TEMAT: OGRÓD MARKITY

OGRÓD MARKITY 25 Kwi 2015 22:50 #361565

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Martuśka- nieźle dałaś sobie do wiwatu..30 taczek :blink: Boszzzzz..przecież Ty sie chyba wyprostować nie możesz :jeez: Ale pomysł na pagórek super! Ja bardzo lubię takie wyniesione rabaty. Wysepek sobie nie porobię- wiadomo, nie ten metraż.. ale generalnie w płaskich ogrodach to zawsze jakieś urozmaicenie. Szkoda tylko, że to trzeba się tak namęczyć, żeby usypać..
Trzymaj się jakoś :hug:

U nas też sucho- kora chrzęści pod nogami..a wczoraj ją moczyłam- bo chrzęściła.. :crazy: Ale nie kraczmy- w weekendy nie może padać!! Nooo- chyba, że nocą..takie deszcze dopuszczam :funnyface:

Uściski!
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRÓD MARKITY 25 Kwi 2015 23:04 #361578

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Ależ Ci się ostatnio dowcip wyostrzył :woohoo: 3 razy popłakałam się ze śmiechu :happy4: Może to 2 zmęczenia połączone z satysfakcjami dają takie efekty :happy3:

Bardzo kolorowe sasanki, mam nadzieję, że ta moja to był dubelek :happy: Pewność zyskam chyba jutro, bo chyba jutro zakwitnie :woohoo:
Ostatnio zmieniany: 25 Kwi 2015 23:05 przez sd-a.

OGRÓD MARKITY 25 Kwi 2015 23:21 #361592

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
No i dobrze, że wzięłaś się za tę darń, bo w tych "słupkach" stałaby z 10 lat bez zmian,
na tym wiecznym wietrze :happy3: .
Pamiętaj Marta, kiedy bierzesz ciężar na łopatę, to unosząc masz mieć ugięte kolanka :supr: .
Sucho i u mnie, po pracy w ogrodzie byłam taka zakurzona, że strach do domu wchodzić,
dobrze, że mogę na dole w pralni wszystko od razu zdjąc z siebie i wziąć prysznic :silly: .
Marta a ten ciemny fiołek też się nadmiernie rozmnaża??? ;) .
Kurczę, a gdzie mój fiołek ze wzorki? Właśnie sobie o nim przypomniałam, chyba go zakryłam matą,
albo wykopałam robiąc dołki pod rodki :hammer: .
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

OGRÓD MARKITY 26 Kwi 2015 12:59 #361731

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Martusia :hug: , no i jak Twój kręgosłup się czuje? Nieżle wczoraj poszalałaś. Taka górka to fajny pomysł i bardzo praktyczny. Też tak zagospodarowywałam darń i dużo nieprzerobionego kompostu, bo miałam dziwne nadwyżki, a mało miejsca. Do tego wielkie wory 'mielonki'. Wszystko razem udawało skarpę. Oczywiście mocno 'siadło'.
Jak czytam, ile robisz, to zupełnie nie wiem, czym ja jestem zmęczona :think: To chyba jednak 'efekt pesela' :devil1:
Fiołeczki cudności :) Nie wiem dlaczego sasanki tutaj wcale nie chciały rosnąć, zwykłe stare odmiany i nic.
Pewnie dzisiaj odpoczywasz :bye:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

OGRÓD MARKITY 26 Kwi 2015 13:36 #361736

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Ach ogrom masz sasanek:D:D no i widzę, że taczkę zagoniłaś do pracy. Tylko oszczędzaj bardziej ten Twój kręgosłup:D:D:D

OGRÓD MARKITY 26 Kwi 2015 17:04 #361780

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Marta najpierw wysępię tego fikuśnego fiołka :drool:

Teraz powychwalam Cię za takie tyranie :bravo: ja tylko troszkę i na luzie bo cięgle gonię nie to co związane z ogrodem :jeez:
Taka susza to chyba wszędzie panuje, wczorajszy wieczór i dzisiejszy dzień to ciągłe lanie, choć czasami jakaś kropla skapnie na wyschniętą ziemię, ale trudno to nazwać deszczem :angry:

OGRÓD MARKITY 26 Kwi 2015 17:31 #361790

• Zielona Ania
  • Zielona Ania's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1300
U mnie dynie rosły pięknie na górce z darni, tak że śmiało polecam na zagospodarowanie na początek. Dobrze się trzymała wilgoć.
Zapraszam
Mania Zieleni

OGRÓD MARKITY 26 Kwi 2015 19:44 #361850

• Sinthell
  • Sinthell's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Michał
  • Otrzymane dziękuję: 438
markita wrote:

Czy Wy też ostatnio macie poczucie, że nie macie na nic czasu :dazed: ?
Ja ostatnio po prostu gonię w piętkę :pinch: , dziś "tylko" 4 razy musiałam zrobić trasę do Lublina i z powrotem, jedyne 160 km :evil: , pierwszą kawę piłam o 12 :angry: , w biegu, obiad też jakiś 15 minutowy :jeez: , do ogrodu nawet nie zajrzałam :evil: . Choć udało mi się zboczyć podczas jednej trasy powrotnej i zahaczyć o zaprzyjaźniony ogrodniczy, gdzie nabyłam poszukiwaną od roku kalinę koreańską "Juddii" :P .
Wczoraj trochę przesadzałam i porządkowałam nowe rabaty powstałe jesienią. Żeby powiązać to, co było z tym, co będzie, musiałam wreszcie wziąć się za odmładzanie żurawek, co odkładam od zeszłego roku ;) . Na początek wykopałam 5 kępek i zaczęłam dzielić :whistle: . Jak zaczęłam, to nie mogłam skończyć :rotfl1: . Zagospodarowałam kilkanaście sadzonek, a to mi zostało :rotfl1:

DSC_4240.jpg

Przypominam, że wykopałam zaledwie PIĘĆ żurawek :tongue2:
Zostało mi bagatela, jakieś pięć razy tyle :rotfl1: . Co ja tam mam tych żurawek, ze 30 odmian, jakbym miała 300 jak Igor, to bym się chyba zastrzeliła :happy3:

Poza tym w ogrodzie susza i popiół, popiół i susza :pinch: :hammer: :jeez: :pinch:
Marne zapasy deszczówki już na wykończeniu, a i tak podlewam tylko nowe nasadzenia i przeprowadzki :jeez:

No proszę ależ się sadzonek zrobiło... aż miło patrzeć na takie widoki.
Ja dziś patrzyłem na swoje zeszłoroczne wysadzone raptem 4 szt. i co przekorzeniły się doniczki, że ho ho...
To w tym roku będzie trzeba znów narobić parę sadzonek... głównie purple place i lime marmelide... bo takie owe mam w tym momencie... nic specjalnego...
ale popatrzeć na twoje cuda aż miło... jak nie chcesz ich wyszystkich podlewać to ja się mogę kilkoma zaopiekować he he he
pozdrawiam
Michał

OGRÓD MARKITY 26 Kwi 2015 20:18 #361883

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Miałam się wpisać w kilku wątkach, ale wszędzie piszą, że pada :evil: , u mnie oczywiście nadal susza, a jak mam narzekać, to chociaż u siebie ;)

Terlico dopiero na zdjęciu zobaczyłam, że taczka walnięta :happy3: , ale kto mi ją walnął, bo ja sobie nie przypominam :rotfl1:

Dorcia ja dziś miałam lajtową niedzielę :lol: , kręgosłup jako tako, ale ręce bolą :tongue2:
Fiołeczka wyślę na dniach ;) , a iryska chętnie obejrzę, zamówiłam "tylko" ze 40 sztuk u Roberta :happy3: , będą latem :P . I proszę mi nie pisać, że padało, bo wiem :evil:

Bożenko ja chyba zbankrutuję na wodę w tym roku :jeez: , że też pogoda zawsze musi być przeciwko mnie :(

Marta powiem szczerze, że niektóre zakręty też mnie wkurzają :happy3: , ale nie ma na kogo zwalić, to będę trochę łagodzić i prostować :rotfl1: oraz oczywiście zmniejszać areał trawnikowy :devil1:
Fiołki różowe mam, ale chyba trafiłam w jakimś sklepie, zanim wybrałam się w upatrzone miejsce :happy4:
W Łęcznej też ponoć wczoraj padało, zatem ja w połowie drogi między tymi dwoma lokalizacjami, jak zwykle zostałam jakimś cudem wycięta :evil:

Dalu już wiem, że u Ciebie susza się skończyła, zazdroszczę :oops:
Jednoroczne już sadzisz :dazed: , znaczy ogrodników zimnych nie będzie ;) ?

Magdo ja nie mam tak całkiem płaskiego ogrodu, a raczej jest płaski, ale na spadku, w jednym miejscu podkopałam i zrobiłam niewysoką skarpę. Ale górki to co innego ;) , masz nierówność tam gdzie chcesz, a nie tam gdzie musisz :rotfl1:

Romciu ależ żaden problem :P , ja bym ten nadmiar wywaliła na kompost, bo już widzę miliony nowych siewek :happy3: , póki ktoś je chce, będę rozdawać :lol:
Nie mów, że i u Ciebie już podlało :evil: ?

Iwonko tę jaśniutką różową kupiłam właśnie w tym nowym sklepie, o którym Ci pisałam ;)
Ta, na którą czekałam zaschła w pąku niestety :dry: , a wyglądała na białą papagenkę, szkoda :(
Żurawki jak najbardziej mi zbywają :silly: , ale poczekajmy aż się ukorzenią, a poza tym jeszcze nie wszystkie podzieliłam, przecież nie dam ci samych jednakowych :happy3:

Lucynko ja podczytuję :oops: i wiem, że u Ciebie nigdy nie ma prawdziwej suszy, a i nasze letnie temperatury też Ci się podobały :tongue2: . Że też nikt z nas nie ma tego, co lubi najbardziej :happy3:
Za deszczem tęsknię nieustająco :happy3: :crazy:

Krzysiu te inne fiołki na razie nie porażają ekspansywnością :rotfl1: , ale nigdy nic nie wiadomo ;)
Górki z darni to rozpaczliwa próba zagospodarowania jakoś tego "dobra" :happy3: . Kompostują się długo, a miejsca zajmują masę, wyrzucić szkoda, bo trawa rosła na cienkiej warstwie dobrej ziemi - no i skutek jest jaki jest :happy3:
Na skalniak się to nie nadaje, jednak kompost, nawet z darni, jest dla skalniaczków zbyt bogaty ;) , ale inne roślinki sobie chwalą :P

Moniś rano troszkę byłam obolała, ale teraz już kręgosłupa nie czuję ;) , za to mam zakwasy w rękach :happy3:
A Ty jak żyjesz? Pracowałaś dziś, czy lajcik :devil1: ?
Ty masz fajny murek, a nad nim podniesioną rabatę, jak na ogród wielkości Twojego taki akcent zupełnie wystarczy :P

Siberko ciekawe, które to momenty :happy3: . Ja osobiście lubię czytać opowieści zabarwione nutą humoru, uwielbiam jeśli czasem popłaczę się ze śmiechu :lol: (tak mi się zdarza u Ciebie :happy3: ) i cieszy mnie, jeśli komuś moje poczucie humoru odpowiada :hug:
Jeszcze sasanka nie zakwitła :dazed: ???

Elu ja planuję znowu trawę drzeć, a nie mam gdzie składowac :happy3: , trzeba było miejsce uwolnić :silly:
Ja łopatą nie ładowałam, tylko ręcyma ;) , te kwadraty, czy prostokąty darni jeszcze nieźle się kupy trzymały :happy3: . A takie drobniejsze to widłami, oczywiście na prostych nogach :rotfl1:
Ten ciemny fiołek masz na myśli o ciemnych listkach? To labradorski, na razie mikrusek, ale liczę, że się rozbuja :silly:

Haniu mój kręgosłup ma się całkiem nieźle, dziękuję :hug: , za to moja pani Ewa, która czasem mi pomaga przy zdzieraniu darni ma to samo, co Ty i chyba czeka ją operacja :unsure: . Jestem niepocieszona, bo to praktycznie wyłącza ją na cały sezon :huh:
Ja mam wciąż nadwyżki materiału kompostowego, a sam kompost powstaje jednak dość długo, więc miejsce zablokowane, a nie chcę tworzyć kolejnego, bo ktoś przecież musi to przerzucać co najmniej dwa razu do roku :tongue2:
Odpoczywałam dziś faktycznie, ale wcale nie czuję się lepiej :jeez: , coś jest z ciśnieniem, co mnie przytłacza i oczywiście łeb boli :hammer:

Ula żeby jeszcze taczka chciała sama się ładować i rozładowywać :rotfl1:

Maju ależ nie ma sprawy :P , poproszę adres na PW :)
Wiem, że i u Ciebie już popadało :dry: , dlaczego wszystkie fronty docierają na wschód najpóźniej :jeez: , często już "wypadane" :evil:

Aniu na mojej pierwszej górce sadziłam dynie dwa lata temu, tylko, że ozdobne ;) . Rosły świetnie, obdzieliłam sporo osób z forum i wszystkie sąsiadki :rotfl1: . Teraz chcę jadalne i też mam nadzieję na udane plony :drool:

Dziś nic nie robiłam, poza tęsknymi spojrzeniami w niebo w poszukiwaniu chmur zwiastujących opady :rotfl1:
Ale się nie doczekałam :evil:

No to tulipany :P , w tym roku na razie nie stwierdziłam pomyłek, ale muszę zmienić politykę zakupową :jeez: . Mam za dużo odmian, a za mało cebul, jesienią muszę proporcje odwrócić i pójść śladem Robaczka :P

Witty Picture

DSC_4296.jpg

Queen of Marvel

DSC_4314.jpg

Purple Flag

DSC_4315.jpg

Salmon van Eijk miał kwitnąć w duecie z Apicot Parrot, ale się miną :happy3:

DSC_4305.jpg

Tu duet Fancy Frills z New Design, też lekko minięty ;)

DSC_4300.jpg

kolejny duet ;) , Purple Prince i Flaming Flag, miały być wysokie :happy4:

DSC_4291.jpg

i wcześniejsze nasadzenia Exotic Emperor

DSC_4270.jpg

łan Mistress

DSC_4322.jpg

Czerwone Kapturki, które nie wiem skąd się wzięły :happy3:

DSC_4253.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, hanya

OGRÓD MARKITY 26 Kwi 2015 20:22 #361887

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Michał bardzo chętnie pozbędę się kilku doniczek :devil1: , ale na razie czekam aż się ukorzenią, żebyś miał z nich jakiś pożytek ;) , poza tym jestem kiepska z nazw :oops: , więc nie wiem, co dostaniesz :happy3:

OGRÓD MARKITY 26 Kwi 2015 20:25 #361889

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
I u mnie Salmon van Eijk miał się z czymś zgrać ale nie do końca wyszło ;) Przynajmniej kwitnie razem z białym Exotic E.
Flamin Flag zakwitl mi taki jak Twoje. A kupowałam dwa lata temu w Lilypolu i wyglądały trochę inaczej :think:
U mnie też nie pada :hug:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

OGRÓD MARKITY 26 Kwi 2015 20:30 #361898

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Widzę, że również masz Salmon van Eijk, to ładne tulipany.

OGRÓD MARKITY 26 Kwi 2015 20:34 #361906

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Cześć Marciu ,aleś się zatulipaniła :woohoo: Śliczne .Lubię tulipy bardzo ,szkoda tylko ,że ich kwitnienie tak krótko trwa a szpetne liście znacznie dłużej :unsure: Dzieci żurawkowych też niezła kolekcja .Ja muszę sprawdzić czy moje któreś dadzą się podzielić :search:

OGRÓD MARKITY 26 Kwi 2015 20:36 #361908

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Mnie Sonia uratowała w darniowej sprawie....biegając do płotu w prawo i w lewo wyryła głębokie rowy, na tyle głębokie, że pomieściły wiele taczek darni :happy: , gdyby to była porządna darń trafiłaby na kompostowanie ale chwastowa darń......
U mnie też dalej susza........znów nie zasłużyłyśmy na deszcz? :devil1:

OGRÓD MARKITY 26 Kwi 2015 20:43 #361913

• Cebulla
  • Cebulla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 206
Darniowa górka? :think: Się już zapłodniłam pomysłem... Niestety darni muszę dopiero nazrywać, a susza u mnie pierońska, szpikulca nie da rady wbić. Marta masz doświadczenie w zabijaniu perzy w górce darni czarną folią? Bo ta moja darń do zdjęcia to strasznie zaperzona będzie... W sumie to darń perzowa będzie...

OGRÓD MARKITY 26 Kwi 2015 21:39 #361965

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Martuś, obawiam się, że ta mżawka co dziś u mnie była kilka razy, to nic w temacie nawadniania nie wniosła :happy3: . Także nie masz czego zazdrościć :P .
Jutro znów podlewać będę :jeez: . Mam też w planie rozpoczęcie prac przy placu basenowym (jak to dumnie brzmi :rotfl1: ) . Wymyśliłam sobie, że wkomponuję go w rabatę ... to znaczy, że coś przed nim posadzę :tongue2: . Na razie czeka mnie kopanie, układanie kostki, poziomowanie gruntu i inne "ciekawe" zajęcia :silly: .

Tulipanów już masz całą masę. Świetnie wygląda to połączenie dwóch różnych odcieni fioletu :ohmy: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRÓD MARKITY 26 Kwi 2015 21:52 #361977

• constancja
  • constancja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 896
Marta, łączę się w suchym bólu. Mnie też deszcz omija szerokim łukiem i to od ubiegłej wiosny. Nie wiem co mu zrobiłam ale wyraźnie mnie unika. :happy3: Wczoraj uruchomiłam nawodnienie, bo już nie było wyjścia. :jeez: Będę wylewać grosze, złotówki i stówki zamiast zbierać na jakieś rododendrony czy inne tulipany. :evil: Nie ma sprawiedliwości na tym świecie..... oj, nie ma. :hammer:

OGRÓD MARKITY 26 Kwi 2015 21:58 #361982

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
W tulipany muszę się w końcu zaopatrzyć, ale tylko niziutkie bo gnijącej zieleninie mówię stanowcze nie ;) zgrabnie gdzieś wciśnięte żeby potem nie drażniły mnie przy pokładaniu się na wszystkie strony. :wink4:
PW poszło :kiss3:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.706 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum