TEMAT: OGRÓD MARKITY

OGRÓD MARKITY 16 Kwi 2015 21:56 #358903

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Fotki z trawnikiem piękne :hearts: Inne też, ale bez trawnika ;-)

Niebieski zawilec zarąbisty jest :supr3:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRÓD MARKITY 16 Kwi 2015 23:36 #358966

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Marta, ten trawnik całkiem dobrze 'udaje" ładny trawnik ;)
Hiacynty cudne! Zwłaszcza w dużej masie. Ciemiernikowa kępa jak z katalogu :woohoo:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 16 Kwi 2015 23:37 przez Robaczek.

OGRÓD MARKITY 16 Kwi 2015 23:40 #358970

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
markita wrote:
Chcesz?

Marta mam go w ogrodzie, tylko właśnie bardzo mi się podoba w tym zestawieniu... :teach:

OGRÓD MARKITY 17 Kwi 2015 05:45 #358982

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Kurczaki wszyscy się na wiosnę odchudzają... nawet hiacynty :rotfl1: . Wcale nie są takie chude :P , a w "kupie" to już w ogóle wyglądają świetnie :woohoo: . Ja u siebie też zauważyłam, że cebulki się mnożą :dance: . Najbardziej cieszę się, że rozmnożyły się lilie, bo wychodzą dosłownie kępami :woohoo: .

Poczekalnia jeszcze nie wysadzona. Niestety chwilowo pracuję :tongue2: i w ogrodzie jestem gościem. Dziś i jutro zupełnie nic nie zrobię :pinch: , ale w poniedziałek, jeśli pogoda pozwoli, chciałabym posadzić to co mi zostało :fly: .

Dobrze doczytałaś - przymierzam się do zakupu dwóch, a może trzech sporych drzew. Sporych egzemplarzy, bo docelowo wcale nie mają wyć olbrzymami. Muszę poczekać jeszcze z tydzień, może dwa, aż drzewa w szkółce wypuszczą liście - podobno wtedy łatwiej się wybiera. Ja to już teraz bym kupiła, ale posłucham fachowca :happy3: .

Dobiłaś mnie tym koszeniem :jeez: . U mnie nawet wertykulacja jeszcze nie zrobiona :oops: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRÓD MARKITY 17 Kwi 2015 09:41 #359019

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Martuś ależ Ci wszystko pięknie kwitnie :woohoo: Mówisz, że To tylko złudzenie, że masz ładny trawnik... zapraszam do mnie - jak zobaczysz mój od razu zaczniesz doceniać swój :rotfl1: U mnie w tym roku chyba koszenia wiele nie będzie. M umyślił sobie równanie terenu.
Wczorajsza pogoda rzeczywiście nie najlepsza. Do południa u mnie też padało i nie dało się nic zrobić w ogrodzie. Dopiero późnym popołudniem słonko się pokazało i skorzystałam z okazji, żeby odświeżyć skalniaczek.
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

OGRÓD MARKITY 17 Kwi 2015 23:59 #359222

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
dorciaj wrote:
Kurczaki wszyscy się na wiosnę odchudzają... nawet hiacynty :rotfl1:

a ja się nie odchudzam :funnyface: :devil1: :yummi: postaw mi przed nosem ,,kopiec kreta'' to nawet nie zauważysz kiedy zniknie.... :rotfl1: :devil1: :wink4:
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant

OGRÓD MARKITY 19 Kwi 2015 12:10 #359603

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Kolorki wiosenne u Ciebie zagościły :hearts: ładnie i zieloniutko .Twoja szachownica perska pięknie zakwitła .Ja mam swoją trzeci sezon z takim skutkiem ,że mam ich już kilka ,ale żadna nie kwitnie. Widocznie postawiły na rozmnażanie .Nie wiem ,czy się kiedyś doczekam kwiatów ,a to już moja druga z nią przygoda .Ciemierniki śliczne ,że o hiacyntach nie wspomnę :garden1:
Ostatnio zmieniany: 19 Kwi 2015 12:11 przez wxxx-a.

OGRÓD MARKITY 22 Kwi 2015 20:15 #360702

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Siberko bo mój trawnik bywa piękny tylko w tych krótkich chwilach po skoszeniu i tylko z daleka :rotfl1:
A w tych zawilcach po prostu się zakochałam :hearts: , dokupuję jesienią na masę :woohoo:

Kasiu dlatego swój trawnik pokazuję jedynie w tych krótkich chwilach, kiedy nie widać jego prawdziwego oblicza :happy3:
Hiacyntów zamierzam jesienią dokupić spore ilości, żeby kępy były jeszcze większe :woohoo:
W tym roku mocno rozczarowują tulipany i narcyzy, co w przypadku narcyzów jest raczej normą :unsure: , ale większość tulipanów do tej pory rosła bardzo ładnie, a ten rok nie będzie zbyt udany :dry:

Dorcia znów Cię wcięło ;) , jak tam drzewa, kupują się :happy3: ? A poczekalnia wsadzona :lol: ?
Lilie mnożą się naprawdę ładnie, a widzisz, bałaś się, że masz za ciężką ziemię dla nich, a tu proszę, pasuje im :lol:
Jeśli myślisz, że u mnie jakaś wertykulacja, czy inna aeracja była zrobiona, to się grubo mylisz :happy3: , nawozów również trawsku poskąpiłam :devil1: , co będę perz i turzycę dożywiać :hammer: . Skosić i zapomnieć do następnego koszenia, oto moja dewiza :devil1:

Moniko być może masz gorszy trawnik ode mnie ;) , ale przynajmniej ma się nim kto zająć, mojemu M. nigdy, przenigdy nie przyszłoby do głowy, żeby cokolwiek równać :dazed: . A skoro jestem z tym sama, jest jak jest :lol:

Paweł a może ja Ci powinnam jakieś ciasto wysłać po prostu :rotfl1:

Ewciu kolorków już trochę jest, ale te nadchodzące ciepłe dni dopiero obudzą resztę ;)
Szachownic perskich kupiłam 3 cebule, w zeszłym roku jedna kwitła, dwie się rozmnażały, w tym roku dalej tylko jedna kwitnie (choć na dwóch pędach), a reszta się rozmnaża :happy3: , już mam całkiem sporą kępkę :happy3: . Podsypałam nawozu do cebul, zobaczę jak zareagują ;)

Czy Wy też ostatnio macie poczucie, że nie macie na nic czasu :dazed: ?
Ja ostatnio po prostu gonię w piętkę :pinch: , dziś "tylko" 4 razy musiałam zrobić trasę do Lublina i z powrotem, jedyne 160 km :evil: , pierwszą kawę piłam o 12 :angry: , w biegu, obiad też jakiś 15 minutowy :jeez: , do ogrodu nawet nie zajrzałam :evil: . Choć udało mi się zboczyć podczas jednej trasy powrotnej i zahaczyć o zaprzyjaźniony ogrodniczy, gdzie nabyłam poszukiwaną od roku kalinę koreańską "Juddii" :P .
Wczoraj trochę przesadzałam i porządkowałam nowe rabaty powstałe jesienią. Żeby powiązać to, co było z tym, co będzie, musiałam wreszcie wziąć się za odmładzanie żurawek, co odkładam od zeszłego roku ;) . Na początek wykopałam 5 kępek i zaczęłam dzielić :whistle: . Jak zaczęłam, to nie mogłam skończyć :rotfl1: . Zagospodarowałam kilkanaście sadzonek, a to mi zostało :rotfl1:

DSC_4240.jpg

Przypominam, że wykopałam zaledwie PIĘĆ żurawek :tongue2:
Zostało mi bagatela, jakieś pięć razy tyle :rotfl1: . Co ja tam mam tych żurawek, ze 30 odmian, jakbym miała 300 jak Igor, to bym się chyba zastrzeliła :happy3:

Poza tym w ogrodzie susza i popiół, popiół i susza :pinch: :hammer: :jeez: :pinch:
Marne zapasy deszczówki już na wykończeniu, a i tak podlewam tylko nowe nasadzenia i przeprowadzki :jeez:

Kolorki :)

fiołkowo

DSC_4214.jpg

DSC_4215.jpg

DSC_4217.jpg

DSC_4225.jpg

DSC_4233.jpg

Rydal za chwilę pokaże szyszeczki :hearts:

DSC_4205.jpg

a co pokaże ten pączek na mojej Aleksandrinie :eek3: ?

DSC_4239.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Robaczek, chester633, Bozi, Amarant

OGRÓD MARKITY 22 Kwi 2015 20:22 #360704

• Zielona Ania
  • Zielona Ania's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1300
U mnie też sucho, co prawda głębiej jeszcze jako taka wilgoć, ale nasiona bez szans na kiełkowanie.
Nie tylko chciałabym aby doba była dwa razy dłuższa, ale także dziś wyobrażałam sobie jak pięknie byłoby mieć kończyn jak mrówka, wreszcie mogłabym jakoś funkcjonować :devil1:
Zapraszam
Mania Zieleni

OGRÓD MARKITY 22 Kwi 2015 20:37 #360710

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Ja swoich sadzonek żurawkowych nawet nie pofatygowałam się wsadzić do doniczek, tylko od razu do ziemi i już się przyjęły (eksperyment na dwóch sadzonkach). A sadziłam chyba w pierwszej połowie marca. Myślałam najpierw że padły, bo po posadzeniu przyszedł spory przymrozek. A jednak dały radę. Doszłam do wniosku. że najbardziej żurawkom szkodzi susza oprócz opuchlaków.
Ostatnio zmieniany: 22 Kwi 2015 20:38 przez Bozi.

OGRÓD MARKITY 22 Kwi 2015 21:33 #360731

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Marta, długo masz fiołka z trzeciej fotki? Bo u mnie taki podobny zasiedlił pół ogrodu :jeez: Lubię te małe fiołeczki, ale ten jest strasznie ekspansywny :evil:
To na pewno jest Aleksandrina :think: U mnie dzisiaj wreszcie pełnia kwitnienia a wydawało mi się, że w lubelskim wiosna wcześniejsza :wink4:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

OGRÓD MARKITY 22 Kwi 2015 21:38 #360734

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
Ten trzeci jest uroczy podobnie jak pierwszy :flower2: Jakbyście chciały nadmiar wyrzucić na kompost to chętnie odkupię.

OGRÓD MARKITY 22 Kwi 2015 21:40 #360737

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Martuś no wcięło mnie, ale czytam w miarę na bieżąco :lev: . Trochę ostatnio bywałam poza domem, pomagałam rodzince w prowadzeniu pewnego interesu. Kilka dni mi wypadło. W każdej wolnej chwili jestem w ogrodzie. Z poczekalni ubywa :lol: ... pomalutku :tongue2: . Dziś walczyłam z kompostownikami. Jestem w połowie :jeez:. W poniedziałek robiłam wertykulację :woohoo: . Jak widzisz prace idą naprzód :happy4: .

Kurcze przypomniałaś mi o żurawkach :pinch: ... muszę je przejrzeć i w końcu wyczyścić :oops: .

:bye:
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRÓD MARKITY 22 Kwi 2015 21:41 #360738

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
Przyjedź do mnie z przyczepką, załaduję Ci do pełna :evil:

Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi

OGRÓD MARKITY 22 Kwi 2015 21:43 #360741

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Fiołki obłędne, tyle kolorów :supr3:
Z 5 żurawek tyle donic :ouch: musiały być olbrzymie krzaczory :) Podzieliłam 3 sztuki, bo tylko tyle nadawało się do podziału, po jednej sadzonce umieściłam w donicach, a kilka bezpośrednio do ziemi i Bozi ma rację, te w ziemi mają się lepiej :flower:
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich

OGRÓD MARKITY 22 Kwi 2015 22:00 #360751

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
Marysiu, dla mnie taki ekspansywny fiołek jest w sam raz, ponieważ nie mam dużej wilgotności ziemi i tak szybko się nie rozrasta.

OGRÓD MARKITY 22 Kwi 2015 22:33 #360774

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
Bożenko on się wysiewa a nie rozrasta. Nie chcę zaśmiecać wątku Marty, wkleję starą fotkę u siebie, a jutro porobię aktualne zdjęcia agresora :wink4: i też wkleję w swoim wątku.

OGRÓD MARKITY 23 Kwi 2015 09:49 #360840

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Martulu :bye:
Aleś zaszalała z tymi żurawkami!
Masz jakieś giganteusy, skoro z podziału pięciu kęp, powstało tyle sadzonek.
SZOK ;-)
Wyguglowałam kalinę, bo ja do kalin słabość mam... ładny cukiereczek! W miarę kompaktowy, uroczo kwitnący...
Ja mam w planach zakupy dwóch odmian w niedzielę, ale co mi ostatecznie wpadnie w ręce, zobaczmy ;-)
Dobrego czwartku, pracusiu!

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.694 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum