TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 22 Sie 2012 19:05 #63243

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Dorcia tarasikiem wciąż nie mogę się nacieszyć :P
A jeszcze w kwestii wyjaśnienia kociej maści ;) , koty, takie jak mój ZAWSZE są niebieskie, a brytyjczyki mogą mieć przeróżne umaszczenia, niebieski jest jednym z wielu :silly:

Gosia 07 oj fajna, szkoda, że lato się kończy B)
Na krateczkę będę puszczać raczej jednoroczne, na przykład kobeę, która właśnie panoszy mi się na płocie :rotfl1: . Obawiam się, że powojniki, czy inne wieloletnie mogą mieć problem z zimowaniem w donicach :dry: .
Zresztą u mnie powojniki słabo rosną nawet w gruncie, jakoś nie mam do nich szczęścia :huh:

Jolu tarasik nadal od strony południowo zachodniej ;) , ale miałam nadzieję, że cień wystarczy :oops: . Myślisz, że nie?
A rabatka od zeszłego roku rozrosła się tak, że aż się boję co będzie za rok :rotfl1:

Romciu planowo ten taras miał być wiosną, a kobea, która się panoszy na płocie miała oplatać kratkę, więc ten pęd chyba nie jest zbyt szalony :rotfl1:
Spotkanie forumowe, na którym się spotkamy z Wandzią będzie we wrześniu u Andrzeja Lubelskiego, który co prawda nas opuścił :( , ale spotkanie się odbędzie :) .

Siberko dzięki :hug: , ale z kwieciem będzie jeszcze bardziej bajkowy :woohoo:

Ula no to nie zazdroszczę w taki upał chorować :kiss3: . Ciągle czekam na Twoje fotki na koniu :rotfl1: . A tarasik nie ucieknie, jeszcze się kawki napijemy ;)

Paweł, Gosiu dzięki :kiss3: , właśnie wieczorem siedzi się najfajniej :P , bo już chłodniej, a komarów nie ma wcale :woohoo:

I troszkę dzisiejszych kwiatowych widoczków :P

DSCI1140.JPG

DSCI1143.JPG

DSCI1146.JPG

DSCI1149.JPG

DSCI1151.JPG
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 22 Sie 2012 19:40 #63255

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Marta, to ci panowie, co jeszcze wtedy w lipcu mieli przyjechać? Dobrze, że w końcu przyjechali, bo dom stał się taki bardziej przytulny, przyjazny, już nie wspominając o tych nowych możliwościach upraw tarasowych, które się przed Tobą otwierają! :lol:
Oj, ładnie , ładnie!
A w ogrodzie ukochana Nostalgia :) A Rooguchii twój widzę, sprawuje się podobnie jak mój, no na razie nie oszałamia bujnością, nic to, dajemy mu czas, bo warto czekać na więcej tych wiszących odwróconych kieliszków! ;)

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 22 Sie 2012 19:47 #63265

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Martusiu, piękny duet - budleja z jeżówkami :flower1:
Czy budleja Ci nie wymarzła tej zimy? Moja zamarzła na śmierć, kupiłam dwie nowe sadzonki, ale w tym roku kwitną jeszcze niezbyt bujnie...
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 22 Sie 2012 20:28 #63275

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Martunia, z fuksji na południowo-zachodnim tarasie raczej zrezygnuj. Niestety nie wytrzymują gorąca :(
Moje bardzo kiepskie, choć podlewam, przenoszę ale strasznie je gnębią wszelkiej masci szkodniki (mączliki, przędziorki :mad2: )
W przyszłym roku nastawię sie chyba na pelargonie :dry: A fuksje pódą na rabaty w cień - o ile uda mi się je przezimować :oops:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 25 Sie 2012 10:37 #64005

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Martuś Ty mnie nie denerwuj tymi przetacznikami :whistle: .....cudne są...ja też tak chcę :happy:
Budleja prześliczna, taki zwięzły niziutki krzaczek.....takiej jeszcze nie widziałam, wszystkie to krzaczory....cóż jej zadałaś, ze tak pięknie rośnie??? Czy to taka może odmiana??? Kompletnie nie znam sie na budlejach...

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 25 Sie 2012 13:40 #64047

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Marto tak, dokładnie to właśnie ci panowie :evil: . Miesiąc oczekiwania planowego i dodatkowy miesiąc nieplanowego :angry: . Ale jest i jak słusznie zauważyłaś, możliwości nowe się otwierają :woohoo:
Nostalgię kocham nieustająco :hearts: , a nawet coraz bardziej, a Rooguchi to u mnie najlepiej rosnący powojnik :rotfl1: , a Ty mówisz - nie oszałamia ;) . Mnie oszałamia, bo wszystkie inne rosną dużo gorzej :dry:

Dalu duecik budlei z jeżówkami miał w założeniu stanowić trzon motylowej rabaty. Dołożyłam tam jeszcze liatry, ale jakoś słabo kwitły :blink: , zwłaszcza fioletowe :think: .
Obie moje budleje są zeszłoroczne, a więc przezimowały :P , pod kopcami, jak róże. Długo się wiosną zbierały, ale jak już się rozkręciły, to na dobre :woohoo:
Aż nie do wiary, że u Ciebie wymarzły :ohmy: , klimat masz przecież o niebo łagodniejszy :think:

Dorotko muszę powiedzieć, że mnie zmartwiłaś informacją o fuksjach :( . Rzeczywiście w upał jest tam gorąco mimo cienia :unsure: .Muszę to w takim razie przemyśleć :think:

Aguś ależ nie widzę problemu ;) , powiedz mi tylko, kiedy się dzieli przetaczniki i już go masz :kiss:
A liczba mnoga jest nieco przesadzona, bo taki ładny jest tylko JEDEN :angry: , reszta wygląda tak samo jak w maju, kiedy je sadziłam :hammer:
Jeśli chodzi o budleję, to myślę, że to kwestia odmiany. Ten ładny zwarty krzaczek to Pink Delight, mam też rozstrzelone krzaczysko budlejowe :jeez: pod nazwą Black Knight, na którejś z poprzednich stron pokazywałam porównanie obu ;)

Wiecie co? Chyba i mnie dopada jakaś melancholia jesienna :sad2:
A objawia się ona wracaniem do wiosennych i letnich zdjęć i nieuchronnym porównywaniem. Chociaż wnioski są budujące, bo wszystko BARDZO urosło :eek3:
Popatrzcie na moją rabatę pod płotem - tegoroczna nówka sztuka :happy3:

Zdjęcie z 22.04

DSCI0526.jpg

A to już 3.06

DSCI0717_2012-08-25.JPG

I niedawne 23.08 :dazed:

DSCI1157.JPG

Albo taki perukowiec jak podrósł od maja :supr:

DSCI0702.JPG

DSCI1167.JPG

Starczy tych porównań ;) . Na koniec pokażę Wam jakiego gościa udało mi się w końcu ustrzelić :funnyface:

P8240151.JPG

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 25 Sie 2012 14:50 #64054

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Martuś urosło niesamowicie :woohoo: . Muszę wstawić zdjęcia mojej rabatki różanej :woohoo: - bo nastraja to bardzo optymistycznie :devil1: . Tobie powiem w sekrecie :rotfl1: , że liliowce chyba pójdą na tapetę :whistle: ... i coś tam jeszcze, ale nie wiem co :think: . Budleja na pewno - pod warunkiem, że Twoja na wiosnę pokaże, że przeżyła - za co mocno trzymam kciuki :hug: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012
Ostatnio zmieniany: 08 Mar 2013 22:23 przez .

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 25 Sie 2012 15:14 #64062

• 's Avatar
Takie porównania dopiero pokazują nam, że nasza praca nie idzie na marne i jak wszystko się zmienia w całkiem krótkim czasie.Już sobie wyobrażam jak to będzie wyglądało za kilka lat.

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 25 Sie 2012 15:51 #64073

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Cześć Marto :P

Gratuluję tarasu i podziwiam postępy :woohoo:

Perukowiec rośnie ,jak widzę szaleńczo...

Nostalgia jest również moim nr 1 (ale na razie mam tylko 10 róż). Jest piękna .Jak zobaczyłam jej pierwszy kwiat
to oniemiałam...

Pozdrowienia dla błękitnego kota :P One są zjawiskowe.
Jak myślisz,czy wizyta u np.hodowcy takiej rasy dałaby odpowiedź czy ten kot mnie uczula?
Chodzi mi oczywiście o sprawdzenie czy np.godzinny pobyt wśród kociaków powoduje objawy.
Czytałam ,że rosyjskie nie mają tego uczulającego składnika w ślinie ,to prawda?

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 25 Sie 2012 21:13 #64147

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorcia a pewnie, że wstawiaj :woohoo:
Liliowce to bardzo dobry pomysł, ale coś pomiędzy musisz pomyśleć, żeby było przed kwitnieniem i po ;)
Ja właśnie myślę na ten sam temat, bo posadziłam liliowce i irysy od Marty, ale jakieś wypełnienie aż się prosi :P . U mnie częściowo będą to lilie, jakieś wiosenne cebulowe, a dalej... myślę :think: :rotfl1:

Romciu no właśnie tak dla pokrzepienia sobie oglądałam, bo mam od jakiegoś czasu wrażenie, że nic nie robię :oops: . Wszystko przez te upały :hammer:

Magdo witaj :bye:
Cieszę się, że już nie "po cichu" ;) . Ja u Ciebie jestem na 15 stronie i nie spocznę, póki nie skończę :P
Kochasz Nostalgię :woohoo: , to proszę, dla Ciebie :hug:

P8240148.JPG

Natomiast jeśli chodzi o kota, to nie mam chyba dobrych wieści :think:
To koty syberyjskie mają w ślinie mniej tego białka, które uczula - nie rosyjskie :unsure:
Ale mniej, nie znaczy wcale, dlatego każdy alergik powinien sam wybrać się do hodowli i pobyć trochę wśród tych kotów i przekonać się, czy uczula.
No i jeszcze kwestia wyglądu, syberyjskie wyglądają zupełnie inaczej niż rosyjskie, występują w różnych umaszczeniach ( w tym niebieskim ;) ), ale są długowłose...
Osobiście znam jedną alergiczkę, która mieszka z kotem syberyjskim już od lat :silly:

To może jeszcze korzystając z okazji, że jestem tu dziś drugi raz, pokażę Wam moją rabatkę przytarasową :whistle:

DSCI1162.JPG

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 25 Sie 2012 21:52 #64170

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Marta, ja mam takie samo wrażenie,z tym, że nic nie robię... Przez te upały! W zasadzie nie jest źle, bo dziś nadgoniłam, wszystko niby wyplewione...Ale ile ja bym mogła zrobić, przez cały ten czas!
Twoje fotki porównawcze pokazują jednak, że Ty duuużo zrobiłaś, a rośliny też zrobiły swoje! ;)
Martusia, wgapiam się i wgapiam... i nie widzę...Co to to różowe kwiecie w liczbie trzech kęp chyba na przytarasowej?

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 25 Sie 2012 22:36 #64205

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Dobrze powiedziane - rośliny zrobiły swoje :silly:

A to różowe, to szałwia błyszcząca w kolorze różowym, fuj :pinch: , a ja przecież lubię różowy :whistle:
I sama to sobie posiałam :jeez: . Ale w przyszłym roku już tylko fioletowa i żadnych wynalazków :hammer:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 26 Sie 2012 12:55 #64312

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Martuś zdjęcia 'przed' i 'po' super. Niesamowite zmiany. Aż mam ochotę biec z aparatem do swojego ogródeczka, żeby zrobić troszkę zdjęć 'przed' :) Niestety dzisiejsza pogoda nie sprzyja :(
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 28 Sie 2012 22:44 #65030

• gosia07
  • gosia07's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 30
Marciu ale ten różowy akcent taki ładny dlaczego fuj?

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 28 Sie 2012 22:49 #65034

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Też uważam, że różowa fuj jest fotogeniczna :-)

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 29 Sie 2012 08:23 #65067

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Nie taka znów fuj ;)
Zdaje mi się, że masz jeszcze taką ciemną... O! Ta to jest fuj! :rotfl1:
Zdjęcia porównawcze... aż trudno uwierzyć, że to ten sam kawałek! Brawo! :bravo:
Pozdrawiam - Gosia

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 30 Sie 2012 20:51 #65497

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Moniko koniecznie zrób dużo zdjęć "przed" :P
Ten czas już nie wróci, a jak to potem przyjemnie porównywać :woohoo:

Gosiu no może jako akcent się broni, ale z bliska to okropny, sprany odcień różu :pinch:

Siberko ale tylko z daleka :rotfl1: , wierz mi ;)

Gosiu dobrze Ci się zdaje, mam ciemną, ja Ci dam fuj :hammer: :rotfl1: . No zobacz sama jak wyglądają obok siebie, fiolet taki szlachetny, a ten róż :sick:

DSCI1178.JPG

Dziś sadziłam floksy i piwonie od Uli :hug: . Niestety fotki nie mam, bo od razu się zabrałam do roboty :rotfl1: , a było tego :jeez: . Tak to właśnie jest z forumkami, jedziesz po trzy sadzonki, a wracasz z wyładowanym bagażnikiem :rotfl1:
No to póki co pokażę co wciąż u mnie kwitnie :P

Rose de Resht :hearts:

DSCI1174.JPG

Jubilee Celebration :P

P8260155.JPG

New Imagine :lol:

P8290164.JPG

Oraz inne roślinki :flower2:

DSCI1177.JPG

DSCI1182.JPG

Ach te grzebyczki :woohoo:

P8260152.JPG

A szafirkom to się coś nie pomyliło :eek3: :crazy:

DSCI1184.JPG

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 30 Sie 2012 20:54 #65498

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Szafirkom się nie pomyliło. Ten typ tak ma ;)
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.576 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum