TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 04 Wrz 2012 20:50 #66766

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Niebieskie astry muszę wiosną nabyć, bo jasnowidzę je u siebie na iglakowej rabatce ;-)

Kosmosy coraz ładniejsze :-) Lubię takie nieobliczalne stworzonka :happy4:
I cała reszta też piękna lub rokująca (marcinki) :-)
Tylko do kobei coś nie mam serca ;-) Raz mnie kiedyś na balkonie wyrolowała i nigdy jej tego nie wybaczyłam ;-)
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 04 Wrz 2012 21:00 #66772

• Debra
  • Debra's Avatar
Tak, tak, Christa to mutant, do tego łatwo traci ten falbaniasty syreni ogon. Np. juz w drugim kwitnieniu, albo źle rozmnażana.

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 04 Wrz 2012 21:29 #66791

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Ale śmieszne te małopłatkowe astry!
Zakupy, zakupy! I lepiej po zakupach? ;) Bo, że po koszeniu i podlewaniu lepiej, to wiadomo! :rotfl1:
A czy już się psychicznie przygotowałaś do kopania dołów? ;) Bo sucho, co oznacza, że lekko nie będzie....

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 04 Wrz 2012 21:34 #66794

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
markita wrote:
...resztę dnia w upale kosiłam trawę, a drugą połowę dnia podlewałam
Sugeruję zaprzestanie podlewania, w ten sposób problem koszenia po niedługim czasie sam się rozwiąże! :rotfl1:
Pozdrawiam - Gosia

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 05 Wrz 2012 20:23 #67044

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
A ja szczerze mówiąc, u schyłku sezonu kosiarskiego, mam niedosyt jogi :placze: - ale ja jestem nienormalna :rotfl1: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 05 Wrz 2012 20:24 #67045

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Dorcia to przyjeżdżaj, miejsce do spania się znajdzie :rotfl1:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 05 Wrz 2012 20:35 #67051

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
:rotfl1: :rotfl1: ... szczerze mówić jak pisałam posta to przemknęło mi to przez tą moją pustą głowę :happy: :happy:
Świat Dorci 2016

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 05 Wrz 2012 20:56 #67060

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Martuś cudna, kolorowa pełnia lata u Ciebie :P Wrzosy piękne a i widzę że nowe dokupione :P Astry ślicznosci , bardzo je lubię, ale niestety w tym roku nie mam :unsure:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 06 Wrz 2012 19:44 #67310

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Siberko zastanawiałam się już nie raz dlaczego ogrodnicy na fioletowy mówią niebieski :think: .
Bo one fioletowe są, te astry :P . Większość to samosiejki, bo w zeszłym roku sporo sadziłam :lol:
Kosmoski dla Ciebie cały czas zbieram, nie wyślę przecież trzech nasionek na krzyż ;)
A co Ci kobea wywinęła na balkonie? Bardzo mnie to interesuje, bo w przyszłym roku chciałam ją mieć w pojemniku na tarasie?

Debro czytałam u Ciebie, że Ty w ogóle mało kwiatkowa jesteś ;) , więc się nie dziwię, że taki dziwoląg nie porywa :silly:

Marto jasne, że lepiej po zakupach :P
A jeśli chodzi o doły, to poważnie się zastanawiam, czy nie zacząć kopać już teraz, kiedy jeszcze jestem w stanie wbić łopatę :rotfl1: . Jak sobie to rozłożę na raty ( bo mam spore plany :rotfl1: ), to do końca października będę miała wszystko przygotowane :funnyface:

Gosiu słuszna uwaga poniekąd ;) , podlewam wyłącznie rabaty, trawę starannie omijając :rotfl1:

Dorcia ja w tym sezonie odnalazłam wreszcie trochę równowagi między 'jogą', a innymi pracami ogrodowymi - w porównaniu do zeszłego roku, kiedy głównie koszenie zajmowało mi czas :evil:
Ale chętnie przechyliłabym szalę na rzecz tych innych prac ogrodowych ;) .... Dlatego trawy u mnie ciągle będzie ubywać :woohoo:

Ula ja raczej gości do roboty nie zaprzęgam ;) , ale towarzysko, owszem, zapraszam serdecznie :silly:

Dorcia nie bój nic ;) , a w końcu tak daleko nie mieszkasz, może spotkanie to nie taki głupi pomysł :drink1: , do Romy miałaś chyba dalej :whistle:

Aguś dzięki :hug: . Mam ciągle za mało bylin, dlatego nadrabiam jednorocznymi, które są kolorowe aż do mrozów :flower2: . W dodatku wiele się w tym roku samo wysiało :fly:

Takie tam widoczki :whistle:

DSCI1196.JPG

DSCI1198.JPG

DSCI1199.JPG

A zobaczcie jak sie pięknie sprawuje moje przedszkole żurawkowe od nieocenionej Marty :hug:

DSCI1202.JPG

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 06 Wrz 2012 20:28 #67326

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Przedszkole żurawkowe bardzo powabne :)
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 06 Wrz 2012 20:34 #67328

• Roma
  • Roma's Avatar
Bardzo liczne to przedszkole, moje też byłoby takie i również od Marty :kiss3: gdybym trochę nie nawaliła :oops: połowę roślinek zmarnowałam przez własną głupotę ale teraz już wiem jak pielęgnować takie maleństwa.
Fajne te ogólne widoczki a przecież całkiem niedawno wszędzie tam była :garden:
Ostatnio zmieniany: 06 Wrz 2012 20:35 przez Roma.

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 06 Wrz 2012 20:59 #67336

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Przedszkole żurawkowe bardzo obiecujące i liczne :P
Rabatki fajnie wyglądają a przetacznik od razu przyciąga wzrok....jest piękny :P

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 08 Wrz 2012 19:25 #67711

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorotko powabne, to mało powiedziane :woohoo: . Są z każdym dniem coraz większe i coraz piękniejsze, nie mogę się nacieszyć :dance:

Romciu a co takiego zrobiłaś swoim żurawkom :ohmy: , wydaje mi się, że one są kompletnie bezproblemowe, no chyba, że ich w ogóle nie podlewałaś, bo innej krzywdy nie potrafię sobie wyobrazić ;)
A z tym :garden: , masz całkowitą rację :happy4: , dokładnie tak było jeszcze niedawno, ale to już nie wróci :evil: . W najbliższym tygodniu wywalania ciąg dalszy :silly:

Aga liczne - to dobre określenie :P , 27 sadzonek :woohoo: i wszystkie rosły u Marty na słońcu, więc mają bardzo duże szanse zadomowić się i u mnie :dance:
A przetacznik, jak się okazuje, wielu osobom się nie podoba ;) , trochę zbyt awangardowy :whistle:

Troszkę dziś niewyraźnie się czuję po wczorajszej wielookazyjnej imprezce u sąsiadów :whistle: , ale dałam się wyciągnąć córce na spacerek za nasz płot w poszukiwaniu... :search:

DSCI1206.JPG

DSCI1208.JPG

DSCI1217.JPG

:woohoo: :drool: :woohoo: :drool:

Były też i takie :teach:

DSCI1215.JPG

A w drodze powrotnej podziwiałam moje okoliczne nawłociowe widoczki :happy4:

DSCI1209.JPG

DSCI1218.JPG

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 08 Wrz 2012 19:39 #67716

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Jakie piękne żółte pola :rotfl1:
Oj nie zazdroszczę takiego sąsiedztwa ;)

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 08 Wrz 2012 19:45 #67720

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
jejku......grzyby..... :drool:
aż mi się od razu zamarzyły kotleciki grzybowe i kiszone....hmmmm :drool:
trzeba będzie się wybrać - niech tylko plan mi podadzą :woohoo:
no i trujaki.....nawet ładne :laugh1:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 08 Wrz 2012 20:13 #67731

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
Trawę mówisz, że będziesz wywalać :think: ... to powywalamy razem :woohoo: :rotfl1: :rotfl1: . Ja dziś zaczęłam :jeez: - nawet w połowie nie jestem :sick: , a już mnie wszystko boli :tongue2: . Tak sobie myślę, że gdybym nie trafiła na to forum... i gdyby mnie Ktoś :evil: nie namawiał na założenie wątku ogrodowego... miałabym więcej czasu i mniej zakwasów :rotfl1: :rotfl1: .
Dzięki Marta :club2: ... Romci za tydzień podziękuję osobiście :evil: :hammer: :rotfl1: :rotfl1:
Świat Dorci 2016

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 08 Wrz 2012 20:33 #67737

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Paweł między innymi dlatego za żółtym nie przepadam :evil: :rotfl1:
W sąsiedztwie mam jeszcze wiele innych gagatków :evil: , ale ilościowo nawłoć bije wszystkie na głowę :rotfl1:

Martuś grzybki wszystkie już zamrożone :P . Kotlecików nigdy nie robiłam, zdradź przepis ;)
A kiszone to masz na myśli marynowane - czyli w zalewie octowej? Te też uwielbiam :drool: , ale dzisiejszy zbiór za mały ;)

Dorcia ależ cała przyjemność po mojej stronie :laugh1: :funnyface:
A zakwasy zdrowe są :teach: , człowiek wie, że żyje :teach: :rotfl1:
U mnie trawę będzie wywalać wynajęta siła robocza :woohoo: , która bardzo sprawnie wywaliła sąsiadowi :silly: , więc natychmiast zażądałam kontaktu do owej siły i jak dobrze pójdzie, we wtorek zaczynamy :dance:

A to się z kolei bardzo dobrze składa, bo wczoraj dokonałam kolejnych zakupów w oczekiwaniu na Jolę Pamelkę :whistle:

DSCI1222.JPG

a Jola przywiozła mi wierzbę palmówkę :woohoo: :hug:

DSCI1223.JPG

Poprzednie zakupy też jeszcze nie posadzone, ale w tej sytuacji zaczekam aż będę mieć czysty grunt :woohoo:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 08 Wrz 2012 20:49 #67746

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
a przepis prosty jak drut.....wybierasz najzdrowsze, jędrne kapelusze, jak są za grubie to przekrawasz je na pół wzdłuż, potem obtaczasz jak normalne kotlety czyli w mące, jajku i bułce i smażysz....no pyszności :drool:
zaś nie marynowe tylko kiszone, no jak kapustę się kusi.......tez bardzo prosty przepis, uwielbiam je bo są najlepsze do sałatki z pomidorem, ogórkiem kiszonym, sałatą itd :drool: no potrzebna jest kamionka - naczynie, na dnie układasz jedną warstwę oczyszczonych i lekko obgotowanych w mocno osolonej wodzie grzybów (kapeluszami do góry) i na to sypiesz warstwę soli, dodajesz liść laurowy, pieprz ziarnisty i przykrywasz to następną warstwą grzybów i tak do samej góry....ostatnia warstwa to przyprawy i sól, potem zakrywasz to wygotowanym płótnem (je trzeba zmieniać i wygotowywać co 2 dzień, bo inaczej spleśnieją grzyby) i na to kamień płaski albo jak mama to robi ceramicznym czy tam kamionkowym talerzykiem i mocno przygniatasz, najlepiej jakimś cięzkim i to wyparzonym kamieniem lub słoikiem z wodą i odstawiasz do spiżarki albo chłodnego miejsca. Sprawdzasz tylko czy nie pleśnieją i co 2 dni wyparzasz płótno :)
po tygodniu są już lekko ukiszone, zaś po 2.....kiszone :yummi:
w chłodnym miejscu potrafią przetrzymać 3 miesiące o ile bedziesz ich pilnować :kiss3:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.672 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum