TEMAT: OGRÓD MARKITY

OGRÓD MARKITY 19 Lip 2015 21:23 #389518

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Marta dzięki!
Twoje lilie i floksy powalają, no po prostu cudnie! Widać prace włożona w ogród i w podlewanie - jest pięknie :)
Weszłam do mojego ogrodu w wstyd mi za moje lilie, chyba im zdjęcia twoich pokażę i postraszę łopatą :rotfl1: A tak poważnie to chyba powinnam podczas sadzenia każdej wiadro pisku wsypać :(
U mnie nie padało wcale. Ani dziś ani wczoraj :(
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Ostatnio zmieniany: 19 Lip 2015 21:24 przez dodad.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRÓD MARKITY 19 Lip 2015 21:35 #389525

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Nie, no jęczmień wyszedł Ci super, taki okazały i wyprostowany, mój byle motylek i leży :lol:
My tu z Moniką zastanawiamy się kiedy w Zielonych Progach 'Butterfly Kisses' będzie w sprzedaży... a tam u Was na wyciągniecie ręki :lol: ... może w Rykach, bo tam się wybieram, ...jeszcze nie teraz, poczekam aż miskanty podrosną?
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

OGRÓD MARKITY 19 Lip 2015 21:39 #389528

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Kasiu..o tym samym pomyślałam.. że my tu kibicujemy jeżówkom w ukorzenianiu i nie możemy się doczekać (ja bardzo!) :P , a niektórzy pojechali i kupili od ręki :jeez: No nic..i my się doczekamy :hug:

Martuśka- w takim razie koniecznie muszę nadrobić wiosenne zaniedbania w lilipolu! Dzięki za info.

OGRÓD MARKITY 19 Lip 2015 23:56 #389598

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 603
Ta burza piekielna była też i u mnie. Rano okaże się co jeszcze leży oprócz drzewa :jeez: Dopiero niedawno prąd mi włączyli, wody nadal nie ma. Chyba skorzystam z deszczówki :happy:

Lilie jak najbardziej trzeba pokazywać, zwłaszcza takie cudne.
Na wiosnę posadziłam pod oknem dwie orientalne i trąbkową. Niestety ta ostatnia padła ofiarą ataku szkodnika ale orientalne będą :dance:

OGRÓD MARKITY 20 Lip 2015 11:47 #389664

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
No i co? Polało, mam nadzieję, bo zapowiada się cudowny tydzień :hammer: :hammer: Przyszłam po prośbie: napadło mnie na zakup kilku jeżówek, już nie będę pisać, co o sobie myślę, ale ponieważ nieustająco poszukuję rudbekii w innych kolorach :rotfl1: , to kolejny raz spróbuję. Które się nie pokładają? Interesują mnie tylko mocne, wyraziste kolory wszelkie /amaranty też/, wzrost obojętny, byle obeszły się bez podpórek :happy: .
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

OGRÓD MARKITY 20 Lip 2015 13:10 #389677

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2335
markita wrote:

Mirka
O 'Move Over' dla Ciebie pamiętam, w szkółce niestety tylko w mateczniku, ale mój się troszkę rozrósł, po kwitnieniu uszczknę :hug:

Marta jak się cieszę :dance: :dance: :kiss3: Pink Debutante może byc na wymianę ? ;)

U mnie podlało , burze raczej spokojne , wyłamało tylko pęd liliowca Raspbery Flambe ale to może i lepiej , bo to z nówek , a piękny jest , więc pozwoliłabym mu kwitnąć , a tak będzie przyrastał :) .......... teraz idę do googla pooglądac Twoje zakupy liliowcowe.

Z jeżówek będzie pani zadowolona , tylko obie na przód rabaty , bo obie niskie :hearts: :hearts:
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015
Ostatnio zmieniany: 20 Lip 2015 13:13 przez mirdem.

OGRÓD MARKITY 20 Lip 2015 13:47 #389680

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 579
Martusiu ! My też dziękujemy za gościnę. Powstaje piękny ogród na Oazie . Różnorodność , ale jednoczesnie wszystko zgrabnie połączone w całośc. Jak na floksach nie widać suszy ,to nie jest żle roślinom u Marty. :bye:

OGRÓD MARKITY 20 Lip 2015 16:30 #389711

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Marta, jęczmienie super Ci rosną! Bardzo okazałe te grzywy, widać piaszczysta gleba i susza bardziej im służy niż moja glina ;-)
A jezowki bedą wyższe w przyszłym roku B)
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

OGRÓD MARKITY 21 Lip 2015 22:29 #390058

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Dorotka co do lilii masz rację ;) , rosną u mnie dobrze, bo mają naturalny drenaż :devil1: , zamoknięcie, czy wręcz stanie w wodzie absolutnie niemożliwe :happy3: . A floksy podlewam bez opamiętania :tongue2:
O sobotniej burzy mój ogród dawno zapomniał :rotfl1:

Kasiu motylków na jęczmieniu nie widziałam ;) , być może i mój by się położył :happy3: . Niemniej bardzo jestem z niego dumna :P , w kółko robię fotki, to chyba jedyna trawa, którą łatwo i dobrze się fotografuje :happy3:

DSC_6784.jpg

bo na przykład mam taką stipę, której nie znam i od kilku dni próbuję jej zrobić zdjęcie, żeby zapytać, czy ktoś wie, co on za jedna :think: . Może Ty kojarzysz?

DSC_6786.jpg

Jeżówkę BK kupowałam w Puławach, jak nie dostaniesz w Rykach, to do Puław rzut beretem :happy3:

Moniś szkoda, że nie wiedziałam, że ona taka poszukiwana ;) , sama bym jej nie kupiła, ale jak już pisałam u Ciebie owczy pęd jest jak tsunami :rotfl1: , zagarnia wszystko po kolei :happy3:
W Lilypolu chyba można rezerwować już w zimie lilie do wiosennego sadzenia, ja się tradycyjnie zasadzam :P

Jaguś coś nie piszesz jak tam ogród po burzy :unsure: . Czy coś oprócz drzewa ucierpiało?
Z lilii trąbkowych najbardziej uwielbiam White Triumphatora :hearts:

DSC_6779.jpg

Haniu od sobotniej burzy susza ;) , a burza jak to burza, gwałtowna była, więc nic nie podlało, wszystko spłynęło :devil1: . Dobrze, że część do beczek ;)
Co do jeżówek, to nie wiem, czy wybrałaś właściwą osobę do odpowiedzi na Twoje pytanie ;) . Ja mam mało tych bylin, bo po pewnych zakupach z mnóstwem pomyłek zraziłam się do nich, a drugą wkurzającą cechą jest właśnie ich wykładanie :happy3: . Do tej pory posiadałam jedną o wyprostowanym pokroju Fatal Attraction, teraz mam jeszcze Glowing Dream (Kasia Robaczek potwierdza, że też ładnie się trzyma). A od sobotniego szkółkingu Butterfly Kisses i Meringue - też mają się nie wykładać ;) . Mam jeszcze parę kęp zwykłej jeżówki purpurea, tak jeśli jest porządnie podlana, ładnie stoi :P . Generalnie im niższa odmiana tym lepiej trzyma pion :devil1:

Mirka jeszcze się pytasz :woohoo: , pewnie, że może być :hug:
Jeżówki mam nadzieję, że będą niskie :devil1: , bo inaczej fora ze dwora :happy3:

Ewo co to za gościna, jak goście z własnym ciastem, z własną sałatką i nawet pieczywem :rotfl1:
Różnorodność brzmi lepiej niż chaos, oczopląs i bałagan :happy3: , dzięki :hug:

Kasiu jęczmienie szaleją aż miło :lol: i pomyśleć, że w trakcie pikowania chciałam wszystko na kompost wywalić :rotfl1: . Zastanawiam się, czy dosiać w przyszłym roku, czy poczekać na siewki ;)
Jeżówki robią co mogą :silly: ,ale jednak potrzebują czasu :P

Dwa dni względnych temperatur przeznaczyłam na porządki w ogrodzie. Z nowych nabytków posadziłam jedynie wykopki od Marty ;) , reszta w doniczkach zaczeka do początku sierpnia, kiedy przyjdą irysy i wtedy zacznę, a mam nadzieję, że również skończę obsadzać wielorybniczą :silly: . Mam pewien plan, który chcę na niej zastosować i aż mnie skręca, że efekt zobaczę dopiero w przyszłym roku :supr:
Tymczasem codziennie jakieś debiuty :hearts:

Cocossa

DSC_6781.jpg

Fujian

DSC_6730.jpg

Leslie Woodriff

DSC_6772.jpg

Cool It

DSC_6768.jpg

Only Believe

DSC_6747.jpg

i takie tam ;)

DSC_6769.jpg

DSC_6766.jpg

DSC_6736.jpg

DSC_6729.jpg

DSC_6679.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Zielona Ania, chester633, Bozi, Amarant, hanya, edulkot, Krzysia

OGRÓD MARKITY 21 Lip 2015 22:36 #390062

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Marta, takie tamy cudniaste :)
A czy kłosowiec i dzwonek kremowy przypadkiem Ci się nie wysiewają?? Oba na liście wybitnie poszukiwanych u mnie :search:
Ta ostnica to może być Stipa tirsa (longifolia)...fajniusia :hearts:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

OGRÓD MARKITY 21 Lip 2015 22:46 #390066

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Zawsze kiedy piszecie takie tam to jest najładniejsze :rotfl1: zwłaszcza takie tam na ostatnim zdjęciu pięknie zagrały razem :bravo:.

Jęczmień cudnie komponuje się chyba ze wszystkim, nawet mi przemknęła myśl, że bym chciała, ale :club2: przecież nie mogę mieć kwitnących traw, jedynie o ozdobnych źdźbłach, a lilie i liliowce to kompletny odlot, zaczynam :crazy: patrząc na nie :devil1:.
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich

OGRÓD MARKITY 21 Lip 2015 22:48 #390067

• Iwona1311
  • Iwona1311's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 78
Marta u mnie po sobotniej burzy też już tylko wspomnienie, wszędzie sucho, choć liczę że ciut tej wody zostało w korzonkach. Pięknie się prezentuje ten owies koniecznie zbierz z niego nasionka dla mnie. Wczoraj wieczorem jak robiłam porządki na rabatach to unosił się piękny zapach lilii w ogródku a kwitną zaledwie trzy to wyobrażam sobie jak pachnie u Ciebie przy tylu kwiatach. A wyobraź sobie że któregoś wieczoru mój M stwierdził że coś mu śmierdzi trupem, a to lilia z floksem tak mu pachniały. Fajne zakupy zrobiłaś.

OGRÓD MARKITY 21 Lip 2015 22:57 #390070

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Kasiu wszystkie kłosowce mam dopiero od zeszłej jesieni, czyli to pierwszy pełny sezon u mnie, siewek będę wyglądać wiosną :happy3: . Dzwonek też pierwszy sezon, wszystko przed nim ;)
Stipa chyba nie tirsa jednak :think: , moja bardziej sztywna i kłos taki jakby połamany, a nie łagodnie falujący :huh:

Krzysiu ja też lubię takie tamy u innych :lol: . A ostatnie zdjęcie to tradycyjnie przypadkowa kompozycja ;) , swoją drogą miło ze strony tej szałwii, że nie zakwitła na różowo :happy3:
A dlaczego nie możesz mieć kwitnących traw, uczulenie jakieś :unsure: ?

Iwonka nasionka zbiorę, choć mam jeszcze te, z których wyhodowałam swoje ;)
Jedną lilię ścięłam do domu i mam uperfumowane dwa piętra :rotfl1: , Twój M. się nie zna :pinch:
Ja się nie łudzę, że jest jakaś woda w korzonkach :evil: , grzebnęłam tu i ówdzie, bo robię paczki, sucho wszędzie masakrycznie :angry:

OGRÓD MARKITY 21 Lip 2015 22:59 #390072

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Powtórka z burzy sobotniej była u mnie w noc niedzielną, z widowiskowymi iluminacjami, ogród podlany,
ale sadząc dzisiaj sobotnie nabytki musiałam już dobrze podlewać.
Cocossa śliczniasta, tak jej żałuję, zimą nakarmiły się nią nornice - a niech im tak w gardle stanie :evil: .
Dobrze piszesz o owczym pędzie, przy takich zbiorowych zakupach każdy coś kupi, nawet jak nie chce :woohoo: .
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

OGRÓD MARKITY 22 Lip 2015 04:19 #390102

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Ehh u Ciebie jednak musi być teraz pięknie, mimo skąpej ilości opadów. (w nocy mnie obudziła potężna ulewa, rano zobaczę skutki)

OGRÓD MARKITY 22 Lip 2015 07:40 #390113

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Ten jęczmień mnie zachwycił najbardziej :woohoo: , pewnie dlatego, że miłośnikiem traw jestem :) , tylko dlaczego ja go jeszcze nie mam :think:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

OGRÓD MARKITY 22 Lip 2015 09:46 #390138

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
U mnie ubiegłoroczne nasadzenie kłosowca wymarzło.

OGRÓD MARKITY 22 Lip 2015 12:47 #390179

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Kobieto u Ciebie istne szaleństwo .Ty mnie chyba chcesz do grobu wpędzić .Co nie wlezę do Ciebie ,to już karteczka w ręku.Liczę na jakieś stado fuksów na wystawie .Ale nic nie mówię ,bo się boję zapeszyć .Mam jednak nadzieję na kilka roślin ,które spodziewam się kupić .Gorzej ,że ja wciąż do tej listy dopisuję :rotfl1:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 2.787 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum