TEMAT: Gorzatkowo 2015

Gorzatkowo 2015 13 Sty 2016 17:16 #424707

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
To akurat pospolite hobby :rotfl1:
Pozdrawiam - Gosia
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Gorzatkowo 2015 13 Sty 2016 18:27 #424733

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Bardzo pospolite hobby :P .
Grzesiu, pocieszę Cię, że w czerwcu to i we Floribundzie będzie już mniejszy wybór
i róże tylko w donicach, często już kwitnące [te kuszą jeszcze bardziej] ;) .
Chyba i ja muszę dokupić jakąć komodę, albo siedzisko ze skrzynią - przybył mi dziś kg włóczki :lol:
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633

Gorzatkowo 2015 13 Sty 2016 19:54 #424763

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
Elu... we Floribundzie bywałam zawsze w lipcu i co? Nigdy nie wychodziłam z pustymi rękami! Ja! :silly:
A w połowie czerwca, jak dobrze pójdzie, będą kusiły cudne, pachnące angielki... jak Grześ miałby się im oprzeć? ;)
Co powstanie z tej włóczki?
Pozdrawiam - Gosia

Gorzatkowo 2015 13 Sty 2016 20:12 #424780

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
gorzata wrote:
W szkole, szczerze mówiąc, bywamy rzadko, wychodząc z założenia, że jeśli nas nie wzywają, to nie chcą nas tam widzieć :devil1:
I to jest bardzo słuszne podejście! :lol: :happy3:
Mnie niestety, wzywają ;)
Dużo lepiej jednak jest udawać się tam, gdzie wzywa głos serca niż obowiązek :) To tak w nawiązaniu do rozterek Dali :)

Gorzatkowo 2015 13 Sty 2016 20:20 #424784

• Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 2502
A ja muszę jutro na wywiadówkę do starszej córki.
Akurat u tej córki w szkole nie denerwują mnie nauczyciele, a raczej nadęte i wymagające matki. Ostatnio jedna z nich była niezadowolona, że dzieci nie piszą rozprawek :jeez:
Nauczycielka dla świętego spokoju zadała im kilka. Muszę pokazać córce dzięki czyjej matce siedziała w weekend w domu i pisała pracę. Niespełnione, wybujałe ambicje czy co :crazy:
Gorzaciu Ty szyjesz Tildy? :woohoo: bo takie piękne widziałam u Ciebie na lustrze.

Gorzatkowo 2015 13 Sty 2016 20:23 #424790

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Dziewczyny, Dalu, ja tez wybieram się na zlot, kupować nie będę, słowo........ :devil1: , żeby nie wiem co..... :think:, po prostu mam ogromna ochotę poznac Was.....
Za tę wiadomość podziękował(a): dala, gorzata

Gorzatkowo 2015 13 Sty 2016 20:29 #424797

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
sierika wrote:
Dziewczyny, Dalu, ja tez wybieram się na zlot, kupować nie będę, słowo........ :devil1: , żeby nie wiem co..... :think:, po prostu mam ogromna ochotę poznac Was.....

Jeżeli mogę coś napisać :oops: ....też przyjadę zupełnie towarzysko, cała frajda w tym że poznam tyle wspaniałych osób :woohoo: .
Oczywiście nic nie kupuję....... :whistle:
Ostatnio zmieniany: 13 Sty 2016 20:29 przez chester633.

Gorzatkowo 2015 13 Sty 2016 20:30 #424798

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
Gosiu, zrobię poczo dla synowej - brzuszek już jej się w sweterki nie mieści :) .
Dla drugiej opaskę w kolorze arbuza - co ja się nachodziłam za odpowiednimi kolorami :silly: .
Teraz dziergam szalik dla syna a jeszcze planuję spódnicę dla córki - muszę się śpieszyć, bo zima taka krótka :happy4: .
Chyba zaraz mi się oberwie za to ostatnie :hammer: .
Widzę, że moje hasło o 'nicniekupowaniu' zostało podchwycone ;) .
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie
Ostatnio zmieniany: 13 Sty 2016 20:31 przez elsi.

Gorzatkowo 2015 14 Sty 2016 08:00 #424920

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
Martulu... cieszę się, że utwierdzasz mnie w słuszności mojego przekonania :P
Domyślam się, że rodzic mękolący o dziecko, które nie stwarza problemów na niwie edukacji i wychowania, jest w szkole towarem niechodliwym :happy3:
Co do tego, że Ciebie wzywają... nie narzekałabym tak, bo w tym wypadku wiąże się to chociaż z jakąś gratyfikacją :funnyface:

Dorota... nie wtrącam się w program nauczania - przecież to nie moje zadanie.
Podstawa programowa - to fakt - jest skromna, porównując z czasami naszej edukacji, ale taka obecnie jest norma...
Może dostanę zaraz po głowie, ale nie interesuję się zakresem przerabianego aktualnie materiału, nie sprawdzam zadań... dzieci, jeśli z czymś mają problem, mogą przyjść i zapytać, ale generalnie widzę, że szkoła sama świetnie sobie z tym radzi...
Owszem, dysfunkcja, z jaką boryka się moje starsze dziecko, wymagała od nas w pierwszych trzech latach edukacji nałożenia reżimu i organizowania czasu na odrabianie zadań - nie tyle wspólne, ile pod nadzorem, ale to już przeszłość - musi radzić sobie sam i robi to - na miarę swoich możliwości i - a może przede wszystkim - chęci...
Co do Tild, to rzeczywiście są mojego autorstwa, gdzieś tam chyłkiem przemykają w ubiegłorocznym wątku...
Miałam taką fazę ;) nawet gdzieś się jeszcze poniewiera jeden zeszyty, a niewypełniony korpusik... ale chwilowo mi przeszło... bo co ja z nimi zrobię? :dry:

Ewa, Paweł... ja też jadę wyłącznie ze względów towarzyskich ;)

Elu... rzeczywiście... pracy przed Tobą ogrom, ale wiesz... jaśli aura postanowiłaby zrobić Ci psikusa ;) będą kolejne zimy... nie podchodź zatem ze zbyt dużym uporem do tematu...
Pozdrawiam - Gosia

Gorzatkowo 2015 14 Sty 2016 09:39 #424938

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Przybij piątkę :drink1: ;)
Ostatnio, kiedy plotkowałyśmy z córką, zadałam jej pytanie, cytuję niedokładnie:
- wiesz, czytałam, że rodzice ślęczą z dziećmi nad pracami domowymi, odrabiają wspólnie... hmm, może to alzheimer, ale nie przypominam sobie... Czy ja też z wami siedziałam :oops: ?
- (tu mina córki/ bezcenna :rotfl1: ) aż z wrażenia powtórzyła moje pytanie bratu :hammer: - pośmiali się oboje :tongue2:

Ze wstydem muszę też przyznać, że będąc młodą... nauczycielką ;) nigdy nie pytałam rodziców na wywiadówkach - czy zaglądają dzieciom do zeszytów... bo sama swoim nie zaglądałam :oops: :silly: . Chyba, że trzeba było podpisać uwagę :bad-idea:
Tu cytat dokładny: " Córka gwizda na lekcji" :rotfl1: :wink4:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]
Ostatnio zmieniany: 14 Sty 2016 09:42 przez olibabka.

Gorzatkowo 2015 14 Sty 2016 10:00 #424945

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Wstyd się przyznać, ale ja niestety należę do tych ślęczących :jeez: , pocieszam się, że tylko nad matematyką ;) , z całą resztą Nina sobie radzi. Trafiła w gimnazjum na bardzo wymagającą nauczycielkę, zadającą mnóstwo zadań domowych :evil: , niby z jednej strony dobrze, bo dużo ćwiczy, ale niestety nie jest umysłem ścisłym (po mamusi :happy3: )

Moi rodzice też nigdy mi nie zaglądali do zeszytów ;) , za to pamiętam, że czasami zmuszali do pomocy młodszej o rok siostrze :evil:

Gorzatkowo 2015 14 Sty 2016 10:34 #424950

• asia2
  • asia2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Mnie rodzice też nie pomagali w odrabianiu lekcji. Nie byli w stanie :devil1: . Jedynie mama sprawdzała wypracowania z polskiego, ale sama ją o to prosiłam. Za to ja odrabiałam zadania (zwłaszcza z matematyki) za dwa lata starszą koleżankę ;) . W liceum nadgorliwość mi przeszła...
Najlepsza uwaga jaką dostałam to: Na lekcji ZPT jestem kłuta przez koleżankę cyrklem.. Narozrabiałam ... :devil1: , trzeba było się nie dać, albo siedzieć cicho :rotfl1: ...

Gorzatkowo 2015 14 Sty 2016 11:31 #424960

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Mi też Rodzice nie sprawdzali zeszytów. Jak się zorientowałam, że ze starszą o dwa lata Kuzynką Ciocia odrabia lekcje, to byłam dumna, że jestem taka samodzielna. Pilnowanie prac domowych to było moje zadanie. Jedynie z matematyką czasem potrzebowałam pomocy Taty. Miałam jednak przed Tata taki mores i trochę też strach, że jak mi coś tłumaczył a ja nie do końca rozumiałam, to przytakiwałam na wszelki wypadek ;)

Pamiętam, jak w podstawówce wróciłam do domu i opowiadałam Tacie, że dostałam 4kę z klasówki. DOstałam reprymendę, że zrobiłam błąd bo mogłam przecież dostać 5tkę :hammer: Jak z kolejnej dosałam 5tkę i się pochwaliłam, to się mnie zapytał, czy 6tki były :silly: Mama później mówiła, że to był żart, ale ja się przejęłam :unsure:

Uwagi za tą akcję co prawda nie dostałam, ale kiedyś na leki matematyki (cyrkle, ekierki, ołówki) część koleżanek i kolegów sterczało nad moją ławką i co chwile coś pożyczali, chaos był a ja się denerwowałam. Jak kolejny raz ktoś bez pytania złapał za cyrkiel, bez namysłu dałam po łapach.. Okazało się, że to nauczycielka sięgała :rotfl1: Ale po co był jej potrzebny mój cyrkiel :think:

Gorzatkowo 2015 14 Sty 2016 13:23 #424980

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
W myśl powiedzenia: "cudzego nie wezmę, ale swojego nie dam " :rotfl1: , dobrze, że tylko po łapach :club2: :devil1: .
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

Gorzatkowo 2015 14 Sty 2016 17:21 #425020

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
olibabka wrote:
" Córka gwizda na lekcji" :rotfl1: :wink4:
Widocznie... rzeczywiście gwizdała :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:
Niefortunna translacja z czasu przeszłego na teraźniejszy, ot co! :devil1:

Markitko... matma jest piętą achillesową również mojej młodszej pociechy... ale przymykam na to oko, uzyskuje oceny na miarę swoich możliwości i jest ok, bo czy dla losów świata będzie miało znaczenie, czy z matematyki będzie miała trójkę czy czwórkę? Chyba nie... a trauma może zostać na długie lata...
Każdy ma swoje słabsze i mocniejsze strony...
Meandry matematyki nie idą w parze z artystyczną duszą królowej chaosu ;)
Zresztą... na rozmowie kwalifikacyjnej, zapytana o swoje słabe i mocne strony, przyznała się do tego, że nie ogarnia matematyki...
I usłyszała w odpowiedzi: a nie pomyślałaś nigdy, że to nie Ty jesteś słaba z matematyki, tylko jeszcze nie znalazł się nauczyciel, który potrafi ci ją wytłumaczyć? :whistle:

Kurczę, Aśka... wiesz, że nie wiem, czy kiedykolwiek dostałam uwagę? Może jedynie w sytuacji, kiedy cała klasa miała dostać, choć coś kojarzę, że nauczycielka ominęła mój zeszyt... ja byłam taką chodzącą niewinnością :happy3: było - minęło...

Monia... staram się nie popełniać tego błędu co Twój tata... bo, tak jak mówisz, nawet jeśli był to żart, dziecko można tym skrzywdzić...
Czasami rzeczywiście, zaglądam do ocen na Librusie i widzę jakąś trójczynę na przykład... a spodziewałaby się więcej... więc po powrocie pytam: co tak słabo? I zazwyczaj słyszę: Słabo? Były tylko dwie pozytywne oceny :tongue2:
To ja wolę już nic nie mówić :lev:
Pozdrawiam - Gosia

Gorzatkowo 2015 14 Sty 2016 17:46 #425028

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
gorzata wrote:

[czy dla losów świata będzie miało znaczenie, czy z matematyki będzie miała trójkę czy czwórkę?

Hmm, a jeśli wybór jest między jedynką a dwóją?:-))
Bo u nas na przykład z matematyki są takie "dylematy".

Młodsza nie jest ścisłym umysłem , starsza ( politechnika)jest bardzo wszechstronna, ale kiedy starsza udzielała korepetycji młodszej, efekty były oszałamiające! Na klasówce jako jedyna rozwiązała zadanie dla chętnych.
Więc to prawda , ze dużo zależy od nauczyciela , choć w szkole gdzie uczniów w klasie jest 27 sztuk , trudno o poświęcenie czasu dla wszystkich.
Co wcale nie znaczy, ze wolałabym szkołę mniejszą i niepubliczną.
Mi pasuje, ze dzieci mają w szkole szeroki przekrój społeczny.
Co do zaglądania w zeszyty, nie robię tego chyba od drugiej czy trzeciej klasy podstawówki .:-)

Gorzatkowo 2015 14 Sty 2016 18:15 #425034

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Bardzo mi się podoba podejście do nauczania matematyki w nowym gimnazjum Twojej córy Gorzatko :woohoo: i niestety jest prawdziwe w odniesieniu do naszej sytuacji :jeez: , nauczyciel w podstawówce był najgorszy z możliwych, teraz jest dużo lepiej, ale jednak braki z przeszłości dają o sobie znać :unsure: . Ja, pomimo całego zaangażowania :tongue2: , jednak nie mam talentu do tłumaczenia matematyki :happy3: . Nasze dylematy to między 2 a 3 ;) , a skoro pozostałe oceny to same 5 i 4, taka 2 słabo wygląda :devil1:

A w klasie 27 sztuk :evil:

Gorzatkowo 2015 14 Sty 2016 18:27 #425039

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Marta, "nasze" świadectwo z dwóją na półrocze schowałam głęboko i wytłumaczyłam sobie, ze przecież nigdy w życiu to świadectwo
nie musi ujrzeć światła dziennego ;-) czy do czegoś było Wam potrzebne swiadectwo z siódmej klasy ?:-))

Tak to sobie wmowilam , ale dla mnie dwója to dwója i nie przekonują mnie tłumaczenia dziecka, ze to nie najgorszy stopień....
Ostatnio zmieniany: 14 Sty 2016 18:34 przez magdala.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.695 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum