TEMAT: OGRÓD MARKITY

OGRÓD MARKITY 29 Lip 2015 14:17 #392258

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Martuś, jeśli to dziś Twoje imieniny, to pozwól że tu tym razem różyca ode mnie z najserdeczniejszymi życzeniami.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRÓD MARKITY 29 Lip 2015 17:21 #392277

• Roma
  • Roma's Avatar
Martuś , jak nazywają się te trawy? przydałyby się u mnie na trawiastej.

OGRÓD MARKITY 29 Lip 2015 17:56 #392279

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
Martuś, jeśli tez masz dziś imieniny to wszystkiego naj naj :*****

OGRÓD MARKITY 01 Sie 2015 21:26 #393004

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Straszny zastój na forum :huh: , nie sądzicie? Wszyscy na raz na urlopy powyjeżdżali :dazed: ?

Bożenko kosmosy, jak to u mnie, wysiały się same :happy3: , czyli znowu żadna moja zasługa w tej kompozycji :silly:

Roma nie przesadzaj z tymi kompleksami ;) , masz ogród jedyny w swoim rodzaju, a że ciągle w nim rewolucje urządzasz, to nie masz czasu się nim cieszyć :happy3:
Na zdjęciu Uli jest stipa tenuissima 'Pony Tails', którą osobiście wysiewałam w marcu, potem z mordem w oczach pikowałam :rotfl1: , ale teraz nie żałuję :silly: . Nasionka dostałam od Łukasza i kompozycja ściągnięta od niego :oops: . To teoretycznie jednoroczna trawa, ale czasem zimuje, a często się wysiewa, podobno :happy3:

Aniu no niby jestem lipcowa, choć raczej nie mam zwyczaju obchodzić imienin ;) , niemniej bardzo dziękuję za pamięć i kwiatuszka :hug:

Aga jak już pisałam Bożence, żadna moja zasługa w zestawie hortensja z kosmosem - sam się wysiał :happy3: . Twoje mogą być różowe, amarantowe lub białe ;) , a może już kwitną?
Jaka pogoda u mnie? Tradycyjna :devil1: , gorąco i wieje :devil1: :hammer: , kolejna fala upałów bez żadnych prognoz deszczowych w perspektywie miesiąca nastraja mnie wisielczo :angry:

Gorzatko no tak, wiedziałam :devil1: , sama jedna się tu obnażyłam :jeez: i żadnej wzajemności :evil:

Dorcia kochana jesteś :hug: . Ale deszczu ciągle nie widać, za to kolejne upały nadciągają :hammer: . Sprawdziłam prognozy długoterminowe, żadnego deszczu w perspektywie miesiąca :placze: . Wykończy mnie ten sezon :cry3:

Ula dzięki za obrazy widziane Twoim okiem :hug: , bardzo łaskawe dla mnie :kiss3: . Za życzenia też dziękuję :hug:

Kasiu dokładnie :woohoo: , opłacało się z nimi mordować :happy3: , a jak Twoje, kwitną już?
Moim zdaniem liliowce w tym roku właśnie nie są ładne :jeez: , wieczne upały połączone z koszmarnym wiatrem nie wpływają dobrze na kwinienie :dry:

Na przykład taki Lake Effect :think:

DSC_7031-2.jpg

DSC_7088.jpg

Martuś dzięki imienniczko :hug: , a ja przegapiłam i nie złożyłam życzeń Tobie, bo nie miałam komputera :oops:

Korzystając z ostatniego przed upałami w miarę normalnego dnia znów się wzięłam za porządki :jeez: . ZA to poczekalnia stoi jak stała, podjęłam wprawdzie próbę uziemienia trzech liliowców, ale jak już wyskrobałam dla nich dołki :evil: , nieduże przecież, jak wlałam do każdego parę litrów wody, to wsiąkała godzinę :hammer: . Taka jest prawda o samodzielnym podlewaniu :placze:
Za to jak wyszłam opryskać na mączniaka marcinki i kilka bodziszków uświadomiłam sobie, że żadna róża nie potrzebuje oprysków :supr: . W tym sezonie jeszcze ani razu nie skubałam listków, bo nie mam z czego :supr: . Nawet takie "pewniaki" jak Jacqueline, czy Avalon zdrowe całkowicie :dazed: . Dobre i to :P
W czwartek byłam odwiedzinach u forumowej koleżanki w Zamościu (Ewcia :hug: ) i przeżyłam tam szok :ohmy: . To raptem 85 km ode mnie, a jakby inny świat, ludzie mają zielone trawniki przed domami :eek3: . Niestety zapomniałam aparatu :hammer: i ani pięknego ogródka, ani tych zielonych trawników, ani lwa w zoo :lol: nie mogę pokazać :jeez:

Mam jakieś lekko przeterminowane swoje fotki ;) , ciężko mi w ogóle dziś pisanie i wstawianie idzie, bo zmieniłam system w komputerze, przeglądarki, nawet program do obróbki zdjęć w najnowszej wersji też wymaga nieco pracy ;)

prawdopodobnie Dentelle de Gorron, cudna :hearts:

DSC_7095.jpg

Pełne orientalne lilie

DSC_7076.jpg

DSC_7059.jpg

DSC_7058.jpg

cudnie wybarwiony Eden's Smile :hearts:

DSC_7065.jpg

takie tam ;)

DSC_7067.jpg

DSC_7051.jpg

DSC_7049.jpg

DSC_7043.jpg

DSC_7042.jpg

dziś 1 sierpnia i co niektóre już się spieszą :evil:

DSC_7075.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Roma, Zielona Ania, chester633, Bozi, Amarant, hanya, edulkot, Krzysia

OGRÓD MARKITY 01 Sie 2015 21:34 #393012

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
oj tam Martuś :kiss3:
a wiesz, że do mnie upały wróciły? :dance:
nareszcie bo moje pomidorki nigdy by nie dojrzały zaś śliwki...no cóż.....kto chętny na starą odmianę mirabelki flotowej to zapraszam do mnie, powidła z niej są nieziemskie :yummi:
hehe w jednym ogrodniczym już chryzantemy sprzedają.......pogięło ich czy co? :blink:
Ostatnio zmieniany: 01 Sie 2015 21:35 przez Shirall.

OGRÓD MARKITY 01 Sie 2015 21:35 #393013

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Moje chryzantemy również się przymierzają do pączkowania ale do kwitnienia to im daleko. A czy to nie jest odmiana kwitnąca w sierpniu?

OGRÓD MARKITY 01 Sie 2015 22:28 #393034

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Są odmiany chryzantem kwitnących latem, więc nie histeryzujcie :happy3: .
Marta, w czwartek mogłaś wracać przez F. , trochę nadłożyć i też zobaczyłabyś zielony trawnik :lol:
A czy żyrafa w zoo była - liczę, że tak, bo mamy zamiar tradycyjnie wybrać się do zoo z Filipem :cool3: .
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

OGRÓD MARKITY 02 Sie 2015 08:57 #393074

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
ZA to poczekalnia stoi jak stała
Czyżby? :rotfl1: A ja jestem pewna, że się powiększyła :rotfl1: .

Marta do nas upały już wróciły. Wczoraj rano jeszcze się na to nie zapowiadało, ale jak wróciliśmy z Sebastianem do domu to już całkiem ładnie przypiekało :tongue2: . Nie przeszkodziło nam to jednak w przesadzeniu połowy ogrodu :rotfl1: . Żebyś Ty widziała co się wczoraj u nas działo :jeez: . Ogród wyglądał jakby tornado przeszło :happy3: . Skończyliśmy (prawie skończyliśmy) o 21 :crazy: .

Cześć zakupów posadzona :fly: ... reszta czeka do poniedziałku :tongue2: .

Zastanawiam się czy wczorajszej naszej wycieczki nie powinnam opisać w jakimś wątku integracyjno - szkółkingowym :rotfl1: .
:kiss3:
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRÓD MARKITY 02 Sie 2015 12:20 #393117

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Piękne wszystkie kwiaty ,trawy cudne :hearts: Ale floks śliczności ,mam go zamówionego ,ale nie mam jeszcze potwierdzenia czy będzie .Jajka niosę ,bo jeszcze kilka też mam zamówionych.Żebym mogła ,to kupiłabym wszystkie najpiękniejsze floksy z całego świata ,ale u nas dostać coś fajnego graniczy z cudem .Miłej niedzieli Martuś :flower1:

OGRÓD MARKITY 02 Sie 2015 13:43 #393126

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2335
A mnie w tym roku zwiodły lilie :( :( , nie wyrosły jak trzeba , wiele pąków poczerniało i opadło :placze: :placze: ...........jeżeli następny sezon będzie taki sam , szykuje się nowa rabata liliowcowa ;) ;)

A floksa takiego mam :dance: :dance: nie wiem czy zakwitnie w tym roku ale Zielone Progi dostarczyły to odmianowo na pewno się zgadza :flower2:
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015

OGRÓD MARKITY 02 Sie 2015 22:13 #393265

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Też uważam, że to jest bardzo zły rok dla liliowców... Liliowce zupełnie inaczej radzą sobie ze słońcem, jeśli są nawodnione, ale jeśli mają sucho, to nie wybarwiają się tak, jak powinny, kwiaty nie osiągają odpowiednich rozmiarów, a już te ostatnie to w ogóle żenada...
A zasychających liści w czasie kwitnienia to jeszcze nie widziałam...
A teraz w perspektywie nadchodzących upałów to należy w ogóle przestać liczyć na jakiekolwiek estetyczne wrażenia tylko walczyć o przetrwanie roślin... To tak w kwestii wisielczego humoru, który podzielam ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633

OGRÓD MARKITY 02 Sie 2015 22:25 #393268

• broja
  • broja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Ogród od nowa
  • Otrzymane dziękuję: 981
Oj tam oj tam dziewczyny nie narzekajcie może lilie nie są takie jak zawsze ale te rabaty kolorowe :eek3: czyż nie są przepiękne? róż z fioletem na zdjęciach przetykany bielą i bordem róż no coś pięknego ...... :flower1:

OGRÓD MARKITY 03 Sie 2015 08:43 #393311

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Martuś to ja poproszę więcej ,,takich tam'' - bajka.... :woohoo: :woohoo: :woohoo: :bravo: .

OGRÓD MARKITY 03 Sie 2015 10:24 #393337

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
Martuś a ja Ci wrzucę foty Twoich floksów :woohoo:

DSC_7399.jpg

DSC_7401.jpg

DSC_7403.jpg

DSC_7405.jpg

DSC_7407.jpg

DSC_7411.jpg

Z nazwą tego mam problem :oops: - wydaje mi się, że Miss Pepper, ale pewności nie mam :oops: .
DSC_7412.jpg

A na koniec ten co miał dwie nazwy 'Oblako' i 'Otello', a Ty stwierdziłaś, że to żaden z nich :rotfl1:
20150801_103024.jpg

DSC_7409.jpg

I mam nadzieję, że niczego nie pomieszałam :oops: .
Świat Dorci 2016
Za tę wiadomość podziękował(a): r-xxta

OGRÓD MARKITY 03 Sie 2015 12:34 #393357

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorota przyszłam z Twego wątku odczytać floksowe odmiany :hammer: :hammer: odczytałam pierwszą ............. reszty nie potrafię :ouch: ............. aleś podpisała :jeez: :jeez:

OGRÓD MARKITY 03 Sie 2015 13:03 #393364

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
Mirka już się poprawiam :tongue2:
dorciaj wrote:
Martuś a ja Ci wrzucę foty Twoich floksów :woohoo:
Atlant
DSC_7399.jpg

Junior Dance
DSC_7401.jpg

Miszeńka
DSC_7403.jpg

Orange Perfection
DSC_7405.jpg

Shemeneto
DSC_7407.jpg

Graf Zeppelin
DSC_7411.jpg

Z nazwą tego mam problem :oops: - wydaje mi się, że Miss Pepper, ale pewności nie mam :oops: .
DSC_7412.jpg

A na koniec ten co miał dwie nazwy 'Oblako' i 'Otello', a Ty stwierdziłaś, że to żaden z nich :rotfl1:
20150801_103024.jpg

DSC_7409.jpg

I mam nadzieję, że niczego nie pomieszałam :oops: .
Świat Dorci 2016
Za tę wiadomość podziękował(a): mirdem, Amarant

OGRÓD MARKITY 03 Sie 2015 13:32 #393367

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
Oooo to już widzę , że mój Orange Perfection na pewno nim nie jest , niestety :placze: :placze:

I ciekawe czy Miszeńka i Adessa Lilac Twist to ta sama odmiana ???

OGRÓD MARKITY 03 Sie 2015 14:55 #393375

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Jaki śliczny ten Dentelle :hearts: . Mój jeszcze młody, ale liczę na to, że w przyszłym sezonie tez będzie tak wyglądał ;) .

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.756 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum