TEMAT: OGRÓD MARKITY

OGRÓD MARKITY 19 Lip 2015 18:05 #389421

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Jaguś parę nowych fotek mam ;) , głównie lilie, to ich czas :hearts:
U mnie wczoraj też padało, a dziś już sucho :devil1: , nie dziwota przy tych temperaturach :mad2:

Moniś i jak tam? masz dziś "chłodniej"? Bo u nas gorzej niż wczoraj :mad2:
Moi dzisiejsi goście też stwierdzili, że przesadzam z tym brakiem opadów, bo przecież padało :happy3: . A ja wyciągam z tego taki wniosek, że pada u mnie jak są goście :lol: (ostatnio Marysia). Muszę częściej gości zapraszać :dance:
Za to naocznie stwierdzili, że nie przesadzam z ilością siewek :rotfl1:
Na psich fryzurach widać, że się znasz :lol: , wiedziałaś nawet, że tam są "falbanki" :happy4: . To podobno obowiązująca na wystawach fryzura dla sznaucerów :P

Dorcia troszkę wczoraj popadało, ale nie podlało :devil1:

Aga tak się właśnie zastanawiałam, czy ten tytoń to ode mnie ;) . Wąchałaś go? wieczorem cudnie pachnie :hearts: . Kosmosy też zakwitną, nie ma obawy :devil1: , jeszcze będziesz ich miała dosyć :happy4:
Jakoś nie bardzo widzę dynie u Ciebie ;)

Wiesiu byłam pewna po pierwszym strzyżeniu, że to wystarczy na całe lato, ale się przeliczyłam :dazed:
We wrześniu znowu trzeba powtórzyć :jeez:

Kasiu dziękuję :hug:
U mnie ekstrema pogodowe tylko w jedną stronę :pinch:
Jeżówki żyją, kwitną, tylko... prawie giną w jęczmieniu :rotfl1:

DSC_6718.jpg

DSC_6696.jpg

Liczę na to, że podrosną, jak u Ciebie ;)

Haniu jesteś genialna :woohoo: , przypomniałaś mi, że przecież rośnie tam już drzewo, klon Red Sunset na jajowatej :tongue2: . Młody, wsadzony ostatniej jesieni, ale przecież urośnie :lol: i dokładnie zasłoni to nieszczęsne okno :devil1:
Pomimo wczorajszej burzy też nie mam odpoczynku od podlewania ;)

Ewcia a jaki nerwowy ten mój piesek :happy3: , to już moi dzisiejsi goście coś na ten temat mogą powiedzieć :happy3: , za to kot integrował się z wszystkimi :rotfl1:
Ano marudzę :happy3: , ale nie na wszystko, tylko na brak deszczu :P
A przecież mam jeszcze mnóstwo innych plag :tongue2: , nornice :mad2: , przędziorki :mad2: , grzyby :mad2: , własna nieudolność :jeez: , a narzekam tylko na brak deszczu :funnyface:

Ula :hug:

Jak ogólnie wiadomo ;) , wczoraj odbył się tradycyjny szkółking lubelski w tradycyjnie tropikalnych temperaturach :rotfl1: . Właściwie dla mnie zaczął się już w piątek :lol: , jak przyjechała Dorotka z Anią :hug: . Odwiedziłyśmy z Martą jedną szkółkę, a potem Marta ugościła nas na swojej działce :drool: , pyszne mięsko z grilla, a potem poczęstunek z krzaczków :yummi: - malinki, jeżynki, borówki :woohoo: , jabłuszka, ach, czego tam nie było :happy4:
nie obyło się bez wykopków :happy3: , Marta :hug: , musisz mi poprzypominać nazwy :oops:
W sobotę już większa, bo 11 osobowa grupa, wspólnie najechała Puławy, Końskowolę, Młynki, Floribundę, szkółki Kurowskich, Majewskich oraz pana Kucharzyka :lol: . A także tradycyjnie restaurację "Złota rybka" :rotfl1:
Nie było łatwo ze względu na piekielną pogodę :devil1: , ale nikt bez zakupów nie wyjechał :happy4:

A to moje skromne łupy już w domu :whistle:

DSC_6719.jpg

Wczoraj wieczorkiem odwiedził mnie jeszcze Paweł, a dziś pozostała grupa szkółkingowa :hug: . Muszę przyznać ze wstydem, że jestem zupełnie nieprzygotowana, żeby naraz gościć tyle osób :oops: , meble na taras koniecznie na cito :hammer:
Wizyta bardzo miła, goście chwalili :P , za co bardzo im dziękuję :hug: , błędów nie wytykali, chwastów nie szukali, udawali, że nie widzą wyschniętego "trawnika" :happy3: , nadmiar werbeny nieco uszczuplili :happy3: i pojechali :(

A ponieważ zdjęć ze szkółkingu nie posiadam :hammer: , będą moje ogródkowe ;)

Macizo

DSC_6716.jpg

Boogie Woogie

DSC_6713.jpg

Dolce&Gabbana

DSC_6708.jpg

White Triumphator

DSC_6714.jpg

Bonbini

DSC_6694-2.jpg

Nymph

DSC_6693.jpg

Friso?

DSC_6695.jpg

i debiutantki Aventino

DSC_6699.jpg

Bormida

DSC_6701.jpg

i liliowce :P , cudny Move Over

DSC_6698.jpg

Janice Brown

DSC_6700.jpg

Black Stockings

DSC_6711.jpg

Darla Anita

DSC_6703.jpg

Oho :dazed: , coś grzmi, idę sprawdzić co się szykuje :silly:
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona Ania, chester633, Amarant, hanya, edulkot, terlica, Krzysia

Zielone okna z estimeble.pl

OGRÓD MARKITY 19 Lip 2015 18:17 #389423

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
U mnie też niebo zasnute chmurami, ale wczorajsze opady mój ogród minęły.
Marta, nie widać po twoich roślinach suszy, dogadzasz im, podlewasz, uciążliwe to jednak wielce.
Wiem, sama wczoraj widziałam, jak reagują na brak wody.
Zapomniałam wyrwać siewki sz. okręgowej, ale pewnie będzie jeszcze okazja.
Możesz mi przypomnieć nazwę puchatej białej jeżówki ;) .
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

OGRÓD MARKITY 19 Lip 2015 18:17 #389424

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Nymph miałam w koszyku wiosną w Lilipolu ale w końcu w ogóle nie wykupiłam zamówienia.. :oops: Chyba mam czego żałować. Może w letniej sesji będą sprzedawać.. Martuś- one są wysokie..?

U mnie dziś zdecydowanie "chłodniej" :lol: Termometr w południe pokazywał 34* ale jest lepiej niż dziś- wieje wiatr i dość przyjemnie jest na zewnątrz. Wczoraj byłam bliska zemdlenia na ogródku :jeez: a dziś nie- tak więć "chłodniej" :lol:
martwię się o pogodę na czas mojego urlopu- coś nie widać ukropu w prognozach :unsure:

Wczoraj mieliśmy 2 burze z krótkimi ulewami, nad ranem padało ok godziny.. a w ciągu dnia już nie było widać efektów.. Co prawda ziemia nie jest sucha na wiór, ale przesadnie morka też nie.. u Ciebie padało :woohoo: To suuuper!!

Serio to się nazywa falbanką- ten paseczek sierści na boczku..? No ma się tę intuicję :rotfl1: Jeszcze niech się okaże, że prawidłowo rozpoznałam roślinę jako koperek na rabacie u Robaczka :funnyface: to uznam, że mam 6ty zmysł :P

Zakupy całkiem zgrabne- coraz więcej koloru :lol: Czy ja dobrze widzę kolejnego floksa.. Chyba masz ich najwięcej na forum :whistle:

OGRÓD MARKITY 19 Lip 2015 18:24 #389427

• andrzejek
  • andrzejek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1664
Deszcz cie nareszcie nawiedził :dance: . U mnie od jakiś 10 minut zaczęło solidnie wiać i padać, a teraz już prawie przestało, ale ważne, że rośliny choć trochę podlane. Lilie boskie. Ja mam ledwie kilka odmian i musiałbym kilka jeszcze popełnić. Rozejrzę się za jakimiś silnie pachnącymi, bo mam 2 takie i po prostu czarują zapachem w promieniu kilku metrów.

OGRÓD MARKITY 19 Lip 2015 18:26 #389428

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
No skromne te zakupy, skromne, jak na szkółkingowe możliwości :lol:
Marta nie szeptała: brać, brać? :rotfl1:
Pozdrawiam - Gosia

OGRÓD MARKITY 19 Lip 2015 18:26 #389429

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
A cóż to za floksik w grupce zakupów ? Dobrze ,że mnie jeżówki nie biorą ,bo gatunków jest straszliwie dużo .Ja już takich dużych zakupów to nie miałabym gdzie wsadzić .Ale przyjemność sadzenia przed Tobą ,szkoda tylko ,że tak gorąco :flower1:

OGRÓD MARKITY 19 Lip 2015 19:15 #389452

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2335
Oczywiście , oczywiscie , zdjęć ze spotkania nie ma :club2: :club2: , zakupy tradycyjnie nie podpisane :hammer: :hammer: .......... liliowiec Move Over sliczny ( juz w zeszłym roku zresztą był) i jeżeli by Ci gdzieś na szkółkingach wlazł w oczy to proszę kup dla mnie :thanks: :thanks:
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015

OGRÓD MARKITY 19 Lip 2015 19:20 #389455

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
'Move Over'... po naszemu suń się :happy3: to ten kupowany w zeszłym roku na spółkę z Martą u Pana K.?
Pozdrawiam - Gosia

OGRÓD MARKITY 19 Lip 2015 19:48 #389472

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Elu a teraz pada u Ciebie? Bo u mnie radar pokazuje deszcz, a za oknem słońce wylazło :evil: , chyba mnie coś trafi :jeez:
Biała jeżówka to 'Meringue' :P

Moniś Nymphy zdecydowanie wysokie, jakieś 180cm :think: , choć może nie w pierwszym roku ;)
Dziś u mnie też już padało :evil: , z naciskiem na czas przeszły :hammer:
Z falbanką trafiłaś w sedno, ale u Kasi to chyba nie koperek :happy3:
Owszem, jest floks w zakupach, niestety tylko jeden, wszystko już mam :happy3: . Przynajmniej dostępne w mojej okolicy ;) , a do Szmitów daleko :huh:

Andrzej przy takiej suszy jak obecnie u mnie panuje ja potrzebuję tygodnia deszczu, a nie godzinnego podlewania, które wyparowuje w następne dwie :mad2: . Jeśli lubisz mocno pachnące lilie, to polecam wszystkie, które pokazuję, bo ja innych nie uznaję :rotfl1:

Gorzatko ja w ogóle ostatnio skromnie kupuję ;) , przez tą suszę diabelską :mad2:
Marta nie dość, że nie kazała brać, to jeszcze mnie zbeształa za miskanta :rotfl1:
"Move Over" dokładnie tak jak pamiętasz ;)

Ewcia floks to 'Franz Schubert', a na jeżówki skusiłam się dwie odmiany, bo ponoć niskie mają być ;) . Nie znoszę tych wysokich, pokładających się odmian :jeez: . Czy sadzenie będzie przyjemnością :think: , jakoś ostatnio tak mi się nie kojarzy :unsure:

Mirka ależ są zdjęcia, tylko na wątku integracyjnym :lol: , obiecuję, że następnym razem nie zapomnę aparatu :jeez:
Kupiłam: miskanty "Jubilaris' i 'Sioux', bodziszek 'Havana Blues', jeżówki 'Meringue' i 'Butterfly Kisses', różę Syrius, azalię Fanny, floksa 'Franz Schubert' i liliowce 'Eony Spirit', 'Levi Davis', Little Red Dragon', ,Midnight Dynamite' i 'Victorian Christmas'.
O 'Move Over' dla Ciebie pamiętam, w szkółce niestety tylko w mateczniku, ale mój się troszkę rozrósł, po kwitnieniu uszczknę :hug:

Już po deszczu :evil: , jakim deszczu zresztą :jeez: , pokropiło zaledwie, ja się wykończę :angry: . A prognozy nadają w czwartek 36* :hammer: :mad2: :angry:

OGRÓD MARKITY 19 Lip 2015 20:12 #389479

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Marta, właśnie, tyle plag na Ciebie spada, włącznie z gośćmi :lol: , zupełnie nie rozumiem, czemu narzekasz tylko na brak opadów! :rotfl1: :rotfl1:
Ja chyba po roku odwiedziłam Twój ogród i naprawdę, jest coraz bujniej i piękniej (drzew za mało :P :happy3: )
Największe wrażenie zrobiły na mnie Twoje floksy, moje w wielkim zaniedbaniu, na samym końcu kolejności odchwaszczania, podlewania i wszystkiego innego ;) , chyba zaczynam żałować, że tak po macoszemu się z nimi obchodziłam...
No ale nie mówmy o tym ;)
A ja tytułem uzupełnienia pozwolę sobie wstawić te miejsca, które mi się spodobały najbardziej :)

DSC_0796.jpg

DSC_0786.jpg

DSC_0792.jpg

DSC_0790.jpg

Jakoś w upale mój aparat nie pracuje na miarę potrzeb i możliwości... Ale miejsca piękniejsze niż zdjęcia :)
Ostatnio zmieniany: 19 Lip 2015 20:25 przez artam.
Za tę wiadomość podziękował(a): andrzejek, r-xxta, Amarant, edulkot

OGRÓD MARKITY 19 Lip 2015 20:16 #389486

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
artam wrote:
A ja tytułem uzupełnienia pozwolę sobie wstawić te miejsca, które mi się spodobały najbardziej :)

ciemność widzę, ciemność...... :wink4:

OGRÓD MARKITY 19 Lip 2015 20:17 #389487

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja też widzę... że nie widzę! :placze:
Pozdrawiam - Gosia

OGRÓD MARKITY 19 Lip 2015 20:30 #389496

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
A ja widzę zdjęcia miejsc oglądanych jeszcze dziś w południe :) .
Sądzę, że jakość zdjęć nie zależy od temperatury :P , pewnie coś się w ustawieniach poprzestawiało ;) .
Zdjęcie raczej nie pokaże tak ładnie tego, co widzi oko.
Marta, u mnie padało z pół godzinki, razem ze słońcem i tęczą.
Proszę, abyś zebrała nasionka z tych błękitnych kulek przegorzanu :wink2: .
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie
Ostatnio zmieniany: 19 Lip 2015 20:33 przez elsi.

OGRÓD MARKITY 19 Lip 2015 20:34 #389498

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
Teraz też już widzę :)
Pięknie... i zupełnie inne zdjęcia tych samych miejsc :whistle:
Pozdrawiam - Gosia

OGRÓD MARKITY 19 Lip 2015 20:54 #389507

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Na drugim zdjęciu Marty-Artam jeżówki w prosie i jakiś fiolet! Co to jest? :woohoo: Kupiłaś azalię Fanny, czyli moją Principessę :happy: Pachnie wspaniale, ale znowu więcej podlewania Cię czeka. Podejrzewałam, że raczej kupisz kaktusy, ostatecznie rozchodniki :devil1: Tutaj było piekielna burza, ulewa okropna, cholerstwo poszło na wschód, dotarło do Ciebie?
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

OGRÓD MARKITY 19 Lip 2015 21:04 #389509

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta ja nie wiem co Ty chcesz od swoich zdjęć, ja uważam, że są piękne :woohoo: , zupełnie inne niż moje i nawet mój ogród mi się podoba :rotfl1: . Jakieś inne światło jest na Twoich zdjęciach, ale to właśnie mi się podoba najbardziej :lol:

Elu rzecz w tym, że sieje się przegorzan ten drugi, zielony :happy3: , ale z niebieskiego mogę zebrać, czemu nie :silly:

Haniu ten fiolet to floks 'Blue Boy' ;) , gdy nie ma słońca jest prawie niebieski :happy3:
Fanny to Twoja sprężyna oczywiście :happy3: , bardzo mi się podobała obsypana mnóstwem drobnych kwiatów :hearts: , no i też tak chcę :lol:
Twoja burza poszła na wschód, ale północny :devil1: , do mnie zbliża się jakiś mini deszczyk :devil1:
Ostatnio zmieniany: 19 Lip 2015 21:04 przez r-xxta.

OGRÓD MARKITY 19 Lip 2015 21:06 #389512

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Tutaj było piekielna burza, ulewa okropna, cholerstwo poszło na wschód, dotarło do Ciebie?

Jest u mnie, tzn jakby się uspakaja. Cieszę się, choć na pytanie syna, czy ten deszcz mnie satysfakcjonuje odpowiedziałam nie :devil1: za gwałtowny, wolałabym mniejszy przez całą noc.

Marta a do Ciebie dotarło?
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich

OGRÓD MARKITY 19 Lip 2015 21:16 #389515

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Coś kropi, ale już się przejaśnia :happy3:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.742 sekundy