TEMAT: OGRÓD MARKITY

OGRÓD MARKITY 13 Lip 2015 23:04 #388093

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Noop - zgadzam się - okno sąsiadów przydałoby się zasłonić zielenią...a poza tym to jesteś Mistrzem -wiesz?! Letnie klimaty, kwitnienia - bajka !
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRÓD MARKITY 14 Lip 2015 08:15 #388137

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Na tle drewnianego płota ,kwiaty pięknie wyglądają .To nadaje im klimat .Na tle zieleni wyglądałaby jak wszystkie inne rabaty ,a tak widać jak bardzo jest orginalna .Piękne lato :hearts:

OGRÓD MARKITY 14 Lip 2015 12:45 #388201

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Czupryna na oknie, nóżka na płocie :hug:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

OGRÓD MARKITY 14 Lip 2015 14:54 #388221

• peonia
  • peonia's Avatar
markita wrote:

Na koniec pytanie, czy ktoś może wie, co dolega moim morelom?

DSC_6506.jpg

Znalazłam info chorobowe o brzoskiwniach:

Brzoskwiniom dokucza najczęściej Kędzierzawość Liści Brzoskwini oraz Parch Brzoskwini.

Parch Brzoskwini

Zaatakowane przez chorobę owoce pokrywają się oliwkowymi plamkami. Dotknięte są, także liście oraz niezdrewniałe pędy, na których zaraza objawia się w identyczny sposób.

Sposoby zwalczania choroby.

Usuwamy chore pędy i opryskujemy drzewa środkami chemicznymi Topsin M 70 WP czy Kaptan zaw. 50 WP.

OGRÓD MARKITY 15 Lip 2015 22:50 #388591

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Jaguś dziękuję :hug:
O podlewaniu już nie mam siły :( , przez trzy dni miały być przelotne opady, padało raz przez 15 minut :hammer:
Ja też leję wiadrami, zwłaszcza pod pojedyncze krzewy i młode drzewka.

Aga zapraszam :)

Krzysiu już mówiłam, że kanapa długa, wszyscy się zmieszczą :silly:
Ja tam jestem dziwnie spokojna, że trawnik zmartwychwstanie :devil1: , być może nastąpi to dopiero następnej wiosny :rotfl1: , ale nastąpi :devil1: . Wkurza mnie tylko konieczność omijania go w kadrze, bo jednak psuje widoki :evil:

Gorzatko toteż się trawnikiem nie przejmuję...aż do momentu, gdy chcę zrobić zdjęcie, a ten suchelec psuje mi ujęcie :evil:
Ja nie wiem o co chodzi z tym brakiem peruczek :dazed: , mój od samego początku je miał, nic specjalnego nie robię, tnę gałęzie, które mi przeszkadzają, a rośnie cholernik jak głupi :devil1:

Paweł czy Ciebie mój M. nasłał :supr: ? To on ciągle mi suszy głowę dlaczego nic nie rośnie na tle okna :jeez:
A przecież rośnie! Cyprysik nutkajski! Tylko on wolniej rośnie :happy3: . Gdybym wiedziała, że będzie takie marudzenie, to bym je miejscami zamieniła wtedy, bo teraz to nie bardzo widzę zamianę :rotfl1:
Paweł, widziałeś prognozy na sobotę :unsure: ?

Kasiu raczej drugiego obok sobie nie posadzę ;) , to straszny potwór jest, wiesz jak ja go tnę :jeez: ?
Kupowałam bez nazwy, ale przypuszczam, że to Royal Purple, mam go 4 lata, po zakupie wyglądał tak :rotfl1:

DSCI0168-2.jpg

Wypatrzyłaś :rotfl1: ?

Moni jeszcze jedna zmówiła się z moim M. :devil1:

Ewcia cieszę się, że to piszesz :hug: , mnie też płot się podoba, nie chciałam całkiem go zasłaniać, tylko tam, gdzie muszę ;)

Haniu czy mogłabyś rozwinąć myśl :happy3: ?

Beatko na zdjęciu jest morela, ich raczej kędzierzawość nie dotyczy. Parch być może, ale pędy i liście zdrowe, dlatego zadałam pytanie. Owoce już częściowo zjedzone, więc problem umrze śmiercią naturalną :silly:

Nie chce mi się pisać :oops: . Jestem totalnie zniechęcona i zdołowana :pinch: . Głównie pogodą oczywiście, deszczu żadnego nie było, idą kolejne upały, mam mnóstwo sadzenia i przesadzania, a nie mam warunków :evil: . Wkurza mnie niezagospodarowana wielorybnicza, a ciągle nie wymyśliłam dla niej wspólnego mianownika :jeez: . Kusi mnie, żeby pozwolić zarosnąć ją dyniom :devil1: . Już są całkiem spore :wink4:

DSC_6606.jpg

Mam nadzieję, że weekendowe spotkanie forumowe trochę mnie z doła wyciągnie :dry:
Nawet fotek nie mam czemu robić :unsure: , dobrze, że chociaż parę lilii zakwitło

DSC_6663.jpg

DSC_6660.jpg

DSC_6632.jpg

DSC_6613.jpg

Pochwalę się jeszcze moim "całkiem nowym" psem ;) , prawie sznaucer :rotfl1:

DSC_6640.jpg

DSC_6643.jpg

DSC_6650.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona Ania, chester633, Amarant

OGRÓD MARKITY 15 Lip 2015 22:59 #388597

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
U mnie za to pada i popaduje każdego dnia i normalnie jest to wkurzające :angry: co za niesprawiedliwość pogodowa.
Lilie masz śliczne :bravo: lubię takie czyste kolory i jeszcze jakbyś napisała co to za ślicznotki to bym wiedziała za jakimi się oglądać :search:

OGRÓD MARKITY 15 Lip 2015 23:02 #388598

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Niesprawiedliwość to mało powiedziane :angry:
Lilie nie wszystkie będą nazwane, bo znaczniki poginęły, chociaż KAŻDA miała ;) . Na pewno pierwsza ciemna to Macizo, a ostatnia Casablanca :P
Zapomniałam dodać, że wszystkie pachną obłędnie :lol:
Ostatnio zmieniany: 15 Lip 2015 23:03 przez r-xxta.

OGRÓD MARKITY 15 Lip 2015 23:25 #388607

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 603
Marta, jakoś nie wierzę w to że nie masz czego fotografować :P U mnie popadało - przez ostatnich kilka dni, co to miało niby lać, łącznie padało przez 2h. Ziemia jest mokra (a raczej była) na jakieś 3cm. Masakra. Dobrze że P kupił 30m węża to wiader dźwigać nie muszę, nie aż tylu. Widziałam prognozy na sobotę. Boję się kosić :rotfl1:
Lilie obłędne :hearts:

OGRÓD MARKITY 16 Lip 2015 00:10 #388613

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Aż z ciekawości zerknęłam na Accu.. Na sobotę u mnie 32* z dopiskiem "burze z piorunami"..a na niedzielę 29*z dopiskiem "zimniej" :rotfl1: Jak oni mnie rozumieją.. :silly: Podoba mi się zestawienie "29*" i "zimniej".

Serio mówiąc- to aż niemożliwe, żeby tak Cię omijały deszcze :jeez: U nas w sumie też deszczu mało, czasem coś pokropi ale nawet nie zwilży powierzchni zbytnio..z tym, że na moją mała działkę dużo lać nie muszę a i ziemia nie najgorzej trzyma wilgoć tam, gdzie jest kora.. miejsca "gołe" to kompletny piach i pył- to tak w ramach pocieszenia :hug:

Mam podobna biała lilię i ciekawa jestem czy moja to Casablanca..? Biała, pachnie obłędnie.. Moja Mama, niezbyt zajmująca sie roślinami i nigdy nie przejawiająca większej ku temu pasji kilka miesięcy temu mi powiedziała, że jeśli zamierzam kupić jakieś lilie- to Casablanca koniecznie. Mocno mnie tym zaskoczyła :lol:

Martuśka- nie miej doła! Trawnik może odczuł suszę panującą, ale rabaty przecież kolorowe masz :hug:

Całkiem nowy pies przypomina mi naszą psią sąsiadkę- fryzurka ta sama,..nawet ma falbankę po boczkach, jak Twój nowy psiak- jakas moda w tym roku panuje :think: ;)
Ostatnio zmieniany: 16 Lip 2015 00:12 przez Monika-Sz.

OGRÓD MARKITY 16 Lip 2015 07:06 #388621

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Martusia ja tutaj w zaświatach codziennie modlę się o deszcz... rodzice mi donoszą że u nas podlewało nieźle. Miałam nadzieję, że i Ty sie końcu dostałaś solidną dawkę wody. :jeez:

Buziaki :kiss3:
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRÓD MARKITY 16 Lip 2015 08:02 #388626

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Cześć Martulu!
Ślę deszczowe dobre myśli :kiss3:
Chciałam powiedzieć, że kwitną od Ciebie szałwie i tytoń, a werbeny patagońskie mają już obiecujące pączki kwiatowe :)
Dość mocno przyrastają kosmosy... może i one zdążą ucieszyć mnie kwiatami?

Wielorybnieczego zagłębia dyniowego ;-) Ci zazdroszczę...
Ja wciąż nie znalazłam dobrego miejsca na wysiew.
Może za rok coś zmienię.

Cudne lilie i pieseł pierwsza klasa elegancji! :)

OGRÓD MARKITY 16 Lip 2015 13:11 #388663

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
O, fajną ma fryzurę prawie sznaucer :) , mojemu też już futro podrosło, trzeba by pomyśleć o fryzurze na lato :lol:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

OGRÓD MARKITY 16 Lip 2015 17:28 #388685

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Marta, spóźnione, ale szczere gratulacje! :bravo:
Współczuję ciągłej suszy, ale jak na takie ekstrema pogodowe to ogród wygląda doskonale!
Piękne lilie...a u liliowców najbardziej podobają mi się.. ich nazwy :silly:
Jak tam jeżówki? Dają radę? U mnie już mają właściwy kolorek dojrzałych malin, tylko coś za duże wyrosły w tym roku B)
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

OGRÓD MARKITY 16 Lip 2015 17:35 #388689

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Drzewo na linii kanapa-okno sąsiada; pień goły na tle płotu, czuprynka na oknie. Chyba, że taki prospektus z kanapy Ci pasuje. A jakie to strony świata? Może zachwalany grujecznik? Chętnie oddałabym swojego :rotfl1: Może jak podrośnie przekonam się do niego, na razie tylko perspektywa karmelowych woni powstrzymuje mnie od zdecydowanego szarpnięcia :devil1: A psisko świetnie wygląda :hearts: Nie wiem, czy Cię to pocieszy, ale podlewam :mad2:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka
Ostatnio zmieniany: 16 Lip 2015 17:36 przez hanya.

OGRÓD MARKITY 16 Lip 2015 19:14 #388725

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Piesek wybitnie urodziwy .Ja totalnie jestem zakochana we wszystkich psach i kotach .W ogrodzie masz ślicznie ,a marudzisz i marudzisz .Żebyś zobaczyła mój bajzelnik .Robię i robię i nie mogę tego wszystkiego doprowadzić do kultury .A jak przyjdzie upał ,to już tylko podlewanie wchodzi w grę .Jak dla mnie możesz pokazywać lilie na tle płota :hug:

OGRÓD MARKITY 18 Lip 2015 06:25 #389085

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Ja też nie wierzę, że nie masz na co skierować obiektywu:)
A sunia naprawdę śliczna

OGRÓD MARKITY 19 Lip 2015 02:00 #389297

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Relacja ze spotkania będzie gdzie..? :kiss3:

OGRÓD MARKITY 19 Lip 2015 09:11 #389309

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Cześć Marciu w niedzielkę :bye: .Ano chętnie coś by się oglądnęło z nowych szkółkowych nabytków ,a i stare też z chęcią i owszem :search: :coffe:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.647 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum