TEMAT: OGRÓD MARKITY

OGRÓD MARKITY 26 Lip 2015 21:50 #391552

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Możesz mnie znielubić za deszcz (choć jego efekt mizerny), a ja - dla równowagi - znielubię Cię za te zdjęcia :devil1:
Zaorać Wielokąty! :evil:
Pozdrawiam - Gosia
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRÓD MARKITY 26 Lip 2015 21:51 #391555

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Gorzatko specjalnie dla Ciebie zrobię jutro fotki, za które od nowa polubisz swój ogród, gwarantuję :rotfl1:

OGRÓD MARKITY 26 Lip 2015 21:54 #391557

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
Niestety, braku opadów na Śląsku, nie mogę zagwarantować w ramach rewanżu :whistle: :happy3:
Pozdrawiam - Gosia

OGRÓD MARKITY 26 Lip 2015 21:56 #391559

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Jak jutrzejsze fotki Cię zadowolą, wyślij deszcz do mnie :devil1:

OGRÓD MARKITY 26 Lip 2015 22:08 #391569

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Marta, dzięki za info - przejrzałam ich ofertę ale mają teraz same czerwone i jeden o żółtych lisciach :dry:
Ewa-Terlica też przeczytała posta i już działamy w kierunku nabycia kłosowca :dance:
Jak Ty to robisz, że przy takiej suszy przetaczniki nie mają mączniaka?? U mnie niby mokro, a mączniak jest :tongue2:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 26 Lip 2015 22:08 przez Robaczek.

OGRÓD MARKITY 26 Lip 2015 22:14 #391574

• peonia
  • peonia's Avatar
markita wrote:

a to podobno Raspberry Sundae od Podstolca, spodziewałam się trochę większego zróżnicowania kolorystycznego ;) , w tym jednolicie pastelowym różu do złudzenia przypomina mi inną piwonię, którą już mam :happy3:

DSC_5397.jpg

Obecnie wydaje się to być odmiana 'Noémie Demay', piękna i rzadka.

OGRÓD MARKITY 26 Lip 2015 22:23 #391584

• peonia
  • peonia's Avatar
Marta , obejrzałam cały wątek, rabaty, róze masz wraz z azaliami piękne. Mam jeszcze jedno info to aster tongolski będzie -kwitnie tu z różą o tej porze sezonu. :hug: :happy:

DSC_5873.jpg
Ostatnio zmieniany: 26 Lip 2015 22:24 przez peonia.

OGRÓD MARKITY 27 Lip 2015 08:15 #391639

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Nie wiem czy Monikę przekonałaś do liliowców, ale ja jestem bardzo przekonana do tego fioletowego z żółtą gardzielą :happy3: . Gdybyś kiedyś dzieliła tą kępę, to jestem pierwsza w kolejce :teach: .

Po wczorajszym okrutnie brzydkim (i zimnym :evil: ) dniu, dziś wyszło słoneczko. Mam w planach orkę na tym moim ugorze :tongue2: . Może coś przesadzę, skoro chwilowo nie jest sucho :tongue2: .

Kiedyś mi wspominałaś coś o zwykłych orlikach chyba? :think: Mam sporą kępę do podziału takich jak w załączniku ;) , plus całe poletko siewek z tego właśnie orlika. Reflektuje Pani? :woohoo:
Załączniki:
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRÓD MARKITY 27 Lip 2015 08:22 #391643

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Marciu Twój ogród świetnie sobie radzi .Jeśli chodzi o kłosowce ,to ja mam dwa .Jeden niebieski ,a drugi czerwony ,nabyty w zeszłym roku na wystawie .Bałam się ,że może zimy nie przeżyje ,ale ma się dobrze i kwitnie już z miesiąc ,albo lepiej .Ale nie wysiał się ,jak ten niebieski .Skąpiak straszny .
Teraz czatuję na pomarańczowego ,może się uda we wrześniu :dance:

OGRÓD MARKITY 27 Lip 2015 20:34 #391801

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Martulek :)
Przydreptałam, aby przede wszystkim podziękować za przepis na tarte z cukinią - wyszła koncertowo, a smakowała jeszcze lepiej - ciasto robię sama, a Twój farsz jest po prostu wspaniały, palce lizać :) Psy oczywiście także dostały po skraweczku, jako że na krety nie polują, czasami przekąszą ćmę :supr:
Floksy i jeszcze raz floksy - wiem, jestem mało oryginalna, ale ich zapach z kolei mnie zachwyca .... chociaż lilie .... muszę dokupić te pachnące, bo na razie mam same bez aromatu ;-)
pozdrawiam cieplutko :kiss3:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

OGRÓD MARKITY 27 Lip 2015 20:40 #391804

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
markita wrote:
Gorzatko specjalnie dla Ciebie zrobię jutro fotki, za które od nowa polubisz swój ogród, gwarantuję :rotfl1:
No i...? :screem:
Pozdrawiam - Gosia

OGRÓD MARKITY 27 Lip 2015 21:18 #391822

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Kasiu a ten o żółtych liściach Ci się nie podoba? Ja jestem nim zachwycona :hearts:

DSC_6984.jpg

Trochę przypala się na mojej patelni, ale i tak jest dzielny :P

Beatko dzięki za chęć identyfikacji :hug: , choć osobiście wątpię, czy dostałam rzadką i piękną odmianę za 15zł :rotfl1: . Aster tongolski powiadasz, hmm, muszę powiedzieć Eli, od której go mam, jak się nazywa :silly:

Dorcia jesteś pierwsza do fioletowego :hug:
U mnie dziś rano było tak gorąco, że po spakowaniu 4 paczek musiałam natychmiast udać się pod prysznic :evil: , potem trochę lepiej, ale żeby jakiś deszczyk to nie :devil1: . Sprzątałam, ale głównie podlewałam :hammer: :jeez:
Orliki śliczne, reflektuję :P

Aniu cieszę się, że smakowało :kiss3:
Lilie pachnące koniecznie trzeba mieć :woohoo: , nie wszyscy wprawdzie kochają te mocne, wręcz duszące aromaty ;) , ale ja wręcz uwielbiam :woohoo: :hearts: . Jak posadziłam jedną i powąchałam, to wsiąkłam na całego :tongue2:
Mam nadzieję, że i Tobie przypadną do gustu ;)

gorzata wrote:
markita wrote:
No i...? :screem:
Zrobiłam, ale się waham :rotfl1: , no bo jak teraz pokażę fragmenty, z których szczególnie jestem dumna :devil1: , to wszyscy, którzy uważali, że mam ładnie, dowiedzą się jak jest naprawdę i przestaną tu zaglądać :rotfl1: :supr:
No trudno ;) , raz kozie śmierć, robię to dla Wielokątów, żeby nie zostały zaorane :rotfl1:

Takie mam ładne rabatki :devil1:

DSC_6962.jpg

DSC_6963.jpg

DSC_6974.jpg

Z tyłu ogrodu też mam ładnie :whistle:

DSC_6973.jpg

różanka historyczna wygląda pokazowo :devil1:

DSC_6983.jpg

Wszędzie goście :mad2:

DSC_6971.jpg

DSC_6965.jpg

i jeszcze rzut oka na mój wyjątkowy w tym roku trawnik :devil1:

DSC_6978.jpg

I jak, lepiej Ci :rotfl1: ? Założę się, że w Wielokątach nie ma ANI JEDNEGO takiego zaniedbanego miejsca :evil:
Ja wiem, Ty masz inne standardy zaniedbania ;) , ja też kiedyś miałam :oops: :whistle: ...
Ale jak się całą energię poświęca na podlewanie, to niestety inne aspekty cierpią :jeez:

Muszę coś ładnego teraz wstawić dla przeciwwagi :happy3:
Może liliowce mnie trochę podratują :tongue2:

DSC_6981.jpg

DSC_6976.jpg

DSC_6968.jpg

DSC_6979.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Zielona Ania, Alina-277, Bozi, peonia, Amarant, hanya, edulkot

OGRÓD MARKITY 27 Lip 2015 21:24 #391828

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
No dobra... odroczyłaś wyrok :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: ale nie wiem, na jak długo :whistle:
Mój ogród składa się chyba z samych zakątków wstydu obecnie :oops: ale ja mam inne priorytety i tak musi zostać...
Pozdrawiam - Gosia

OGRÓD MARKITY 27 Lip 2015 21:48 #391853

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Nie przesadzaj Martulek .... TAKI trawnik chętnie przygarnę ... jako zaczątek prawdziwej łąki :) Kiedy ukończymy prace wykopaliskowe wod-kan, pokażę nasz .... trawnik, a raczej to, co z niego zostało.
Daj spokój, kobieto .... trawnik to nie cały ogród, zresztą i tak najszybciej się regeneruje ... założę się o czekoladę mleczną 300 g ( może być bez orzechów ), że każdy ma takie zakątki w ogrodzie - w końcu to nie Best in Show ... - odpocznij trochę, prześpij się, jutro też jest dzień :)

z chwastowym pozdrowieniem :happy:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

OGRÓD MARKITY 27 Lip 2015 22:05 #391863

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Marta, nie wiem jak komu ale mnie lepiej po obejrzeniu fragmentów twojego ogrodu :) Przynajmniej wiadomo, że jest co robić w ogrodzie :rotfl1: Jest jeszcze jedna strona medalu, dorodne siewki :rotfl1: Ostatnio czytałam artykuł, z którego wynikało, że człowiek nie da rady robić ciągle na wysokich obrotach. I nie należy się tym przejmować. Powinno się robić to, co nam intuicja podpowiada. Jak się chce poleniuchować, to tak trzeba zrobić aby złapać oddech fizyczny i psychiczny :bye:

OGRÓD MARKITY 27 Lip 2015 22:23 #391872

• lawenda
  • lawenda's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20
Marta :kiss3: od razu swojsko jakoś, aż nabrałam chęci żeby coś napisać :funnyface: Dzięki za te zdjęcia, dobrze że znalazłaś coś na pocieszenie dla tych co nie nadążają :funnyface: To na pewno zdjęcia od Ciebie? U mnie też nie pada, wszystko schnie, kwiaty liliowców są tak małe, że aż śmieszne, chociaż śmiać mi się nie chce :(

OGRÓD MARKITY 27 Lip 2015 22:25 #391875

• Roma
  • Roma's Avatar
Nareszcie pokazałaś, że niekoniecznie jesteś "perfekcyjna ogrodniczka" bo zaglądając do Ciebie ciągle miałam stresa :teach: Teraz przynajmniej wiem,że w każdym ogrodzie zawsze są jakieś zaległości :P

OGRÓD MARKITY 27 Lip 2015 22:29 #391878

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
oj tam Martuś, a kto powiedział, że ogród ma być idealny? :kiss3:
chwasty też mają swój urok w niektórych miejscach bo nimi się właśnie żywią gąsienice motyli - ja tam zostawiam kilka takich miejsc, szczególnie tam gdzie jest pokrzywa bo chcę mieć dużo motyli i faktycznie z roku na rok mam ich więcej no i biedronki, czyli mnie oprysków :whistle:
u mnie w warzywniku też są chwasty, bo wolę żeby je ślimaki zeżarły niż moje warzywka co nie znaczy, że te cenniejsze nie są zabezpieczane..... :tongue2: ale uważam by tego dużo nie sypać bo ostatnio odwiedza mnie kot no i rodzinka sikorek i nie chce by się struły a dziś widziałam jeża to tym bardziej :)
a trawnikiem się nie przejmuj, mój wyglądał gorzej po czym potraktowałam go nawozem regenerującym w czasie upałów no i....zamiast trawnika miałam czarne plamy, rany myślałam, że mnie mama zabije.......potem jakoś się pozbierał i teraz nawet ładny dywanik :wink4: może zrób tak samo.... :rotfl1:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.681 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum