TEMAT: OGRÓD MARKITY

OGRÓD MARKITY 09 Lip 2015 23:39 #387088

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Gratuluję i ja :flower1: , zdolna uczennica to i efekty muszą być :)
Gratuluję również udanej floksowej siewki :flower2: , u mnie zwykle nijakie wychodzą :huh:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRÓD MARKITY 10 Lip 2015 00:21 #387094

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Gratuluję również udanej floksowej siewki :flower2: , u mnie zwykle nijakie wychodzą :huh:

Pikutku, bo trzeba odpowiednie fakultety skończyć, jak Marta :rotfl1: .
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich

OGRÓD MARKITY 10 Lip 2015 07:31 #387108

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
A moje młode floksy w tym roku jakieś marne .Zwłaszcza nowo zakupione wiosną .Dwa z nich wręcz walczą o przetrwanie .A to takie śliczne odmiany .Marciu Twoje floksiki ładnie się prezentują.U mnie też wiatraczkowe pierwsze zakwitły .A pamiętam jeszcze niedawno jakim były hiciorem .Szkoda że do Szmita mam daleko ,bo pewnie odwiedziła bym go od czasu do czasu i w dodatku dysonuję tylko napędem nożnym :think:

OGRÓD MARKITY 12 Lip 2015 20:17 #387665

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Marysiu oprócz cytrynki, która zmierza jednak w stronę różu ;) , zakwitły mi od Ciebie takie

DSC_6528.jpg

DSC_6533.jpg

Bożenko dziękuję :hug:

Mirka prawie codziennie nowe floksy i liliowce dosłownie mnie elektryzują :woohoo:
Zapytam, bo lepiej ode mnie się znasz, czy dobrze sobie zidentyfikowałam dwie odmiany maculata

Omega

DSC_6478.jpg

Flower Power

DSC_6537.jpg

Kasiu bo podlewam, aż mi ręce się po ziemi ciągną :funnyface:

Wiesiu bardzo dziękuję :hug:
Co do siewek, to żadna moja zasługa :happy3: , piszę "moje", bo rosną w moim ogrodzie a nie, że ja sama wyhodowałam taką krzyżówkę :devil1: . Większość też taka sobie ;) , ale czasem trafi się perełka :flower2:

Ewcia bo floksy strasznie wrażliwe na suszę :jeez: , ja ciągle je podlewam, niektóre odmiany bardzo dużo wody potrzebują. Szmita i tak masz bliżej niż ja ;) , a co do napędu, to trzeba się skrzyknąć z jakąś koleżanką forumową albo dwoma i wspólnie się wybrać na wycieczkę :P . Koszty mniejsze, a w kupie weselej :dance:

Zaczynam powoli ogarniać swój bałagan :tongue2: , mam już rozłożone wszystkie linie kroplujące i nie zawaham się ich użyć :woohoo: . Tylko jeszcze dokupię ze 100 metrów :rotfl1:
Nie nadanżam :tongue2: ze swoimi nowościami głównie liliowcowymi, a już się rozglądam gdzie by tu nabyć kolejne :crazy: :rotfl1: :hammer: :devil1:

No to kilka portretów :lol:

Minstrel Boy

DSC_6586.jpg

Longfield's Glory

DSC_6581.jpg

Seattle Slew

DSC_6580.jpg

Fairy Tale Pink

DSC_6579.jpg

Open My Eyes

DSC_6539.jpg

Na koniec widoczek jaki mam z kanapy w salonie ;) . Gdybym rok temu nie zrobiła tej rabaty, oglądałabym teraz wyschnięty placek :evil:

DSC_6542.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Zielona Ania, andrzejek, piku, chester633, anabuko1, Amarant, hanya, edulkot, Krzysia, agaros

OGRÓD MARKITY 12 Lip 2015 20:41 #387671

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Wpraszam się na kanapę ;) choć widok perukowca z peruczkami budzi we mnie niegodne istoty ludzkiej uczucia :evil:
Zazdroszczę niesamowicie miejsca, dzięki któremu (oprócz, oczywiście, szaleńczej troski Ogrodniczki) floksy mogą się rozszaleć... moje, w kupie, nie wyglądają na zbyt szczęśliwe :unsure:

Aaaaa... właśnie uciekłam z ogrodu, bo zaczęło ;) ... ale tak tylko troszeczkę ;)

Edit: rozhulało się :whistle:
Pozdrawiam - Gosia
Ostatnio zmieniany: 12 Lip 2015 20:55 przez gorzata.

OGRÓD MARKITY 12 Lip 2015 20:54 #387676

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Też się wcisnę na kanapę i będę cichutko podziwiać :woohoo:

OGRÓD MARKITY 12 Lip 2015 21:02 #387679

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2335
Jeżeli Omega ma oczko z różem to tak to on ................ bo Flower Power to wygląda jak ze zdjęcia reklamy tej odmiany :P :P
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015

OGRÓD MARKITY 12 Lip 2015 21:31 #387699

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Bardzo ładny widoczek, nawet tynk pod kolor perukowca, albo odwrotnie ;) .
:bye:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

OGRÓD MARKITY 12 Lip 2015 22:10 #387727

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
:bye:
Ja tez tak uważam,że masz bardzo, bardzo ładny widoczek z salonu.
A tak to jest, co zrobimy, to mamy :)
Liliowce masz też śliczne i jeszcze z nazwami. Lubię je i to bardzo :hearts:
ale ja mam akurat liliowców sporo NN. może kiedyś uda mi sie je rozpoznać :unsure:
Pozdrawiam :flower1: .

OGRÓD MARKITY 12 Lip 2015 22:26 #387737

• andrzejek
  • andrzejek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1664
Nie wiem czy dam radę się wepchnąć na kanapę, ale widoki obłędne. Floksów mam kilkanaście odmian i na razie na tym zaprzestaje, bo nowości niewiele się różnią od poprzednich i szkoda mi powtarzać.

OGRÓD MARKITY 12 Lip 2015 22:48 #387750

• Roma
  • Roma's Avatar
Martuś-floksy masz obłędne,ogród jakby wcale nie doświadczył suszy :bravo: :bravo: Mimo,że mam studnię to też zaczynam instalować nawadnianie kropelkowe.Mam rozłożone pierwsze 200 metrów.Jakoś nie byłam pewna czy jest ono skuteczne i pod jeden z otworków podstawiłam naczynie 5-cio litrowe, po 7-dmiu godzinach było pełne a nawet się przelewało tak więc już wiem,że nawadnianie kropelkowe jest skuteczne :)

OGRÓD MARKITY 12 Lip 2015 23:12 #387759

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Gorzatko a czemuż to perukowiec budzi takie uczucia ;) ?
Moim zdaniem floksy w kupie mają się dobrze, bo się nawzajem podpierają :happy3: . Jak rosną osobno, to wystarczy jedna wichura i już leżą :devil1:

Maju zapraszam :hug:

Mirka ma oczko, a jakże :lol: , że też nie mam dobrego zbliżenia :jeez: , jutro nadrobię ;)
Flower Power znalazł się u mnie przypadkowo wmieszany w kępę Nataschy, która miała być odmianą All in One :devil1: . Takie rzeczy tylko u Podstolca :happy3:

Kasiu myślisz, że sąsiedzi brali pod uwagę moje roślinki przy wymyślaniu koloru elewacji :silly: ? Dla mnie to kolor zupy pomidorowej :pinch: , na moim zdjęciu wyszedł ładniejszy niż w rzeczywistości :rotfl1:

Aniu masz rację, jak sobie zrobimy, tak będziemy mieli :lol:
Też mam sporo liliowców bez nazw, a niektóre mylę sama :hammer: . W ostatnim poście pod nazwą Open my Eyes tak naprawdę jest Big City Eye :jeez: . Muszę opanować podpisywanie zdjęć :comp:

Andrzej ależ zapraszam :P , kanapa narożna, sporo osób się zmieści :happy3:
Ja też wybieram nowe odmiany floksów pod kątem "niepodobieństwa" do tych, co już mam :happy3: , a czasem nie jest to łatwe :silly:

Romcia bo podlewam :evil: , po kilka godzin dziennie :evil: , a zwłaszcza floksy, bo błyskawicznmie więdną :evil:
Ja dziś podlałam solidnie różankę moim nowym wężem i jestem bardzo zadowolona :woohoo: , pięknie nawilżył i ani jeden listek przy tym nie zmoczony :dance: . Ja mam 400 metrów rozłożone i jeszcze ze 100 mi brakuje :rotfl1:

Przede wszystkim dementuję jakobym pokazała w ostatnim poście Open My Eyes :jeez: , tamto jest odmiana Big City Eye, a prawdziwy Open My Eyes wygląda tak

DSC_6527.jpg

i troszkę nie-liliowcowych widoków ;)

Ice Cube

DSC_6596.jpg

mój "trawnik" w tle :devil1:

DSC_6592.jpg

:drool:

DSC_6564.jpg

tył mojej najstarszej rabaty :tongue2:

DSC_6562-2.jpg

DSC_6544.jpg

DSC_6517.jpg

DSC_6590.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Roma, Zielona Ania, piku, chester633, Amarant, Krzysia

OGRÓD MARKITY 12 Lip 2015 23:27 #387768

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 603
Marta, gratuluję obrony! Widok już teraz jest zachęcający do przebywania na tarasie ale za rok, dwa... oj będzie się działo ;) Pocieszę Cię, u mnie też nie pada od dawna. Codziennie biegam z wiadrami i podlewam nawet tam, gdzie nie powinnam podlewać, bo tam zawsze było mokro a i tak jest to zaledwie kropla w morzu potrzeb... Masakra jakaś, mogło by popadać ze dwa dni.

OGRÓD MARKITY 12 Lip 2015 23:32 #387773

• agaros
  • agaros's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 231
Ja też się wpraszam na kanapę. Pozdrawiam Aga

OGRÓD MARKITY 12 Lip 2015 23:43 #387778

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Dobra, to ja się mogę na podłodze przy kanapie, bylebym oparcie miała, bo to ciągłe podlewanie przy moim peselu :devil1:.

Mój jeden trawnik wygląda tak samo, albo i gorzej, już go nawet nie próbuję reanimować, jeśli nie przetrwa to wcześniej przekopiemy i darni nie trzeba będzie zrywać :P .
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich

OGRÓD MARKITY 13 Lip 2015 07:07 #387794

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Ech... przy takich rabatach nie zawracałabym sobie głowy kondycją trawnika :P
Mój jest zielony wyłącznie dlatego, że o tej porze roku dominuje w nim koniczyna przepleciona jaskrami... sama trawa wprawdzie nadal żyje, ale jest w wielu miejscach mocno zagłuszona... nic to - po skoszeniu jest równiutki dywanik... nie będę się czepiać :lev:

Perukowiec? Ano... mam trzy: dwa posadzone razem i jeden osobno... kwitną (oprócz tej wiosny, kiedy dwóm frontowym zafundowaliśmy ostre cięcie), ale peruczek nigdy nie było...
Pozdrawiam - Gosia

OGRÓD MARKITY 13 Lip 2015 09:26 #387828

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Martuś a nie brakuje Tu tła ....np. zielonego :think: ...ja wiem pięknie jest :bravo: ...ale ,,nie bolą Cię oczy'' od tego tynku i okien :devil1: ....ja się czepiam ...ech...

DSC_6542.jpg

trawnik rewelacja :rotfl1: ........ :oops: , nawadnianie podejrzę u Ciebie osobiście i jesienią lub wiosną chcę zainwestować w ,,czarne węże'' :wink4: .

OGRÓD MARKITY 13 Lip 2015 10:25 #387847

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
... jeszcze jeden perukowiec zasłoniłby okno sąsiadów ;) . A propos, jaka to odmiana, stary jest? Pytam, bo szukam takiego :)
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.663 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum