TEMAT: OGRÓD MARKITY

OGRÓD MARKITY 22 Lip 2015 13:01 #390185

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Nie będziemy więc sobie cebulek podbierać, bo ja się szykuję na sierpniową ofertę w Lilypolu..do zimy nie wytrzymam ;) Poprzednie zakupy robiłam w pierwszych dniach stycznia :rotfl1: ale że sadziłam też cebule jesienią i wszystkie przeżyły..to tym razem tak właśnie zamierzam zrobić.

Owczy pęd, dobra rzecz.. jak napisałam u siebie- większość musi mieć rację :funnyface: Ja się doczekać nie mogę na moje sadzonki jeżówki..

Jęczmień jest niezwykle fotogeniczny :woohoo:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRÓD MARKITY 22 Lip 2015 13:17 #390191

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Witaj Marciu!!markita wrote:

DSC_6736.jpg

]
cudne to zdjatko i takie lilie to drzewiaste ? cudne masz :ohmy:
Po kilka sadziłaś w kępie, czy tak ładnie się już ci rozrosły ??

OGRÓD MARKITY 22 Lip 2015 18:53 #390282

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Martulek :)
Przybiegłam z rewizytą i rewanżem za przepis na tartę z cukinią; ale najpierw słowa zachwytu nad ogrodem Gospodyni: moje ukochane floksy i lilie, bardzo spodobała mi się kompozycja z szałwią i czosnkami szykującymi się do "wybuchu", ale także pierwiosnki z wiosennych sesji, zwłaszcza te z ciemnym oczkiem :woohoo:
Pusia zawładnęła moim sercem bez reszty; ma takie rozbrajające spojrzenie, pełne ufności i bezgranicznego uwielbienia dla Ciebie ... nie dziwię się, że nie przepada za wizytą u fryzjera ;-)
Zauważyłam też morele .... bardzo obrodziły?
Jeśli tak, polecam prosty przepis na zatrzymanie ich smaku w słoikach :)- wg mnie lepsze od tradycyjnych powideł śliwkowych ...
Dżem z moreli z rodzynkami
- 1 kg moreli
- 400 g cukru
- rodzynki namoczone w occie balsamicznym
- sok z 1 cytryny

Morelki myjemy, przepoławiamy, usuwamy pestki. Zasypujemy cukrem, odstawiamy na 1 godzinę. Następnie przykrywamy pokrywką, wstawiamy na średni płomień do zagotowania. Zdejmujemy wówczas pokrywkę, zwiększamy płomień, dodajemy sok z cytryny i odsączone rodzynki i gotujemy do odparowania soku i zgęstnienia. Gorący dżem nakładamy do słoiczków, mocno zakręcamy i ... do spiżarki :)

Przy okazji odwiedzin gratuluję obrony :bravo: co za ulga, prawda ?
pozdrawiam cieplutko ....
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

OGRÓD MARKITY 23 Lip 2015 10:10 #390441

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Łany jęczmienia przepiękne na Twoich zdjęciach :woohoo: Ale jak sobie przypomnę moje pikowanie host i liliowców tej wiosny to cieszę się, że nie znałam tych fotek i nie miałam nasion jęczmienia :wink4: :rotfl1: Martuś, mimo upałów wiele sadzonek naparstnic od Ciebie przeżyło, gorzej szałwia, ale też kilka się ostało - może i u mnie dadzą samosiew :think:
A kłosowiec od Magdy po zeszłorocznym lubelskim szkółkingu niestety nie przeżył i nie wysiał się, szkoda :cry3:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

OGRÓD MARKITY 23 Lip 2015 13:56 #390487

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Fatal Attraction obejrzałam i pewnie siłą rozpędu kupię. Dzisiaj dotarło kilka odmian (BR), cudne sadzonki, zobaczymy, czy będą trzymały fason; oczywiście floks Blue Boy też już jest :hearts:
Podlewam :devil1:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

OGRÓD MARKITY 23 Lip 2015 22:52 #390619

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Pytałaś o kolor liriope, czy ja mówiłam, że fioletowe... :think: właśnie zaczyna kwitnąć na biało :wink4:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

OGRÓD MARKITY 25 Lip 2015 08:59 #390988

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Uprzejmie informuję, że faktycznie floksy ciutkę mi się podobają :rotfl1: ... i trochę się tego podobania boję :rotfl1: .

Na sierpniową ofertę lilypolu i ja czekam :happy-old: .... bo muszę tam wykupić wszystkie nie-azjatki :tongue2: . Sebastian kazał "brać" te co pachną :happy3: .
Wykopałam dla Ciebie tych tulipanów fioletowych, co tak Ci się podobały :kiss3: ... nie wyślę, bo liczę, że mój mąż da się namówić na sierpniowy wypad w Twoje strony :hug: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRÓD MARKITY 25 Lip 2015 13:19 #391052

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Korzystając z faktu, że lawendowe ciasteczka siedzą w piekarniku i nie pozwalają wyjść z domu ;) , jmoże wreszcie uda mi się odpisać :silly:

Elu czy muszę nadmieniać, że u mnie po opadach nie został ślad ani wspomnienie :happy3: , liczę na dziś lub jutro, choć na razie żadnych chmur nawet bardzo daleko nie widać :search: , mam na myśli radar, a nie mój wzrok :rotfl1:
Mam jeszcze trochę białych lilii, większość bez znaczników :jeez:
Ta akurat miała podpis ;) Massari

DSC_6899.jpg

a te nie :silly:

DSC_6901.jpg

DSC_6891.jpg

Ula czy to możliwe, że u Ciebie znów była ulewa, a u mnie ledwo coś ciapnęło :huh:
Myślałam, że się zobaczymy w tym tygodniu, ale podobno znowu jesteś unieruchomiona :hug:

Wiesiu za to łatwo możesz go mieć w przyszłym roku ;) , jeśli chcesz, przyślę Ci nasionka i sobie w marcu posiejesz, jak ja :P

Bożenko niestety niektóre kłosowce u nas nie zimują :dry: , musiałaś właśnie na taki trafić. Moje akurat wszystkie przezimowały, ale za każdym razem przed zakupem upewniałam się, czy biorę odmianę zimującą ;)

Ewcia a na jaką wystawę się wybierasz? I jakie fuksy masz na myśli :happy4: ?

Moniś oferta jesienna cebul, to jest to, co się nie sprzedało wiosną, o czym pan Pajda pisze wprost ;) . Dlatego ja zawsze kupuję wiosną, bo można liczyć na jakieś nowości. Choć nie wykluczam zakupów jesiennych w Lilypolu, ale raczej nie liliowych :silly:
Myślę, że jęczmień dobrze by pasował do Twojej trawiastej :whistle:

Ania lilie na fotce to orienpety, przez niektórych sprzedawców zwane drzewiastymi ;) . Kupowane w Lilypolu zazwyczaj po 2 cebule, rozmnażają się w postępie geometrycznym :happy3:

Aniu Adasiowa witaj w moim wątku :hug: , nie wiem czy już piekłaś tartę, ale ja właśnie zabieram się do konfitur z moreli z Twojego przepisu :woohoo: :hug: . Z nieba mi spadłaś, bo właśnie się zastanawiałam, jak to dobro przerobić :tongue2:

DSC_6886.jpg

Dziękuję za gratulacje :hug:

Marysiu też możesz mieć swoje łany jęczmienia :happy4: , szepnij tylko słowo ;)
A która to szałwia nie wytrzymała? może jeszcze mam, to Ci doślę ;)
Ten kłosowiec z zeszłorocznego szkółkingu to był właśnie nie zimujący ;)
Liriope i u mnie ma białe pączki, ale nie wiem, czy będzie mu dane zakwitnąć i w ogóle przeżyć, bo nornice się uwzięły na tę rabatę :hammer:
Marysiu, nie wiem jak Ci to powiedzieć :oops: , ale czy ja chciałam takiego liliowca :oops:

DSC_6717.jpg

wielka kępa, dużo kwiatów i to wielkich, ale nijak nie chcą różowieć :rotfl1:

Haniu ja też podlewam :devil1: , nieustannie :devil1: . Co ja bym bez tych węży zrobiła :hug:
Niech Ci się jeżówki ładnie trzymają, a floksik nie blednie :kiss3:

Dorcia bardzo miło mi to czytać :lol: , bo u mnie ostatnio na większości obrazków zbiorowych floksy :happy3:
A tymczasem kilka podpowiedzi liliowych ;)

Muscadet, orientalna, niewysoka, pachnie :hearts:

DSC_6906.jpg

Extravaganza, wysoka, kwiat wielki, zapach też :hearts:

DSC_6880.jpg

Dizzy, orientalna, niska, pachnie :hearts:

DSC_6859.jpg

Dalian, orienpet, pachnie zabójczo, rośnie wielka :woohoo:

DSC_6822.jpg

zestawik :happy3: , White Triumphator, Pink Secret i Paradero :hearts:

DSC_6904.jpg

Za tulipanki :hug: , ale najbardziej cieszę się, że się wybierasz do mnie :woohoo: :dance: :hug: :drink1:
Trzymam za słowo :kiss3:

Trochę aktualności zdjęciowych ;)

w odpowiedziach pojawiło się sporo lilii, to teraz liliowce :P

Pagan Ritual, już kolejne kwiaty, wciąż nie takie jak trzeba :unsure:

DSC_6909.jpg

Regency Heights

DSC_6911.jpg

Just My Size

DSC_6861.jpg

Enchanted Forest, chyba zaprzestanę kupowania "białych" liliowców :devil1:

DSC_6858.jpg

Frosted Vintage Ruffles chciał zadebiutować na raz trzema kwiatami i w końcu żadnego nie rozwinął :tongue2:

DSC_6809.jpg

Absolute Treasure

DSC_6795.jpg

i takie tam ;)

DSC_6913.jpg

DSC_6896.jpg

DSC_6805.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona Ania, chester633, Bozi, Amarant, hanya, edulkot, terlica

OGRÓD MARKITY 25 Lip 2015 13:28 #391054

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Martuś, mam samochód od dłuższego czasu na chodzie:) tylko większość czasu spędzam - na działce:D:D:D łącznie z nockami.

OGRÓD MARKITY 25 Lip 2015 13:31 #391057

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Aga ma do Ciebie dzwonić, jak będzie miała wolne w tygodniu, wpadajcie :hug:

OGRÓD MARKITY 25 Lip 2015 13:32 #391058

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Twój ogród utwierdza mnie w przekonaniu, jak powinny wyglądać kępy kwiatów :bravo: ... a nie po prostu roślinki... rachityczne na dodatek - jak u mnie :sick:
Kto by się trawnikiem przejmował? Odrodzi się... kiedyś ;)
U mnie za to burza i polało trochę... z tego co widzę, zamierza jeszcze więcej...
Pozdrawiam - Gosia

OGRÓD MARKITY 25 Lip 2015 13:34 #391059

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Marta i jedna z ulew to i mnie ominęła. Ale chyba dobrze bo w Lublinie parę drzew powaliło. Ale na serio przedwczoraj miałam około 2 pobudkę i blacha na dachu potęgowała hałas.
A co do wolnego heh oby nie w środę, bo wtedy jadę do córki do Lna.

OGRÓD MARKITY 25 Lip 2015 14:04 #391063

• terlica
  • terlica's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 293
Marto,
wraz z astrem płożącym dostałam od Ciebie nasionko werbeny patagońskiej! Rośnie!
Dzięki :)
pozdrawiam - Ewa
Pępek świata

OGRÓD MARKITY 25 Lip 2015 14:09 #391066

• Zielona Ania
  • Zielona Ania's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1300
Na taki upał Ci się jeszcze chce ciastka piec :whistle:

Strasznie się cieszę, że widziałam włości na żywo - podziwiam ogrom pracy włożony w założenie i utrzymanie. Niech no tylko drzewa podrosną i pojawi się trochę cienia, będziesz miała kolejne powody do poszerzania wachlarza gatunków :)
Zapraszam
Mania Zieleni

OGRÓD MARKITY 25 Lip 2015 14:33 #391072

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Pewnie w domu masz za zimno i dlatego konieczny się okazał piekarnik i ciasteczka :jeez: Czy lilie sadzimy wiosną czy jesienią, to wszystko jedno? Może jesienią są też w sprzedaży takie co musiły podrosnąć przed wystawieniem oferty. Pocieszam się, bo jakoś muszę sobie jesienią poprawiać humor.
A co Ty chcesz od tego liliowca? Dzięki Bogu, że nie zróżowiał :) Jeżeli kolor jest taki, jak na zdjęciu, to jest prześliczny :hearts:
Węże trzeba chyba zacząć gromadzić, kupować na kilometry, bo nie jest dobrze :mad2: Próbowałam dzisiaj rozłożyć, ale niestety padłam.
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

OGRÓD MARKITY 25 Lip 2015 14:53 #391075

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Gorzatko wierz mi ;) , ja też mam rachityczne nasadzenia :devil1: , niektóre nawet po paru latach nadal są rachityczne :evil: . W najlepszym razie ich nie pokazuję, w najgorszym - pozbywam się :happy4:
Niektóre miejsca na trawniku nie wyglądają jakby się miały odrodzić kiedykolwiek :dry: , niemniej nadal się tym nie przejmuję :silly:
Znów u Ciebie pada :angry: , czy nie za dużo w tym roku tego dobrego :evil:

Ula wszystko jasne ;)

Ewo po raz kolejny pytam, gdzie masz swój wątek :happy-old: ???
Pewnie jakaś mini sieweczka się zaplątała w astra ;) , a chcesz jeszcze werbeny? bo ciągle mam :happy3: :jeez:
Pamiętasz kłosowca, którego mi wysłałaś :woohoo: ? Ależ jest piękny :hearts:

w tercecie z floksami i liliami :P

DSC_6863.jpg

Aniu lawenda mi przekwita, to chciałam zdążyć ;) , a że się zaraz rozpłynę, to inna sprawa :rotfl1:
Jeszcze konfitury smażę :crazy: :rotfl1:
Ach kiedy te drzewa urosną :tongue2: , tymczasem potrzebują wody tak samo, jak byliny :jeez: , myślę, że gdyby rok był bardziej bogaty w opady, przyrosty byłyby większe, a tak kicha :angry:

Haniu w domu też gorąco, ale siła wyższa :silly:
Generalnie termin jesienny i wiosenny jest dla sadzenia lilii tak samo dobry. Ja osobiście wolę wiosnę ze względów, o których już wielokrotnie pisałam. Poza tym jesienią sadzę miliony tulipanów, krokusów, narcyzów i innych cebulowych :rotfl1: , nie będę sobie jeszcze lilii dokładać :happy4:
Co ja chcę od liliowca ;) , a widzisz jak on się komponuje z bodziszkiem u stóp ;) :crazy: :tongue2: . Całe otoczenie w różu, a tu taki pomarańcz :happy3:

Może trochę fauny :P

DSC_6916.jpg

DSC_6888.jpg

DSC_6882.jpg

tu jest fruczak, gdyby ktoś miał wątpliwości, co autor miał na myśli :happy3:

DSC_6875.jpg

DSC_6851.jpg

DSC_6722.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona Ania, Alina-277, Robaczek, chester633, Amarant, hanya, edulkot, terlica, Krzysia

OGRÓD MARKITY 25 Lip 2015 15:16 #391080

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Markitko, łany kwiecia masz takie bujne, że zaczynam wątpić w te Twoje wieczne niedobory deszczu. ;-) Serio, ogród radzi sobie świetnie!
Ewa-Terlica ma zablokowany wątek, ale widzę, że tu zagląda, więc pozwolę sobie na prywatę :oops:

Ewa, Twój kłosowiec jest cudny, dziękuję! Rośnie w centralnym miejscu rabaty i baaaardzo mi się pdooba! Chciałabym kupić jeszcze kika sadzonek, ale nigdzie ich nie widzę w ofertach..gdybyś miała jakieś info, gdzie je można kupić, to proszę na PW :thanks:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

OGRÓD MARKITY 25 Lip 2015 15:25 #391081

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
markita wrote:
Moniś oferta jesienna cebul, to jest to, co się nie sprzedało wiosną, o czym pan Pajda pisze wprost ;) . Dlatego ja zawsze kupuję wiosną, bo można liczyć na jakieś nowości. Choć nie wykluczam zakupów jesiennych w Lilypolu, ale raczej nie liliowych :silly:
Czyli będę kupować to, co Wam się nie spodobało :happy3: :happy3: I tak nie wytrzymam do wiosny, coś sobie jesienią kupić muszę :crazy:
markita wrote:
Myślę, że jęczmień dobrze by pasował do Twojej trawiastej :whistle:

mówisz.. :think: bardzo podobają mi się te powiewające pędzle- mówię, jakbym na zdjęciu widziała, że powiewają :silly: ale na pewno tak jest. Moja trawiasta nieduża, ale bardzo niedopracowana i ciągle mnie coś w niej mierzi :hammer:

A w ogóle to jak patrzę na te Twoje rabaty, spalone słońcem i wysuszone ( ;) )..to dzika zazdrośc mnie ogarnia :rotfl1: tak z serdeczności- pięknie jest!! :kiss3:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.753 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum