TEMAT: Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 12 Lis 2015 22:01 #413252

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Gorzaciu.. nic z tych rzeczy, absolutnie!! Jest mi bardzo miło, że się odzywasz i rób to jak najczęściej. O wątek się pytam z serdeczności, bo nie ma jak złozyć rewizyty :hug:
Wiesz, że najbardziej mnie cieszy, jak wątek żyje, goście się odzywają i jest o czym gadać.. ale zobacz, jak gładko prześlizgnęłaś się nad tematem zdjęcia poremontowego :funnyface:

Asiu..bez laptopa nie da się żyć! :silly:
Pomijam kwestię robienia opłat przez net.. ale ja codziennie robię przegląd newsów na wp i onecie, oglądam jakieś filmy, koczuję na forum. W ogóle łatwo popadam w nałogi :funnyface: a net jest chyba głównym :crazy:

Śmiać mi się chce z siebie samej..pamiętam jak zaczynał net zdobywać Polskę ( :teach: ) i ja się zastanawiałam, po co to komu. Królowały wtedy łańcuszki mailowe ze zdjęciami jakiś wygibasów wyciętych w arbuzach i inne tego typu bzdety a ja sie pukałam w czoło, co ludzi w tym tak interesuje..

Ponieważ to forum ogrodnicze, to dla przyzwoitości wstawiam kilka fotek. Chciałoby się powiedzieć- słonecznych..ale przy obecnej szarzyźnie nawet flesza nie starcza :lol:
rabatka do dokończenia wiosną
DSC00983.jpg

wiem, że turzyc się nie ścina, a jedynie czesze wiosną.. te po ostatnich wichurach już wymagają czesania :happy:
DSC00985.jpg

już zasychają, ale nadal kwitną..
DSC00987.jpg

wkurza mnie zimowe przebarwienie trzmieliny..na różowo :unsure:
DSC00988.jpg

DSC00989.jpg

DSC00990.jpg

kamień z wiaty kominkowej przenieśliśmy na razie na opaskę i będę nad nim myśleć w przyszłym roku.. Czekamy na dostawę drewna.. A kiedy zrobimy daszek nad wiatą.. :jeez: Ciągle są pilniejsze wydatki..
DSC00991.jpg

rabata azalkowa..jaka tu cisza i spokój- nie mogę się doczekać kolejnego wiosennego szaleństwa :woohoo:
DSC00992.jpg

Cygusiątko dorośleje..zmądrzało- pozuje dostojnie do zdjęć, spokojnie przechadza się po ogródku zerkając tu i ówdzie
DSC00995.jpg

haha..kto by dał sie na to nabrać :tongue2:
DSC00996.jpg

psina nudzi się razem ze mną..i popada w nałogi
DSC00982.jpg

jeszcze na koniec uroczy Red Baronik, fajnie, że jeszcze kolor trzyma
DSC00998.jpg

Dobrze, że jutro piątek.. Niech szybko mija, a weekend dla odmiany ciągnie się jak najdłużej. :bye:
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): anabuko1, hanya, Krzysia

Zielone okna z estimeble.pl

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 12 Lis 2015 22:28 #413258

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Monika-Sz wrote:
Królowały wtedy łańcuszki mailowe ze zdjęciami jakiś wygibasów wyciętych w arbuzach i inne tego typu bzdety

:happy3: :happy3: :happy3:
Pamiętam ,pamiętam !

Ja z kolei wsiąkłam w allegro na samym początku , tylko ,że wtedy można było tam upolować
niezłe perełki , teraz to prawie same hurtownie i sklepy internetowe.

Czy te wysokie cisy na zdjęciu to te do cięcia wiosną ?
Pewnie nie będziesz chciała zabrać im z wysokości zbyt dużo ?
Ja to bym ciachnęła o 1/3. :P

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 12 Lis 2015 23:33 #413271

• Roma
  • Roma's Avatar
Monisia,jeszcze przyjdzie taki czas(Niebawem jak wydorośleje) ,że z rozrzewnieniem będziesz wspominać brojącego Cygusia.

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 13 Lis 2015 12:07 #413318

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Przyznaję, że przez ułamek sekundy dałam się nabrać na 'dojrzałość' Diablątka :rotfl1: Na szczęście wszystko wróciło do normy; sama wiesz, że pies grzeczny = pies chory. A dlaczegóż to Baron nie dostał pięknej kokardy, np w kolorze czerwonego wina, albo jeszcze lepiej pięknej, ciemnej zieleni? Wyrażnie został zlekceważony, żeby tylko się nie obraził :devil1:
Z kamienia można zrobić ścieżki? Coś pewnie będziesz w tej materii kombinować, bo takie 'leśne', 'świeżo-deptane', chyba nie bardzo u Ciebie pasują :think:

Ja bym te cisy też porządnie ciachnęła....Moniśka, odwagi :woohoo:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 13 Lis 2015 18:07 #413347

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
A ja mam pytanko - co jest na tej fotce? Niesamowicie się prezentują nasienniki tego drzewka :think:

DSC00989.jpg

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 13 Lis 2015 20:37 #413378

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Odpowiem za właścicielkę bo Pani pojawi się o 23.00..... :devil1: .......to są kwiatostany pęcherznicy :teach:
Za tę wiadomość podziękował(a): mrówa

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 13 Lis 2015 22:27 #413398

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Piątek 13go.. nie powiem, żeby był szczególnie niemiłym dniem, ale i nie zapisze się w sercu jako szczególnie udany.. Na plus powiem, że wizyta u fryzjera nie skończyła sie płaczem, jak kiedyś ;) a już samo to wystarczy, żeby dzień uznać za udany :funnyface:

Madziuś.. 1/3 wysokości.. Ja będę super dzielna, jak uda mi się zdobyć na ciachnięcie 1/5 :rotfl1:

Romciu, zapewne masz rację. śmieszne to jest, że co i raz wymyśla coś fajnego, chociaż czasem pomysłami doprowadza do rozpaczy.. Co by nie powiedzieć, nie da się z nim nudzić ;)

Haniu- ja się czasem daję nabierać, jak psina przysypia i siedzi z mądra miną w pełnym skupieniu ;)

Red Baron wydaje mi się tak ozdobny w tych swoich zaczerwienionych beżach, że nawet nie pomyślałam o kokardach..będę musiała go przepraszać ;)

Kamień na ścieżki byłby świetnym pomysłem..gdyby nie był piaskowcem :rotfl1: To dośc kruchy materiał i jakby leżał na ziemi i nabierał wilgoci to szybko by się skruszył. Mam nadzieję, że murki przetrwają wiele lat, ale na ścieżkę nie odważę się go dać.. Wydaje mi sie, że jest zbyt nietrwałym materiałem :think:

Cisy ciachnąć.. No serca nie mam :cry3: Mam chytry plan, że z wysokości niewiele zabiorę, ale każdą boczną gałązkę podetnę, żeby się rozgałeziała..to powinno w miarę cisa zagęścić.. Źle myślę..??

Mróweczko, pozostaje mi zgodzić się z Pawłem.. Dodam jedynie, że to pęcherznica Diabolo i jej zaschnięte kwiatostany..a w zasadzie to chyba owocostany..czy nasienniki :think: W każdym razie Diabolo bardzo lubię i jak kwitnie..i jak ma te swoje owocniki bordowe..i teraz, jak już zaschły.
Za Luteusem nie przepadam, ale Diabolo lubię bardzo!

Paweł..pomyliłeś się,, jeszcze nie ma 23 :silly: Do domu dociągnęłam kilka minut przed 22.. :jeez:
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 13 Lis 2015 23:13 #413409

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Witaj Moniczko. Piesek już taki duży, ale one szybko rosną.

Kokardki na trawach zarąbiste, muszę spapugować. Widzę, że u ciebie także ognik cały w owockach. U mnie pierwszy raz jest taki wysyp owocków. To chyba zasługa ciepłej zimy i braku wiosennych przymrozków. Ptaszki będą miały co jeść zimą.

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 14 Lis 2015 08:39 #413512

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Sprawiłam sobie ostatnio pęcherznicę o ciemnych liściach, pani sprzedająca zapewniała, że to Diabolo ;) jeszcze nie kwitła, więc wszystko okaże się wiosną kiedy zakwitnie, mam nadzieję, że na różowo :whistle:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 14 Lis 2015 08:43 #413513

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Cyguś oczywiście jest rewelacyjny :P
Urokliwy jesienny ogród.
Widze,że trawki powiążałaś.Czy wszystkie tak trzeba??
Ja mam dopiero ich 3.To może też je trzeba związać :P ??
Jeszcze na nich się nie znam :sick:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 14 Lis 2015 11:34 #413533

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Iwuś, papuguj na zdrowie :hug: ja też spapugowałam :silly:
Ognik u mnie co roku tak obficie owocuje, a -odpukać- poza pierwszą zimą, kiedy to wymarzł do granicy śniegu, teraz zimuje dobrze i jest coraz okazalszy. Ja go osłaniam trochę agro w mrozy, ale też tuje po sąsiedzku się rozrosły i ma zaciszny kącik.
Ptaki częstują sie ognikiem, berberysami.. jabłuszko na rajskiej jabłonce też jedno wypatrzyłam nadgryzione :lol:

Mróweczko, ta pęcherznica to moja ulubione. Pokrój krzewu, kwiaty, owocniki..wszystko mi się w niej podoba. Luteus taki jakiś nachalny jest :happy3: a Diabolo subtelnie się przewiesza. Ja ją lubię bardzo i trzymam kciuki za Twój okaz :kiss3:
jeśli mogę coś doradzić, to nie tnij wczesną wiosną, bo usuniesz kwiatostany. Jeśli chcesz ciąć, to albo po kwitnieniu..albo nie wszystkie pędy. Ja w pierwszym roku ucięłam wszystko, żeby się rozgałęziła, a w kolejnych latach skracam połowę pędów, część ubiegłorocznych zostawiając- dla kwiatów właśnie.

Aniu- trawki wiązać trzeba dla urody ;) ale też związane lepiej zimują. Kępa związana stanowi sama w sobie ochronę..poza tym na wietrze kłosy się rozcapierzają, a związane ładnie trzymają fason.. No chyba, że śniegu mokrego nawali- to wtedy im nic nie pomoże ;)
Wiąże się chyba wszystkie.. O ile wiem- a wiedza moja niewielka :oops: , to nie wiąże sie turzyc. Gdzieś czytałam, że z wiązaniem Red Barona kłopot, ale ja jakoś robię z nich snopki- ładniej to wygląda ;)
Jeśli masz tegoroczne nabytki a zima będzie sroga, to warto nasadę trawy obsypać korą dla lepszego zimowania- ja tak w pierwszym roku zrobiłam z miskantem młodym.
Wiosną ścinasz trawy nisko jak na ściernisku, a jeśli masz turzyce to ich się raczej nie tnie..powinno sie wyczesywać, ewentualnie ścinać suche końcówki. Tak kiedyś wyczytałam.

Ja związałam miskanty, Red Barona i rozplenice. Turzyce zostawiłam, tak samo jak Hakone- nie bardzo widzę możliwośc związania.. :think:

Dziś od rana sporo się dzieje..
Przyjechało drewno do kominka :woohoo:
Kontrola jakości..
DSC00999.jpg

DSC01000.jpg

wnikliwy i pełen poświęcenia odbiór konsumencki..
DSC01003.jpg

DSC01004.jpg

DSC01002.jpg

już w domu- nie mogłam się doczekać tej ozdoby :dance:
DSC01010.jpg

DSC01012.jpg

DSC01014.jpg

Miłego dnia :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, chester633, anabuko1, Krzysia

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 14 Lis 2015 11:59 #413535

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Cyguś sprawdza czy porządnie wysuszone :lol:
A tą brzozą ułożoną ozdobnie palić nie zamierzasz, jak rozumiem :happy3:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 14 Lis 2015 12:34 #413536

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Grzechem byłoby zaburzać tę harmonię :lev: :rotfl1:
Z zazdrością spoglądam na uwidoczniony na fotce ład i przeklinam swój pomysł ze zmianą oświetlenia w przedpokoju :club2:
Po trzech godzinach niezwykle satysfakcjonującej harówki w ogrodzie (dawno nie było tak wylizane przed zimą :tongue2: ) wróciłam do czegoś, co absolutnie odbiega od moich standardów i choć M zarzeka się, że jeszcze pół godziny i kończy kucie, to ja wiem, że sprzątanie zajmie resztę dnia... pył jest wszędzie :mad2: a po mieszkaniu nie można się poruszać z uwagi na fakt, że jego centralne pomieszczenie stanowi obraz nędzy i rozpaczy :placze:
Powinnam zaśpiewać sobie: jeszcze będzie przepięknie, jeszcze będzie normalnie... ale nie mam siły...
Pozostaje zamówić pizzę na obiad, bo do kuchni się dziś nieprędko dostanę...
Pozdrawiam - Gosia

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 14 Lis 2015 18:46 #413586

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Martuś, Gosiu.. śmiejcie, się, śmiejcie. Nie po to brzozę sobie dekoracyjnie ułożyłam, żeby ją spalić :funnyface:

Drewna w wiacie komikowej sporo i ono na spalenie czeka..to we wnęce jest dla ozdoby, może na koniec sezonu trochę spalimy. Na razie podoba nam się jako dekoracja :silly: Zresztą poniekąd w tym też celu kupiłam trochę brzozy.. na start rozpalania i do ozdoby :lol:

Gosiu.. ciesz się z remontu! Ja co jakiś czas się wkurzam na to, jak u nas jest wszystko zaplanowane i kilka miejsc do rozkucia już mam w zanadrzu ;) P śmieje się..i słuchać już nie chce, co też trzeba przerobić :jeez:
Brakuje mi jednego gniazdka w salonie, światła w holu dodatkowego. Jeden kinkiet w salonie nie świeci i zapewne jest błąd w puszcze- do rozkucia :hammer:
CHętnie bym rozbiła ścianę na ganku, łącząc go z pomieszczeniem przejściowym do garażu. Miałabym większy ganek, ale P nie chce o tym słyszeć..a też jedna z ekip powiedziała, że to zawsze lepiej/cieplej/brak zapachu spalin z garażu. Ja tam żadnych spalin nie czuję i uważam, że ekipa wykonała mi krecią robotę takimi textami.. :angry: tym bardziej, że są jedne drzwi z salonu na ganek, drugie z ganku do przejściowego i trzecie do garażu..a ja bym sie pozbyła tych drugich- może kiedyś.. :whistle:

Jak udał sie obiad..? Była pizza ?:lol: Czasem to fajna odmiana!

Remontu zazdroszczę..ja bym sobie chętnie coś wyremontowała..i nie mówię jedynie o twarzy :rotfl1: ale najpierw wypadałoby dokończyć wykańczanie, zanim zabiorę się za zmiany ;)

Goś..pochwalisz się zdjęciami, jak skończycie.. plizzzzzzzz :flower1:

Rozmawiam dzis z P przy obiedzie..

ja: trzeba wybrac kolor choinki..
P- zaskoczony.. "a to nie kupujemy prawdziwej, zielonej" :rotfl1:

Dodam- na usprawiedliwienie P, że oglądaliśmy akurat Chłopców z ferajny, a tam w jednej ze scen do domu mafioso wnosi sztuczną białą choinkę..musiało mu się skojarzyć..ale ta skołowana mina- bezcenna :funnyface:

Dziś nie miałam żadnych planów ogrodowych..ale zmieniła mi je znajoma Mamy, dając sadzonki bzów, irysów, jakiegoś bodziszka i marcinka. Gdzie ja bzy posadzę :jeez: Na razie wszystko zadołowane chybcikiem- poczeka do wiosny, może mnie olśni :whistle:

Dygresja nieogrodowa- czytam wiadomości na onecie i włos dęba staje!! Co to sie dzieje.. :jeez: Przerażenie człowieka ogarnia, jaki sobie gotujemy los nadmierną otwartością, graniczącą z głupotą. Wszystko rozumiem.. ale wielokulturowośc nie z każdym się udaje. Szukając w temacie ogorodowym..chociażby multikulti wśród biedronek nie najlepiej się kończy dla naszych rodzimych..

Pozdrawiam weekendowo :bye:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 14 Lis 2015 18:56 #413588

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Powiedz P, że go kocham :rotfl1: ... i nie bądź zazdrosna! :rotfl1:
Pozdrawiam - Gosia
Ostatnio zmieniany: 14 Lis 2015 18:56 przez gorzata.

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 14 Lis 2015 19:08 #413590

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Ty Moniczko zastanawiasz się nad kolorem choinki , ja natomiast myślę czym by tu zastąpić
choinkę . Zawsze, od lat mamy prawdziwy zielony świerk ,ale beznadziejne jest likwidowanie
tej świątecznej ozdoby. Smutne to cięcie sypiących się gałęzi...
Nie mogę z kolei co roku kupować świerku w donicy , bo jak te wszystkie świerki urosną
po latach ,to będzie las ,a nie ogród. ;)

Myślałam już nawet o spreparowaniu czegoś w rodzaju "wieszaka" na bombki" :P ,
a może kupić jakieś drzewko w donicy , takie ,jakie chciałabym mieć w ogrodzie?
biorę pod uwagę nawet coś (bez)liściastego (!!)
Ostatnio mamy takie zimy , że spokojnie można sadzić tuż po Świętach.

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 14 Lis 2015 19:13 #413592

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Idąc za twoim przykładem związałam dziś trawy w snopki, ale jednak związałam je ogrodniczym drutem a potem zamaskowałam to samą trawą - wygląda to bardzo naturalnie, że tak powiem rustykalnie.

Ja także uwielbiam pęcherznice, ale Luteusa tak samo jak Diabolo, a mam jeszcze trzecią Red Baron - trochę jaśniejszy od Diabolo, jeszcze nie kwitnął więc nie wiem jaka jest różnica w kwiatach.

A tak nieogrodowo - boję się tego co się dzieje :huh:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 14 Lis 2015 19:31 #413596

• th
  • th's Avatar
W temacie nieogrodowym... ja jestem przerażona... już jakiś czas temu pogodziłam się z myślą, że nie zobaczę piramid, że nie stanę nogą w Kartaginie... bo nie będę się pchać tam, gdzie nas nie chcą... trudno... mam rodzinę i muszę myśleć przez pryzmat bezpieczeństwa a nie przygody... ale że co... że wieżę Eiffla i croissanta też mam sobie odpuścić... straszne to, straszne, co się stało w Paryżu i co się dzieje... :cry3: i dokąd to zmierza ??? :sad2:

Ogrodowo zaś popadłam w marazm... cebule nadal nie posadzone... taras zawalony gratami i jakoś sam się nie sprząta... taa... za to wieczorami spaceruję sobie wirtualnie po oazowych ogrodach... także Monia... jestem, nie znikam, tylko się wyciszyłam... do wiosny... ;) kokardy zauważyłam... pięknie się prezentują :)

Bez powiadasz, że dostałaś... też jestem ciekawa, gdzie go posadzisz... zawsze możesz u sąsiadki... :P też mam bez... i też dostałam go w prezencie... w formie patyka... chyba 4 lata temu... rośnie ładnie i prosto, ale jeszcze mi nie kwitł... :angry: ma ostatnią szansę w przyszłym roku :whistle:

Pozdrawiam przy lampce wina :drink1:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.722 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum