TEMAT: OGRÓD MARKITY

OGRÓD MARKITY 29 Mar 2015 20:12 #353609

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
markita wrote:
Przecież największy, ogólnopolski, doroczny szkółking na Lubelszczyźnie odbywa się w lipcu :woohoo: .

Jak przeczytałam to zdanie Marta, poczułam falę niesamowitego letniego upału...
Uwierz mi ,że to nie jest powszechne doznanie dla ludzi z północy ;)

Ale między wierszami tu i ówdzie czytam ,że w tym roku jest szansa spotkać się z Tobą wcześniej :P
Byłoby super!!

Zajrzałam na wątek sprzedażowy - bardzo ciekawa oferta u Pani :)
Z ledwością się powstrzymałam ... Najpierw uporządkuj to co masz - oto moja mantra.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRÓD MARKITY 29 Mar 2015 20:13 #353610

• andrzejek
  • andrzejek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1664
Marta, gdzie przylaszczki dają wiadrami ? :P Ząbkowanych niestety coraz więcej mi ubywa, a siewek nie znajduje. inne prymule dość się sieją, nawet w trawniku, a te nie chcą. Chyba będę musiał kupić nasiona i znowu wysiać.

OGRÓD MARKITY 29 Mar 2015 20:13 #353611

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Kochaniutka nic nie posadziłam w sobotę. Przed południem byłam na zakupach, a po południu mieliśmy imprezę urodzinową mojej bratanicy. Sobota ogrodowo zmarnowana, ale towarzysko bardzo udana :happy4: .
Mam nadzieję, że pogoda w tym tygodniu pozwoli na pracę w ogrodzie. Zamierzam dokończyć sprzątanie chałupy i dla relaksu popracować w ogrodzie. Dziś kupiliśmy wertykulator i nie mogę się doczekać kiedy go wypróbuję :wink4: .

Nawet jak mnie te floksy nie będą wkurzać, to przecież ukopię dla Ciebie, jeśli będziesz chciała :kiss3: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRÓD MARKITY 29 Mar 2015 22:12 #353696

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Wykopanie 3 dołów przed deszczem, że zdarciem darni i wywiezieniem całego urobku ( z każdego dołu taczka :mad2: ) do lasu kosztowało mnie tyle, że było to moje ostatnie spontaniczne zamówienie różane :evil:
Marta już to widzę jak świadomie nie zamawiasz roślinek :devil1: :rotfl1:
Po przeczytaniu takich wynurzeń jak Twoje jestem taka szczęśliwa, że nic nie zamawiałam :dance:

W sprzedażowym byłam i nawet coś tam wybrałam, ale podobnie jak Magdala muszę najpierw uporządkować to co mam, naszykować wszystkie ładne miejscówki i może jesienią bym się o coś uśmiechnęła :drool: na pewno będą już jakieś nowe siewki :wink4:

OGRÓD MARKITY 29 Mar 2015 22:35 #353708

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Piasek skrobalny mnie zaintrygował... :think: Czyli nie przepuszczalny żwirek, tylko jednak warstwa szczelna w miarę???

OGRÓD MARKITY 29 Mar 2015 23:06 #353722

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Marta, róże od Ewy dostałam w piątek, więc w upale nie sadziłam, raczej w mżawce
i dobrze, bo faktycznie miały liście, szczególnie róża pomarszczona R., czy Mrs John Laing.
Posadziłam mimo deszczu, kopać dołki było łatwo, tym bardziej, że wcześniej
zrobiłam "karuzelę" (przesadzałam) i miałam wolne miejsca dość spulchnione.
Przylaszczki różowe piękne, tym bardziej, że takich nie mam :rotfl1: .
Z krokusami masz rację, po deszczu to one już nie wyglądają :dry: .
Z drugiej strony deszczu to ja już wyglądałam ;) .
Mam nadzieję, że wreszcie u Ciebie dobrze popadało.
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

OGRÓD MARKITY 30 Mar 2015 09:01 #353758

• Cebulla
  • Cebulla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 206
Uporzadkowania roz zazdraszczam... U mnie zaledwie 1/3 oporzadzona, a reszta w kopcach wypuszcza liscie... Chyba musze robote rzucic, bo inaczej nic z tego ogrodu nie bedzie...

OGRÓD MARKITY 30 Mar 2015 13:40 #353807

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Nadrabiam zaległości, ale tempo w jakim szalejesz, to już nie na moje lata; ciekawe, kiedy znajdujesz czas na szkołę ...
Czy masz floksa Younique mauve? Z opisu i zdjęć bardzo mi tu pasuje.
Chyba wreszcie i u Ciebie porządnie pada :hug:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

OGRÓD MARKITY 02 Kwi 2015 19:36 #354840

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Magda doskonale pamiętam Twoją reakcję na nasze tradycyjne lubelskie upały :happy3: . Ale choć doświadczam ich od kilku lat regularnie, wcale się do nich nie przyzwyczaiłam i nie polubiłam :evil:
W tym roku faktycznie chyba spotkamy się wcześniej :P
Co do wątków sprzedażowych, to konsekwencja nie jest Twoją mocną stroną :rotfl1:

Andrzejek nie dają wiadrami, tylko JA dostałam :lol: , na działce znajomej syn buduje dom i co chwilę jakieś roślinki muszą natychmiast znaleźć nowy dom :happy3:
Na moim piachu praktycznie sieje się wszystko :happy3: , co trzeba i nie trzeba :devil1: . Właściwie można powiedzieć, że siewki są u mnie głównymi chwastami :rotfl1:

Dorcia oj, coś zamilkłaś ;) , chyba porządki Cię pochłonęły, bo mam nadzieję, że nie przygotowania do Świąt dla całej okolicznej rodziny :devil1:
A wertykulator chociaż wypróbowałaś?

Maju to zamówienie różane nie było do końca świadome :devil1: ,ale od tej chwili będę takich unikać :silly:
Co innego zamówić spontanicznie kilka bylinek, dla których byle dołek wystarczy, a co innego zamówić kilka potworów różanych :rotfl1:
Wątek sprzedażowy zamierzam kontynuować przez cały sezon, zatem jesienią spokojnie coś w nim znajdziesz ;)

Siberko mój piasek, choć żółciutki wedle wszelkich reguł, ma jakąś pioruńską domieszkę :evil: czegoś, co sprawia, że w czasie suszy zamienia się w skałę :hammer: . A wtedy można go tylko skrobać :devil1: . I wcale nie jest mi do śmiechu przy tym zajęciu :evil: :hammer:

Elu a jaki gratis dostałaś od Ewy? Bo ja Pompon de Blanc Parfait :P , cudna niewielka różyczka, dla której od razu znalazłam miejsce :rotfl1: , nie to co te potwory, które sama zamawiałam :happy3:
Z ilości deszczu jestem zadowolona :P , teraz też pada, zdaje się, że śnieg :happy3:
A przy tym mój piach charakteryzuje się tym, że w każdej przerwie od opadów mogę wyjść i coś porobić, poplewić, posadzić, nie grzęznę w błocie, a kopie się łatwo :lol:
Martwią mnie tylko morelki, bo już chcą kwitnąć :(

Dagmarko dasz radę kochana :hug: , róże mam oporządzone, ale ile innej roboty wciąż czeka :jeez: i pracy rzucić nie mogę, bo jej nie mam :rotfl1:

Haniu nie mówię, że łatwo jest :devil1: , szkołą będę się martwić po Świętach :happy3:
A gdzie Ci pasuje floks Younique Mauve ;) ? Bo ja chyba nie mam takiego, a przynajmniej nie kojarzę :happy4:

Do południa dziś była całkiem niezła pogoda, więc zrobiłam trochę aktualności :lol:

kwitną miodunki

DSC_4029.jpg

DSC_4031.jpg

zaczynają pierwsze tulipanki

DSC_4034.jpg

szykują się miliony siewek :happy3:

DSC_4035.jpg

DSC_4036.jpg

DSC_4037.jpg

samosiejki bratkowe w lesie czosnkowym :P

DSC_4038.jpg

na mini hostowisku lasek śnieżnika różowego

DSC_4041.jpg

DSC_4042.jpg

zaczynają szafirki

DSC_4044.jpg

DSC_4047.jpg

a biały ciemiernik przekwita na żółto...

DSC_4048.jpg

i pierwszy raz dzieci doczekał :lol:

DSC_4049.jpg

Jutro dopiero przygotowania świąteczne, porządki, zakupy, może coś upiekę ;) , ale żeby mi się chciało to nie powiem :happy3:
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona Ania, jagoda5214, chester633, Amarant

OGRÓD MARKITY 02 Kwi 2015 19:56 #354844

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Zamilkłam, bo ze szmatą w ręku jakoś nie jestem rozmowna :happy3: . Ogarnęłam całą chałupę. Jutro z chłopcami mamy przejrzeć zabawki i finito :dance: . Porządki zdecydowanie wiosenne, a nie przedświąteczne :lev: . Całe święta to my jeździmy w gości :happy3: , bo wiesz, jak ja sobie coś postanowię, to tak ma być :devil1: .

Wyrywniejsze wszystko u Ciebie. U mnie i tulipanom i szafirkom jeszcze daleko do kwitnienia. Za to forsycja daje na całego już :woohoo: . I pierwszy rodek pokazał kolorek :woohoo: (od razu napiszę, że to Christmas Cheer ;) ) Jutro cyknę fotki, bo już luźniejszy będę miała dzień.

Zapisuję się na siewki ciemierników - pamiętaj o mnie :kiss3: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRÓD MARKITY 02 Kwi 2015 21:44 #354881

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Piasek skrobalny znam doskonale, ja się nawet, Marta, zastanawiam, jak sobie u nas będą radziły drzewa, jak w czymś takim zapuszczać korzenie? :lol: No niby w okolicy jakieś występują, to może i te nasze wstręt i niechęć przemogą ;)
Co innego zrobić dół pod róże nawet, a co innego korzeniom drzewa zapewnić sensowne podłoże... No nie da się...
Ile kwiecia już u Ciebie! I jeszcze wszystko się sieje! Tulipany też? ;) Ja od piątku wiosenngo nie byłam i jak patrzę na długoterminowe prognozy, to mnie krew zalewa! Nie na taką wiosnę czekaliśmy! :mad2:
Ostatnio zmieniany: 02 Kwi 2015 21:44 przez artam.

OGRÓD MARKITY 02 Kwi 2015 21:57 #354884

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Cudny ten biały ciemiernik i szafirki już kwitną :woohoo: , a moje daleko w lesie na razie tylko listki mają się dobrze. Variegatowa miodunka również urocza.Zdrowych Świąt Martusiu
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

OGRÓD MARKITY 02 Kwi 2015 22:13 #354892

• Roma
  • Roma's Avatar
Marta-zapisz mnie proszę na nadwyżki ciemierników i to dosyć sporo :) Jeśli będziesz miała do opchnięcia śnieżnika różowego to ja zapisuję się w kolejkę.
Patrząc na Twoje kwitnienia,zastanawiam się w jakiej strefie klimatycznej my mieszkamy. :think: Forsycja jak zakwitnie za 2 tygodnie to będzie dobrze :teach:
Za to już dzisiaj nia mini listeczkach różanych znalazłam 4 mszyce zielone.Byłam w szoku jak to zobaczyłam :woohoo:
Ostatnio zmieniany: 02 Kwi 2015 22:14 przez Roma.

OGRÓD MARKITY 03 Kwi 2015 09:36 #354946

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Marta nareszcie zaczyna kwitnąć ,, 1000 szt. cebulowych'' a może 500 nie pamiętam :blink: :dry: czekam na więcej.....w zeszłym roku też miałem siewki ciemiernika ....a po zimie znikły.....idę pogrzebać w ziemi może coś zostało to Pani z lasu doślę... :wink4:

OGRÓD MARKITY 03 Kwi 2015 09:42 #354947

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Marta :bye:
ale masz dużo już pięknego wiosennego kwiecia!!
I takie tulipanki już kwitnące ;)
I ciemierniki piekne.
a ten biały :ohmy: ale ma kwiecia.One tak mają??Czy tylko u Ciebie taki ukwiecony bardzo ??

OGRÓD MARKITY 04 Kwi 2015 16:23 #355304

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Martuśka..przyjmij ode mnie serdeczne życzenia Świąteczne! Niech najbliższe dni przepełnione będą spokojem, radością i błogimi chwilami w rodzinnym gronie :hug:

OGRÓD MARKITY 04 Kwi 2015 18:09 #355329

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
markita wrote:
Co do wątków sprzedażowych, to konsekwencja nie jest Twoją mocną stroną :rotfl1:

Marta, jak na to wpadłaś ? :happy3:
No cóż,przyznaję się : pękłam jak zobaczyłam rozchodniki Igora ,a dalej już poszło !

Ciekawe rozchodniki to jest roślina, którą jestem gotowa nawet "pobrać" z publicznego skwerku w mieście, co tez uczyniłam. I żałuję ,że nie ukradłam wszystkich ,bo zmarnowali je.
Nie wiem jak można zniszczyć rozchodnika ,przecież to roślina ,która radzi sobie z suszą
i ubogą glebą. Jeszcze na początku marca rosły te niedobitki w stanie opłakanym ,a już teraz zniknęły ...A mogły rosnąc u mnie ;)

Marta - wszystkiego dobrego na Święta :kiss3: Odpocznij ,a potem ogród ,ogród ,ogród!
I piękna pogoda :)

OGRÓD MARKITY 04 Kwi 2015 19:29 #355379

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Dorcia ja tylko jeden dzień w gościach ;) , w poniedziałek przyjmuję u siebie, to muszę cokolwiek przygotować.
Te wszystkie wyrywne kwiatki to w poprzedni piątek tak w kilka godzin przyspieszyły :jeez: , w ten upał. Od tamtej pory tkwią w stanie hibernacji :happy3:
No a gdzie fotki rododendrona :happy-old: ?
Siewek ciemierników mam tyle, że na pewno dla wszystkich starczy :happy3: , werbeny jeszcze nie pobiły, ale jakbym miała więcej krzaczków, to byłyby łeb w łeb :rotfl1:

Marta kilka drzew mam ;) , może nawet więcej niż kilka :lol: , większość sadzona 4 lata temu, wtedy jeszcze nie za bardzo przejmowałam się przygotowywaniem dołków :oops: . Ale są, żyją, rosną i generalnie mają się dobrze :silly:
Tulipany też mi się sieją :rotfl1: , turkiestańskie :rotfl1: , cały lasek szczypiorków wokół, to chyba siewki :silly: ?
Mnie też prognozy nie zachwycają :dry: , zwłaszcza w kontekście kwitnących za chwilę moreli :evil: . Pierwszy raz, pięć lat po posadzeniu są obsypane pączkami kwiatowymi, bardzo by mi było szkoda stracić cały ten plon :unsure:

Jadziu chwilowe upały mocno przyspieszyły niektóre kwitnienia, ale już wszystko znowu stanęło :devil1:
Dziękuję za życzenia :hug: , Tobie również wszystkiego najlepszego :hug:

Romciu ciemierniki zapisane ;) , na razie dam im podrosnąć do przyszłego roku, dwuletnie siewki mają dopiero po dwa listki właściwe, one na tym etapie bardzo powoli rosną ;)
Śnieżnika różowego zaledwie jesienią sadziłam :happy3: , tak więc na razie nadwyżek nie posiadam :P
Moje wczesne kwiatki wyrównują Twoje wczesne mszyce :rotfl1:

Aniu witaj po zimowej przerwie :bye: , ze zdrówkiem już lepiej?
Ciemiernik biały generalnie ładnie kwitnie co roku, ale w tym roku faktycznie oszalał :happy3: , jedyne co zrobiłam inaczej, to wycięcie wszystkich starych liści przed kwitnieniem ;)

Moniś dziękuję bardzo :hug: , Tobie również życzę spokojnych, rodzinnych Świąt i ładnej pogody na spacery :P :hug:

Magdo u mnie też jakieś rozchodniki były, ale niskie ;) , wolisz te wysokie :silly: ? Za jakiś czas te też będę miała :happy4:
Przyznam się, że jednego wysokiego sporo wyrzuciłam na kompost jesienią, bo wyłożył mi się w straszne gniazda :jeez: , oczywiście przerzucając kompost niedawno odkryłam, że żyje i ma się dobrze :happy3: . Faktycznie one są nie do zdarcia :tongue2:
Dziękuję za życzenia :hug: , mam nadzieję, że i dla Ciebie będzie to czas odpoczynku i miłych chwil w rodzinnym gronie :hug:

Ostatni sernik stygnie ( na słodkie już nie mogę patrzeć :happy3: ), domek uporządkowany, minimalne dekoracje wyeksponowane ;) , idę zaraz do wanny wypocząć :lev:

Wszystkim moim Gościom życzę wspaniałych Świąt Wielkanocnych, radosnych chwil w rodzinnym gronie i wiosennej, słonecznej pogody na świąteczne spacery :hug:

DSC_4052.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, magdala, marzenaF, elsi, aleb-azi, dorciaj, futrzasta, Amarant, Monika-Sz, Krzysia

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.728 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum