TEMAT: OGRÓD MARKITY

OGRÓD MARKITY 10 Kwi 2015 21:13 #356837

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Aniu prawda? bez groszku ani rusz :lol: . Przyznam się, że z rozpędu posiałam jeszcze rukolę i jakieś 3 odmiany rzodkiewki :happy3:
Zrębki kompostuję, bo nie są jednolite. Cieńsze gałązki, na przykład wierzbowe, są tylko poszarpane, a nie pocięte. Nie chce mi się dodatkowo segregować na zrębki nadające się do ściółkowania ;)

Siberko oj, żebyś wiedziała, że durna :devil1: , zatrudnij kogoś, ucz się na moich błędach :rotfl1:
Różane gałęzie zdrowe były, to zmieliłam ;) , po zmieleniu żadnych kolców nie czułam :huh: , może miałam fuksa :happy3:
Morelki w zeszłym roku miałam całe dwie sztuki :woohoo: , smakowały bosko i narobiły mi smaka na więcej :hearts:

Beatko taki dokładnie mam plan :) , mielone kompostuję, a potem na ogród. Maszynę mam dopiero pierwszy sezon, więc i kompost będzie wzbogacany w ten sposób po raz pierwszy :)
Ostatnio zmieniany: 10 Kwi 2015 21:15 przez r-xxta.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRÓD MARKITY 10 Kwi 2015 21:15 #356840

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Martusiu, oj przyspieszyła u Ciebie, przyroda, przyspieszyła! Pięknie i kolorowo się zrobiło!
Sasanki zawsze mnie rozczulają tymi aksamitnymi listkami i ślicznymi kwiatuszkami :flower2:
U mnie dzisiaj było bardzo, bardzo ciepło, aż tulipany omdlały :(
Ale za to, tak jak u Ciebie, obudziły się pszczółki i jest szansa na morelki!
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

OGRÓD MARKITY 10 Kwi 2015 21:41 #356857

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Marta, ja jednak różane pędy spalam, podziwiam Cię za branie tego badziewia drugi raz do ręki :evil: .
Moja sasanka z Twojej siewki ładnie się rozwinęła na fioletowe a płatki ma "papagenowate" :) .
Wczoraj byłam w Lublinie, ale późnym popołudniem (robiłam TK kręgosłupa).
Dzisiaj trochę poszwędałam się po ogrodzie coś tam robiąc, ale po pracy nie bardzo się rozpędzę,
dużo (jak zwykle) obiecuję sobie po sobocie (ten groszek koniecznie!! :teach: ).
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

OGRÓD MARKITY 10 Kwi 2015 22:19 #356878

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Niezły warsztacik tam masz :whistle: ale lekka praca to chyba nie jest.. :jeez: :hug:

Dziś dogrzewało..jutro ma być jeszcze lepiej..teraz wszystko nadrobi stracone ostatnie 2 tyg :dance:
Miłego weekendu

OGRÓD MARKITY 10 Kwi 2015 22:45 #356888

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Ale masz dorodne hiacynty, wszystkie rośliny masz dorodne :happy4:

Groszek wysiałam kilka dni temu, też w towarzystwie rukoli, a między nimi smagliczkę nadmorską, dotąd siała się sama, ale w walce z podagrycznikiem poległa i ona :flower:

Zakup rozdrabniacza został przesunięty na czas nieokreślony i wcale nie z powodu moich zamówień roślinnych ( z tego powodu wiosnę przywitam w starych butach :devil1: ), więc stos gałęzi się powiększa. Kiedy już nabędę rozdrabniacz to będziemy ten stos likwidować na 3 zmiany :devil1:
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich

OGRÓD MARKITY 10 Kwi 2015 23:08 #356901

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Wpatruję się w Twoje siewki jęczmienia i nie wiem :think: czy mam to samo. Powyrastały mi takie wiotkie kłoski, które rozgałęziają się charakterystycznie, raz w prawo, potem wyżej w lewo i znowu wyżej w prawo :happy:.
Zaraz wstawię u siebie nędzną fotkę sprzed chwili ;) .
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

OGRÓD MARKITY 10 Kwi 2015 23:17 #356907

• Roma
  • Roma's Avatar
Za siewki sasanek :kiss3: :kiss3: co do zrywki to miałam nadzieję,że jutro skończę ale niestety :( przebrałam sobie paluch od prawej ręki i bardzo powoli teraz idzie mi robota :jeez:

OGRÓD MARKITY 11 Kwi 2015 06:24 #356933

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Martusia dziś obudził mnie ból pleców :jeez: - czyli już wiesz, że wczoraj pracowałam w ogrodzie :happy: . Nie uwierzysz... mam pustą poczekalnię :woohoo: . Zapewne nie na długo, bo dziś jadę do Pawła :rotfl1: .

Czytam o tym Twoim mieleniu i zastanawiam się dlaczego Tobie się coś tam zapycha :think: . Czy próbowałaś regulować grubość zrębków tym pokrętłem? Może masz źle ustawioną i dlatego się zapycha? Mamy niemal identyczne te maszyny, różnią się tylko trochę kolorami :woohoo: . Ja się nie schylam aż tak - mielenie robię partiami. Wycinam, na taczkę, z taczką do rębaka i mielę sięgając z taczki, a nie z podłogi :P .

Wczoraj odkryłam w ogrodzie "chyba" sasankę :rotfl1: . W każdym razie na pewno to jest od Ciebie. Taka spora kępa i wszystko co wylazło z ziemi takie właśnie włochate jak sasanki :happy4: .

:bye:
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRÓD MARKITY 11 Kwi 2015 08:43 #356946

• paulina_88
  • paulina_88's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 29
Przebrnęłam przez Twój wątek i muszę napisać, że jestem pod ogromnym wrażeniem Twojej pracy :) Rabaty wyglądają pięknie i nie mogę wyjść z podziwu jak szybko urosły Ci rośliny. Pięknie....oby tak dalej :) pozdrawiam serdecznie :)

OGRÓD MARKITY 11 Kwi 2015 20:56 #357071

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Oj, niełatwo się będzie poświęcić teraz pracy naukowej :) Ale trzeba, dasz radę, może będzie padać? ;)
Dzięki za fotki jęczmienia, wiem, czego mam wypatrywac, no łatwo nie będzie :lol:

OGRÓD MARKITY 13 Kwi 2015 08:48 #357567

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Witaj Martusiu :kiss3:

Ależ Ty masz tempo w wątku :woohoo: Wspomnienia jak powstawał twój ogród rewelacyjne. Niesamowicie szybko z pustki stworzyłaś coś cudownego. Patrząc na Twój ogród byłabym przekonana że ma ładne parę lat. Dopiero po takiej relacji od początku widać ile wysiłku włożyłaś w to wszystko. Przy moich postępach ogrodowych taki ogród jak Twój powstawałby ze 20 lat :rotfl1:
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

OGRÓD MARKITY 13 Kwi 2015 16:51 #357701

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Marta, dzoęki za fotki jęczmienia, choć wciąż nie mam pewności czy to moje to wysiana trawa z trawnika, stipy, carexy, chwasty czy jęczmień :happy4:
Na razie nie plewię i cierpliwie czekam. Jak będzie co, to obfocę i poproszę o identyfikację :)
Odradzam cięcie różanych badyli na kompost - nawet pozornie zdrowe pędy mogą mieć zarodniki grzyba :teach:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

OGRÓD MARKITY 16 Kwi 2015 21:22 #358867

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Dalu ostatnie wietrzne dni prawie zupełnie ogołociły morelki z kwiatów :( , a tu brzoskwinia zaczyna kwitnąć w sam raz na kolejny powrót zimy :evil: , tfu, na psa urok :pinch: . Jakoś nie mają drzewka szczęścia w tym roku :unsure:

Elu te pędy różane to był taki eksperyment, ale nie będę go powtarzać ;) , zwłaszcza rugosa dała mi do wiwatu :jeez: . I tak jest to ciężka robota, nie będę sobie jej dokładać :pinch:
Posiałaś groszek ;) ?

Moniś mielenie gałęzi to jedna z najcięższych robót :pinch: , jak będziesz kiedyś mieć w planie, od razu zatrudniaj M. :happy3:
Między Twoim ostatnim wpisem a dniem dzisiejszym znowu pogodowe perturbacje :happy3: , a kolejne ponoć czekają :evil: , mam nadzieję, że ostatnie :hammer:

Krzysiu a wiesz, że doszłam w tym roku do wniosku, że ładne mam hiacynty :rotfl1: . Wprawdzie nie kwitną tak obficie jak w pierwszym roku, ale się mnożą i nie znikają jak narcyzy :unsure:
Tu moje najstarsze, czyli około pięcioletnie ;) , może każdy z osobna nie jest grubaskiem, ale w kupie siła :woohoo:

DSC_4146.jpg

Masz szczęście, że masz synów, którzy Ci pomogą w rozdrabnianiu, jak już nabędziesz maszynę ;) , taka rosnąca kupa na kilka tur chyba by mnie załamała :happy3:

Kasiu mój jęczmień po przepikowaniu jeszcze nie zaczął rosnąć ;) , więc porównania musimy odłożyć na później :silly:

Romciu chyba nadchodząca pogoda znów Cię trochę spowolni :dry: , a może już skończyłaś :woohoo: ?

Dorcia jak tam poczekalnia po wizycie u Pawła :cool3: ? Czytałam, że jakieś duże drzewa kupujesz :lol:
Co do mojej maszyny, to pokrętło, które być morze dojrzałaś na zdjęciu, jest jedynym pokrętłem w mojej maszynie i służy do otwierania pokrywy i czyszczenia zapchanego wnętrza :rotfl1: :rotfl1: Żadnego innego nie znalazłam, ani też czegoś innego, co mogłoby służyć ustawianiu wielkości zrębków. Zresztą instrukcja o tym milczy, zatem ni ma :devil1:

Duża włochata kępa to na pewno sasanka ode mnie :happy3: , wykopałam Ci dorosłą, żebyś od razu miała sporo kwiatów :hug:

Paulinko witam Cię w moim wątku :bye:
Mówisz, że przebrnęłaś ;) , to mi przypomniało moje początki na innym forum, zupełnie incognito, czytałam całą zimę wszystkie wątki Pamelki, Elsi, Artam i innych moich obecnych koleżanek :lol: . Ależ to była zima pełna wrażeń :P
Roślinki i u Ciebie urosną zanim się obejrzysz :silly:

Marta trochę ostatnio musiałam poświęcać czasu pracy naukowej, bo w sobotę oddaję projekt :tongue2: , ale generalnie przynajmniej zjazdy ostatnio przechodzą ulgowo, zawsze jak jestem w szkole leje :rotfl1: , na najbliższy weekend też nie zapowiada się lepiej :silly:

Moniko witaj po przerwie :bye: . Mówisz, że mam tempo ;) , bo nie mam małych dzieci :happy3:
A mój ogród wcale tak szybko nie powstawał ;) , jak się ogląda zdjęcia, to wydaje się, że to rach-ciach i już, a to 5 lat minęło :whistle:

Kasiu w takim razie czekam na fotki Twoich siewek, jęczmień od stipy łatwo odróżnić, bo jęczmień grubszy i bardziej niebieski ;) , ale już carexy to dla mnie zagadka :happy3:
Różanych pędów już nie będę mielić, to był taki eksperyment, średnio udany :happy3: , powtórki nie będzie :devil1:

Napaliłam się na ten dzisiejszy dzień, taki miał być ładny i ciepły :evil: , zamierzałam wykonać pierwsze koszenie.
Zaczęło się od deszczu :jeez: , właściwie takiej gęstszej mżawki :evil: co to nic nie podleje, a wszystko zamoczy :hammer: . Potem "deszcz" ustał, więc wyleciałam z kosiarką, żeby zdążyć, gdyby się jednak namyślił popadać porządniej :happy3: . Nie popadał, ale za to tak mnie przewiało :hammer: , zimno i nieprzyjemnie, żadnej różnicy od ostatnich dni :jeez: . Jak już skończyłam wyszło słoneczko, wiatr się trochę uspokoił, no jak tu się nie wkurzyć :devil1:
Ale chociaż jakieś fotki zrobiłam ;)

DSC_4131.jpg

Pink Pearl, ale dają po oczach :happy3:

DSC_4134.jpg

podoba mi się pokrój kęp ciemiernikowych :P

DSC_4135.jpg

a to miały być Gypsy Queen :devil1: , ale może lepiej, że nie są :happy4:

DSC_4136.jpg

nad tym towarzystwem już nie panuję :tongue2:

DSC_4140.jpg

zakwitła wisienka różowa pendula :P

DSC_4154.jpg

i wiśnia wczesna Kojou-no-mai

DSC_4169.jpg

z zeszłorocznego poletka został tylko jeden :( Rip van Winkle

DSC_4167.jpg

pierwszy pierwiosnek lyszczak

DSC_4175.jpg

i pierwszy tulipanek tarda

DSC_4176.jpg

kalina angielska

DSC_4179.jpg

szachownice perskie znowu skromnie :unsure:

DSC_4181.jpg

cudne anemonki :hearts:

DSC_4186.jpg

i złudzenie, ze mam ładny trawnik :rotfl1:

DSC_4188.jpg

DSC_4189.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Zielona Ania, chester633, Bozi, Amarant, hanya

OGRÓD MARKITY 16 Kwi 2015 21:27 #358873

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Marta to zielone na drugiej fotce w nogach z hiacyntami to co.....

OGRÓD MARKITY 16 Kwi 2015 21:35 #358883

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Masz na myśli te purpurowe hiacynty? W nogach mają rozchodnik, prawdopodobnie ostry, roznosi się masakrycznie :happy3: , ale dla cebulowych stanowi fajne tło :P , już pozował z iryskami reticulata :happy3:
Chcesz?

OGRÓD MARKITY 16 Kwi 2015 21:47 #358894

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Marta, Ty naprawdę już kosiłaś? No tak to by z ostatniego zdjęcia wynikało... A ja staram się odsuwać od siebie myśl, że moja kosiarka znów zaniemogła i trzeba ją będzie gdzieś wieżć, a tu bagażnik się nie otwiera, dramat, no dramat! :rotfl1:
Piękne masz te kwitnienia, a o chudych hiacyntach nic nie wiesz! :rotfl1:
A propos wisienek, wziąć Ci Fukubanę, jak będziemy w Krzywaczce, bo jedna wolna została?
No i czy decyzja podjęta w wiadomej sprawie, bo zadzwonię :rotfl1:

OGRÓD MARKITY 16 Kwi 2015 21:52 #358899

• Roma
  • Roma's Avatar
Na szczęście pojedynek z darnią wygrałam ja i odtrąbiłam zwycięstwo.Od dzisiaj na nowo wytyczone rabaty(na razie cegłami,prowizorka) idzie obornik i kopanie ale to już nie ja,to rola Skrzata :P
Słyszałam,że aby hiacynty kwitły co roku pełne,należy cebule na górze nożem naciąć na krzyż.
Ostatnio zmieniany: 16 Kwi 2015 22:02 przez Roma.

OGRÓD MARKITY 16 Kwi 2015 21:54 #358901

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta ano kosiłam :tongue2: , myślałam, że tylko wyrównam placki z tymi szybciej rosnącymi kępami ;) , a tu 5 koszy wyszło :eek3: . Współczuję dramatu kosiarkowo-samochodowego :happy3: , zwłaszcza ten drugi mocno problematyczny, jak tu zakupy wozić :happy3: . Roślinne mam na myśli :rotfl1:
Chudych hiacyntów, tych NAPRAWDĘ chudych, nie fotografuję :rotfl1:
Chcę Fukubanę :woohoo: , nie wiem gdzie ją wsadzę, ale chcę :rotfl1:
Nie wiem czy dobrze rozumiem wiadomą sprawę ;) , ale wszystko na dobrej drodze :funnyface:

Romciu zazdroszczę Ci :oops: , ja z darnią dopiero zaczynam :hammer: , zaczęłam dziś kancikować rabaty, to nic innego jak zdzieranie trawska :mad2: :mad2: . Zrobiłam kawałek i padłam :jeez:
Ostatnio zmieniany: 16 Kwi 2015 21:56 przez r-xxta.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.421 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum