TEMAT: Od zera

Od zera 31 Gru 2015 22:18 #420488

• bejka1970
  • bejka1970's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6
Wiesz Ewciu a ja przeglądałam właśnie swoje zapiski co kupiłam w tym roku i ...czy ja pisałam ,że nie lubię pomarańczowych kwiatów :oops: to jakim cudem kupiłam tego?
Mam tylko nadzieję ,że przeżyje zimę ;)
Załączniki:
Pozdrawiam serdecznie-Beata

Zielone okna z estimeble.pl

Od zera 31 Gru 2015 22:50 #420490

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2664
Nowinko - u mnie śniegu ani na lekarstwo, ale mróz niezbyt duży na szczęście a i moje cebulowe bardzo nieliczne wystawiły czubeczki więc jestem dobrej myśli. Tylko róże zakupione jesienią wypuściły młode listki ale mają kopce, więc liczę na to że jak góra zmarznie to od korzenia puszczą :) Trzeba być optymistą ;) a jak kolano? Grzecznie zdrowieje czy buntuje się dalej ?

Bejka - ja coś podobnego kupiłam mój po zobaczeniu na żywo można by nazwać kremowy czy łososiowy ale na pewno nie pomarańczowy :rotfl1: Więc może i z Twoim zakupem tak będzie, chociaż ja to bym się nie pogniewała, gdyby to był wściekły pomarańcz :whistle: wtedy od razu ustawiam się w kolejkę :flower:

Od zera 01 Sty 2016 12:46 #420556

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Ewo, u mnie brak śniegu a w nocy był mróz poniżej -10 st C. Wygląda na to, że czego lato nie wypaliło, to wymrozi zima.

Od zera 02 Sty 2016 10:05 #420754

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
Witaj Bożenko w Nowym Roku :kiss3:
Teraz to i do mnie dotarł większy mróz. U mnie też jest -10 ale na szczęście popruszyło śniegiem. Jak na lekarstwo co prawdda ale zawsze coś. Jest tak może 1-2 cm. Przynajmniej widok za oknem ładniejszy :)

A co do strat w ogrodzie, to niektózy twierdzą, że przynajmniej miejsce się zrobi ;) Ja niestety do tych co się godzą z takimi stratami nie należę. Rozpaczam za każdą roślinką :)

Od zera 02 Sty 2016 10:13 #420758

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9872
Witaj Ewa. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku. Wszystkim nam sen z powiek spędza ta pogoda - w ogrodzie wszystko pomrożone,ziemia twarda a u mnie(Włocławek) ani grama śniegu... Śliczną wiosnę pokazałaś - tylko kiedy taką zobaczymy na żywo? :think:

Od zera 02 Sty 2016 10:26 #420763

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
Witaj Marzenko :bye:
Dziękuję za życzenia i wzajemnie życzę Ci jak najszybciej tej pięknej wiosny :) Kiedyś się doczekamy :hug:

U mnie na razie takie klimaty. Sikorki zaglądają do mojej prowizorycznej stołówki.
DSCN2727.jpg

a potem przychodzi gołąbek i wyjada z ziemi to co sikorkom nie smakowało :happy: bo cwaniary są wybredne i niektóre ziarenka biorą w dziobek i wypluwają na ziemię. A gołąb mało wybredny i na tym korzysta :)
DSCN2729.jpg

zimno jest ale co trochę śniegu dopaduje, może i do Ciebie zwędruje jakaś śnieżna chmurka ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Amarant

Od zera 03 Sty 2016 14:35 #421180

• Anitaa
  • Anitaa's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3
Podziwiam,podziwiam nie samowita praca jestem pełna podziwu zapału ogrodniczego.Gratuluję. :thanks:
Za tę wiadomość podziękował(a): jolifleur

Od zera 03 Sty 2016 14:50 #421184

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzięki Anitko :hug: robię co mogę, żeby było ładniej ale jeszcze dużo przede mną :)

Od zera 03 Sty 2016 15:16 #421191

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9872
Ewunia ja też dokarmiam ptaki od połowy pażdziernika do marca.Kupuję im ziarenka przeróżne,wieszam też słoninkę i takie gotowe kulki z tłuszczu naszpikowane ziarnami.Mieszkam w bloku na parterze ,więc przez okno kuchenne codziennie przy krzaczku mam lepsze kino niż w tv. Dziś po faktach muszę sprawdzić tą pogodę 16dniową bo zaczynam się denerwować. W tej chwili przez okno widzę piękne słoneczko - świeci tak mocno a w nocy będzie mróz,boję się bo mam niepobielone drzewka.Lubię zmieniać w ogrodzie ale na tak małej działce wiąże się to często z karczowaniem drzew czy krzewów - a tu już samej ciężko...

Od zera 03 Sty 2016 16:49 #421240

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
A u mnie po sylwstrowych wybuchach ,nie ma w karmiku ani jednego ptaka .Zauważyłam ,że jest tak po każdych fajerwerkach .A potem znajduję na ogrodzie wiele martwych sikorek i innych .Nie wiem kiedy się pojawią ,a jedzonko czeka .U mnie mrozu dalszy ciąg .20 na minusie ,to już norma ,a śniegu zero .
Podobno do środy tak ma być .Nawet w domu nie za gorąco .Brrrrrr jak ja nienawidzę zimy :sad2:

Od zera 03 Sty 2016 17:04 #421247

• Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 2502
Świetny ten mini karmnik na pierwszym zdjeciu.
Zapisałam sobie zdjęcie , może sie przyda :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka

Od zera 03 Sty 2016 18:17 #421277

• ac1120js
  • ac1120js's Avatar
  • Gold Boarder
  • Pozdrawiam :)
  • Otrzymane dziękuję: 159
Witam serdecznie :bye:
Zafascynował mnie karmnik jest genialny , jajeczka są przepiękne a lampiony <chyba skradnę pomysł> wyglądają rewelacyjnie! Są śliczne :) Ma Pani duuuuuuuuuuużo pomysłów :thanks: Kotki bym ukochał takie słodkie są :)
....Szczęśliwi Ci którzy mają otwarte umysły....
Za tę wiadomość podziękował(a): jolifleur

Od zera 03 Sty 2016 20:13 #421314

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
Witaj ac120js :bye:
Karmnik jest jaki jest, bo go robiłam sama, a w dziedzinie stolarstwa za dobra nie jestem :rotfl1: Moja 8-letnia córeczka chciała ptaszki karmić i coś trzeba było wykombinować ;)
Takie słodziaki kociaki też uwielbiam i nawwet mi nie przeszkadza jak rozrabiają w kwiatach :)
A natchnienia i pomysłów szukam głównie na pinerest :) tam jest kopalnia pomysłów.

Od zera 06 Sty 2016 09:33 #421952

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
No ładnie ,a do mnie ani Doroty ,to już ani słowa :club2: Tylko chłopak napisał ,to koleżanki w odstawkę :think:Ładną masz kępkę sasanek .Ja sobie kupiłam dwie w zeszłym roku ,małe jeszcze . Ciekawe czy nie zmarzły .Też mi się marzą duże kępki . :hug:

Od zera 06 Sty 2016 11:03 #421984

• Flora
  • Flora's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 389
Czyli ptaki dokarmiane jak należy :bravo: , a u mnie ta zima bez karmnika :oops: Wszystkiego dobrego w nowym roku :bye:

Od zera 06 Sty 2016 11:54 #422006

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder

Nowinko - należało mi się. Przepraszam :thanks: przegapiłam Wasze wpisy :oops:

Ale juz nadrabiam i odpowiadam :)

Nowinko - u mnie na szczęście, żadnych ptaszków pod drzewami nie znalazłąm ale inna sprawa, że jest dużo kotów, to może teren wyczyściły ;) Piękne są fajerwerki i lubię je oglądać ale zawsze mi szkoda zwierzaków. mają dużo wrażliwszy słuch od nas i na pewno bardzo cierpią :unsure:

Zimno straszliwe i wychodzę z domu tylko kiedy jest to niezbędnie konieczne, ale za to przeczytałam grubaśną książkę :) Na szczęście już niedługo się ociepli :)

Sasanki wysiałam z nasion różowe i fioletowe. Zmieszałam razem nasiona i wysiałam w rządku nie wierząc, że wzejdą. Wzeszły chyba wszystkie. Teraz rozdaję i już zapisałam dla Ciebie :) A na twoim miejscu (żeby mieć szybko dużą kępkę) zebrałabym nasiona i rozsiała wokół tej kępy co masz :) Sieje się od razu do ziemi jak tylko nasiona wyschną, bo ponoć szybko tracą zdolność kiełkowania. I trzeba je rozetrzeć w dłoniach, żeby pozbyć się suchych "wąsów", wtedy lepiej wschodzą. Tak mi doradziła moja sąsiadka i jak widać się sprawdza :)

Marzenka - ja też lubię patrzeć na ptaszki :) ale karmnik muszę zrobić ładniejszy, ten jest tylko tymczasowy.
U mnie też mrozy ale na szczęscie już niedługo się skończą :) Niedługo zacznie się sianie na parapetach :)

Dorota15 - karmnik prosty i łątwo go zrobić :) A ptaszki mają radochę ;) Szkoda, że przylatują tylko sikorki i gołąb, liczyłam na większą różnorodność a tu nawet 1 wróbel się nie pokazał :(

Flora
- Dzięki za życzenia :kiss3: Na dobrą sprawę mrozy nie trwają długo więc myślę, że ptaszki i bez nas dają sobie radę. W końcu jaja mszyc śniegiem nie są zakryte, gorzej jak śniegowa poducha im dostęp do jedzenia utrudnia.

Dziewczyny, teraz specjalnie dla Was trochę kolorów i słońca :) I obiecuję, że już żadnych wpisów nie przegapię :hug:

juki.jpg

SC01569-2.jpg

DSC01568-2.jpg

DSCN1022-2.jpg

DSCN1325.jpg

DSCN1456.jpg

DSCN1556.jpg

DSCN1470-3.jpg

DSCN1420-2.jpg

DSCN0898-3.jpg

DSCN1749.jpg

DSCN0778-3.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Amarant, wxxx-a, olga1234, IwOnagn, Łatka

Od zera 06 Sty 2016 15:45 #422080

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83485
Prześliczne lilie drzewiaste - jaka to odmiana, te żółto-bordowe? I liliowiec, ten pomarańczowy :)
Ostatnio miałam kilka razy w ręku liliowce, w końcu odstawiłam, bo dobrze mi rosną i mnożą sie szalenczo tylko te najzwyklejsze. I te wczesne, żółte - nie znam nazwy odmiany. Szlachetny żółty od 3 lat wypuszcza smętnie słownie jeden pęd kwiatowy :think:

Od zera 06 Sty 2016 16:11 #422087

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
Łatko lilia to prawdopodobnie Holland Beauty, chociaż kupowałam inną :whistle:

A liliowce kocham i będę zachwalać :) Ale u mnie też są takie uparciuchy, które 3-ci rok mają tylko jedną rozetę i rozrastać się nie chcą :( a mam i takie, któe mi w tym roku nie zakwitły a inne mnożą się bez opamiętania. Warto je mieć bo są piękne i w większości niewymagające a do tego nie mają szkodników, no oprócz jednego zawleczonego chyba z Holandii ale łatwo się go pozbyć.

Większość moich liliowców ma rok albo 2 ale kilkanaście mam dłużej i poza liliowcem rdzawym, np. te dobrze przyrastają:

DSC01619-2.jpg
Crimson Pirat

DSCN0601.jpg
Strawberry Candy

DSCN0792-2.jpg

DSCN0811-2.jpg

DSCN0798odRomy.jpg

DSCN0892-2.jpg

DSCN0908-3.jpg

DSCN1209-2.jpg

DSCN1509.jpg
Ostatnio zmieniany: 06 Sty 2016 16:13 przez jolifleur.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Amarant, olga1234, Łatka, dorcia7

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.543 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum