TEMAT: OGRÓD MARKITY

OGRÓD MARKITY 27 Lip 2015 22:30 #391880

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
To znaczy, że ja dzisiaj cały dzień odpoczywałam .......bardzo aktywnie :P .
Kopałam, pieliłam, przesadzałam, woziłam ziemię na taczce.
Załapałam się też trochę na hamaczek po obiedzie - deszczyk kropił,
ale o jego natężeniu świadczy to, że mnie na tym hamaku pod kasztanowcem nie zmoczył wcale.
Marta i czym Ty próbujesz zaskoczyć - takie miejsca to u mnie na każdym kroku są.
Mój-Twój aster był wysiany z torebki, osobiście, wiele, wiele lat temu - tam stało, że alpejski ;) .
[A tak wogóle to się zastanawiam, czy ja widziałam tego roku swojego astra :think: ].
Tyle, że sosnę kosodrzewinę też mam z torebki i wiadomo, co z tego wyszło. :happy4:
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie
Ostatnio zmieniany: 27 Lip 2015 22:34 przez elsi.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRÓD MARKITY 27 Lip 2015 22:41 #391886

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
MArtuś..jakie śliczne zdjęcia :woohoo: Pokazałaś wreszcie ludzką twarz Twojego ogrodu :rotfl1: Zresztą i tak zazdroszczę.. Ty musiałas się wysilic, żeby coś znaleźć Twoim zdaniem brzydkiego..a ile ja się muszę namęczyć, żeby wybrać najmniej brzydkie zdjęcie z kolekcji :funnyface:

OGRÓD MARKITY 27 Lip 2015 22:58 #391890

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Wcale nie tak źle, ot zwyczajnie nie nadążasz z obrabianiem wszystkich zakątków przez te ciągłe podlewanie. Też mam podobne i nic nie poradzę ;) ostatnio wycinałam orliki jak się już rozsiały w milionowej ilości, goście koniecznie chcą mi zniszczyć kilka róż posadzonych przy płocie, ale co tam, ważne że całościowo ogród cieszy a praca w nim nie jest do końca niewolnicza :hug:

OGRÓD MARKITY 27 Lip 2015 23:41 #391905

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Marta, zobacz jakie poruszenie na Forum wywołała Twoja ostatnia sesja zdjęciowa! :woohoo:
Jak to dobrze się dowiedzieć, że nie tylko ja mam zaległości z plewieniem :rotfl1:
Zainspirowałaś mnie, jutro obfocę swoje ugory i chwaściki hihihi :devil1:
Tak jak napisała Adasiowa, nie zawsze i nie każdy fragment ogrodu musi być "Best in Show" ;-)
Inna rzecz, że takie "dziewicze" zakątki to przecież raj dla bioróżnorodności, a to jest TRENDY kochana :cool3:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

OGRÓD MARKITY 28 Lip 2015 06:52 #391910

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Martusia narobiła fotek u sąsiadów za płotem, a Wy wierzycie, że to u niej :rotfl1: :rotfl1: . Ja tam wierzę tylko w ten trawnik i w nornice :devil1: .

Martuś jeszcze kiedyś tam pytałam Cię o irysy. Bo ja mam takie dwa i też są do podziału ;). Miałaś sprawdzić czy chcesz :tongue2: . Foty w załączeniu :wink4: . Obydwa rosną wysokie. W tym roku kwiatostany były na wysokości metra :pinch: .
Załączniki:
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRÓD MARKITY 28 Lip 2015 20:16 #392078

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Proszę bardzo Martulek - wygrałam czekoladę :dance: - okazuje się, jak słusznie przypuszczałam, że w większości naszych ogrodów są "wstydliwe" miejsca, które w zasadzie wstydliwymi nie są ... w każdym prawdziwym zielonym zakątku musi znaleźć się miejsce zapomniane - dla naszych sprzymierzeńców.
Popieram w całości wpis Shirall :bravo:

pozdrawiam cieplutko ...
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

OGRÓD MARKITY 28 Lip 2015 20:45 #392089

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Marta, czy trzecia fotka sesji terapeutycznej ;) przedstawia rabatę trawiastą sucholubną?
Poproszę o nazwę drugiego liliowca :hearts: .
:bye:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

OGRÓD MARKITY 28 Lip 2015 21:25 #392104

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Rozpętała się dyskusja a właścicielka wątku czmychnęła :)

OGRÓD MARKITY 28 Lip 2015 21:37 #392108

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Gorzatko wykończysz się kobieto tym zawyżaniem standardów ;) , ja też kiedyś miałam, myślę podobne do Twoich ;) , życie mi je zweryfikowało i jakoś przeżyłam :rotfl1: . Dla własnego zdrowia psychicznego udaję, że nie widzę pewnych miejsc ;) , nawet nie wiesz jaką miałam pokusę wszystko skasować, jak już zobaczyłaś zdjęcia :rotfl1:
A może się zrewanżujesz i pokażesz co tam takiego wstydliwego chowasz w Wielokątach :silly:

Aniu do łąki to mojemu trawnikowi daleko :evil: , perz, chwastnica, turzyca piaskowa, powój - niezła łąka co? A kwiatki gdzie :devil1: ? Zresztą trawnik to mój najmniejszy problem ;) , zregeneruje się albo i nie :devil1: , ja na pewno płakać po nim nie będę :evil:
Pewnie, że każdy ma takie zakątki w ogrodzie ;) , ale jakoś nie widzę, żeby ktoś wziął ze mnie przykład i je pokazał :crazy: :rotfl1:

Bożenko zwykle jesteś bardzo oszczędna w swoich wypowiedziach, a tu proszę :lol: , cieszę się, że sprawiłam radość :silly: . Ja już nie ścigam się ze sobą ;) , na początku, jak zaczynałam przygodę z ogrodem, wszystko chciałam mieć dopięte na ostatni guzik, trawka wykoszona co do ździebełka, żadnego chwaścika :jeez: , ale życie mnie zweryfikowało :devil1:

Ula miło Cię widzieć :hug: , rzadko zaglądasz :unsure:
Przecież wiesz jak u mnie jest ;) , byłaś, widziałaś, przestrzeni sporo, to nie ogarniam :happy3:
Przy okazji zapytam, czy to przypadkiem nie jest liliowiec od Ciebie? Rośnie obok innych od Ciebie, może go rozpoznasz?

DSC_7012.jpg

Roma a kto z nas jest perfekcyjny :tongue2: ? Po prostu na co dzień pokazujemy to, co nam się udaje, podoba, z czego jesteśmy dumni ;) , co w tym złego :silly: ?

Martuś ja kiedyś myślałam, że będę mieć ogród idealny :rotfl1: , ale już dawno tak nie myślę :silly:
Pokrzywa to akurat nie chce u mnie rosnąć, ale hoduję sobie własny skrzyp na gnojówki :rotfl1:
Trawnika nie zamierzam traktować żadnym nawozem ;) , do tej pory się obywał to i teraz będzie musiał :rotfl1:

Elu ja wiem, że Ciebie nie zaskoczyłam, bo Ty mój ogród znasz :happy3: , ale co niektórzy mieli o mnie zupełnie błędne pojęcie ;)
Mam postanowienie jutro też coś posadzić ;) , dziś znowu skończyło się wyłącznie na podlewaniu :jeez:

Moniś no proszę Cię :dazed: , ślicznego w nich nic nie ma :pinch: , choć jest prawda :whistle: ...
A co do swoich zdjęć jesteś niesprawiedliwa ;) , na wielu z nich Twój ogród wygląda jak z katalogu :lol:

Maju no nie wyrabiam :tongue2: , a jeszcze do tego oprócz podlewania, nornice potrafią w jedną noc zniweczyć moje wysiłki porządkowe :evil: :hammer:

Kasiu jesteś jedna, która postanowiła powtórzyć u siebie taką sesję ;) , tylko czy ją pokażesz :happy4: ?
A reszta, owszem mówi, że podziwia, że ma tak samo, ale nikt nie pokazuje :rotfl1:
Z tą bioróżnorodnością u mnie nie jest za wesoło :evil: , występują głównie i przede wszystkim nornice :hammer:

Dorcia przyjedziesz, to zobaczysz :funnyface: , choć zaczęłam już ze wstydu porządkować miejsca z fotek :rotfl1: . Tylko z trawnikiem na pewno sama nic nie zrobię, jak nie popada z tydzień, to umarł w butach :supr: . a raczej nic na to nie zapowiada :pinch:
Za propozycję iryskową dziękuję :hug: , ale mam oba :silly: , albo bliźniaczo podobne :lol:

Kasiu owszem trzecia fotka jest z sucholubnej, masz oko ;) . To jej najgorszy fragment, przerabiany rok temu. Rozchodniki jeszcze nie urosły, krwawnik po kwitnieniu się wyłożył, całość wyschnięta do bólu :pinch:
Liliowiec to Fairy Tale Pink :P

Dziś już będą normalne, kronikarskie fotki ;)

jeden z nowych liliowców Eony Spirit :woohoo: , nie wiedziałam, że potrafi być pełny :hearts:

DSC_7034.jpg

DSC_7035.jpg

Lake Effect, myślałam, że będzie bardziej niebieski ;)

DSC_7031.jpg

Voodoo Dancer, jeden pełny, jeden pusty :silly:

DSC_7025.jpg

Corsini

DSC_7028.jpg

DSC_7029.jpg

Brasilia

DSC_7021.jpg

Playtime

DSC_7005.jpg

The Edge

DSC_7006.jpg

Najstarsze z pogubionymi znacznikami ;)

DSC_7022.jpg

DSC_7017.jpg

DSC_7015.jpg

DSC_6985.jpg

Powoli zaczyna się czas hortensji ;) ...

DSC_7019.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Zielona Ania, XYZ, Bozi, Amarant, hanya, edulkot, Krzysia

OGRÓD MARKITY 28 Lip 2015 21:57 #392117

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
To co do ukrycia i ja ukryję :) ale zerowa może pociecha, i u mnie susza zbiera żniwo. Zaraz będzie parę fotek u Martusi dziś stworzonych:)

OGRÓD MARKITY 28 Lip 2015 22:01 #392121

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
W przyszłym roku posieje kosmosy obok hortensji. Bardzo udana kompozycja :)

OGRÓD MARKITY 28 Lip 2015 22:41 #392137

• Roma
  • Roma's Avatar
markita wrote:

Roma a kto z nas jest perfekcyjny :tongue2: ? Po prostu na co dzień pokazujemy to, co nam się udaje, podoba, z czego jesteśmy dumni ;) , co w tym złego :silly: ?
Masz rację,że chyba nik. Ja się cieszę,że w końcu pokazałaś trochę bardziej naturalistyczną część swojego ogrodu, przynajmniej nie nabawię się kompleksów :P

OGRÓD MARKITY 29 Lip 2015 06:50 #392163

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Martulek :)

Jeśli jesteś lipcową Martą .... przyjmij serdeczne życzenia spełnienia wszystkich marzeń: i tych osobistych, i tych ogrodowych; jeśli nie - przesyłam kwiatuszek na miły początek dnia ...

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

OGRÓD MARKITY 29 Lip 2015 07:51 #392169

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Cześć :)
Mnie też ujęła za serce kompozycja kosmosów pod hortensją.
Ja w sumie swoje (od Ciebie) też wsadziłam w takie lokalizacji, z tym, że przy hortensjach ogrodowych.
Jeśli kolorek będzie taki, jak na zdjęciu wyżej, będzie idealna kompozycja :)
Ale masz lilii i liliowców... szaleństwo istne!

Jaka pogoda dziś? W Wawie niebo błękitne, ale dość rześko z rana, mimo że kreska podąża ku 20st.

Miłej środy!

OGRÓD MARKITY 29 Lip 2015 07:53 #392170

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
O nie, nie, nie! No photos! Musicie uwierzyć na słowo! :devil1:
Głównie dlatego, że sama mam świadomość porażki i w miarę sprecyzowany plan naprawczy - ale takich rzeczy nie robi się w środku lata, zatem przyjdzie mi poczekać do jesieni lub nawet wiosny...
Wtedy pójdzie w ruch szpadel...
Pozdrawiam - Gosia

OGRÓD MARKITY 29 Lip 2015 09:15 #392199

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Marta, wiesz co, a ja tak sobie myślę, że te miejsca niby wstydliwe, to nie do końca wstydliwe są ;). Zasuszona trawa, czy inne ususzone rośliny, to przecież nie koniecznie wynik zaniedbania. Myślę, że gdyby woda z wodociągu leciała za darmo, to i zasuszonego trawnika by u Ciebie nie było. Susza w Twoim ogrodzie jest znana na całym forum. Cała Polska czeka u Ciebie na deszcz :flower1: . Nic więc dziwnego, że są takie miejsca u Ciebie :hug: . Absolutnie nie masz powodów do wstydu :kiss3: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRÓD MARKITY 29 Lip 2015 09:36 #392206

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Na razie parę zabaw u Martusi w ogrodzie.
Jak czepiłam się jeżówki...

To przyszedł czas na lilie

Z kolei spełniłam życzenie

I jak tu dać spokój floksom i pozostałym?

Od tej jakoś odejść nie mogłam (to był lek najlepszy na pohamowanie się przed licznymi chciejstwami)

A córka z Pusią się fajnie dogadywały

A ja dalej swoje:)

Lubię tego psiaka
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, Zielona Ania, katja, Bozi, Amarant, edulkot, Krzysia

OGRÓD MARKITY 29 Lip 2015 11:43 #392233

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Ja mam tylko jedno pytanie ;) , czy te stipy na zdjęciu Uli, to te siane wiosną na parapecie :woohoo: ?
Dziękuję za nazwę liliowca...u Ciebie te liliowce jakieś ładniejsze :dazed: .
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.767 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum