TEMAT: Ogród Aguniady cz. 4

Ogród Aguniady cz. 4 11 Paź 2015 10:49 #407025

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
My też jesteśmy podziębieni... jakoś od dłuższego czasu nie może przejść, już mnie to frustruje, bo nie znoszę szczerze chorować.
Zdrówka zatem i ciepło się ubierzcie!
Lubię spacerować po parkach i lasach jesienią... piękny zapach, kolory, gra świateł...
Liczę na zdjęcia, Iwonko!

U mnie, dziś rano, czyli dalszy ciąg cukrowania:

Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Aguniady cz. 4 11 Paź 2015 11:33 #407032

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
O zdrowieniu nic nie mów..ja się już od tygodnia bujam z przeziębieniem :jeez: Myślałam, że wczorajsze sadzenie cebul diametralnie poprawi mój stan zdrowia- ale patrz..nie pomogło :tongue2:

Sarcia też drewno wcinała..? To dobrze ;) Ja albo nie pamiętam..albo poprzedni szczeniaczek był grzeczniejszy. Cyguś jest grzeczny oczywiście- robi siad i przychodzi na zawołanie itp..ale pomysłowy psotnik z niego, chwilami nie do opanowania. Za dużo energii ma ten brzdąc.. Jakoś nie trafiły do mnie słowa hodowczyni, że to najszybszy biegacz i zaczepialski psotnik..a trzeba było brać psiaka, którego roboczo nazwałam "Pączek"..taki pączuś właśnie, który głównie jadł i spał :silly:
Serio jednak mówiąc- wesoło jest w domu..zresztą miałaś próbkę naszego wulkanu energii :lol:

Ślicznie się cukrzyło u Ciebie o poranku. Skoro w planach spacer, to i fotki plenerowe będą :woohoo:

Ogród Aguniady cz. 4 11 Paź 2015 16:33 #407062

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Ależ przymroziło :blink: U mnie rano hortensja była lekko przyklapła ale się podniosła.

Ogród Aguniady cz. 4 11 Paź 2015 17:27 #407074

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Popołudniowe dzień dobry :bye:

Zasadziłam się dziś na trzykondygnacyjną :devil1: szafę w przedpokoju... Boszsz, ależ człowiek jest zbieraczem, mimo iż się zarzeka, że w żadnym wypadku!
Wywiozłam dziś dla potrzebujących cały samochód całkiem dobrych rzeczy.
Jestem bardzo zadowolona, chociaż zaorałam się okrutnie.
Została jeszcze do przeglądu moja szafa (muszę wyczekać, gdy będę sama w domu :devil1: ) oraz komoda z dokumentami.
Nie wspominam o garażu...

Na obiad w związku z tym na szybko makaron ryżowy z kurczakiem i cukinią, z pastą pad thai i mlekiem kokosowym.
Uwinęłam się w 15min :)
Teraz popijamy winko i czekamy na mecz...

Bożenko, u mnie od kilku dni regularnie mrozi... dochodziło do prawie -7st, więc nie ma nawet mowy o przyklapnięciu hortensji... trzymają się, ale kwiatostany zezłociły się, a liście zdechły...
Coś słyszę, że jutro w Małopolsce śnieg!
Moniko, pogoda zdradliwa, temperatury takowoż, zatem wystawianie się w stanie przeziębienia na ich działanie nie może się raczej dobrze skończyć...
Dbaj o siebie bardziej, moja droga :teach:
Sarcia akurat ma cieczkę, więc aktywność ciut przytłumiona, ale pogoniła dziś kocura, który bezczelnie wszedł na jej teren bez krępacji ;-)
Cyguś jeszcze długo będzie dzieckiem, ale jakże uroczym :)
Spaceru nie było.... zarobiłam się :dazed:

Miłego popołudnia!

A tymczasem, mała dawka wspomnieniowego ciepła... <coś chyba imageshack szwankuje, bo nie widzę zdjęć...>

Ostatnio zmieniany: 11 Paź 2015 17:50 przez Aguniada.

Ogród Aguniady cz. 4 11 Paź 2015 17:31 #407076

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
:sad2: Nie widzę zdjęć
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

Ogród Aguniady cz. 4 11 Paź 2015 17:36 #407079

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Widzę, Marysiu, że imageshack ma jakiś problem techniczny... może się później pokażą...

Ogród Aguniady cz. 4 11 Paź 2015 17:54 #407084

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Gratuluję umiejętności robienia przeglądu szafy. Ja sobie obiecywałam, że przy okazji przeprowadzki zrobie przegląd i to, co leży i kurz zbiera-oddam, skoro nie noszę.. Z ręką na sercu przysięgam- zrobiłam!.. ale wiesz jak jest- największy sentyment jest do przydasię..a nuż schudnę, odmłodnieję albo niespodziewanie zrobię się niższa i drobniejsza- stara bluzka zacznie w magiczny sposób zakrywac pępek i takie tam.. :funnyface:
Tym sposobem mam zawalone półki, a chodzę namiętnie w kilku ulubionych ciuchach :crazy:

Ja śliczne fotki widzę :hearts:
Za tę wiadomość podziękował(a): grula

Ogród Aguniady cz. 4 11 Paź 2015 17:59 #407085

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Też już widzę, piękne :hearts:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

Ogród Aguniady cz. 4 11 Paź 2015 18:00 #407086

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Moniko, jestem pewnie z 10 lat starsza od Ciebie, więc co tu dużo mówić - pozbyłam się już złudzeń i nie mam sentymentów :devil1: (aż takich ;-))
Ten wyładowany samochód był własnie wynikiem moich niespełnionych nadziei ;-) Przejrzałam w końcu na oczy.
Od jutra ciąg dalszy - no more przydasi! ;-)

Dzięki, dziewczęta, Moniko i Marysiu :kiss3:
Ostatnio zmieniany: 11 Paź 2015 18:00 przez Aguniada.

Ogród Aguniady cz. 4 11 Paź 2015 18:46 #407097

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja jestem 80'. Moja Siostra 69' i paskudna nadal się złudzeń trzyma- a taaaakie by można zakupy w Jej szafie zrobić :woohoo: 20 lat mieszkania w Stanach robi swoje..ileż ona ma fajnych ciuchów :jeez:

Wiesz, teraz namiętnie siedzę na necie i przeglądam oferty netowe sklepów ze Stanów- wariatka jestem, ale tak zawsze lubiłam tam kupować.. Wszystko mi się podoba- nawet deski do krojenia mają więcej uroku :happy: No..może nie wszystko, bo częśc to chiński kicz totalny. Jakąś namiastką jest tutaj H&Y ze swoimi niektórymi fajnymi bibelotami..
W ogóle mam jakąś obsesję kupowania- ciągle bym coś kupowała..ale jak do domu wszystko cieszy, tak dla siebie szkoda mi coś kupować..a jak już się zmobilizuję, to chowam w szafie i "oszczędzam bo jeszcze się zniszczy" :crazy: Pod tym względem P jest zupełnie inny- przynosi do domu, odrywa metkę i się cieszy. Ja najpierw musze przejśc przez fazę wyrzutów sumienia nad wydaną kasą itp.. Jakoś sumienie dziwnie milknie w sklepach ogrodniczych :rotfl1:

Ogród Aguniady cz. 4 11 Paź 2015 18:53 #407099

• inag1
  • inag1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 631
Ja też widzę przepiękne zdjęcia. :)
U nas jeszcze nie jest tak zimno, chociaż mały przymrozek był ,bo część trawnika była oszroniona rano. W dzień słońce przygrzało i było nieźle.
Ciekawa jestem Twoich wiosennych planów ,że PanM tak zareagował. :) A wydaje się, że Twój idealny ogród nie potrzebuje już przeróbek.
Co do ciuszków zalegających w naszych szafach,to podobno jest taka zasada,że jeżeli czegoś przez rok nie założysz,to na pewno już nie będziesz nigdy nosić. Chyba coś w tym jest. :think:

Ogród Aguniady cz. 4 11 Paź 2015 19:38 #407112

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Matkoscórko, zrobiłam swoją szafę! :dance: I komodę :D
Ależ przejaśniało, ubyło, poukładało się! Jeszcze żeby tak koszule same się prasowały...
PanM wyznaczył na jutro kolejny obszar odgruzowywania ;-)

Inuś, mówiąc w dużym skrócie i nie zdradzając swoich planów do końca - są in progress - będę mocno korygować linię rabat (nie wszystkich) robiąc miejce na nowe nasadzenia, podcinać jałowce kolumnowe i być może inne iglaki, usuwać 6 róż, rezygnować z trawnika północnego na rzecz ścieżki z płyt granitowych, dosadzać kilkaset bylin, przedłużać trejaż na tarasie ubierając go w zasłony. Od jakiegoś czasu zaczęłam odkładać fundusze, ale boję się, że i tak nie wszystko uda się zrobić w przyszłym roku.
Tak, masz świętą rację z tą szafową regułą! Właśnie zaczynam ją stosować :D
Dziękuję za miłe słowa!
Moniko, czyli wiele się nie pomyliłam - ja jestem grudzień'71. Ale jesteś młoda! Nawet o stanie wojennym nie można z Tobą porozmawiać! :teach: :devil1:
Moja droga, co do ciuchów ze Stanów - no cóż, moja szafa w 90% własnie z takich się składa... moja mama wie doskonale, że w Polsce ceny są kosmiczne i nieadekwatne do jakości... dlatego regularnie od lat jesteśmy zasilani przez mamę, za co jestem jej dozgonnie wdzięczna...
Szkoda, że wraz z paczką, nie przylatuje mama... tęsknię za nią przeogromnie ;-(
Sama cały czas kupuję buty w jednym z amerykańskich sklepów - mama mi je przysyła potem... na swoje usprawiedliwienie mogę tylko powiedzieć, że płacę za but markowy co najmniej połowę tego, co w średniej klasy sklepie w przeciętnej galerii w PL... Rachunek jest prosty, nie wspominając o solidności wykonania, a przede wszystkim wygodzie... jeszcze mi się nie zdarzyło kupić butów w swoim numerze, żeby nie pasowały.
Ot, klient jednak tam jest dużo cenniejszy...
Rozumiem więc doskonale Twój obszar poszukiwania, chociaż sama zakupów jako takich robić nienawidzę :)

EDIT: może ktoś ma ochotę na 6 różyc? Mr. Lincoln, The Pilgrim, Emilia Maria, rugosa, The Alnwick Rose, Benjamin Britten.
Cena: 30zł/szt, ale najchętniej z osobistym odbiorem...
Ostatnio zmieniany: 11 Paź 2015 19:48 przez Aguniada.

Ogród Aguniady cz. 4 11 Paź 2015 20:03 #407123

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Z kupowaniem mam podobny ból.. Jeżdżąc do Siostry w wakacje regularnie zwiedzałam okoliczne sklepy, mam swoje ulubione ;) a ciuchy tam kupione w klasycznych krojach służą wiele lat, nic nie tracąc na jakości mimo wielu prań. Cenowo też jest o niebo lepiej.

Masz świetnie, mając tam wtyczkę w postaci Mamy :whistle: chociaż rozumiem tęsknotę, bo to jednak ogromna odległość.

O stanie wojennym ze mną faktycznie nie pogadasz..pamiętam za to wycieczki na pocztę główną i zamawianie rozmów do USA i czekanie na info, w której kabinie jest połączenie :lol:

Ogród Aguniady cz. 4 11 Paź 2015 20:03 #407124

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Zakupów w Stanach nie robię..., ale można ze mną pogadać o stanie wojennym :devil1: , cześć małolaty :lol: .
Aga, kilkaset bylin :woohoo: , grubo się zapowiada :). Robisz już listę?
Porządki w szafach :jeez: ..., to już wolę myć okna w mróz :happy:.

Miłego wieczoru :drink1:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Ogród Aguniady cz. 4 11 Paź 2015 20:43 #407147

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Odpowiedzi później, a teraz trzymajmy kciuki :)

Ogród Aguniady cz. 4 11 Paź 2015 22:45 #407194

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
To nic ze tętno 200...
ZROBILIŚMYTO I JEDZIEMY DO FRANCJI! :dance:

Ogród Aguniady cz. 4 12 Paź 2015 09:20 #407233

• Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 2502
Aguś kilkaset bylin :ohmy: :jeez:
Już nie mogę się doczekać fotorelacji z przemeblowania. Będzie zapewne zajmująca :)
Zasłony na tarasie ... rozmarzyłam się cudo :bravo:
Francja ... musisz być szczęsliwa. Miłej podróży :bye:

Ogród Aguniady cz. 4 12 Paź 2015 10:02 #407245

• asia2
  • asia2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Agusiu, Niespokojny Duchu! Chciałabym mieć chociaż połowę Twojej energii :woohoo: ! Niestety, moi dwaj bracia Leń i Niechciej nie odstępują mnie na krok :jeez: .
Kolejne zmiany w ogrodzie zapowiadają się interesująco. Szczególnie korytarz północny powinien zyskać dzięki granitowej ścieżce ... :whistle:
Oby udało się zrealizować wszystkie zamierzenia!
Poniedziałkowe pozdrowienia :bye: !
Ostatnio zmieniany: 12 Paź 2015 10:03 przez asia2.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.442 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum