkiem wysłałam dwóch panów :happy: , a z trzecim czytałam Calineczkę :happy3: .

Błogo było :lev: .

Radosnych, pełnych miłych chwil i niezwykle udanych Świąt Martusiu :kiss3: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRÓD MARKITY 05 Kwi 2015 17:51 #355518

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
O! Na wschodnim skrobanym piasku wiosna bardziej zaawansowana niż na południowym sypkim :woohoo:
Wszystko rośnie jak marzenie i tyle samosiewów... Niewiarygodne a prawdziwe :)
PS 1.
Bardzo poważnieje Twój ogród - zauważyłaś?
PS 2.
Latająca Puszkinia jest the best !

OGRÓD MARKITY 05 Kwi 2015 18:00 #355519

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Martulu, witam świątecznie!
Odpoczywasz, konsumujesz czy może spacerujesz? :)
Melduję, że kwiecieje od Ciebie znalazły się już w ziemi... liczę na cudne efekty :hearts:
...i dziękuję za gratisek :kiss3:
Miłego świętowania!

OGRÓD MARKITY 07 Kwi 2015 19:42 #355921

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Dorcia a co tam dzisiaj porabiałaś ;) ? Wszak do szkółki jutro dopiero :happy4:
Bocianów u mnie coraz więcej, sporo widuję krążących po okolicy, może w końcu i do Was dolecą ;)

Izo bo na południu chyba dłużej śnieg leżał ;) ?
Samosiewy to się dopiero zaczną :tongue2: :devil1:
PS 1. Powoli zauważam ;) , zwłaszcza niektóre drzewa zaskakują :lol:

Aga W Święta częściowo gościłam, a częściowo byłam goszczona :happy3: , konsumpcja niestety sporawa :tongue2: , ale też spacerów nie zaniedbywałam :P
Ten najmniejszy bodziszek może wcale nie być kantabryjski, ale na przykład dalmatyński ;) , niestety czasem sama nie wiem, co mam :happy3: . Ważne, że ładny ;)

Święta, święta i po świętach :devil1:
Niestety wciąż zimno i za bardzo w ogrodzie pracować się nie da :dry: , wzięłam się zatem za pikowanie moich trawek :supr: :jeez: :hammer: :rotfl1:
Posiałam jęczmień grzywiasty i ostnicę, wzeszły ochoczo, a jakże, no i trzeba było coś z tym zrobić. Nigdy nie lubiłam tego zajęcia, ale jednakowoż zawsze miałam do czynienia z czymś bardziej znaczącym, jak siewki pomidorów na przykład :happy3: . A te trawki to przecież niteczki jak włoski :devil1: , no masakra jakaś, wydawało mi się, że nie ma ich dużo, och jak się pomyliłam :devil1: :devil1: . Za każdym razem jak już miałam pirzgnąć wszystko na kompost, przypominałam sobie widoczki z ogrodów Robaczka i Łukasza :happy3: i jakoś dałam radę :tongue2:

Potem dla odzyskania równowagi musiałam posadzić coś normalnego :rotfl1: i tak 3 kolejne doniczki z poczekalni dostały miejscówki ;) . Przy okazji odkryłam dwie nieprzycięte róże i ostrzygłam trzmieliny rosnące nieopodal :silly:
Potem cyknęłam kilka fotek i poczułam, że równowaga odzyskana :happy3:

tulipanki obgryzione jakieś, ale są ;)

DSC_4064.jpg

najstarsze sasanki szaleją

DSC_4065.jpg

hiacynty lada moment

DSC_4066.jpg

jakieś późne krokusy, Joanna d'Arc :think:

DSC_4067.jpg

tulipanki turkiestańskie

DSC_4068.jpg

DSC_4069.jpg

i moje pierwsze w życiu poletko anemonów Blanda :P

DSC_4074.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona Ania, chester633, xMonia, Amarant, maria

OGRÓD MARKITY 07 Kwi 2015 19:51 #355925

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
No, ale żeby kolorowe tulipany mieć już to przesada :supr3: Normalnie głębokie, ciepłe południe reprezentujesz :happy: U mnie z tych kwitnień to tylko białe krokusy... sztuk 4 :jeez:

OGRÓD MARKITY 07 Kwi 2015 19:56 #355928

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Pikowania współczuję, znam to uczucie, gdy się chce tym "pirzgnąć" :happy3:
Masz rację, że zimno, po pracy wyszłam do ogrodu, pokręciłam się tylko i wróciłam do domu
a w domu to jakoś tak nic nie ma do roboty, chyba, że do lodówki zajrzeć :devil1:
a teraz mam bardzo dużą motywację raczej do zmniejszenia niż zwiększenia swojego rozmiaru :hammer: .
Od Ewy miałam dodatkowo Souvenir du docteur Jamain a że mam ją w ogrodzie to posadziłam do dużej donicy
i dałam Kasieńce swojej na balkon do Krakowa - to, że nie ma kolców przemawia za balkonem,
ale jak to róża zniesie to nie wiem.
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie
Ostatnio zmieniany: 07 Kwi 2015 19:57 przez elsi.

OGRÓD MARKITY 07 Kwi 2015 20:32 #355946

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Martuś - zazdraszczam równowagi - moja totalnie zachwiana....ech, zły dzień miałam ..szkoda gadać!
Nie przyszłam się żalić tylko chwalić i podziwiać :woohoo: u Ciebie zawsze tyle fajnych cudeniek można znaleźć :woohoo:
Jak tam szkoła ? Ja mam w przyszłym tygodniu i masę rzeczy do zrobienia :jeez:

OGRÓD MARKITY 07 Kwi 2015 20:41 #355954

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Siberko ale te kolorowe tulipany to też jakieś botaniczne, tak więc nie ma co się dziwić ;)
Ty za to dłużej będziesz się cieszyć kwiatkami :silly:

Elu ach ta lodówka :devil1: , u mnie też wciąż kusi :devil1: , a cóż to za motywacja, bo ja wciąż poszukuję :rotfl1: . Chociaż moja siostra zgubiła ostatnio 7 kilo :ohmy:, wprawdzie chora była i nie miała apetytu, ale schudła i to widać, co powinno mi dać do myślenia :devil1:

Moni dopiero byłam u Ciebie, nic złego nie zauważyłam :huh: , chyba, że nie o wszystkim napisałaś :kiss3:
Ach ta szkoła :tongue2: , do tej pory starałam się nie myśleć, ale chyba muszę zacząć :happy3: . Mam zjazd 18 kwietnia, oczywiście spory projekt na B2 muszę przygotować :jeez: . Do tego dyplom zbliża się wielkimi krokami :ohmy: , niby wiem co mam zrobić, ale wciąż nie wiem JAK :pinch: . Zwłaszcza część pisemna przyprawia mnie o ból głowy :jeez: , zupełnie nie wiem od czego zacząć :jeez:

OGRÓD MARKITY 07 Kwi 2015 20:49 #355962

• Zielona Ania
  • Zielona Ania's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1300
Pracę najlepiej zacząć od początku :lol: Nie podali Wam żadnego schematu, albo przykładów prac z poprzednich lat?
Zapraszam
Mania Zieleni

OGRÓD MARKITY 07 Kwi 2015 20:57 #355968

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu ależ pokazali :evil: , całe stosy prac inżynierskich i magisterskich :angry: , nawet sobie jakieś spisy treści poprzepisywałam :happy3: . Problem w tym, że ja mam dwa kompletnie rozbieżne projekty na ten dyplom, jedno wnętrze krajobrazowe i ogród przydomowy, do tego trzeba dwie odrębne prace napisać :hammer: . No i przydałaby się jakaś wiedza z literatury tematu ;) , a kiedy niby mam ją nabyć :devil1:

OGRÓD MARKITY 07 Kwi 2015 21:01 #355973

• maria
  • maria's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 84
Witaj Martuś :bye: Masz cudny ogród i tyle pracy w niego włożyłaś :)
Bede w miare możliwosci zaglądać ,choć nie mam aż tyle do zagospodarowania ,ale cos z Twych kompozycji wykorzystam :P
:hearts:
mam też tego tulipanka sliczne :P
Zdjcie0036.jpg
Ostatnio zmieniany: 07 Kwi 2015 21:05 przez maria.

OGRÓD MARKITY 07 Kwi 2015 21:29 #355991

• Roma
  • Roma's Avatar
Martuś-niby u Ciebie zimno a ogród kolorowy jak na początku maja :flower2: Podziwiam w ogrodach sasanki ale jakoś u mnie nie chcą rosnąć,już 3 razy próbowałam i ciągle mi znikają :( więcej już próbować nie będę.
Od dzisiaj u mnie w ogródku Sodoma i Gomora :jeez: zabrałam się za zrywanie darni.

OGRÓD MARKITY 07 Kwi 2015 21:57 #356016

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Marta, a mozesz pokazać te przepikowane siewki jęczmienia?
Nie żeby Cię torturować :laugh1: ale chciałam porównać, czy to co się u mnie samo wysłało, to właśnie jęczmień.
Nasionka rozdałam wszystkie i zapomniałam zostawić dla siebie na wiosenne siewy :lol:
Śliczne te tulipanki botaniczne i sasanki :hearts:
Moje najstarsze kępki niestety w większości zginęły, ale wysiewają się w nowych miejscach :dance:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 07 Kwi 2015 21:58 przez Robaczek.

OGRÓD MARKITY 07 Kwi 2015 22:26 #356041

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Marto, piękny, mocny kolor mają Twoje sasanki, moje dużo jaśniejsze i tak jak Robaczka, stara kępa zniknęła, a w zasadzie rozpadła się na kilka malutkich. Przesadziłam je, w tym roku raczej nie zakwitną, ale mam siewki z poprzednich lat :flower2:.
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich

OGRÓD MARKITY 10 Kwi 2015 20:56 #356823

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Mario witaj po dłuższej przerwie :hug:
Wszyscy tu jedziemy na jednym wózku harując w naszych ogródkach :happy3: , mniejszy czy większy, zawsze pracy i uwagi wymaga ;) . Będzie mi miło jeśli skorzystasz z jakiegoś mojego pomysłu :kiss3:

Romciu te ciepłe dni to jak turbo doładowanie dla ogrodów :woohoo:
Dołożę Ci do zamówienia parę siewek sasankowych, mam ich sporo, może akurat się uchowają :silly:
Skończyłaś już darniowanie? Ja jeszcze nie zaczęłam, bo brak miejsca na składowanie :happy3:

Kasiu zrobiłam jakieś marne fotki :oops: , ale mój kitowy obiektyw nie radzi sobie ze zbliżeniem na takie mikrusie-cieniusie :rotfl1:

DSC_4084.jpg

Lepiej może Ty zrób swoim, a ja Ci powiem, czy to to :rotfl1:
Tulipanki botaniczne szaleją, ale w tym upale krótkie to będzie szaleństwo ;) , moje sasanki też się sieją, a czasem nawet efekty są zaskakujące :lol: , na przykład mam czerwoną sasankę, która rośnie w oddaleniu od innych odmian i kolorów, a potomstwo :whistle:
to mamusia

DSC_4089.jpg

a to siewka :happy4:

DSC_4090.jpg

Krzysiu mnie się wydaje, że każda kępa ma trochę inny kolor, w obrębie fioletowych mam na myśli ;) , do tego chciałam mieć czerwoną, patrz wyżej :happy3: i mam jeszcze białą, ale najbardziej opóźniona w kwitnieniu ;) . Sieją się wszystkie, co bardzo mnie cieszy, bo je uwielbiam :hearts:

DSC_4093.jpg

Jak pewnie większość z Was, korzystam z pogody i nadrabiam zaległości ogrodowe :lol: , przycięłam dziś wrzosy - to na rozgrzewkę ;) , a potem zabrałam się za mielenie gałęzi :jeez: . Z całą pewnością jest to robota, której mój kręgosłup nienawidzi :mad2: , godziny schylania się po kolejne patyki i to na tempo, bo maszyna wciąga :jeez: . Co kilkanaście minut przerwa techniczna na czyszczenie bebechów, bo się notorycznie zapychają :hammer: , no i oczywiście, że wsadziłam palec między noże :devil1: :devil1:
Została mi jeszcze kupka koszmarnie kłujących i gubiących kolce pędów rugosy :mad2: , jak dam radę jutro zwlec się z łóżka, to skończę :tongue2:
W dodatku cały czas prześladowała mnie myśl, że pilniejszy jest warzywnik, groszek cukrowy, który uwielbiam, zawsze sieję pod koniec marca, a tu już 10 kwiecień :jeez: . No ale ta kupa gałęzi też mnie wkurzała już od dawna, więc na tym zajęciu głównie mi zeszło, ale po południu nie wytrzymałam i skopałam jednak kawałek warzywnika i posiałam ten groszek :rotfl1: :crazy:
Dodatkowo przy tych wszystkich pracach prześladowała mnie myśl, że praca domowa mnie woła :rotfl1: i domaga się dokończenia :rotfl1: . Coś z tym muszę w weekend zrobić ;)

W ogrodzie wszystko przyspiesza :lol:

DSC_4106.jpg

DSC_4107.jpg

DSC_4110.jpg

te jeszcze wczoraj żadnych pąków nie miały :dazed:

DSC_4115.jpg

kwitną morelki :hearts: , cieszę się, że się z tym wstrzymały do teraz :lol: , pszczółki szaleją, robię sobie wielkie nadzieje w związku z tym :drool:

DSC_4116.jpg

DSC_4117.jpg

DSC_4124.jpg

Ice King

DSC_4127.jpg

a to było moje stanowisko pracy :silly:

DSC_4120.jpg
Ostatnio zmieniany: 10 Kwi 2015 21:05 przez r-xxta.
Za tę wiadomość podziękował(a): xMonia

OGRÓD MARKITY 10 Kwi 2015 21:04 #356829

• Zielona Ania
  • Zielona Ania's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1300
Właśnie, groszek! Nie mam kiedy posiać, a jak to tak bez groszku... W niedzielę albo nigdy :huh:
Zrębki z mielenia kompostujesz czy sypiesz jako ściółkę od razu?
Zapraszam
Mania Zieleni

OGRÓD MARKITY 10 Kwi 2015 21:05 #356831

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Ta durna robota i mnie czeka, chyba że zatrudnię jakiegoś parobka :devil1:
Róż nie mełłam dotąd :unsure: bo potem na ich kolce będę się nadziewać 3 lata :dazed:

Morelek nie mam i nie wiedziałam, że takie wczesne :whistle: Oby Wam się udało :kiss3:
Oczywiście kwiecie boskie, szczególnie bezpączkowe tulipanki :happy4:
Ostatnio zmieniany: 10 Kwi 2015 21:06 przez sd-a.

OGRÓD MARKITY 10 Kwi 2015 21:11 #356836

• peonia
  • peonia's Avatar
To Ty kompostujesz te zmielone kawałki. A potem kompost na ogród, tak?
Ostatnio zmieniany: 10 Kwi 2015 21:11 przez peonia.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.548 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum