TEMAT: Oazowy ogród ,,,, na piasku

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 05 Lis 2012 19:45 #84565

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Widzę, że niektóre miskanty poległy, a inne dzielnie się trzymają...pionu ;)
Dlaczego ja żyłam w przekonaniu, że sikorki odlatują latem do zimniejszych krajów... :jeez: A jeśli nie odlatują, to gdzie one są latem... Bo latem ich nie widać...
Muszę się z tych iglaków tłumaczyć czuję... ;) Jako tło, wydaje mi się, pasują znakomicie, ale takie kulki różnorodne i róże to już niekoniecznie, ale jeśli jednak kulki w miarę jednorodne...tu sosenki, to jest ok!

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 05 Lis 2012 19:53 #84573

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
artam wrote:
Dlaczego ja żyłam w przekonaniu, że sikorki odlatują latem do zimniejszych krajów... :jeez: A jeśli nie odlatują, to gdzie one są latem... Bo latem ich nie widać...

Na przykład wychowują młode pod daszkiem mojego płotu :funnyface:

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 05 Lis 2012 20:33 #84599

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
artam wrote:
Muszę się z tych iglaków tłumaczyć czuję... ;)

Już wiem - pewnie miałaś na myśli (i przed oczami) takie mini-iglaczki na patykach...
Takie to mi też nie pasują do róż(róże też patyczaste ), ale wszystkie puszyste sosny jak najbardziej . :P

Sikorki tez kojarzą mi się z zimą. Może latem mieszkają w lasach ? A zimą je widujemy
częściej ,bo kręcą się przy domach ?

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 05 Lis 2012 21:16 #84632

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Magduś, jałowce i róże mają odmienne wymagania pokarmowe i zapotrzebowanie na wodę. Takie zestawienie da się zrobić... ale chyba na dłuższą metę będzie problem. Co do metalowych zgrzytów, to coraz więcej się ich wyłania... plastikowych też... A te, to dopiero zgrzytają :rotfl1: A sikorki są wszędzie... Chodzą po rabatkach, trawniku, chodniku... Koty chyba traktują jako wyposażenie ogrodu i raczej na nie nie polują. Zadziwiające... W w różance śmigają jeszcze w dużej liczbie rudziki.

Martuś, ano nieład ładnie ogrodem zawładnął. Raczej się nie wtrącam... Przewróciło się, niech leży... Te sikorki, to pewnie dla tego, że Ty jesteś Pani od polskiego ;) A róże w sosnach z tych starych róż, co to jeszcze w sercu dzikość mają... To chyba inna bajka, w sam raz do sosnowego zagajnika... Mam zamiar utrzymać kulistość i w różach i w sosnach - co wyjdzie... pewnie bałagan :rotfl1:

Marto, gratuluję sikorkowej ( sikorczej? sikorzej?) rodziny. Rodziny sikor gratuluję :)

Martulu, Magdulo... Bo Wy jesteście dochodzące do ogrodu, więc co nieco Wam unika. Kto mieszka w ogrodzie, ten wie z kim sąsiaduje :) Prawdą jest, że latem obfitość pożywienia powoduje, że mniej sikor się kręci. A to dla urozmaicenia majowe sikory modre, które wydatnie pomagały w ogródku :)

5XIsikoramaj.jpg

5XIsikoramodramaj.jpg
Ostatnio zmieniany: 05 Lis 2012 21:17 przez aleb-azi. Powód: zdjęcia się nie kleją...

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 05 Lis 2012 21:32 #84647

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Śliczna sikora!

Na działce ROD miałam tuż obok starego jałowca różyczkę Chopin i ona rosła
bardzo bujnie i wysoko :) I kwitła oczywiście .To była moja najlepsza róża ...

Już nie mogę się doczekać mieszkania w ogrodzie :)
Tak na co dzień i o każdej porze :)

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 05 Lis 2012 21:40 #84654

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
Magduś, zasługujesz na mieszkanie w ogrodzie :kiss3:
CO do duetu ... I to wielkokwiatowy Chopin z jałowcem... No i po raz kolejny należy stwierdzić, że z różami nigdy nic nie wiadomo...

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 05 Lis 2012 21:40 #84655

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
A ja będe broniła rabatki sosnowo różanej.
Własnie takie tworzę teraz, żeby zawsze coś ciekawego się działo. Do tego trawki i inne byliny.
Bałagan? ja uwielbiam bałagan. A sosenki wydaje mi się wprowadzają trochę ładu swoją zielonością, albo żółcią.

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 06 Lis 2012 12:08 #84811

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Dereń już taki bordowy :blink: czy to raczej kwestia światła przy fotografowaniu?
U mnie nadal zielony jeszcze ;)

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 06 Lis 2012 12:32 #84822

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Siedzę sobie wczoraj... zaglądam do piaskowego ogrodu... M pyta: co tam w ogródkach?
Mówię: sikorki! :silly:
I z tego wszystkiego... już nic nie napisałam...
To się poprawiam :rotfl1:
Pozdrawiam - Gosia

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 06 Lis 2012 12:46 #84827

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
aleb-azi wrote:
A sikorki są wszędzie... Chodzą po rabatkach, trawniku, chodniku...
Koty chyba traktują jako wyposażenie ogrodu i raczej na nie nie polują. Zadziwiające...

Zadziwiające to by było, gdyby na koty jednak zapolowały :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 07 Lis 2012 08:08 #85102

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
[quote="aleb-azi" p
\... Bo Wy jesteście dochodzące do ogrodu, więc co nieco Wam unika. Kto mieszka w ogrodzie, ten wie z kim sąsiaduje :) [/quote]

Oj prawda, prawda :) ja cały tydzień tęsknię do mojego ogrodu, a potem wysłuchuję od mojego M, że a to zobaczył wieeeklą jaszczurkę, a to gronostaje baraszkowały na trawniku, albo jakiś kolorowy ptaszek przyfrunął co on nie wie jaki... a mnie tylko serce pęka z tęsknoty i odliczam ile to ja jeszcze muszę pracować do tej emerytury :happy-old:

Właściwie to dobry pomysł z tymi sosnami i różami - jak sosenki się rozrosną to będą okrywać róże zimą :bad-idea:

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 07 Lis 2012 10:18 #85128

• Roma
  • Roma's Avatar
Od sześciu lat mieszkam w lesie ale takiej ilości sikorek jeszcze nie widziałam :eek3: całe chmary przylatują na naszą polanę.Dla ich bezpieczeństwa, stołówkę musieliśmy zrobić w lesie, obawiam się, że 4 koty mogłyby narobić zbyt wiele szkód.Mam jeszcze jeden problem z sikorkami.Już kilka wpadło na okna i niestety nie przeżyły tego zderzenia z szybą :( Nigdy dotąd to się nie zdarzało.

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 11 Lis 2012 19:58 #86932

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
Goś, trzeba słuchać głosu serca... Jak rozum będzie nalegał, to się przesadzi :rotfl1: A bałagan... mówmy o dużym urozmaiceniu, bogactwie form etc ;)

Joluś, dereń zrobił się bordowo- fioletowy po pierwszych przymrozkach.

Gorzatkomał... bo to takie ... ciiiiikorki były :)

Siberio, :rotfl1: Ale... jaskółki atakowały koty... Odstraszały drapieżniki od gniazda. Zdjęć z akcji nie posiadam, bo funkcji zdjęcia sportowe nie opanowałam... Ale takie mam

11XIjednajaskkawiosnynieczyni.jpg

11XIjaskki.jpg

11XIjaskczarodzina.jpg

11XIjaskcztka.jpg

Iwono, nie odliczajmy lat do emerytury... Koncepcje rządzących zmienne a czas szybko płynie ;) A M spostrzegawczy, to złoży raport :)
Co do róż i sosen - czas pokaże. Znowu za blisko a miejsce kurczy się w zastraszającym tempie :cry3: Zimą sosenka okryje róże, a wiosną i latem zdusi ją do cna :think:

Romo, ptaki i koty równa się kłopoty. Ale nasze kociska dość leniwe i na tyle grzeczne, że przy człowieku ignorują ptaki. Poza tym są potwornie zajęte bo znoszą do naszego ogródka myszy i ryjówki z całej okolicy... Mają łapy i pyski pełne roboty ;)
U nas też zdarzało się, że ptak uderzał w szybę. Bywało też, że ptaki wlatywały do domu, gdy okno było otwarte. Chyba nie mamy na to wpływu.

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 11 Lis 2012 20:51 #86978

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Izuś, sosenki można przycinac. Będzie dobrze.

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 11 Lis 2012 20:56 #86985

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
aleb-azi wrote:
Ale nasze kociska dość leniwe i na tyle grzeczne, że przy człowieku ignorują ptaki. Poza tym są potwornie zajęte bo znoszą do naszego ogródka myszy i ryjówki z całej okolicy... Mają łapy i pyski pełne roboty ;)
Mam nadzieję, że nieżywe znoszą... ;) Proszę się ode mnie współczucia dla myszowatych nie spodziewać, tu selekcja musi być... Lepiej to niż ptaszki, ptaszki są dobre! I śliczne! Jaskółki Wasze?
Iza, coś z tym miejscem dla sosenek trzeba zrobić... No bo przecież kupować trzeba ;), to i miejsce im wymyślić trzeba... Cała zima na to, jak to się teraz mówi! :lol:

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 11 Lis 2012 21:20 #87005

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Dorosłe jaskółki mają takie miny, że sama bym spływała z obawy o zawartość moich oczodołów :happy4:

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 11 Lis 2012 21:23 #87011

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Zdradzisz sekret jakim obiektywem pstrykasz ptaszki? Wyglądają jakby stały tuż za szkłem :)

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 11 Lis 2012 21:28 #87016

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Moje leniwe kocisko ostatnio przytargało do domu żywą mysz :mad2: Mieliśmy polowanie, w którym on oczywiście nie uczestniczył :crazy:
Za to upolował skutecznie (czytaj: na śmierć) jednego z ptaków mojego syna. Nie mam pojęcia jak zaraza osunęła szybę w wolierze, ale jakoś się tam dostał.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.714 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum