TEMAT: OGRÓD MARKITY

OGRÓD MARKITY 26 Kwi 2015 21:59 #361984

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Jak już wiesz..deszcz był, ale poza uciążliwością dla mnie, niewiele zmienił w kwestii nawodnienia rabat. Tak mżył wkurzająco a jedyny jego efekt, to brak ochoty do wyjścia z domu- tak więc nie trzeba zazdrościć..tylko słońce pchać w moją stronę ;) Szczególnie zamawiam na majówkę!

Pani Ewie powiedz, żeby operację zaplanowała na późną jesień- wszystko lepiej się goi w chłodzie, niż w upalne dni. Zresztą kto to słyszał- operacja reki w środku sezonu :jeez:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRÓD MARKITY 27 Kwi 2015 07:34 #362091

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Martuś widząc ostatnio Twojego 'ciapetego' fiołka ponarzekałam na mojego i chyba wziął sobie moje słowa do serca, bo zaczął szaleć :rotfl1: Przytargałam też zwykłego filetowego z lasu.
Szkoda, że kupiłam ostatnio żurawki na targu bo troszkę bym Cię uwolniła od nadmiaru Twoich...
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

OGRÓD MARKITY 27 Kwi 2015 08:42 #362122

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Martuś :hug: , zależy, jak mocne jest uszkodzenie ręki Pani Ewy. Moje było ciężkie i musiałam szybko robić, żeby było jeszcze co ratować. Po zabiegu pierwszy okres wiadomo, kicha totalna, jakiś miesiąc. Póżniej już lepiej, ciężkie prace zaczęłam po 2 miesiącach (trochę za wcześnie, ale :oops: ). Jak może, to niech robi pażdziernik-listopad, żeby zdążyła na Święta wykurować rękę i rzucić się na gary :devil1: Życz Jej ode mnie powodzenia :)
Miałam takich górek kilka, samo się rozłoży i nie przerzucam, nie znoszę tej roboty. Deszcz sobie zadrwił okropnie. Wczoraj póżnym popołudniem zaczęło grzmieć, czarne chmury na horyzoncie, ucieszyłam się: wreszcie podleje. Pochowałam wszystko, poprzenosiłam, zabezpieczyłam przed wichurą, ulewami, gradem i co? Ano NIC :hammer: :hammer: :hammer: Rozeszło się. Mam nadzieję, że tradycyjnie nie zacznie lać, jak zakwitną azalki i rodki.
:bye:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

OGRÓD MARKITY 28 Kwi 2015 19:39 #362701

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Marta, fiołeczek jest :hearts: Wszystkie mają takie wysokie kwiaty?

OGRÓD MARKITY 30 Kwi 2015 18:44 #363290

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Dorotka Apricot Parrot w końcu dogonił kolegę z duetu i nawet razem fajnie wyglądają :P

DSC_4373.jpg

Nadal czekamy na deszcz ;) ? U mnie prognozy dopiero jutro w nocy coś nadają :jeez:

Bożenko pierwszy raz skusiłam się na tulipany z innej gamy kolorystycznej niż moje ulubione ;) i muszę powiedzieć, że podobają mi się :lol: , a pod koniec kwitnienia różowieją, więc tym bardziej :happy3:
Jeśli chodzi o wysokość kwiatów fiołka, to rzeczywiście wysoko kwitną, aż im się przyjrzałam po Twoim wpisie ;) , tylko te pachnące (odorata) są niziutkie.

Ewciu mam słabość do tulipanów :oops: , zwłaszcza, że nie wykopywane zachowują się lepiej niż choćby narcyzy :jeez: , niektóre odmiany zachwyciły mnie w poprzednich latach i takie dokupuję, na przykład Doll's Minuet :hearts:

DSC_4380.jpg

Do kolejnych żurawek nawet nie zaglądam, bo ta robota to studnia bez dna :happy3:

Ewo-Sieriko mój pies to zbyt mały gabaryt, żeby mi pomagał w ten sposób :rotfl1: , muszę sama sobie radzić ;)
Łączę się w bólu posiadaczek ogrodów na piasku z małą ilością opadów :hug: , teraz się łudzę, że może jutro w nocy popada :whistle:

Dagmaro górki darniowe to fajna sprawa, mam już jedną, rośnie na niej wszystko z turbodoładowaniem :rotfl1:
Czarną włókninę będę dopiero testować, na pierwszą górkę darń osobiście przedłubałam własnoręcznie :jeez: wyrzucając kilka worków 80 litrowych perzu :hammer: . Teraz nie mam siły ani chęci :tongue2: , to szukam innego sposobu :happy4:

Dorcia o deszczu pozwolisz, że się nie wypowiem :evil:
Prace przy placu zaczęłaś? Bo to same przyjemne zajęcia :happy3: , podobnie jak moje z górką, a przecież jeszcze zdzieranie trawy mnie czeka, ale tu przezornie nie wyznaczam sobie terminu :rotfl1:
Tulipany zwykle łączę w duety, bo jak nakupuję już jak sroka, to żeby chociaż pozory porządku zachować, staram się je łączyć kolorystycznie, wzrostowo i terminowo ;) . A to jeden z bardziej udanych zeszłorocznych duetów :rotfl1: :crazy:

DSC_4374.jpg

Nie wspominając o tym, że te wysokie Blushing Lady na obrazku nie miały nic żółtego :devil1:

Constancjo trochę mi raźniej, jeśli czytam, że nie tylko ja zmagam się z suszą :hug: , z tą różnicą, że ja się z nią zmagam czwarty rok :rotfl1: . Regularnie co roku opadów jest za mało na potrzeby ogrodu. Nie pamiętam, żeby kiedyś było wystarczająco, albo zbyt mokro, zawsze jest za sucho :pinch:
Muszę wywlec soje rurki nawadniające i w końcu je rozciągnąć :jeez: , a tu tyle innej, potrzebnej na już roboty :tongue2: ...

Maju niziutkie, to raczej tylko botaniczne ;) .Ja się już nauczyłam omijać wzrokiem i obiektywem schnące liście ;) , a czasem uda mi się tak sprytnie posadzić, że inne roślinki ukryją :P

Moniś jutro i w niedzielę będę pchać słońce do Ciebie ;) , w sobotę sobie zostawiam, bo mam gości :rotfl1:
Pani Ewa ma w połowie maja dostać decyzję, co dalej z ręką, nie wiem, czy będzie miała możliwość wyboru terminu zabiegu :dry: , dla mnie termin jesienny byłby w sam raz :lol:

Moniko moje ciapate fiołki po prostu przechodzą same siebie :jeez: , dobrze, że trochę udało mi się wydać w dobre ręce :devil1:
A ile tych żurawek kupiłaś, że już ci się ode mnie nie zmieszczą :happy3: ?

Haniu pani Ewa problem ma od około pół roku i w tym czasie jest na lekach. W połowie maja ma zapaść decyzja co dalej, życzenia powodzenia przekażę :hug:
Sporo nas, pokrzywdzonych przez brak deszczu na forum :hug: , mam nadzieję, że wspólnymi siłami przeczekamy najgorsze i dotrwamy do jakichś konkretnych opadów :silly: . Ja też nie chciałabym, aby wypadły podczas kwitnienia azalii :supr:

Nie mam czasu pisać na bieżąco :jeez: , do tego zdjęcia dezaktualizują się tak szybko :tongue2:
Zatem w skrócie, pryzma, z której tworzyłam górkę zniknęła :woohoo: , mam miejsce na kolejny urobek darniowy :happy3:
Deszczu nie było, a raczej była nędzna drwina, jak to celnie nazwała Hania :devil1: , pokropiło, pomżyło, niecałe pół beczki napełniło, a potem pod wpływem wiatru (jakżeby inaczej :hammer: ) wszystko w dwie godziny wyschło :mad2: :mad2:
Jutro czeka mnie kolejne koszenie :jeez: , może jeszcze zdążę jakieś porządki, ale nie na pewno, bo w sobotę mam doroczną imprezę i stanie przy garach w związku z tym :evil:

Widoczki wiosenne :P

DSC_4330.jpg

DSC_4349.jpg

DSC_4355.jpg

DSC_4395.jpg

DSC_4369.jpg

zaczyna się :rotfl1: :tongue2: :crazy: :jeez: :rotfl1:

DSC_4376.jpg

Jeszcze się pochwalę, kto mnie ostatnio obserwuje przy pracy :woohoo:

DSC_4358.jpg

DSC_4359.jpg

DSC_4362.jpg

W ogóle się nie boi, podeszłam bardzo blisko, bo nie mam zbyt dobrego obiektywu, a on nic, pozuje jak zawodowiec :happy3: . Ale chyba ta śmiałość już kiedyś go prawie zgubiła, bo ogon stracił :happy3: . Za to teraz jest znaczny i zawsze go poznam ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona Ania, chester633, Bozi, Amarant, hanya, edulkot

OGRÓD MARKITY 30 Kwi 2015 19:35 #363306

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Świetny zielony smok :happy: Chowasz rurki nawadniające na zimę? Czy to nowość? Swoich nie zwijam na zimę i jakoś nic złego się nie dzieje. Ale może masz coś innego, niż ja: moje to linie kroplujące, takie zwyczajne, bez żadnych bajerów, tylko reduktor ciśnienia i to nie wszędzie.
:hug:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

OGRÓD MARKITY 30 Kwi 2015 20:03 #363322

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Moje rurki to też zwykła linia kroplująca i nawet nie mam żadnego reduktora, pierwsze słyszę :rotfl1:
Schowałam na zimę dwa lata temu :hammer: i do dziś zachodzę w głowę po jaką cholerę :jeez: . W tamtym roku kręgosłup nie pozwolił mi z nimi się babrać, a teraz już muszę :jeez:
Pan smok mi pozował, a jego pani uwijała się w kompoście poszukując smacznych kąsków :happy3:
Za tę wiadomość podziękował(a): hanya

OGRÓD MARKITY 30 Kwi 2015 20:20 #363331

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Tego smoka to Ci zazdroszczę, taki śliczny, zielony :drool: U mnie bywają tylko pędraki giganty :angry:
U mnie trochę deszczu było ale znowu wierzch suchutki jakby wcale go nie było ;)
Masz piękne tulipany :flower2: zapisuję sobie nazwy niektórych w razie jakbym zapałała miłością do nich :devil1:

OGRÓD MARKITY 30 Kwi 2015 20:26 #363333

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Boszz krokodyl :rotfl1: . Wielkie bydlątko :happy3: .

Placyku nawet nie zaczęłam :oops: ... a bo coś tam innego mi się napatoczyło :happy3: . Dziś na przykład weszłam w posiadanie pergoli :woohoo: i jutro z okazji Święta Pracy będę to to montować :woohoo: .

Wcale się nie dziwię manii tulipanowej. Sama dam się chyba ponieść. Długo kwitną, pięknie zdobią ogród. Ja do tulipanów jeszcze dodam wszędzie szafirki :happy3: , bo jestem nimi zachwycona :hearts: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRÓD MARKITY 30 Kwi 2015 20:36 #363336

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
"Jeśli nie chcesz mojej zguby, krokodyla daj mi luby."
Spory ten krokodylek :)

OGRÓD MARKITY 30 Kwi 2015 20:50 #363342

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Maju co Ty wiesz o pędrakach ;) :happy3: , specjalnie dla Ciebie sfotografuję kiedyś mój pędrakowy urobek przed unicestwieniem :devil1:
To jeszcze w ramach kuszenia tulipanami podrzucę Ci coś :devil1:
Gavota

DSC_4367.jpg

Super Parrot

DSC_4342.jpg

Wirosa

DSC_4335.jpg

Dorcia a tam zaraz krokodyl :happy3: , krokodylątko zaledwie :happy3:
Pergola fajna sprawa :woohoo: , mam nadzieję, że zdasz relację jutro? A co posadzisz, powojniki, czy róże :woohoo: ?
Ja do tulipanów i szafirków dodam śnieżniki i anemony Blanda :hearts: , zakochałam się w nich w tym roku :hearts:

DSC_4288.jpg

Bożenko ależ gdzież tam spory :silly: , to maleństwo jest :happy3: . Choć jak oglądałam fotki Constancji, to też wydawał mi się wielki :rotfl1: , prawdziwy smok :woohoo:
Ostatnio zmieniany: 30 Kwi 2015 20:51 przez r-xxta.
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, Bozi, Amarant

OGRÓD MARKITY 30 Kwi 2015 20:53 #363344

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Fajne takie... szafirowe :woohoo: .

Ta pergola, to do tych róż, co już od jesieni rosną :rotfl1: . Mam nadzieję, że pogoda dopisze, bo coś mnie Sebastian straszy, że ma padać :hammer: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRÓD MARKITY 30 Kwi 2015 21:01 #363347

• Sinthell
  • Sinthell's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Michał
  • Otrzymane dziękuję: 438
Witam Marto...
Ogród w pełni wiosny tawuły kwitną tulipany również... aż miło patrzeć... jak nasz kraj pięknieje dzięki takim ogrodom :)
Miałem tulipany Gavote i Green Parrott ale w tym roku tylko liście wyszły bez żadnych zawiązków chyba się im znudziło u mnie :(
na jesieni dosadzę nowych... bo aż mnie szlag ściska z zazdrości tych piękności...
pozdrawiam cieplutko
zaglądam zaglądam i będę zaglądał... gorzej niż jakieś robactwo do wytępienia he he he
Michał

OGRÓD MARKITY 30 Kwi 2015 21:06 #363354

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
U mnie sporo pączków tulipanowych pozasychało. Ne wspomnę o tych podgryzionych :unsure:

OGRÓD MARKITY 30 Kwi 2015 21:31 #363371

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Jak na niewykopywane tulipany, to prezentują się bardzo dobrze, ale wiecznie to tak trwać nie będzie...
Łan zawilców greckich imponujący, z Lilypolu, zapytam? :) Bo ja wciąż mam nadzieję, że znajdę źródło niewyschniętych na wiór bulwek....
Piękne widoczki wiosenne... A ten zielony dywan siewek to sławetna werbena patagońska? Tęp chwasty! ;)
Powiem Ci, Marta, że hastata jest jeszcze lepsza! :)

OGRÓD MARKITY 30 Kwi 2015 21:32 #363372

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
U mnie sporo tulipanów ma ostatnio same liście, zniechęciłam się więc wybierając narcyzy :) A obserwatora masz eleganckiego :lol:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

OGRÓD MARKITY 30 Kwi 2015 21:53 #363392

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorcia no to rychło w czas wyrobiłaś się z pergolą :happy3: , akurat zaczynają rosnąć róże :happy3:
Te anemony miały być kolor mix ;) , ale wyszły same niebieskie i cudne są :hearts: . Pomyśleć, że z Biedronki :lol:
Aha, zapomniałam Ci pokazać jak wygląda jedyny pąk na mojej Aleksandrinie :evil:

DSC_4407.jpg

Już od kilku dni tak wygląda :jeez: i nic do przodu :evil:

Michał do tawuł mam słabość, przyznaję :oops: , powala mnie ta ilość kwiecia, mimo, że krótko :woohoo:
Tulipany Gavota, te z fotki, kwitną już trzeci sezon w tym samym miejscu :lol: , nie wiem czemu u Ciebie znikły :think: , a może ktoś/coś im pomogło :evil:
Mówisz robactwo ;) , aż mi się skojarzyło, że jakieś robactwo dziś mi się rzuciło w oczy w ogrodzie, czarna mucha, chuda taka, czy to aby nie bruzdownica :unsure: , mnóstwo jej było :hammer: ...

Bożenko u mnie też sporo tulipanów zastrajkowało :huh: , a jedną odmianę Upstar w całości coś mi wszamało :hammer: , tylko znacznik został :dazed:

Marta część pokazywanych tulipanów to nowości, ale część faktycznie od kilku lat ładnie mnoży się i kwitnie :P
Zawilce akurat z Biedronki :woohoo: , miał być mix, a wyszło jak wyszło :happy4: , mnie tam zachwyca i w tym roku też zrobię tam zakupy :P
Siewki to werbena, a jakże :happy3: . A hastata lepsza, czyli gorsza :rotfl1: ? Znaczy w sianiu się? U mnie sieje się tak samo jak patagonka, ale ma rok do nadrobienia, bo pojawiła się w ogrodzie rok później od patagonki :happy3:

Wiesiu a u mnie jest odwrotnie :dry: , tulipany częściej zostają i kwitną, a narcyzy giną w 90% :jeez: . Z całego łanu Rip van Winkle kwitł jeden, to samo z Sun Disc, a z cudnych miniaturk Minnow nie wylazł żaden :( . Mount Hood ładnie powtórzyły w zeszłym roku, a w tym tylko jeden kwiat :unsure: , to zniechęca :pinch:

widoczki z górki

DSC_4392.jpg

DSC_4391.jpg

DSC_4390.jpg

DSC_4389.jpg

DSC_4293.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, Bozi, Amarant

OGRÓD MARKITY 30 Kwi 2015 22:15 #363406

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
A co to rośnie na górce takiego pięknego :flower2:

Mnie się nie chce bawić w coroczne wykopywanie cebul, co parę lat wykopuję tylko hiacynty, ale to musi być bardzo mokry rok żebym się za nie wzięła.
Coraz bardzie zachęcasz mnie do robienia zakupów w Biedronce, a ja tam wcale nie bywam :jeez:

Pędrakowego urobku nie zbieram tylko ukatrupiam na miejscu :sick: jak był Goldi to je wszystkie zjadał, teraz to ja muszę je unicestwiać. Ale tym gigantom zrobiłam zdjęcia bo rekordowo wielkie są pędraki chrabąszcza majowego, żeby nie odstraszać Twoich gości to wstawię je u siebie, wyjątkowe paskudy, brrr

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.701 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum