TEMAT: OGRÓD MARKITY

OGRÓD MARKITY 23 Kwi 2015 12:07 #360865

• Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3492
Witaj Martusiu, jestem znowu, bo na jakiś czas mnie wcięło z powodu sklerozy wątkowej, czyli tak mi się w głowie podyźdało, że już sama nie pamiętałam w którym wątku już byłam, a w którym jeszcze nie. :happy: :happy: Oczywiście twój trawniczek mi się podoba, nie wspominając już że te hiacynty to chyba odmiana: gigantea? ;) Piękne! A w kępie to już wogóle biją wszystko na łeb!!
Dobrego dnia. Pozdrawiam.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRÓD MARKITY 23 Kwi 2015 12:52 #360876

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Marktiko, Kalinę Juddi posadziłam jakiś miesiąc temu - kwitła obłędnie i pachniała bosko!
Niestety nie była dobrze zahartowana i szybko dopadły ją mszyce..wciąż się bidula męczy i wszystkie listki ma pozwijane :jeez:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

OGRÓD MARKITY 24 Kwi 2015 08:09 #361027

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Martuś podział żurawek pierwsza klasa. Pięknie Ci fiołki rosną. Mój w tym roku jakoś mizerne ma listki. Chyba miejsce mu nie odpowiada.
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

OGRÓD MARKITY 24 Kwi 2015 08:14 #361028

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Witaj Martuś :bye:
pogoda cudowna- słonecznie i coraz cieplej!
Ale masz tych fiołeczków :)
a żurawek nowych :ohmy: , fiu, fiu.Tez je lubię.
Jeszcze marzy mi się obsadzić hortensje.Ale sezon jeszcze długi , coś tam się wymyśli :wink2:
Pozdrawiam serdecznie :flower1:

OGRÓD MARKITY 24 Kwi 2015 08:45 #361039

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Czytam ,że u Ciebie susza ,to tak jak i u mnie .Mam wrażenie ,że mam ogród w popielniczce :( Różaneczniki i azalie ,to już nagminnie podlewam .A pogoda piękna i rośliny dostają przyspieszenia jak złoto .Żeby jeszcze popadało ,to już pełnia szczęścia .Pozdrawiam pracowitko :kiss3:

OGRÓD MARKITY 24 Kwi 2015 09:43 #361069

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Ależ pięknie zafiołkowało u Ciebie :woohoo: , może wprowadziłabyś kilka do wątku sprzedażowego :think: :)
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

OGRÓD MARKITY 25 Kwi 2015 07:20 #361350

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Martuśka przyszłam po fiołki :P . Mam tylko te biało-niebieskie. Jeśli masz w nadmiarze pozostałe, to poproszę :kiss3: .
Mam też pytanie... kiedy można dzielić sasanki. Chciałabym tą kępę od Ciebie porozsadzać. Czy mogę to zrobić zaraz po przekwitnięciu? Czy lepiej jesienią? :think:
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRÓD MARKITY 25 Kwi 2015 20:32 #361455

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Aniu susza już jest dramatyczna :cry3: , przestałam sadzić i przesadzać, bo nic tylko latam i podlewam zwiędluszki :unsure:
Zasiewów nie mam za wiele ;) , dwa razu porządnie podlałam konewką i mój groszek już wyłazi :P . Rukola wylazła nawet przed podlewaniem :happy3:

Bożenko te żurawki w doniczkach to już nadwyżki, bo drugie tyle zagospodarowałam bezpośrednio po podziale na rabatach ;) . A teraz latam i podlewam :jeez:
Widziałam, że Marysia chce się podzielić z tobą biało-niebieskim fiołkiem, a ja mam nadmiar tego :P , chcesz?

DSC_4303.jpg

Marysiu u mnie jeszcze ten powyżej daje nieźle do wiwatu :happy3: , szukam mu nowych domów, bo jakoś tak szkoda wywalić ;)
Moja Aleksandrina nadal w pąku :whistle: , już straciłam nadzieję, że coś ciekawego tam ukrywa :rotfl1:

Dorcia tyrasz i tyrasz, aż i ja się wzięłam do roboty :happy3: , muszę w końcu uporać się z tymi kompostownikami i pryzmami, bo nie mogę ruszyć dalej :jeez:
W kwestii fiołków ;) , reflektujesz na tego, co pokazałam wyżej Bożence? Jeszcze mam sporo czysto białego, pachnącego :P
Co do sasanek, to nigdy ich nie dzieliłam :think: , ale ja bym to zrobiła po kwitnieniu, jesienią to już same suszki z nich zostają ;)

Krzysiu to jeszcze nie koniec mojej małej kolekcyjki fiołkowej :happy3: , ostatnio zakwitły takie :P

DSC_4259.jpg

DSC_4267.jpg

Jeśli chodzi o żurawki, to większość sadzonek zagospodarowałam od razu na rabatach, te w doniczkach to nadwyżki, może znajdą się chętni ;)

Aga po prostu moje żurawki rosły trzy pełne sezony bez dzielenia, no to się rozrosły ;) . Oczywiście jedne są większe, inne mniejsze, niektóre bardzo brzydną bez odmładzania, albo wyrastają im pieńki, zatem jeśli mają zdobić, co jakiś czas taki zabieg jest niezbędny :silly:
Ciekawa jestem jakie kaliny dziś upolowałaś, zaraz polecę sprawdzić :P

Krysiu bardzo dziękuję za miłe słowa :hug: , jest mi wstyd, że jeszcze się u Ciebie nie wpisałam :oops: , a byłam, przeczytałam wszystko, a w kotach się zakochałam :hearts:

Kasiu moja 'Juddii' w tym roku nie zakwitnie, nie ma pąków ;) , trudno, za rok się doczekam, a tymczasem czekam na rozkwit pąków na angielskiej :lol:

Moniko trochę ten podział żurawek kłopotliwy :devil1: , bo sporo zagospodarowałam, a i tak dużo zostało. Teraz trzeba im będzie szukać nowych domów :happy3: . A co gorsza, większość krzaczków dopiero czeka na podział :rotfl1:
Jak byś chciała mocniej się zafiołkować, to chętnie się podzielę :happy3:

Aniu pogoda piękna, to prawda, a nawet może trochę zbyt piękna, bo sucho niemożliwie :pinch:
Te żurawki nie są nowe ;) , są wręcz stare :rotfl1: , tylko podzielone :silly:
Pozdrawiam również :bye:

Ewo kolejny gorący dzień z wysuszającym wiatrem :jeez: , tak suchego początku sezonu jeszcze nie miałam :pinch: . A w prognozach we wtorek silne burze z gradobiciem :mad2: , świetnie po prostu :angry:

Nie wiadomo kiedy zrobiło się za gorąco na ciężkie prace, za gorąco i za sucho na sadzenie i przesadzanie, można jeszcze planować i podlewać, podlewać, podlewać :evil: ...
Ale ponieważ robi mi się tak zwany ciasny beret ;) , chcąc nie chcąc zabrałam się za ciężką robotę :tongue2:
Mianowicie tworzę nową górkę, bo mam pryzmę darni, która się nie przekompostowała i nie wiadomo kiedy to nastąpi, a miejsce potrzebne :happy3:
Na razie faza przygotowawcza ;)

DSC_4311.jpg

DSC_4312.jpg

Górka będzie długa i raczej wąska, no w środku trochę szersza :lol: . Teraz jest na trawniku, ale docelowo dookoła niej będzie nowa rabata :rotfl1: . Jak skończę układać darń, będę obsypywać nie do końca przerobionym kompostem, żeby uszczelnić dziury ;) , a potem przykryję wszystko czarną włókniną, bo nie chciało mi się wydłubywać każdego korzonka perzowego, jak za pierwszym razem :whistle: . Być może posadzę na tym dynię w tym sezonie, a w przyszłym zacznę coś kombinować :rotfl1:
Na zdjęciach tego nie widać, ale załadowałam i rozładowałam jakieś 30 taczek :dazed: :crazy: , jutro się nie ruszę :jeez:
Jak mam taką robotę, która jest ciężka i mnie nie kręci, to chcę ją skończyć jak najszybciej i zająć się przyjemnościami ;) i teraz też tak chciałam, ale nie dałam rady :tongue2: . W dodatku, jak to zwykle u mnie :evil: , podczas całej roboty towarzyszył mi nieodłączny wietrzysko :hammer: , piach i ziemię miałam wszędzie :hammer:

Ciepło i słońce przyspiesza wszystkie kwitnienia, zatem trzeba kończyć z wczesnowiosennymi, bo wkraczają tulipany :lol:
Ale zanim się rozpanoszą, wszystkie kolory moich sasanek :P

DSC_4310.jpg

DSC_4269.jpg

DSC_4264.jpg

DSC_4261.jpg

DSC_4260.jpg

DSC_4248.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, piku, Bozi, Amarant, hanya, edulkot, terlica

OGRÓD MARKITY 25 Kwi 2015 20:48 #361467

• terlica
  • terlica's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 293
Marta, wszystko pięknie i cudnie, ale taczkę masz walniętą w tym samym miejscu co ja.
:P
pozdrawiam - Ewa
Pępek świata

OGRÓD MARKITY 25 Kwi 2015 20:53 #361471

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Martuś 30 taczek :eek3: - podziwiam :thanks: . Ja dziś nie przewiozłam ani jednej :rotfl1: . Po ostatnich dniach zafundowałam sobie lajtową sobotę :tongue2: . Dziś tylko trochę popieliłam i skosiłam trawę :happy3: . Resztę dnia spędziłam na podziwianiu mojej nowej, pięknej, cudownej i wspaniałej śliwy wiśniowej Pissardii :hearts: .

Na fiołeczka reflektuję :kiss3: . Kurde chciałabym w końcu dać coś w zamian :oops: ... może moje irysy Ci się spodobają i będziesz chciała? :woohoo:

Lecę wyłączyć podlewanie, u mnie też sucho jak cholera :jeez: .

Edit:
Zapomniałam napisać, że pomysł kolejnej rabaty wzniesionej super :bravo: . W sumie to żałuję, że ja tej wielkiej co robiłam jesienią nie podniosłam :( .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012
Ostatnio zmieniany: 25 Kwi 2015 20:58 przez dorciaj.

OGRÓD MARKITY 25 Kwi 2015 21:04 #361482

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Regularnie podlewam ogródek, dziś rano również. Bez wody wszytko by uschło.
PS Marta PW
Ostatnio zmieniany: 25 Kwi 2015 21:07 przez Bozi.

OGRÓD MARKITY 25 Kwi 2015 21:07 #361484

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
TAk, ta faza przygotowawcza przy nowych rabatach jest bardzo nieprzyjemna :lol:
Zdecydowanie lepiej jest zająć się przyjemnościami, czyli sadzeniem, ale to tak nie działa, najpierw męki, potem luksusy :)
Fajnie Marta, że chcesz trochę teren upagórkować ;) , u mnie też płasko, nie podoba mi się tak płasko, choć jest to wygodne niewątpliwie...
A tak przy okazji powiem... Dobrze, że sama kosisz, bo kosiarz nierozumiejący inwencji twórczej miałby wiele zarzutów pod adresem takich krętych rabat ;)
Fiołki, fiołki, a te różowe, do których wskazałam drogę ;) , pozyskane?
Jeszcze tylko powiem, że u mnie ponoć rano była wielka burza i zlewa i zmykam, bo to drażliwy temat ;)

OGRÓD MARKITY 25 Kwi 2015 21:10 #361485

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Martusiu, jeśli to Cię pocieszy - u mnie też sucho, przeraźliwie sucho i od kilku dni gorąco. Sasanki przekwitły, tulipany w pełnym rozkwicie i jak tak dalej pójdzie za chwilę padną, bo dla nich to zdecydowanie za wysoka temperatura :angry:
Kawał roboty wykonałaś; ja dzisiaj tylko powsadzałam do skrzynek i donic część jednorocznych, które kupiłam rano na targu. Begonie, pelargonie, smagliczki, sanwitalie ...te klimaty :flower1:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

OGRÓD MARKITY 25 Kwi 2015 21:12 #361486

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Marta, teraz tak sobie pomyślałam,że Ty tworzysz górki ,a u nas powstały same z siebie - po prostu teren wymusił
takie ,a nie inne ułożenie ogrodu.
A mi czasem właśnie marzy się bardziej płaska powierzchnia :happy3: Tak to z nami jest...

Sasanki urocze. :)

OGRÓD MARKITY 25 Kwi 2015 21:13 #361487

• Roma
  • Roma's Avatar
Martuś-trochę mi głupio ale co tam,raz kozie śmierć :P Też bym chciała tych białych fiołków i biało niebieskie również mogłyby być. :oops:
U nas też susza i do tego wiatry,nie pozostaje nic innego jak tylko podlewać.Trzydzieści taczek??? :eek3:
Ostatnio zmieniany: 25 Kwi 2015 21:14 przez Roma.

OGRÓD MARKITY 25 Kwi 2015 21:23 #361497

• Iwona1311
  • Iwona1311's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 78
Marta masz sporo kolorków sasanek, a ta jaśniutka różowa fajna. Czy z tej na którą czekałaś wyrosło coś ciekawego czy nie? Co do podziału sasanek to gdzieś czytałam że ktoś dzielił ale one mają korzeń palowy więc trochę trudno je podzielić. Jeśli jakieś żurawki Ci zbywają to ja chętnie się nimi zaopiekuję. U mnie tak jak u Marty dziś nad ranem była burza i chwilkę popadało ale już rano nie było śladu po deszczu ziemia sucha i u mnie.

OGRÓD MARKITY 25 Kwi 2015 21:40 #361507

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Współczuję Wam tej suszy i tego podlewania. Kto to widział?? W kwietniu?
U nas nadal mokro, choć też dawno nie padało. Zauważyłam dziś, że ziemia się twardawa i zbita zaczyna robić, no i przesycha wreszcie. Tylko co z tego jak ponoć ma padać od jutra :lev:
Za deszczem nie tęsknię, mimo że jak auto drogą przejedzie to świata nie widać. Podlewam tylko nowe nasadzenia i w szklarni, w innych miejscach nie ma na razie potrzeby.

Ja mam dom niżej, a warzywnik i sad na górce, więc tylko latam góra dół, góra dół...
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

OGRÓD MARKITY 25 Kwi 2015 22:30 #361548

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Fiołki są najpiękniejsze, ale i sasanki cudne, wszystko masz cudne :P ja mam fiołki białe, białe nakrapiane i fiołkowe, od Marysi wyłudziłam :devil1: biało niebieskie, gdybyś miała nadmiar innych to ustawiam się w kolejce :yummi:

Przepis na kompostowanie darni super, wykorzystam go :thanks: też mam górkę, a jeszcze jej przybędzie, jutro przykryję ją folią.
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.502 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum